LHV on avalik ettevõte juba eelmisest sügisest. 2016. aasta finantskalender on börsiteatena avaldatud 13.10.2015
AS LHV Group 2016. aasta finantskalender
Investorsuhetega tegeleb LHV kommunikatsioonijuht Priit Rum.
Nii, minu viga, palun vabandust! Ma panin börsilehel kalendrit otsima alates 15. novembrist (sealt alates tavaliselt tulevad järgmise aasta kalendrid).
Minu apsakas, vabandust veelkord!
Minu apsakas, vabandust veelkord!
Ja minu poolt täpsustus, et investorsuhetega tegeleb LHV Groupis Erkki Raasuke. Priit Rum omab abistavaid funktsioone.
hlx
Vaadakem kasvõi LHV laenuportfelli mis mullu oli keskmiselt kuskil 350 MEUR ja mille pealt teeniti 27 MEUR intressitulu (ilmselt peamiselt laenuportfelli intressitulu), ehk peaaegu 8%. Ei ole nii kerge hinnata sellise tegevuse väärtust. Kas laenuportfelli kasv 2016 oleks isegi hea? Halbadel päevadel pole P/B=1 panganduses midagi ebanormaalset.
Vaadakem kasvõi LHV laenuportfelli mis mullu oli keskmiselt kuskil 350 MEUR ja mille pealt teeniti 27 MEUR intressitulu (ilmselt peamiselt laenuportfelli intressitulu), ehk peaaegu 8%. Ei ole nii kerge hinnata sellise tegevuse väärtust. Kas laenuportfelli kasv 2016 oleks isegi hea? Halbadel päevadel pole P/B=1 panganduses midagi ebanormaalset.
stefan
Halbadel päevadel pole P/B=1 panganduses midagi ebanormaalset.
Praegu pole Eesti panganduses asi käest ära. Laenukasv alles kogub hoogu. Millest Sinu pessimistlik lähenemine?
jahe
Noh, vaata millist dividendi ettevõte ise leiab, et võib maksta, ehk 25% kasumist. See oleks mullu olnud mingi 12 senti. "Tavaline" pangaaktsia mis maksaks 12 senti maksaks börsidel tänapäeval äkki 3 EUR. Varahalduse kasum peakski sisuliselt minema välja aktsionäridele 100% ulatuses, aga laenuportfelliga on muidugi palju keerulisem lugu. Ja ma väidan endiselt, et inimesed pangas on kallimad kui kasumiaruanne näitab. See start up aeg (suur kasv, palju tööd madala palgaga, optsioonid) on nüüd ettevõtte taga, mitte ees, nagu ehk mõned investorid ehk arvavad.
Noh, vaata millist dividendi ettevõte ise leiab, et võib maksta, ehk 25% kasumist. See oleks mullu olnud mingi 12 senti. "Tavaline" pangaaktsia mis maksaks 12 senti maksaks börsidel tänapäeval äkki 3 EUR. Varahalduse kasum peakski sisuliselt minema välja aktsionäridele 100% ulatuses, aga laenuportfelliga on muidugi palju keerulisem lugu. Ja ma väidan endiselt, et inimesed pangas on kallimad kui kasumiaruanne näitab. See start up aeg (suur kasv, palju tööd madala palgaga, optsioonid) on nüüd ettevõtte taga, mitte ees, nagu ehk mõned investorid ehk arvavad.
p/e puhul pole midagi halba. Ma arvan, et Bank Norwegian mis on teel Oslo Börsile on selles osas palju kallim.
"Tavaline pank" ei kasva sellise kiirusega nagu LHV. Ehk siis pigem on tähtsam vaadata PEG-i, mitte P/E-d. Aga, jah, seda on raske hinnata.
Ma võtsin lahti OMXT põhinimekirja ja mõtlesin - millisel ettevõttel on parim management?! Ja jõudsin hetke võrdluses arusaamani, et LHV-l. Sama arvasin ka ennem.
Väga head execution-masterid. Täna maksad sa kallimat hinda börsil LHV eetiliste ja hoolivate arusaamade eest ning hea turutunnetuse eest. Inimliku suhtumise eest.
Ma ei võta autoliisingut suurtest seetõttu, et ma oleks nagu milleski süüdi kui nendega suhtlen. Vahet pole, kas oled rikas, vaene või tavakodanik, aga saba jalge vahel lähed sinna ja samamoodi tuled tagasi. Laen on nende arvates nagu mingi patt mida sa ei tohi teha. Ärilaenudest pole mõtet rääkidagi. Suuremat marginaali, kui üldse on case, siis maksad sa inimsuse eest ja kusjuures hea meelega!
Üldjoontes on äri lihtsustatult kaks asja - executives ja marginaal. Nii kui investeerid ainult numbrite tõttu, saad mööda pükse. Investeerida saab firmade puhul ainult inimestesse ja uskuda saab marginaali võimalikusesse.
Tippu ja põhja ei taba sa kunagi. Ajatatakse alati valesti. Sa saad teha ainult põhimõttelise investeeringu. Ma ei tea, kas LHV on poole aasta pärast 2 või 4 või 6 või 8. Aga kunagi 100 aasta või 20 aasta või 10 aasta pärast on nad teeninud kokku sama palju raha kui täna on market capitalization (loomulikult on see paljude ettevõtete puhul nii).
Sõnaga, ostan täna neid inimesi ja põhimõtteid.
Väga head execution-masterid. Täna maksad sa kallimat hinda börsil LHV eetiliste ja hoolivate arusaamade eest ning hea turutunnetuse eest. Inimliku suhtumise eest.
Ma ei võta autoliisingut suurtest seetõttu, et ma oleks nagu milleski süüdi kui nendega suhtlen. Vahet pole, kas oled rikas, vaene või tavakodanik, aga saba jalge vahel lähed sinna ja samamoodi tuled tagasi. Laen on nende arvates nagu mingi patt mida sa ei tohi teha. Ärilaenudest pole mõtet rääkidagi. Suuremat marginaali, kui üldse on case, siis maksad sa inimsuse eest ja kusjuures hea meelega!
Üldjoontes on äri lihtsustatult kaks asja - executives ja marginaal. Nii kui investeerid ainult numbrite tõttu, saad mööda pükse. Investeerida saab firmade puhul ainult inimestesse ja uskuda saab marginaali võimalikusesse.
Tippu ja põhja ei taba sa kunagi. Ajatatakse alati valesti. Sa saad teha ainult põhimõttelise investeeringu. Ma ei tea, kas LHV on poole aasta pärast 2 või 4 või 6 või 8. Aga kunagi 100 aasta või 20 aasta või 10 aasta pärast on nad teeninud kokku sama palju raha kui täna on market capitalization (loomulikult on see paljude ettevõtete puhul nii).
Sõnaga, ostan täna neid inimesi ja põhimõtteid.
Nagu vanasõna ütleb "Head executive`d võivad teha rohkem halvas sektoris kui halb management heas valdkonnas ja fantastilise äriideega"
Loomulikult - numbrid ja väljavaated peavad mõistlikkuse piires olema.
Loomulikult - numbrid ja väljavaated peavad mõistlikkuse piires olema.
Panganduses on juhil siiski raske imesid teha. On vähe tuntud pangajuhte maailmas. Pigem on pangandus aeglane igav tegevus, mis pikaajaliselt küll võib osutuda kasumlikuks. Vähemalt oli nii vanas maailmas. Tulevikus tundub, et pankade roll ühiskonnas muutub, nagu üldse kapitali roll.
LHV on olnud edukas nullist alustades, aga täna võib vaid loota et Tuleva on edukas. See oleks midagi mille üle räägiksid inimesed vähemalt kuni Rootsini. Oi, milline debatt Swedbank siis saaks kodumaal. LHV ongi Swedist isegi kallim.
LHV on olnud edukas nullist alustades, aga täna võib vaid loota et Tuleva on edukas. See oleks midagi mille üle räägiksid inimesed vähemalt kuni Rootsini. Oi, milline debatt Swedbank siis saaks kodumaal. LHV ongi Swedist isegi kallim.
Tundub mulle, et esimesel kauplemispäeval oli üks suur ostja ja üks suur müüja. Mul aga vaid põgus ülevaade vanast aktsionäride nimekirjast.
Paar pensionifondi mida vaatan muudatusi ei teinud.
Paar pensionifondi mida vaatan muudatusi ei teinud.
Jah, tugeval ratsionaalsel loogikal on hetkel eelised - Neivelt, Tuleva jne. Pangandussektor kui tabu. Kõrged kasvuootused jne..
Aga minu tees jääb -- LHV inimesed seljatavad numbrid
Keerulistes olukordades nagu täna, loodetavasti leiab management huvitavaid võimalusi kasvamiseks.
Aga minu tees jääb -- LHV inimesed seljatavad numbrid
Keerulistes olukordades nagu täna, loodetavasti leiab management huvitavaid võimalusi kasvamiseks.
stefan
Tundub mulle, et esimesel kauplemispäeval oli üks suur ostja ja üks suur müüja.
Vähemalt üks suur müüja. Ostjate puhul äkki nii ei olnud. Jätan kellelegi parema ülevaatega täiendada.
stefan
Panganduses on juhil siiski raske imesid teha. On vähe tuntud pangajuhte maailmas.
Pangajuhist võib panga edu sõltuda isegi rohkem, kui mõnes teises valdkonnas. Eksid, kui arvad, et kasv tuleb niisama koju kätte ja pangal tuleb kühvelda ainult raha välja. Ei ole kaugeltki nii. Laenuturul on ülikõva konkurents ja kasvamiseks peavad sul olema ikka kõik muutujad perfektset sätitud, et normaalseid projekte ligi tõmmata. Pane panga või korp.panga üksuse juhi kohale tagasihoidlik ja äris vähetuntud tegelane ja sa võid kasvu ära unustada. Tegu peab olema inimesega, kes on tegija ja keda teatakse.
Kui siia juurde lisada korralik annus motivatsiooni, on tulemus suurepärane!
Soovitan lugeda HBRi ühte head lugu sellest, miks ei ole võimalik ärimudeleid kopeerida. Kogu põhimõtte võib kokku võtta järgmiselt: "While companies all seem to arrive at the right place strategically, they don’t get there by “implementing” any abstract engineering principles. They get there by high levels of motivation"
Viide...
Wise, you are talking wisely :)
wise
Pangajuht on muidugi äärmiselt oluline inimene, aga ta ei üllata aktsionärid suurte kasumitega, vaid suurte eksimuste vältimisega. Ja nagu olen öelnud, on head põhjust arvata, et LHVs on inimesi kes tunnevad Eesti majandust ja selle tegelasi hästi. Aga kui minna näiteks eluasemelaenuturule, siis on igal juhul Rootsis nüüd nii, et väga paljud ettevõtted pakuvad seda teenust, ja intressid on kukkunud 0,79%-ni teatud klientidele. Ehk see toode on teatud määral standardiseeritud. LHV muidugi siiamaani tegutseb peamiselt teistes segmentides.
Pangajuht on muidugi äärmiselt oluline inimene, aga ta ei üllata aktsionärid suurte kasumitega, vaid suurte eksimuste vältimisega. Ja nagu olen öelnud, on head põhjust arvata, et LHVs on inimesi kes tunnevad Eesti majandust ja selle tegelasi hästi. Aga kui minna näiteks eluasemelaenuturule, siis on igal juhul Rootsis nüüd nii, et väga paljud ettevõtted pakuvad seda teenust, ja intressid on kukkunud 0,79%-ni teatud klientidele. Ehk see toode on teatud määral standardiseeritud. LHV muidugi siiamaani tegutseb peamiselt teistes segmentides.
jjsdcJksjkösc
Üks OÜ müüs siis esmaspäeval oma 174k aktsiast 76k ja OEG müüs oma 10k-se beti. Ülejäänud väiksemad.
Ostsid erinevad OÜ-d:
424 198 +4 198
294 405+20 090
12 000 +12 000
Ülejäänud altpoolt ja väiksemad. Osad on kogust ümaramaks ostnud, osad ilmselt algselt soovitud kogust täis ostmas.
Nimekirja esimene ots (kuni 1000 aktsiat) pikenes rohkem kui 30 nime võrra. On "tuttavaid" spekulante, aga palju on ka täitsa uusi, keda pole teistes aktsiates enne näinud.
Ostsid erinevad OÜ-d:
424 198 +4 198
294 405+20 090
12 000 +12 000
Ülejäänud altpoolt ja väiksemad. Osad on kogust ümaramaks ostnud, osad ilmselt algselt soovitud kogust täis ostmas.
Nimekirja esimene ots (kuni 1000 aktsiat) pikenes rohkem kui 30 nime võrra. On "tuttavaid" spekulante, aga palju on ka täitsa uusi, keda pole teistes aktsiates enne näinud.
Aitäh Rinja!