kulda investeerimine

Krooni kullaga sidumine oleks muidugi tõeliselt tore väike majanduspoliitiline harjutus olnud tõusva kullahinna kontekstis. Kuld on osana investeerimisportfellist täitsa hea asi, aga raha tagatisena ta oma paindumatuse tõttu teps mitte ei lähe.
Ma liigitaksin inimesed, kes ütlevad "kuld on ainuke ja õige raha" vaimse puudega isikuteks:

Tea Party Idiots

Tampa Liberty School, hosted by Tea Party affiliate group The 912 Project, teaches 8-to-12-year-olds “the principles of liberty, free markets, and limited government.” Jeff Lukens, 53, whose day job is at an auto auction firm, will run this year’s session. The first lesson will teach campers the difference between European tyranny and freedom in America: After walking into a room that’s “kind of dark and gray and austere … [and being made] to sit down, be quiet, and do what they’re told … we tell them, there’s this other place you can go to called the New World,” says Lukens. Once they’ve crossed an obstacle course representing the Atlantic, the campers arrive in America. “It’s colorful, it’s bright, it’s cheery—they get over there and we pop confetti in the air and it’s a party,” says Lukens. The kids later clean up the mess, so they know that “with freedom comes responsibility.” Other lessons teach campers about the gold standard and that “our rights come from God, not from government,” he says.

Lastele võiks veel õpetada, et universaalne tervisekindlustus on türannia ja sa oled vaba surema kuldmündid peos.
Mis selles tekstis siis nüüd valesti on? Ma pean silmas üldprintsiipi. Euroopas võiks olla põmst sama laager, kus "kollide" osas on USA, Hiina ja Venemaa. Selle nimi on patriootlik kasvatus.
OK, edasi läheb ogaraks, selles mõttes, et "freedomid" ei tule mitte Jumalalt vaid tuleb ise välja võidelda.
Julgen välja pakkuda ühe stsenaariumi, nii puusalt tulistades.

Kulla hind on tõusnud ca 40% viimase aastaga, seega minu poolt pakutav asjade käik võiks näha välja järgmine.

Vaja oleks sellist palavikulist kulla kokkuostu, et see tekiks oleks vaja lühiajaliselt tekitada defitsiiti, mis omakorda tõstab ka hinda. Ütleme, et järgmise 4 kuu perspektiivis tõuseb kulla hind veel 8-10%.

Seejärel on need, kes kulda tõesti usuvad ja oma kullaostud teinud ja juurde mingit suuremat kasvu uute klientide näol tulemas ei ole. Toimub mingi stabiilne tiksumine, hind kõigub +/- ja üsna väikese dünaamikaga. Seejärel.. umbes jõulude ajal või natuke peale uut aastat langeb kulla hind suurusjärgus 5-8%. Mitte midagi ei juhtu... siis käib üks väike tiksumine tasapisi alla suunal... Kellel peod higistavad, kes krigistab hambaid.

Mingi hetk ei pea teatud seltskonnal närvid vastu ja need hakkavad kulda tagasi müüma, see aga omakorda langetab hinda veelgi.

Pakun välja et tulemus on tänase hinna suhtes -50% (mitte rohkem kui 60). Iseenesest on see üks äraütlemata kena meetod kuidas "seisvat" raha ringlusest kõrvaldada.

Kõige rohkem olen ma aga põnevil selle pärast, et mida tänased kulla müüjad saadud rahaga teevad. Nad ilmselt arvestavad, et pool sellest rahas tuleks tagasi maksta 5-8 kuu lõikes, aga ülejäänu? Krt ma kahtlustan, et paigutavad väärtpaberite alla, aga milliste? (tahaks ka :) )
http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania
no naisena mulle Kristjan1 imponeeriks. Lihtsalt saadad pikale lainele kõik kullaga juba 10 aastat roppu raha teenivad investorid ja kuulutad end maailma targimaks monetaarse suveräänsuse teoreetikuks, kes tegelikult teab kuidas asjad peavad olema, aga kuradi turg on lollide poolt rikutud
Kes lööb, see armastab?
sr71, palavikuline kulla kokkuost juba käib. Üleeile vist uudistes räägiti, et tavidil müüdavad kullavarud otsas ja järjekord ukse taga.
Germany’s Best-Selling Tabloid Bild's Front Page Encourages Readers To Buy Gold Link
Noh, pikalt mõtlesin, aga ei suutnud ühtegi signaali välja mõelda, mis paremini mulli tippu indikeeriks, kui Nelli Teataja esikaanel kulla ostmise promomine.

1 küsimus: Kui tavaliselt alartammingud kulla tõusu seletavad sellega, et see on ainus "päris raha" ja kulla hinna tõus paberraha suhtes on üdini loomulik ja ainumõeldav areng, siis kuidas nad seletaksid seda, kui kuld näiteks 2 aastat jutti 75% "paberilipakate" vastu kukuks? Kas see oleks vandenõu, inimlik rumalus, massipsühhoos vms?
to suffiks: aga nad on seletanud seda, siis on see valitsuse manipulatsioon, keskpank laenab kulla välja odavama intressiga, kui raha ja kulda (sisse)laenanu müüb selle maha.
Aastaid oli kullajüngrite kodulehtedel selline jutt.
suffiks
Noh, pikalt mõtlesin, aga ei suutnud ühtegi signaali välja mõelda, mis paremini mulli tippu indikeeriks, kui Nelli Teataja esikaanel kulla ostmise promomine.

1 küsimus: Kui tavaliselt alartammingud kulla tõusu seletavad sellega, et see on ainus "päris raha" ja kulla hinna tõus paberraha suhtes on üdini loomulik ja ainumõeldav areng, siis kuidas nad seletaksid seda, kui kuld näiteks 2 aastat jutti 75% "paberilipakate" vastu kukuks? Kas see oleks vandenõu, inimlik rumalus, massipsühhoos vms?

Isiklikult arvan, et kulla hind on mull ja tõenäoliselt lõhkeb kui majanduslik olukord paraneb. Iseküsimus selles, kui kaugele see mull minna võib. Mingisugust globaalset hüperinflatsiooni ja kulla igavest tõusu ei usu. Kullal pole sisemist väärtust ja praegune hinnatase peegeldab lihtsalt hirmusid tuleviku osas. Aga alati on võimalik teenida mulliga kaasa minnes, peab lihtsalt õigel ajal väljuma.
Kullapalaviku ajal on kõige kasulikum olla mees, kes müüb labidaid :)
Või pükse/tunkesid.
Selles teemas suht turumuttide tase, justkui Äripäeva ajakirjanikud oleksid selles teemas vabal ajal ennast maandamas :)
Elate oma depressiooni välja, et ei suutnud üles mineva turuga kaasa minna?
On mõnel teist praktiline kogemus ka kulda investeerimisel???
Kle miisu,

1. See on "VABA TEEMA"
2. Tundub, et sul endal pole suurt midagi muud teha kui meid siin siunata ehk siis ennast maandada.

* Reeglina on nii, et kui inimeseda hakkavad emotsionaalselt kritiseerima teisi, siis tegelikkuses räägivad nad paralleelselt ka endast/enda probleemidest.
kurnjau

On mõnel teist praktiline kogemus ka kulda investeerimisel???

Praktilist kogemust kulda investeerimisel ei ole, üritan oma investeerimishorisonti piirata instrumentidega:
1) Mis pika aja jooksul kipuvad väärtust juurde looma
2) Millest ma aru saan
Seega kuld ja muud toorained on minu jaoks välistatud.
kurnjau

Elate oma depressiooni välja, et ei suutnud üles mineva turuga kaasa minna?

Ei. Esiteks pole üldse mõtet põdeda. Kui juba põdeda, siis tähtsamaid asju kui finantsilise tulu saamata jäämine. Kui juba seda põdeda, siis on suuremaid tõuse teinud instrumente. Kuld kui tooraine on tõesti väga ilusalt tõusnud viimased aastad, aga nii nagu lugematu arv kordi ajaloos, lõpeb ka see tõus ükskord heleda laksuga. Kes õigel ajal rongilt maha saab - au talle kas õnneliku käe või väga hea analüüsivõime eest. Aga neid õnnelikke on mullistumistes alati kordades vähem kui neid, kes vastu hambaid saavad.
Väga ilusasti suffiksi poolt lahti seletatud ,miks ei tasu kulda osta:)
Omalt poolt lisaksin ,et parimad asjad elus saab ilma rahata.
Näiteks armastus, seks ja lapsed.
Kulda ilma rahata ei saa, järelikult pole see ka sittagi väärt asi:)
Mõistlik mõte Suff, et investeerid asjadesse, mida tunned, aga kas seda põhimõtet võiks laiendada ka kommenteerimisele:)?
Ja see ka kaunis mõte, et valid instrumente, mis väärtust juurde loovad, ma ise olen end piiranud eelkõige instrumentidega, mis mulle kasumit toovad, aga ehk on tõesti aeg rohkem inimkonna peale laiemalt mõtelda.
Miisu, soovitan sul võtta lahti 2007 aasta kinnisvara sektori teema, ja hakata otsast lugema, selleks, et inimesed sind plagiaadi pärast kohtusse kaebama ei hakkaks.

Aga muidu jah päris hea indikaator, ilmselt võib võtta prooviks paar short time calli ja paar longtime puti.