LHV Group (LHV1T)

tups
Ma ei kritiseeri, et LHV valib kasumliiku äri, aga pane tähele, et LHV peamine müügiargument on "Eesti inimestele" ehk eristumine niimoodi Rootsi pankade suhtes. Ma juhin siis tähelepanu sellele, milline kära on kui Swed paneb kinni Virtsu pangaautomaati või Haapsalu sularahategevuse. Rootslased ongi siis nii pahad Eesti inimeste vastu.

Hansapank oli edu, aga ma arvan, et ilma liitumiseta Hoiupangaga poleks kindel, et Hansal oleks nii hästi läinud. Selle taga oli siis juba SEB ja Swed.
tups
halleluuja!!
stefan
tups
Ma ei kritiseeri, et LHV valib kasumliiku äri, aga pane tähele, et LHV peamine müügiargument on "Eesti inimestele" ehk eristumine niimoodi Rootsi pankade suhtes. Ma juhin siis tähelepanu sellele, milline kära on kui Swed paneb kinni Virtsu pangaautomaati või Haapsalu sularahategevuse. Rootslased ongi siis nii pahad Eesti inimeste vastu.

Rootslased panevad ju 'Svensk Kvalitet' propageerimisega eestlastele pika puuga ära :)
Väike vihje, LHV nimi näiteks ei ole Estbank või Baltikumi Ühispank :)
stefan
Aga ok, juhul kui LHV muutub kallimaks kui MRK, siis ma luban, et jään foorumis natuke aega vait :-)

Kas aktsia hind või market cap? ;)

ozbot
Market capiga on LHV juba kaugeltki mööda sõitnud. Vähemalt oli nii 2 min tagasi kui LHV aktsiakurssi vaatasin ;-)
stefan
tups

Hansapank oli edu, aga ma arvan, et ilma liitumiseta Hoiupangaga poleks kindel, et Hansal oleks nii hästi läinud. Selle taga oli siis juba SEB ja Swed.

Nii ta ju on, sajandeid tagasi rootsalsed käisid Eestis meie naisi vägistamas ja maju põletamas. Nüüd võtavad meie pangad ja raha automaati ka ei hoia töös kusagil kapa Kohilas. Eestlane ei unusta!

PS! See on nali
The stock market is never obvious. It is designed to fool most of the people, most of the time.
Jesse Livermore
Legendary trader
stefan
tups

positsioon räägib.
Ma mäletan stefan kui sa ükskord ammu kritiseerisid Merkot. Ja äkki su jutt muutus 100%. Sa ostsid paar aktsiat.

Soovitan sul paar LHV aktsiat osta ,siis läeb meel rõõmsamaks.
stefan
wise
Ma oletan, et sa räägid emailist mis on vaid aktsionäridele, või klientidele, või märkijatele saadetud. Ma pole sellist emaili lugenud. Kui tekst ilmub siin foorumis või mujal, siis võib seda kommenteerida. Ise olen ma öelnud seda, et ma arvan, et Danske-ost on heaks näiteks kuidas võib väärtusi luua, ja äkki võib sarnaseid võimalusi tekkida edaspidigi. Ost on siiski ost, ja mitte n.ö "töö tulemus" samamoodi nagu orgaaniline kasv.

Aga palun:
"Hea LHV aktsionär

LHV aktsia alustas täna kauplemist Tallinna börsil. Jagan selle päeva puhul Sinuga asutajate mõtteid LHV missioonist ja rollist, meie staatusest avaliku ettevõttena ning meie kultuurist ja inimestest.

LHV rollist

1) “Me ei taha olla / me ei ole / vaikiv, ununev lehekülg aegade raamatus.” Need Anna Haava värsiread olid minu Tartu 5. Keskkooli aula seinal. Tahame ehitada LHV-st midagi suuremat. Midagi olulist. Mitte ainult Eesti või Baltimaade jaoks. Me ei taha olla / me ei ole / järjekordne tavaline pank.

2) LHV missioon on luua ja ühendada Eesti kapitali. Me tegutseme selle nimel, et LHV oleks sünonüümiks kohale, kus hoida, kasvatada ning kust vajadusel kaasata kapitali. Oleme nüüdsest avatud kõigile, kes soovivad selles kaasa lüüa LHV aktsionäri riski/tuluprofiiliga.

3) Tänane LHV on oma pika tee alguses. Malemängu mõistes alles avangu faasis. Avalikuks ettevõtteks saamine on osa meie pikaajalisest strateegiast. Usume, et see seob LHV paremini Eesti ühiskonnaga ning aitab kaasa meie missiooni teostamisele.

4) Ühiskonna jõukus = finantstehnoloogia * (inimkapital + sotsiaalne kapital + reaalaktivad) Finantstehnoloogiate pakkujatel on ühiskonna arendamisel keskne roll. Kuidas oleks võimalik ehitada suurt tehast või elamurajooni koondamata projekti paljude inimeste finantsressursse? LHV tegevusvaldkond – finantstehnoloogia ja teenused – on suur, kestev ja ühiskonna jaoks alati vajalik.

LHV avaliku ettevõttena

5) LHV on tulemustele suunatud ettevõte. Me soovime teha oma äri viisil, et omakapitali aastane tootlus ulatuks 20%-ni. Seda on võimalik saavutada läbi distsipliini ja tehes asju, milles oleme parimad. Omakapitali tootlus on oluline, kuna pikaajaliselt peaks ka börsiaktsia maksude eelne oodatav tootlus aktsionärile olema lähedane omakapitali tootlusega.

6) LHV aktsia hind avalikus pakkumises oli ligilähedane kahekordse raamatupidamisliku väärtusega. See on sama hinnatase, millega oleme varasemalt kapitali kaasanud investoritelt. LHV ei kasuta aktsia hinna mõjutamiseks vahendeid nagu võõrandamiskeelud jne. Asutajatena huvitab meid ettevõtte ja aktsia pikaajaline käekäik, mitte kiire kasum.

7) LHV peamine finantsplaneerimise ja tulemuste hindamise horisont on üks aasta. Seni oleme suutnud oma tegevust ja kasvu üsna hästi planeerida. Avaliku ettevõttena kavatseme seda joont hoida ja mitte laskuda lühiajaliste tulemuste väärtustamisesse ega kvartaalsete aruannete nimel tegutsemisesse.

8) Me soovime olla eeskujuks info jagamise osas avaliku ettevõttena. Ideaalis sooviksime avalikustada infot sarnasel määral kui avalikustame seda oma nõukogu liikmetele. Me tahaksime avalikustada LHV aasta tegevus- ja finantsplaanid. Analüüsime, kas ja millisel määral on see võimalik avalikku ettevõtet puudutavate regulatsioonide raames.

9) Börsil noteeritud aktsia varustab LHV oma kasvueesmärkide saavutamiseks vajalike kaubeldavate aktsiatega. Selline „konverteeritav valuuta“ parandab meie pikaajalist strateegilist positsiooni lisades võimaluse mitteorgaaniliseks kasvuks. Kui seni oleme pidanud millegi ülesostmiseks maksma ainult rahas, siis edaspidi on seda võimalik teha ka aktsiates.

LHV kultuur ja inimesed

10) Asutajate roll avalikuks ettevõtteks saamisega ei muutu. Mina ja Andres ei ole head tegevjuhid. Meie peamine roll on mitte lubada organisatsioonil keskpärasusse kaldumist. Lähenemine keskmisele (loe keskpärasus) on finantssektori suurim risk. Olles kriitilised oma oskuste ja võimete suhtes, püüame luua ettevõtet, kus igal positsioonil on selleks parimad spetsialistid. Oma elukohtade tõttu vaatleme toimuvat pigem distantsilt. Distants tähendab avaramat perspektiivi.

11) LHV-l on olnud väga kiire areng viimasel seitsmel aastal. Avalikuks ettevõtteks saamine ei too kaasa olulisi muutusi meie tegevuses ega juhtimises. Me säilitame oma senise kultuuri, pikaajalise maailmavaate, madala hierarhia ning vajadusel kiired otsused ja otse suhtlemise klientidega.

12) Kultuur on oluline. Taust on oluline. Midagi ei sünni päris tühjale kohale. Eesti ettevõtluse kaks tuntumat edulugu on olnud Hansapank ja Skype. LHV suuremate aktsionäride hulgas ja nõukogu enamuse moodustavad inimesed, kes on olnud Hansapanga ja Skype-i asutamise ning ülesehitamise juures.

13) Finantssektor on reeglina aeglaselt muutuv, kuid kindlasti mitte staatiline. Nagu igal meeskonnaalal, on ka meie edu võtmeks hea ja õigesti motiveeritud meeskond. Inimesed, nende motiveeritus ja huvi ümbritseva maailma vastu laiemalt määravad meie edukuse.

14) Me eelistame otsekohesust ja tulemuslikkust poliitilisele korrektsusele. Organisatsiooni ülesehitamisel väldime vastutuse hajumist, karjakäitumist ja liigsete komiteede loomist. Inimestel peab olema julgus ise otsuseid teha ja nende eest vastutada. Hindame kõrgelt inimesi, kes on valmis oma arvamuse eest seisma. LHV edu toetub suurel määral iseseisval mõtlemisel ja julgusel valida oma tee.

15) LHV on apoliitiline organisatsioon. Organisatsioonina ei vali me pooli ühiskonda lõhestavatel teemadel. Me üritame mõista ja sallida erinevaid vaateid. LHV inimestel on ühiskondlikesse organisatsioonidesse kuuluvuse osas täielik vabadus.

Lugupidamisega

Rain Lõhmus
Andres Viisemann

LHV asutajad"
Nii, pantisin täna oma hüpoteegi eest ostetud LHV aktsiad pangale ja olen täna juurde ostnud.
Praeguses turusituatsioonis ja sellise eduloo pealt pole lihtsalt võimalik margin calli saada.
See kraam on jätkuvalt siga odav.
Tanel, kas sa kellegi käest luba kah küsisid?
Oma isiklikku korrespndentsi võib igaüks vabalt avaldada. Pole vaja luba küsida.
Esimese börsinädala kokkuvõttes võib LHV1T aktsia edenemisega väga rahule jääda, nädalaga +10%. LHV IPO kuvand on suurepärane, aktsionärid on rahul, lühiajalisele investeeringule panustajatel oli võimalus kasumiga positsioonist väljuda.
Lõhmuse kirjas on siis punkt: "Me ei taha olla / me ei ole / järjekordne tavaline pank." Ja selles asi ongi ka kui räägime siin aktsia hinnast, ehk kuivõrd tuleks vaadata LHVd nagu midagi muud kui tavalist panka. Praegune aktsiahind kindlasti peegeldab investorite usku selles, et on midagi rohkemat kui tavaline pank, või vähemalt, et LHV suudab kasvada palju kiiremini kui teised. Minu hoiak on skeptilisem, aga eilne teade indeksfondide kohta oli väga positiivne uudis. Elame-näeme.
LHV1T puhul ei tasu vaadata P/E ega muid numbreid praegu, vaadake meeskonda ja võrrelge teiste pankadega.
Kui aktsia hind on 70-kandis, siis hakkavad need numbrid tähtsust omama ja peab vaatama, kas konkurendi ost on mõttekas või peaks vahelduseks ajutiselt väljuma.
Ma arvan ka, et LHV juhtkond on suurepärane, aga: "2015. aastal on makstud emaettevõtte AS LHV Group ja tema tütarettevõtete juhtkonnale palka ja muid kompensatsioone kogusummas 1 196 tuhat eurot" Swedbanki (kontserni) uus juht Birgitte Bonnesen teenib üksi umbes 1,5 MEUR. Jah, Swedbanki juhi palk on tõenäoliselt liiga kõrge arvestades tema väärtust, aga LHV inimeste palgad (ma ei tea mitu inimest on selle summa sees) on veel suurema tõenäosusega liiga madalad arvestades nende väärtust. Samamoodi LHV nõukogu liikmete tasud on ka madalad "Aktsionäride üldkoosolek on otsustanud määrata nõukogu liikmetele tasu 500 eurot iga osaletud nõukogu koosoleku eest". Võrrelgem siis kasvõi Merkoga (sarnane börsiväärtus) kus nõukogu liikmed saavad umbes 40 000 EUR aastas.

Kas on aktsionäridele hea või halb, et LHV juhid teenivad (minu arvamusel) vähe? Noh lühiajaliselt on äkki olnud hea, aga pikaajaliselt ei pruugi olla hea. Ja ma arvan, et saab olema raske tegutseda optsioonidega liiga suures ulatuses edaspidi. Risk on et "aktsiate müügist, ehk investorite meelitamisest, saab äri omaette. Uued aktsionärid peavad siis n.ö maksta vanadele.
Kogu LHV personal teenis 2015 umbes 8,3 MEUR palka. Swedbanki juht Bonnesen saab siis umbes 1,5 MEUR üksi.
Kusjuures Rootsi kodumajapidamised suurendasid aprillis oma pangalaenud veel 2,6 mrd EUR võrra, ja maht jõudis umbes 450 mrd EUR-ni kaasa arvatud korteriühistute laenud. (Eestlased on laenanud kokku 7 mrd EUR.) Kolmapäeval (1 juuni) hakkab Rootsis kehtima eluasemelaenude amortisatsioninõue. Saab näha kas krahh lõpuks seal tuleb.
Korterite hinnakasv (%), viimasel kahel aastal (2013->2015) mõnedes Stockholmi linnaosades:

1 Alvik 60
2 Kristineberg 55
3 Nedre Östermalm 54
4 Nockeby 51
5 Mellersta Östermalm 49
6 Spånga 46
7 Norra Hammarbyhamnen 45
8 Hjorthagen 43
8 Enskededalen 43
8 Älvsjö/Farsta/Vantör 43
8 Tule 43

http://www.di.se/artiklar/2016/5/26/stockholms-hetaste-omraden/

Vabandan off-topicu pärast, siiski märkimisväärne sündmus pangandusele.
Järgin siis samuti üleskutset LHV inimestele aktiivsemalt diskussioonis osaleda.
Algatuseks paar kommentaari Stefani palgateemal.

1) Arvan et pankade püramiidide tipud on reeglina uskumatult (ka 10+ korda) üle makstud võrreldes inimeste tegeliku
väärtusega tööjõuturul. Minu kogemus 90ndate läänepoolsetest panganduskontaktidest ütleb, et nutikamad indiviididenam ammu selles sektoris põhjusel või teiselei ei tööta. Püsivad ja karjääri teevad need kes vigu ei tee ehk teisisõnu midagi olulist ka ei tee.

2) Äripäeva viimase statistika kohaselt oli LHV Pank Eesti palgamaksjate TOP-s üle 100 töötajaga ettevõtete seas
6ndal kohal ning pankade hulgas esikohal. Loomulikult mängib siin rolli ka meie uue ajastu ülesehitus kus madalamapalgalisi töökohti on vähem tarvis.

3) LHV ei kaota töötajaid teistele pankadele, liikumine on hoopis vastupidine. Me oleme kaotanud ja kaotame ilmselt tulevikuski töötajaid startupidesse. Mitigeerimaks seda riski peame tegema lisaks kasumile ka midagi põnevat, tõsiselt uuenduslikku., Näiteks meie CUBER-i projekt. Isegi siis kui otsest kasu excelis on raske leida.

4) Minu isiklik veendumus on, et aus tee rikkuseni on riske võttes ehk läbi ettevõtlustulu. Mitte ametipositsiooni legaalselt ära kasutades palku kergitades. Siit ehk ka LHV optsioonilembus. Kuivõrd LHV optsioonid on in the money strike hindadega, siis töötajate risk/return profiil on sarnane aktsionäride omale. See on oluline erisus. Kulu kanname loomulikult jooksvalt läbi kasumiaruande. Lisaboonus on, et enamus panganduskonkurente ei saa seda otseselt replikeerida.

5) Äri on sarnane professionaalsele meeskonnaspordile ehk inspiratsiooni meeskonna komplekteerimiseks võib ammutada Michael Lewise "Moneyball"-st. Tähtis on aru saada et enamus inimesi on mitteperfektsed (vaatan peeglisse) ning tasub tolereerida nende nõrku külgi - mitte välistada koostööd.

Kui kellelgi häid mõtteid LHV kaadripoliitika parandamiseks - alati kuulaksin huviga.