"Madis Toomsalu"
Fish, miks sa arvad, et numbrid ei toeta? Seda me näeme alles kolme aasta pärast.
Vastulause, mis ilmselgelt ei saa olema populaarne :)
Tööjõud.
Ehk oleme märganud, et kõiki töölisi ja spetsialiste on Eestis puudu. Palgasurve on meeletu.
https://www.stat.ee/rahvastikupyramiid/?lang=etEestis on demograafiline auk 20-30ndates olevates inimestest, kes peaksid praegu tormama tööjõuturule, ostma kodusid jne. See auk süveneb veelgi järgmistel aastatel. Inimesed räägivad, et lapsi pole vaja, ei tasuvat ära ühiskonnas. Asi pole tasuvuses, majandus ei saa kasvada normaalselt, kui lihtsalt pole töökäsi. Mina väidaksin, et demograagiline auk "peidab" meie ühiskonna "töötust".
Maksutõusud seljataga.
Mina olen vaadanud siit ja sealt. Intressid juba langevad üksjagu aega. Olen alles teinud ühe puhtalt rahavoo kinnisvarainvesteeringu, kuid ainult seetõttu, et sain kinnisvara 15% alla turuhinna. Ja on seetõttu kasumlik. Aga müüjalt taoline "desperation" seda "bounci" muljet ei jätnud mulle. Ehk stabiilne 0? Käibemaks on meil vahepeal üle käinud. KM 22 + 02.01.2024 tulumaksuga 22 on kõik oodatavad intressilangetuste "benefit" sisuliselt nullitud. Ülejäänud "pool" iga poolaasta maksutõusud on majandusele ainult tugevalt negatiivsed.
Ekspordipartnerid on taastunud.
Trump saab ilmselt valituks. Eks näeb, kuidas Euroopal läheb - Euroopa kabandussõda + suuremad toetused Ukrainale.
https://www.realclearpolling.com/betting-odds/2024/presidentKohalikud energiahinnad on stabiilsemad.
Rohekulud on tarbijatele peale visatud. Tuuleparke ei tehta, kui ei saa toetust. Toetuse maksab kinni tarbija. Enegiahinnad on volatiivsed siiani. Oleme naabritest tööstusinvesteeringute osas konkurentsist väljas. Lätis ei ole rohepiiranguid nii palju. Soomes on odavam energia. Maksud on meil regioonis ühed kõrgemad.
Meie maksud 24+24+automaks+muud leiutatavad maksud (mida veel ei teagi) 2026.01.01 on saavutanud tipu. Sellega peab siis saavutama tugeva kasvu? Aga aasta 2024 H2 oleks kasvu teha kergem, kus see on? 24+24 maksudega saame olema atraktiivne investeeringute koht 2 aasta pärast või pigem võtavad paljud investeeringud meie naabrid endale. Ja hetkel maksustada majanduslanguse ajal...
1. Riik peaks laskma nii üksjagu suure portsu töötajaid lahti, et siis need inimesed (ei saa rohkem rõhutada "keda meil niigi vähe on") saaksid erasektoris majanduskasvu teha.
2. Indekseerimine oleks pidanud minema pausile.
3. Kaitseinvesteeringuid peaks tegema suurlaenuga.