Tundub, et sahkerdamine käib ka eestis riigi investeeringutega.
Vaadates puhtalt arve, näib, et riiklik investeerimisfond SmartCap investeeris poole kallimalt kui Plural ja Skaala. Nimelt sai SmartCap 7 miljoni euro eest firmas 2,49% osaluse, mis teeks firma turuväärtuseks 281 miljonit eurot. Kui Plural pani Frankenburgi umbes kolm korda suurema summa, siis vastu saadud osalus on 4,5 korda suurem (11,17%) ehk investeeriti justkui 187 miljoni eurose hinna alusel. Samadel tingimustel panustas raha ka Skaala.
Delfi Ärileht uuris osalistelt mitu korda, millest selline ebakõla tingitud on, kuid sisulist vastust ei saanud. Ainukesena vastas SmartCapi juhatuse liige Sille Pettai, et nad ei saa kahjuks tehingu üksikasju avaldada, kuna tegemist on ärisaladusega.
„Nagu sa ka viitasid, toimus tehing mitmes etapis ning rahastusring ei ole veel lõplikult suletud. Tehingu tingimused, sealhulgas kokkulepped investoritega ja hinnastus, kujunevad konfidentsiaalsete läbirääkimiste käigus ning sõltuvad enamasti mitmetest teguritest,“ sõnas Pettai.
Kui pead silmas Maa- ja Ruumiameti ESTPOS võrku, siis see on hoopis teine asi. Selles võrgus on GPS/GLONASS/GALILEO/BEIDOU vastuvõtjad ja välja need mingeid signaale ei saada.
On ka erateenuste punkte mis annavad millimeetrise täpsusega koordinaatide paranduse kui taevane GNSS valetab aga see jah ei väljasta ise gps signaali õhu kaudu vaid edastab parandused interneti teel ja kahjuks tavagps vastuvõtjaga pole sellest kasu, ainult proffidele. Ma ei tea kas näiteks vaenulikud sõjardid saavad seda ka droonide juhtimiseks kasutada sisse häkkides, see oleks küll jama.
Ma olen ise ka Eestis olles oma silmaga näinud, kuidas mu telefoni GPS väidab mu kuskil Tšehhis, Praha lähistel asuvat (ja see polnud ainult minu telefoniga.)
Seda keerulisem, siis on sul vaja 4 maapealset majakat, mis suudavad võltssignaalidest üle karjuda. Ja need võiks olla üksteisest võimalikult kaugel, et olla täpsed , ehk vähemalt üks neist võiks olla korralikult idas.
Jah, just nimelt üle karjuda sest GPS seade peaks valima just kõige tugevama signaaliga allikad.
PS. Meil oli külas millaski 2024 ka periood, kus lollimad robotmuruniitjad (need, mis ainult GPS-i, mitte kontuuri järgi orienteeruvad) inimestel õuest vehkat tegid. Pärast leiti neid mitmesaja meetri kauguselt karjakoplist ja igalt poolt ringi ukerdamas. Krt teab, kuhu nad enda aruga teel olid
Kui lennukiga Eestisse saabuda (või lahkuda), siis iga jumala kord kui vaadata kuskilt Läänemere kohalt alates Google Mapsi, siis näitab nagu asuks ca Kaliningradi või Põhja-Poola kohal.
Need raketivastased piirid on palju kõrgemal-kiiremal kui tavaline reisilennuk lendab. Seda, tõsi, juhtub vahel, et keegi on mõnes vahekihis nende väärtuste jaoks liiga väikeseid muutujaid kasutanud…