Ei, seda ilmselt mitte, kuid 300g viina asemel võiks mõelda, kuhu investeerida ja kuhu mitte.
Kas eelnevad strateegiad olid tehtud kõik 100% nõukogu poolt ja juhatusele lihtsalt teadmiseks/täitmiseks saadetud? Või oli juhatusel ka võimalus kaasa rääkida?
Ma ei saa aru, kust võetakse, et Lõhmus jubedalt süüdlasi otsib. Nagu ta ühes eelmises intervjuus (vist selles, kus Kiiseli lahkumist lahati) tõi välja, et need liigutused ei ole isiklikud. Samuti ei saa aru, miks ettevõtte omanikul ei peaks olema suuri ambitsioone, kui juhtivad inimesed teenivad aastas 200k brutos ja lisaks kümneid kui mitte sadu tuhandeid aktsiaid optsioonidena.
Omanikud on alati need, kes seavad eesmärgid. Juhatus viib ellu. Kui eesmärgid ei realiseeru kehva juhtimise pärast, tuleb juhte vahetada. LHV puhul on asi teine, Suuromanikud on öelnud d, et sai valitud vale ambitsioon - saada suurimaks pangaks Eestis. See oli väga kallis eesmärk. Ja kui ei täitunud, mis siis hakkas? Töötajate süüdistamine. Mõni mees peaks oma Alpi majas peeglisse vaatama mitte siin trashima neid, kes talle selle raha tõid.
Kritiseerimine on automaatselt ‘süüdistamine’ ja ‘alavääristamine’ eksole.
PS. ‘Alpimaja’ on u. 280m merepinnast. Saa üle.
Eks valikud on erinevad. Oma ettevõttes pole ma kunagi nii käitunud. Saan siiani hästi läbi ka inimestega, keda on tulnud minna lasta. Pole mõtet halvasti käituda. Ja oma maja lõunas on mul ka olemas, kui sulle see tähtis tundus.
Lõhmus tegi oma vaated ja ootused vägagi selgeks juba aasta tagasi: Rain Lõhmuse sõnul peab LHV uus juht olema nagu Elon Musk
> “Meenutagem, kuidas Elon Musk vabanes 80 protsendist X-i töötajatest, kui platvormi ära ostis. Kui temast USA valitsuse tõhususe osakonna (DOGE) juht sai, lubas ka kulusid hakata kärpima inimeste arvelt. Lubadusest on ilusti kinni hoidnud. Ta sai aru, et USA valitsus saab ilusti hakkama ka senisest tunduvalt vähema inimressursiga. Vajalik julgus ja teadmine sai omandatud juba läbi varasema tegevuse ja kogemuse,” selgitas ta.
Peale seda peaks küll keeruline ölema väita, et uued tuuled nüüd äkki üllatusena tulevad. Näib, et eeskuju on nakkav olnud nii ideede kui avaliku arrogantsi osas.
Eks aega anna arutust, kas Muski copycatimine ka meil siin vilja kannab.
Minu arvates oli tema väike kõrvalepõige USA valitsusse üks suur ebaõnnestumine. Nii sisuliselt, kui ka avalikult. Täielik ämber. Ise sai ka aru sellest ja taandus.
See, et ta pole rohkem ennast kõrvutanud Trumpiga, kes paneb mõne kohaliku “Muski” organisatsioonist ballasti välja loopima, ei näita veel, et ta “Deparment of Efficiency”-ideest endast taandunud oleks. Natuke hiljem rääkis ta uuesti unistusest pakkuda samu või paremaid teenuseid, aga selliselt, et LHV-s töötab praeguse 1200 inimese asemel kordades efektiivsem üksus ning alles hiljaaegu võrdles LHV tänast kollektiivi rahvaspordiklubiga, mis tuleb ümber ehitada profiklubiks.
Lõhmuse 03.03.2026 intervjuu: Rain Lõhmus LHV suurte otsuste tagamaadest: meenutame rahvaspordiklubi, kes saab Läti piiril ka juba lüüa
Seda on alati hea põhjenduseks tuua, kui juhivahetuseks läheb, et kui tahta suurt muudatust ühes ettevõttes või organisatsioonis teha, siis alustame juhist. Aga siis alati ju tuleb kriitika välja tuua, et miks on seda vaja, milles Kiiselil puudu jäi?
Võib-olla ei tule. Me ei saa kunagi süüdistada ühte inimest või kiita ühte inimest. Igasugune organisatsioon on kollektiivne tegevus.
Ma räägin jalgpallist, kuna see on kergem. Enda asjadest on alati natuke keerulisem rääkida. Küsimus ei ole üldse ühes inimeses. Küsimus on, kuidas organisatsioon töötab ja kuidas ta peaks töötama, kui tahame midagi teistsugust saavutada.
Aga keegi peab selle algatama või kusagilt sa pead alustama ja see on üsna loomulik, et jalgpalliklubid või korvpalliklubid alustavad treenerist. Riigid alustavad ka liidrist, et ilmselt samamoodi peavad ka pangad tegema.
Aga see ei tähenda mingisugust kriitikat. Ei ole õige kuidagi seda personaliseerida. Ma arvan, et samamoodi LHV nõukogu ja ma ise, et eks me oleme maganud.
Viimase 3aasta aktsia hind nagu surnu joon, äkki peakski taguotsa alustuseks onnist välja ajama?
Kas Erko lahkub Coopi või kuulus selle 10 % sisse?
LHV on saavutanud Eesti turul oma suuruse lae. Pank on kanda kinnitanud kindlas nišis, kuid kohalikul turul on edasine kasvuruum piiratud. Konkurentsipilt on tihe: ees ootavad konservatiivsed Swedbank ja SEB ning tagant suruvad peale julgemate strateegiatega tulijad, nagu Bigbank. Turuosa kasvatamine on võimalik vaid teenuste hindade langetamise kaudu, kuid see avaldaks kasumlikkusele pigem neutraalset või pärssivat mõju.
Olenemata panga juhtkonnast, piirdub panga orgaaniline kasv edaspidi tõenäoliselt Eesti majanduse üldise kasvatempoga (prognoositavalt +/- paar protsenti).
Peamine võimalus kasumlikkuse märkimisväärseks suurendamiseks on suunata fookus rahvusvahelistele jõukatele klientidele, pakkudes Šveitsi tüüpi privaatpanganduse teenuseid koostöös e-residentsuse programmiga. LHV-l on selleks vajalik võimekus olemas, kuid strateegia elluviimiseks on vajalik tihe koostöö ning toetus Finantsinspektsioonilt ja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumilt.
Nonäe, riigimeedias sotsialistid juba eelhäälestavad rahva meelsust antud teemal:
Sellest sotsialistid muidugi ei kirjuta, et kuskohast üldine majanduskasv peaks tulema kui kõik toimivad vahendid konkurentsivõime tõstmiseks ära keelata? Hinnasignaalid - ära keelata! Otsustusvabadus - ära keelata! Naabrist rohkem pingutamine - ära keelata! Naabrist rohkem teenimine - ära keelata! Vallandamine - ära keelata! Iga töökoht peab olema eluaegne inimõigus!
USA ja Eesti (ning laiemalt kogu Euroopa) tööõigus ongi väga erinevad loomad. Pea kõigis USA osariikides (v.a. Montana) kehtib “at-will” tööõigus, kus pole töötaja vallandamiseks vaja midagi selgitada ega põhjendada. Võid kasvõi telefoni teel öelda, et ära rohkem näole anna. Eestis pead lolliks võimlema, kui tahad mingist tooli külge sammaldunud fossiilist lahti saada.
[quote=“AGM, post:4045, topic:32040”]
Mõni mees peaks oma Alpi majas peeglisse vaatama mitte siin trashima neid, kes talle selle raha tõid.
[/quote] mitte kedagi pole trashitud. Ma ei saa ka aru sellest mõttest, et nemad tõid Lõhmusele selle raha, et maja sai osta? See on täielik sotsi vaade, et töötaja teenib omanikule raha, mitte omanik ei loo töökohti. Tänulikkus on “palgalipikul”.
Ei pea lolliks võimlema. Piisab talle piisava koguse raha maksmisest ![]()
Lumehelbekesed kiunuvad (tööajast muideks!).
Ma olen vist natuke vanamoeline, aga päris lõbus.
No mida jama sa ajad? Sots? Tõesti? Pole kunagi olnud ja ei saa ka. Samas pole vaja olla tuumafüüsik aru saamaks, et mõnedes ärides on ajud need, mis raha teenivad. Sama panganduses. Hr. Lõhmus peaks seda hästi teadma. Tema miljonid haihtuks hetkega idiootide juhitud ettevõttes. Ootaks rohkem respekti ja vastutust oma ebareaalsete otsuste eest.
Ja veel ning viimaseks siin - Lõhmuse stiil on nn. Segal Management. Ehk siis juht, kes on igapäeva elust kaugel, lendab randa, situb kõik täis ja lendab uuesti merele minema. Klassika.
ühesõnaga - kormuraan
Coop v Bigbank investeerimise lihtinimesele mõnusaks teevad on lhv-le kohe headaega ilmselt.