Lühem veebruarikuu tõi tavapärasest väiksemad intressitulud, kuid LHV tulemust toetasid suurenenud ärimahud.
LHV Groupi laenuportfell kasvas veebruaris 65 miljoni euro võrra, sellest 19,5 miljonit Eestis ja 45,3 miljonit eurot Ühendkuningriigis. Konsolideeritud hoiuste maht vähenes 285 miljoni euro võrra. LHV juhitud fondide maht suurenes 14 miljoni euro võrra. Veebruaris tehti 6,4 miljonit finantsvahendajatega seotud makset.
LHV Groupi puhaskasumiks kujunes veebruaris 10,7 miljonit eurot. LHV Pank teenis puhaskasumit 9,8 miljonit eurot ja LHV Bank Ltd 472 tuhat eurot. LHV Varahalduse puhaskasum oli veebruaris 159 tuhat eurot ja LHV Kindlustuse puhaskasum 36 tuhat eurot. Veebruaris avalikustatud finantsplaan püsib.
Veebruaris kuulutas Nasdaq LHV Groupi parimate investorsuhetega ettevõtteks Balti börsidel, seda juba kolmandat korda. Samas kuulutati LHV Pank aasta börsimaakleriks.
LHV Panga klientide arv kasvas veebruaris 2700 võrra. Aktiivsust lisas tulumaksu deklareerimise algus.
Laenuportfellis jaelaenud kasvasid 27,5 miljoni euro võrra, kuid ettevõtete laenud vähenesid 8 miljoni euro võrra.
Panga hoiused vähenesid 305 miljonit eurot, seejuures tavakliendid vähendasid hoiused 48 miljoni võrra ja finantsvahendajad 230 miljoni euro võrra.
Laenude allahindlustes kajastusid üksikute klientide laenude tagastused.
LHV Banki laenuportfelli tugev kasv jätkus ja see on suurendamas intressitulu. Kui laenuportfell kasvas 45 miljonit eurot, siis veel on heaks kiidetud ent väljastamata 161 miljoni euro väärtuses laene.
Jätkus Banki jaepakkumise arendus: veebruaris avati äpis kaartide tellimine ja kaardimaksete tegemine väiksemale testrühmale.
LHV Varahaldus teatas veebruaris, et lõpetab märtsiga pensionifondide müügi kaubanduskeskustes. Edaspidi keskendub varahaldus teistele müügikanalitele. Veebruaris vastasid ettevõtte kulud ja tulud suuresti finantsplaanile.
LHV Kindlustuse jaoks oli veebruar heade müügitulemustega kodu- ja reisikindlustuse osas. Kokku sõlmis selts veebruaris 14 200 uut kindlustuslepingut mahuga 3,4 miljonit eurot. Kasvas ka kahjujuhtumite arv, eriti reisikindlustuses. Kokku hüvitati kahjusid summas 2,2 miljonit eurot. Kulusuhe on langustrendis.
Coopiga muutuste võrdlemine on mõttetu, sest juba lähtekohad (2024 tulemused) on erinevad.
Õigem oleks hinnata vastu finantsplaani - finantsplaanis prognoosis LHV kasumi muutuseks -17%.
Tekkis küsimus, et mis on ‘Muu netotulu’ LHV Banki tulemustes? Kas mingi ühekordne vara müük või ümberhindlus - või püsiv tuluallikas? FP YTD on null, aga tegelik number jaanuaris-veebruaris kokku +1,477 miljonit.
Müüsime tüki võlakirjaportfellist kuna intressid olid lühikese aja jooksul oluliselt sobivas suunas liikunud ja edasist võitu silmapiiril ei paistnud. Seega ühekordne, sest likviidsusportfellist üldjuhul ei oota finantstulu.
Panga suuromanik on andnud Äripäevale intervjuu. Üks lõik, kus ta räägib tehisintellektist, on päris huvitav: “…järgmise kümne aasta jooksul võib tehisintellekt paljude inimeste ametid üle võtta. Ka nüüd ei näe ta põhjust, miks näiteks 2029. aastal ei võiks tehisintellekti kasutuselevõtu tulemusena LHV-s töötada praegusest 1200 inimesest poole vähem inimesi.”
Minu meelest on see hea suhtumine, anda oma ettevõtte töötajatele juba praegu ametlikult teada, et nii 3-4 aasta pärast pole pooli neist enam vaja. Ma usun, et see on kindlasti selline korralik moraali boostiv teadaanne LHV töötajatele
Oleks mina LHV töötaja, siis ma tõenäoliselt hakkaks juba praegu vaikselt otsima endale alternatiivseid siisetulekuallikaid.
Murzilka, aktiivsed töötajad vahetavadki tööturul töökohta ja/või tööandjat ca 2-5 aastase sammuga.
“Võib-olla sind pole nelja aasta pärast vaja” peale vastavad need töötajad, et “ärge arvestage, et ma veel nelja aasta pärast siin olen”.
Lõhmus on seda juba pikalt rääkinud, nt viimasel üldkoosolekul väga selge sõnumina.
Teenuse kvaliteedis on ka juba toimunud tagasilööke ebaloogilisemaks muutumise näol.
kogu aeg peab silmad lahti hoidma, et leida alternatiivseid sissetulekuallikaid !
ons siis -sõbrakesed, te saate siin aastakümneid tiksuda- rohkem moraali boostiv ?
Ei ole vaja üle mõelda ja maailma vallutama minna. Vahest on õiged, loogilised otsused nina ees. Pappi pidi olema üle! Citadele või SAB. Make your pick!
Äripäeva klikke tõmbav pealkiri ’Rain Lõhmus intervjuus: mulle tundub, et LHV on logelema jäänud’ on kogu intervjuust üks väike välja võetud mõtteke. Intervjuu teemaks on AI ja innovatsioon laiemalt.
Muidugi tahtsin teada, mida Lõhmus sellega silmas peab, et LHV on logelema jäänud. Midagi rohkemat mulle sealt saatest kõrva ei jäänud, kui et pole pikemat aega miskit suuremat läbimurret tehtud. (Huvitav, kuidas LHV juhid seda kommenteerivad? Millal ja millist suuremat läbimurret võime oodata?)
Teine kõmu tekitav väljaütlemine on see inimeste teema: et 2029. aastal võiks tehisintellekti kasutuselevõtu tulemusena LHV-s töötada praegusest 1200 inimesest poole vähem inimesi. Kohe siin hakatakse arutama stiilis, et ’oleks mina LHV töötaja, siis väriseks’. Justkui oleks miski kindel ära otsustatud asi. Pigem see on üks ’õhku visatud’ mõte võimalikkusest – motivatsioon igale inimesele mõelda/katsetada, kuidas asju AI abiga hüppeliselt efektiivsemalt teha. Nojah, ja kes sellega hakkama ei saa ja AI vastu mässama hakkab… Lõhmus käib seal intervjuus kusagil välja ka universaalpalga mõtte, a la et see võib suurema sotsiaalse kaose ärahoidmiseks vältimatu olla.
Lõhmus mainis ka, et kui ta täna panka ehitama hakkaks, siis teeks ta seda hoopis teistmoodi, kui LHV täna üles ehitatud on. Aga noh, nüüd sul on, mis sul on. Minul tekkis kohe uudishimulik küsimus: mismoodi ta selle uue panga hoopis teistmoodi ehitaks? Kahjuks teemat rohkem ei avatud; hüpati kohe järgmisele küsimusele/teemale.
Tervise häkkimine oli ka üks huvitav mõte/teema, millest oleks tahtnud lähemalt kuulda.
Minu arvates oli selline mõnus kuulamine pühapäevaõhtuse kerge sörgi ringi taustaks.
LHV öelgu parem, mis saab meie kogutud pensionisammastest okupatsiooni või annekteerimise korral, nagu Krimmis läks ning kuidas me siis oma raha kätte saame? Kas kantakse LHV GB panka, tõstetakse ligipääsud ümber ning sealtkaudu saame tagasi? Kuidas tagatakse kontodele ligipääs, kui ID kaardi sertifikaadid võõrvõimu poolt suletakse?