kulda investeerimine

Mina olen kullaga spekuleerinud, aga ma nimetaksin seda justnimelt spekuleerimiseks ja mitte investeerimiseks. Kullašarlatanide jutt, et kõik paberraha süsteemid kukuvad kokku, on vale. Tegelik olukord on risti vastupidine, tänaseks on kõik kullal baseeruvad rahandussüsteemid kadunud. Ei ole võimatu, et ükskõik milline fiat rahandussüsteem kokku kukuks, aga hoopis tõenäolisem on minu arvates kullal baseeruva rahandussüsteemi kollaps. Heaks näiteks on siin valuutakomitee süsteemid, millel on ühiseid tunnusjooni kullastandardiga ja valuutakomitee süsteemid kukuvad pidevalt, kui vaadata sündmusi kasvõi viimasel paarikümnel aastal.

Kuld on selline "investeering" millega võid valusalt näpud kõrvetada. Mänguriteks on keskpangad ja kullašarlatanid ütlevad, et näe keskpangad ostavad sellise hinnaga, järelikult on hind atraktiivne. Keskpanga jaoks pole mingit "hinda", kespank trükib raha ja ostab sellise hinnaga nagu heaks arvab. See ei ole kasumile orienteeritud ettevõte.
ajalugu on näidanud, et isegi siis, kui rahandussüsteem kollapsib, ei tule kuldraha ja ka inimesed ei hakka arveldama omavahel kullas. Selline oli olukord näiteks Argentiinas peale valuutakomitee kollapsi.

Kui kuld oleks raha, siis võiksin kuldraha võtta ja raekoja platsilt jäätist osta, kahjuks keegi ei aktsepteeri minu kulda jäätise vastu, valitsusele ma ka makse maksta ei saa kullas. Reaalsus on selline, et ma saan kullas umbes sama hästi makse sooritada nagu ükskõik millises tooraines ja see ei muutu ka siis, kui rahandussüsteem peaks kollapsima.

Ma soovitan end mitte petta lasta paanikaõhutajate jutust. Kuld ei ole ajalooliselt olnud kaitse inflatsiooni vastu ka.

Warren Buffett on Gold:

It gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head.

Mõtlesin, et uurin mida kasulikku füüsilise kullaga teha saaks ja tuleb välja, et 78% igal aastal kasutatavast kullast läheb eheteks. Aga on veel kohti kus kasutada: http://geology.com/minerals/gold/uses-of-gold.shtml
Kristjan1

ajalugu on näidanud, et isegi siis, kui rahandussüsteem kollapsib, ei tule kuldraha ja ka inimesed ei hakka arveldama omavahel kullas.

Pärast Zimbabwe hüperinflatsiooni aktsepteeriti teatud piirkondades rahana ainult kulda; The Guardiani video.
Kristjan1-e fataal-resligioosne-patroneeriv sõnavara annab silmad ette isegi Tammingu viimasepäeva-kuulutustele. Nende vahel saaks vahva teledebati- kui just ei ole tegu ühe ja sama inimese lõhestunud minadega :)
Mul vaid selline küsimus: miks peaks toormemull üldse lõhkema kui keskmine hinnatõus on olnud üsna sünkroonis (eriti just kulla puhul) globaalse rahapakkumise kasvuga viimastel aastatel?
Mulliteooria kehtib ju eelkõige rahandussüsteemides, kus raha regulaarselt tühjast õhust staadionitäite kaupa juurde ei looda. Pidevalt kasvava rahapakkumise tingimustes ei ole nominaalhindade korrektsioon ju vajalik.
To Risto Sverdlik: Ma ei oska selle video peale muud öelda kui, et see on pigem erand kui reegel. Zimbabwes nad kasutavad ikka välisvaluutasid enamjaolt, mitte kulda. Kahtlustan lausa kullajüngrite propagandat, aga tõendeid mul muidugi pole selloe kohta, ju siis kasutati mõnedes piirkondades. See on ülitühine % usun.

Mul vaid selline küsimus: miks peaks toormemull üldse lõhkema kui keskmine hinnatõus on olnud üsna sünkroonis (eriti just kulla puhul) globaalse rahapakkumise kasvuga viimastel aastatel?

Ei ole ausaltöeldes seda suhet isegi uurinud, siiski tahaksin teada kust iinfo pärineb. Kas Peter Schiffi kodulehelt?

Igatahes kes tahab crashi psühholoogiat analüüsida siis praegu on hea sisenemismoment.
Puhkuse veedame kõik jõe ääres
http://www.youtube.com/watch?v=NMv57je61qI&feature=related
Mulliteooria kipub väitma, et vara(de) hind kipub viiekordistmuma võrreldes tasemega, millelt show alguse sai. Kulla show algas $500oz juurest. Praegu ollakse selle graafiku alusel entusiasmi faasis - enne tõsisemat tõusu. ;) Vauatsiooni ning muu teemaga ma siin eriti ei julge sõna võtma hakata. Aga teledebatti Tamming versus Kristjan1 tahaks küll näha! ;)
"Oldies but goodies"
http://blogs.ft.com/maverecon/2009/11/gold-a-six-thousand-year-old-bubble/#axzz1UoBkYMta
Tahaks, et kullateemat kommenteeriksid siin ikka spetsialistid Tamming ja Atonen. Nad on selles osas kõige targemad (nii nagu ka suvalises teises teemas). Teiste kommentaare ma isegi ei loe.
to troim: muidugi ära loe, Tamming muuseas on lugenud rahandusajalugu, aga ainult selliseid autoreid, kes kulda kummardavad
tema geeniuse kiitmiseks veel niipalju, et ta on soovitanud krooni revalveerida majanduskriisi saabudes
Siseinfo: Kui Tamming müüb Tavidist kulda, siis saadud raha eest ostab ta kohe Tavidist kulda. Palun mitte levitada.
kuidas krooni arvestatav revalveerimine tehniliselt võimalik olnuks valuutakomitee tingimustes, seda mina ei tea.

Seda teavad vaid Schiff, Atonen ja Tamming. Üks nendest oli isegi majandusminister, mul on häbi härrased.
No Tammingu ei maksa kindel olla et ta nii juhm on kui välja näitab. siseinfo järgi tuleb suurem osa Tavidi kasumist kahtlase raha siirdamisest ja käibemaksu tagasi küsimisest ehtekulla raamatupidamislikul muutmisel investeerimiskullaks. Ise raha vahetamas käies ei ole õnnestunud kunagi ühtki kulla ostjat ega tagasi toojat seal kontoris näha.
kurnjau
No Tammingu ei maksa kindel olla et ta nii juhm on kui välja näitab. siseinfo järgi tuleb suurem osa Tavidi kasumist kahtlase raha siirdamisest ja käibemaksu tagasi küsimisest ehtekulla raamatupidamislikul muutmisel investeerimiskullaks. Ise raha vahetamas käies ei ole õnnestunud kunagi ühtki kulla ostjat ega tagasi toojat seal kontoris näha.

See on juba asjalik jutt. Muidu mingid aurofoobid jauravad (juba 5-ndat aastat) kulla kohesest kräshimisest, arvates, et mida rohkem nad kulla vastu sõna võtavad, seda rohkem aktsiad neid armastama hakkavad.

Kes kulda investeerib, see ei peaks Tavidiga mingeid tehinguid tegema. Ei saa ma üldse aru, miks koguaeg kulda investeerimisel mingitest tavidi plönnidest kirjutatakse. Ilmselt ainult pahatahtlikkusest ja frustratsioonist.

Pakuksin GLD put optsiooni jaanuar 2013 strikega 170 ja hinnaga a 20 usd, http://finance.yahoo.com/q?s=GLD130119P00170000

Hetkel tundub see viisakas investeermisvõimalus.
Ma usun et vara veel, kõigepealt peaks siin kisa kulla poolt minema viis korda suuremaks. Aga kui keegi teab, siis kas kullal reverse ETF ka on ?
DZZ, GLL , DGZ.
Täna möödus 40 aastat kullastandardi lõppemisest ja fiat rahandussüsteemi algusest. Lingina president Nixoni kõne.http://www.zerohedge.com/news/today-40th-anniversary-nixon-ending-gold-standard-and-creating-modern-fiat-monetary-system