Kuidas kaitsta Eestit?

Kas tõesti on Ukraina poolt järjest enam nurka surutav rott puutin nüüd siin mingit jama korraldamas?

On Monday, Latvian intelligence said: “We see indications that Russia is preparing military provocations against the Baltic countries or Poland.” However, it would be well short of a full-scale attack.
A senior political source from a second Nato member made a similar statement last week. They said “we are picking up intelligence” that Vladimir Putin was “planning something against the Baltic states”. graun

1 Like

ründab alati kui muud üle ei jää

Heremi vaade lähitulevikule on jätkuvalt sünge.

2 Likes

Ma ütleks, et foorumi tehisintellekti rubriigis on tulevikuväljavaated Heremi omadest oluliselt süngemaks kujunemas …
ja seda mitte ainult Eesti või baltikumi, vaid suisa palju globaalsemas vaates.

Lugesin AI teemat, aga ei saa pihta. Mis AI-s käegakatsutavalt sünget on?

minuarust annaks järgmiste arvamuste realiseerumine suht paljude jaoks hukatusliku tulemi:

õnneks viidatakse seal ka teadmatuse/prognoosimatuse faktorile.

Ja tegelikult egas me ei tea täna kas meie idanaaber, kunagi meie riigipiiri ületamiseni jõuab või mitte aga sarnaselt singulaarsuse ideega, me peame vajalikuks selleks potensiaalseks ületussooviks valmistuma.

Lihtsalt mu point on selles, et kui varasemalt kuulutati maailmalõppu (enamuste inimeste jaoks kas) veeuputuse või suure komeedi läbi, siis tänaseks on lisandunud suurima tõenäosuskoefitsendiga oht idapiiri tagant ning miskipärast mulle endale tundub et see ‘isemõtlevast tehnoloogiaimest AI-st’ tulenev oht on suurema tõenäosusega (lühemas ajaperspektiivis realiseerumisvõimekusega) kui veeuputuse või komeediga kokkupõrkest tekkida võiv kollaps. ja selles valguses on minul suht raske tänasele noorsoole teha etteheiteid, et miks lastesaamist edasi lükatakse. Ise jääksin täna samuti veidi suuremat stabiilsust ootama või kaaluks venemaast kaugemale jäävaid asukohti, mis ei paku küll lõpliku turvatunnet aga võiksid pikendada nn. reageerimisaega. Samas mulle meeldib Eesti ja ma ise ei plaani (praegu küll) kuhugi kolima hakata - suvi/suved on väga ok ning viimase aasta sügis+talv+kevad osutusid ka arvatust mõnusamaks.

1 Like

Teadlased hoolitsevad ise Homo Sapiensi jälgede mitte liiga kauge kadumise eest maal? AI ja sünteetiline elu? Ma loodan, et minu silmad seda ei näe…
Pikem lugemine

Teadlased tegid esmakordselt eluta ainest elusa raku

Kuula

Teadlased ehitasid nullist üles raku, mis suudab kasvada ja paljuneda.

Teadlased ehitasid nullist üles raku, mis suudab kasvada ja paljuneda. Foto: Unsplash

teadus.postimees.ee

1. juuli 2026, 07:30
  • Minnesota ülikooli teadlased lõid väidetavalt esimese sünteetilise raku, mis suutis paljuneda.

• See näitab, et elu põhiomadused nagu kasvamine ja paljunemine on keemiliselt jäljendatavad.

• Rakk elab praegu vaid paar põlvkonda, kuid teadlased jätkavad selle arendamist.

Inimkond on pikalt elu olemuse üle teoretiseerinud. Uus Minnesota ülikooli teadlaste poolt välja töötatud rakk võib meie arusaama sellest küsimusest kardinaalselt muuta.

Minnesota ülikooli teadlased väidavad, et nad on loonud ajaloo esimese täiesti nullist ehitatud sünteetilise raku. Rakk läbis terve elutsükli, sealhulgas paljunemise.

«See on kõige põnevam ja olulisem asi, mida ma oma töös kunagi teinud olen. Arusaam, et see toimubki päriselt, jõudis pigem aeglaselt kohale,» ütles sünteetikabioloog Kate Adamala, kes oli projekti üks kaasjuhte.

«Oleme keemiliselt taasloonud midagi, mis oli varem ainult bioloogiliselt võimalik. See tõestab, et elu kõige fundamentaalsemad funktsioonid nagu kasvamine ja paljunemine ei vaja mingit salapärast maagiat,» ütleb ta.

Projekt kannab nime SpudCell ning raku genoom on vaid 90 000 nukleotiidipaari (bp) pikk. Võrdluseks, inimese genoom on umbes 3 miljardit nukleotiidipaari pikk. Varem eeldasid bioloogid, et rakk vajab korralikult toimimiseks vähemalt 113 000 nukleotiidipaari jagu geneetilisi andmeid.

Adamala ja tema kolleegide sõnul tundub, et SpudCell nihutab neid piire. Uurimistöö pole veel küll ametlikult avaldatud ega eelretsenseeritud.

Artiklit jagati uue mittetulundusliku bioinseneeria institutsiooni Biotic veebilehel, mille asutamisele on Adamala kaasa aidanud.

Kui Adamala tulemust esimest korda nägi, oli ta šokis.

«Olin väga õnnelik ja kergendunud, aga samas ka veidi skeptiline. Kontrollin tulemusi alati mitu korda üle,» ütles Adamala.

«Kui kõik kontrolltestid tehtud said, polnud eksperimendi õnnestumine enam üllatus.»

Vastukaja

Ajakirja Science andmetel ei ole SpudCelli avaldamine päris libedalt kulgenud. Nimelt ütles üks retsensent mainekas teadusajakirjas Cell, et kokku pandud rakk ei olnud päris eluvorm.

See võib osaliselt olla tingitud sellest, et SpudCell ei vasta kõigile elu nõuetele: see ei suuda paljuneda paljude põlvkondade vältel ja seega ei saa see ka areneda.

«Ma arvan, et bioloogid ei pruugi hinnata raku keemiainsenerliku lihtsuse olulisust,» selgitas Adamala ScienceAlertile.

«SpudCell ei pruugi oluline tunduda, kui seda looduslike bioloogiliste süsteemide skaalal hinnata: sellel on väga aeglane kasv ja paljunemistsükkel ning suure nõudlusega metabolism.»

Iga kunstlik SpudCell koosneb liposoomist – rasvasfäärist, mis jäljendab tõelise raku välismembraani – millesse on mähitud seitse plasmiidi ehk väikest DNA-üksust (sarnased leiduvad sageli bakterites), mis erinevad veidi klassikalistest kromosoomidest.

SpudCelli genoom moodustub neist seitsmest plasmiidist.

Rakul on ka sisseehitatud «valguekspressiooni süsteem», mis teeb DNA geneetilised juhised tegudeks. See võimaldab rakul ümbritsevast vedelikust omastatavad toitained kasulikeks materjalideks muuta ja paljuneda.

Teadlaste sõnul on SpudCelli süsteem võimeline genoomi replitseerima, kasvama, ressursse hankima, toituma ja geneetilise koodi baasil jagunema.

Milleks seda vaja on?

Võib tekkida küsimus, miks teadlased üldse tahavad kunstlikke rakke nullist luua?

Põhiküsimus on selles, kus elu piir tegelikult asub. Lisaks sellele võiksid aga tulevased sünteetilised rakutaolised süsteemid väikeste bioloogiliste tehastena toimida. Nad saaksid toota orgaanilisi materjale nagu ravimid, biomaterjalid, kemikaalid ja muu kasulik.

Laborid kasutavad sel viisil juba praegu geneetiliselt muundatud baktereid ja teisi mikroobe. See sarnaneb insuliini tootmise protsessiga.

Täielikult sünteetiline rakk võib võimaldada tõhusust ja spetsiifilisust, mis ületab olemasolevaid biotehnoloogiaid.

Samas võivad need osutuda ka vähem kasulikuks kui looduse enda lahendused.

SpudCellid suudavad praeguse seisuga vaid paar põlvkonda elada. Nad ei suuda ise endale valguekspressioonisüsteemi toota ega ainevahetust reguleerida, mistõttu sõltuvad nad täielikult ümbritsevas vedelas keskkonnas olevatest ainetest ja komponentidest.

Neil puudub ka tsütoskelett ehk sisemine karkass, mis toetab looduslikke rakke. See muudab nende ehitamise lihtsamaks, kuid tähendab ka seda, et nad ei saa enda sees molekule transportida ega jääke eemaldada.

Töö tõestab siiski kontseptsiooni, millele teised teadlased saavad uusi teadmisi ehitada.

«Meie eesmärk on saavutada täielik operatiivne võimekus bioloogia konstrueerimiseks,» ütles Adamala. «Selleks peame teadma, kuhu iga ehitusplokk läheb. SpudCell annab meile selle teadmise. Meil on selle ülesehitusest täielikud skeemid olemas, seega saame selle alusel inseneritööga jätkata.»

“Loodan, et teised arendavad seda šassiid edasi, et lisada tugevam jagunemine (palun, keegi pange tsütoskelett sisse!) ja tugevamad metaboolsed rajad,” lisas ta. “Siis võtan ma aastase puhkuse või teen midagi muud hullumeelset tähistamiseks.”

«Loodan, et ka teised arendavad seda edasi. Palun, lisage keegi tsütoskelett!» ütles ta. «Siis saan ma aastase puhkuse võtta või tähistamiseks midagi muud hullumeelset teha.»

Uurimistöö pole veel eelretsenseeritud, kuid eeltrükk on saadaval Bioticu veebilehel.

Allikas: ScienceAlert

4 Likes

No nii, mingi 25 aasta pärast on meie keskel täna ulmefilmidest tuntud humanoidid :slight_smile: esialgu küll amööbi tasemel elus vorm aga küll hakkakavd ka sellele aju leiutama.

Näriline- tubli ära istu -jätka

2 Likes

näriline, siia foorumisse ei tohiks terveid tasulisi artikleid postitada

muidu aga oled arenenud võrreldes kuvapaukude postitamisega, tubli!

2 Likes

Eks inimene üldjuhul õpib kui selgitatakse :grinning:. Aga artiklist ei osanud midagi nagu välja nokkida, et põhiline kaotsi ei läheks ja kuna teema on täitsa omast klassist, siis võinuks tekkida põhjendamatuid vandenõuteooriaid.
Muidu sul jutt õige küll.

1 Like

Ma jagan arusaama, et AI areng muutub ühel hetkel kurjades kätes tõenäoliselt väga ohtlikuks. Samuti nõustun, et tõenäoliselt see „üks hetk“ tuleb kiiremini, kui täna arvame.

Herem räägib, et enamik inimesi, kes räägivad Venemaa ohtlikkusest, tema arvates sellesse ise tegelikult ei usu. Nõustun temaga.

Herem „Ja kui usku ja hirmu ei ole, siis ei tegutseta piisavalt kiiresti. Siis ei olda valmis riskima ja kiireid otsuseid langetama. Kõik asjad venivad lõpmata kaua. Ma ei ole kindel, et meil eriti palju aega on. Eriti kui sõda Ukrainas mingil moel rahuneb.“

Mida Herem riigile ette heidab? „Seda, kuidas me droonikaitset ehitame. Asjad liiguvad, kuid väga aeglaselt. Minu lemmiknäide on drooni laskmise juhend, mis sai kaitseväes valmis 2023. aasta suvel. 2024. aasta novembriks ei olnud seda veel reservväelastele väljastatud, sest sellele oli peale löödud asutusesisese kasutamise märgistus. Täiesti jabur. Ma ei suutnud niisugustest asjadest üle saada. Oma viga, oleks pidanud palju rohkem märatsema, ükskõik mida tegema, et sellised tobedused ära kustutada. See on lihtsalt üks näide.“

„Ukraina näiteks kasutab maismaakaameraid droonide tuvastamiseks. Meil arutatakse selle üle, kui palju üldse tohib kuhugi kaameraid üles panna. Meil oli juba aastal 2022 plaan tegeleda samasuguste kaameratega, nagu Ukraina kasutab. Nüüd on see sumbunud. Ühelt poolt, see ei ole hõbekuul, ei paista võib-olla piisavalt äge nagu droon. Spetsialistid ei ole neid edasi arendanud, teisalt on plaanid põrkunud bürokraatia otsa.“

„Miks meil ei ole akustilisi sensoreid? 2023. aastal olid need Ukrainas kasutusel. 2024. aastal pakuti neid ka meile. Minu teada meil praegu riiklikus omanduses akustilisi sensoreid ei ole. Ja siis nutame, et ei tea, mis meil õhus lendab.“

Herem räägib, et Ukraina sõjas teeb 96% tööst odav lähimaa õhutõrje. „Peaksime oma seirevõrgustikku oluliselt parandama, samuti juhtimisvõrgustikku. Siis veel raskekuulipildujad, õhutõrjekahurid, raketid, püüdurdroonid. Odavate õhuründevahendite kasutamine jääb toimima veel päris pikaks ajaks. Ma räägin suurtest droonidest, mille tiivasirutus on kahe- või kolmemeetrine, mitte nendest väikestest, mis inimeste pihta lendavad.“

Igaks juhuks mainin, et minu väljatoodud näited intervjuust toon küll küll droonide kohta, kuid intervjuus räägib Herem kaitsest laiemalt ja kurdab, et avalik arutelu ja artiklid keskenduvad liigselt droonidele ja droonikaitsele. See teema on tema sõnul oluline, kuid mitte hõbekuul.

Herem kurdab tiblade alahindamise üle. „Meile meeldib näha ukrainlaste õnnestumisi ja venelaste ebaõnne. Eile lugesin ühe professori hinnangut, et Vene sõduri eluiga rindel on 30 minutit. See kõik on selline… Meile meeldib venelasi ette kujutada mannetuna ja ukrainlasi edukana. Tegelikult see nii ei ole.“

Nn professori all peab Herem silmas 30.06. 2026 juunil Defis ilmunud Peeter Tali artiklit „Mobiliseeritud venelaste eluiga rindejoonel on vaid 20–30 minuti“. Omalt poolt lisan Teet Kalmuse muinasjutud.

Herem kordab oma varasemat hoiatust, et Venemaa hakkab rasvana koguma kohe, kui Ukraina sõda maha rahuneb. Tiblad kulutavad sõjale tõusvas joones. Heremi sõnul FPV-droone juba üle 8000 tk päevas, lisaks 180 suurt drooni, tiibrakette jms. Üle tuhande sõduri kaotamine päevas ei tähenda seda, et kõik oleksid surnud.

Heremi nö üldistatud stsenaarium on minu hinnangul vägagi reaalne. „Kui Venemaa teeb midagi koledat – mitte ei okupeeri Tallinna, vaid korraldab näiteks mõne paarikuise sõjalise erioperatsiooni ja meie lööme ta vaprasti välja –, siis vaatame meie ümberringi ja hakkame üksteist süüdistama, sest pilt on kindla peale kole. Meie süüdistame üksteist ja Venemaa pakub oma lahendust. Ja ühel hetkel… Paljud Euroopa riigid ju mõtlevad ka, et äkki oleks võimalik Venemaaga mingi diil teha. Üks Saksa erakond läheks kohemaid Venemaaga gaasiäri ajama. See tundub mõistlik lühiajalises perspektiivis. Pikemaajalises vaates tähendab see meie hävingut.“

Interjueerija küsib Heremilt: te pole kahelnud, et sõda tuleb, küsimus seisneb vaid selles, millal. See on ka praegu nii?

Herem: „Lõpuni veendunud ma ei ole. Ma ei usu, et heidutus, millest oleme nii palju rääkinud, hästi töötaks. Heidutus toimib kahel moel. Üks on demonstreerida vastasele, et ta ei saa seda, mida tahab. Ja teine: ta maksab selle eest liiga kõrget hinda. Väidan, et meil ei ole õrna aimugi, kui kõrget hinda on Venemaa valmis maksma oma sõjaliste eesmärkide saavutamiseks.“

„Kas saame Venemaale öelda, et ta ei saavuta seda, mida tahab? Kuidas me talle demonstreerime, et see on nii, arvestades ebastabiilsust ühiskondades ja usaldamatust riikide vahel, NATO-s ja Euroopa Liidus? Ei ole lihtne ülesanne. Ma ei usu kellegi juttu heidutusest, kes ei suuda mulle seda ära seletada. Kuna ka mul endal häid selgitusi ei ole, siis ma ei usu heidutust. Pigem soovitan valmistuda sõjaks.“

Siinkirjutaja kokkuvõte: Herem tunnistab, et tema ei tea, mis tiblasid suudab heidutada ja tal ei ole õnnestunud kedagi kohata, kes talle arusaadavalt teaks. Argumendiks on asjaolu, et tiblad on nõus praeguses sõjas Ukrainaga maksma hinda (inimelusid, ressursse), mis on arusaamatu nii meile kui suvalisele teisele EU riigile. Et teisel pool piiri ei ole ratsionaalne riik, vaid debiilik.

Seetõttu soovitab Herem valmistuda sõjaks, päris reaalseks sõjaks. Me justkui valmistume, aga tegelikult vaikselt uimame.

Olen Heremiga nõus, et tänased tegevused tugevalt alahindavad realistlikku tiblade-Ukraina sõja järgset situatsiooni.

P.S. Palun postituse vastutustes rääkida sisust ja ära jätta temaarendused a la „Herem külvab hirmu, sest tahab riigile relvi müüa“ vastused.

7 Likes

See 20-35 min oodatav eluiga peale päris kontakti jõudmist tuli ühelt Oxfordi professorilt/t!bla blogeritelt ja oli vaid osa väidetust, 2. osa oli, et sõtta jõudmisest on elukest 10-20 päevaks, mis ät miski 35k kaotatud vanti per kuu vb isegi arvutub kuidagi?

Some reports suggest that 8 Russian soldiers are either killed or gravely injured for every single Ukrainian casualty, Peter Frankopan, a professor of global history at the University of Oxford, writes for Foreign Policy Magazine.
The average life expectancy of a new Russian recruit, from arrival at a training facility to death in a war zone, spans merely 10 days to three weeks, Frankopan reports, citing Russian military bloggers. On the front lines, Russian troops last just 20 to 35 minutes on average, according to the professor.

Vaadates praegu venes toimuvat on ikka suht raske näha neid miskit 7D malet mängimas, et leiavad kusagilt järsku geeniused, kes totaalse bardaki ümber pööravad ja vägevaks muudavad? Mis muidugi ei tähenda, et nad midagi loogikavastast ei proovi, milleks tuleb valmistuda ja valmis olla kui see juhtub. Ise olen kuidagi vähem pessimistlik tundub.

2 Likes

Ilmselt Peeter Tali oli siis selle edasi tsiteerija.

Tiblade oskus kogu selle varastamise ja bardaki juures riiki pidada ja sõda pidada on juba iseenesest 7D male. Kogu selle lolluse juures neil kaks suurt tugevust on - maavarad ja palju inimesi. Selle najal nad riiki ning sõda peavad. Uskumatult hästi peavad. Riik on suur ning sealt on veel sõjaks võtta küll ja küll.

Praegu neil mujal sõja pidamiseks võimekust pole. Kuid kui tänane sõda peatub, siis uus sõjapidamise võime tekib kiirelt. Selle tulevase võime vastu Eesti ja EU esialgu veel mängib valmistumist.

Herem ütles veel, et Ukraina poolt sisemaal tekitatud probleemid siiani rindel neile probleeme pole tekitanud. Loodab, et ehk juulis hakkab sellekohaseid märke ilmnema.

Tänaste Eesti ja EU relvastumistrendide püsimisel (st bürokraatlik tasapisi arendamine) tibladele Eestist ja EU-st konflikti korral vastast pole.

Tiblade majanduses alanud kütusekaos on midagi uut ning selle edasisi stsenaariume ei suuda majandus- ja luureanalüütikud adekvaatselt prognoosida.

Kui sõda täiesti kõrvale jätta, siis tõsiste majanduskriiside arengute prognoosimine on majandusanalüütikutel alati üle jõu käinud. Tiblade kaos võib laheneda, kuid võib ka täiesti käest minna. Tiblade kannatamisvõime on prognoosimatu.

Suur mängumuutja tundub olevat asjaolu, kui kiiresti tiblad suudavad ukrainlaste pikamaa droonidele vasturohu leida. Meiegi lehtedesse jõudis hiljutine Sõrskõi arvamus, et küllap droonidele leitakse lahinguväljal vastujõud ning rasketehnika aeg sõjaväljal ei ole lõplikult läbi.

3 Likes

EL polegi loodud vastaseks mil. konfliktis, NATO on. Nüüd USA oranž värdi kahjustab seda org-i, viimased uudised on, et üritab lüüa põmst kiilu euroopasse kutsudes osad NATO riigid eraldi läbirääkima milleski. Samas on eurooplased arukamad kui trumpetid, küll nad aru saavad mis parem valik neile mitte USAle, trumpeteid ei saa usaldada. EL riigid samas tegelevad, ma ei tea mida Herem ootab, aga saksa üksi paneb triljoneid kaitsesse, Poola paneb 5%+ SKPst jne.

NATOt ei ole enam ammu. Sellest pole veel poliitkorrektne rääkida. NATO kadunuks ka ilma Trumpita. Uus tiblavastane sõjaline liit saab loodud ilmselt koos Ukrainaga.

Herem rääkis vaid Eestist. EU teema juurde toomine oli minupoolne. Tibladele lähemad EU riigid on teemaga seotud.

1 Like

On olemas kiirelt kasutatav variant ‘NATO ilma USAta’, kus kasutusel NATO kontaktid ja sarnane struktuur. Seda oranži putleriimejat pole ka kauaks enam, saab näha kas järgmine on nii värdi üldse, paljutki saab tagasipöörata. Aga jah, rumal oleks vaid sellele lootma jääda.

Täna siis selline hoiatus:

Heh. Nojah, kui sa kontakte pead sisuliseks poliitiliseks tahteks, siis tõesti on.

Ma pidasin silmas, seda kas NATOsse kuulujad päriselt tegutseks Baltikumi ohu korral. Põhjala ja Poola tegutsemisele julgen loota.

Türgi, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa? Sakslased ehk võibolla.

Põhjalast ja Poolast isegi vb piisaks, sest endiselt kust tiiblal seda kahuriliha nii väga võtta on. Ei saa neid vante (rahvana) ka ikka täiesti maha kanda, isegi nemad saavad aru mida lääne/NATO vastu sõtta minemine võib tähendada. Nüüd näevad mida justkui putleri arust näkase Ukraina vastu sõdimine endaga kaasa toob. Nahh neil seda vaja, küll taipavad.