to: PeaLiK
Satelliitside ei pruugi veel eelhoiatusi anda vahetult alanud raketi- ja droonirünnakute kohta.
Kui satellitside annab seda, siis on tegu juhusega või õnnega, aga, et selline kosmoses paiknev hoiatussüsteem tagaks mingi garantii, ei usu et see hetkel võimalik on.
Pigem saadakse operatiivne info Mustal merel või Rumeenias ringi lendavatelt USA luurelennukitelt.
Satellitside võimaldab küll tuvastada ettevalmistust rünnakuks, tehtud fotode võrdlemise näol.
Kuidas siis vabatahtlikud piiriäärsetes metsades öösiti kõrvad kikkis kuulamas ei põhjusta sõbralikku tuld, aga pisikesed sensorid, mis näitavad inimestele keskses juhtimiskeskuses kaardil kahtlaste häälte asukohta põhjustavad?
Sensorid on ju reaalselt odavamad ja annavad parema katte ning ülevaate kui inimesed.
Eesti sügavus on omaette probleem, aga see on füüsiline reaaleluline piirang, mis ei ole seotud droonide tuvastamise tehniliste lahenduste probleemidega.
Tegelikult oleks siin nüüd See Koht kus Riik võiks tõsiselt mõtelda TalTech ja TÜ robootikute, elektroonikute, mehhatroonikute jms. nooreminseneride peale. See oleks absoluutselt õige koht riigieelarvest rahastada. Ülikoolid loovad prototüübi, noored saavad oma baka-, magistri- või doktoritööd teha. Koostöös insenerteaduse ettevõtetega luuaks prototüübi baasil produktsioniversiooni tootmistehnolooga ja siis saab mõni peenem tööstusettevõte seda toota.
Kahjuks, nagu ikka, selline “ilus muinasjutt” Eestis ei realiseeru
BTW. Sellises riigis nagu USA juhtus peale MS II niisugune huvitav lugu, et USA valitsus otsustas tubli portsu Lend Lease tagasimakseid “raisata” just ülikoolide teadusuuringute peale. Tegelikult küll peamiselt tellides “asju” sellistelt “ühe jalaga ülikoolis” ettevõtetelt. Ja tulemused ei jäänud tulemata… arvutid, laserid, atuomaatjuhtimissüsteemid, jälgimissüsteemid lisaks olulised läbimurded bioloogias ja farmaatisias ja keemias… nimekiri on päääääääääääääääääris pikk. (Kui keegi ei teadnud, siis mittenakkuv teflonkate teie pannil on Manhattani projekti järje kõrvalsaadus. Näiteks.).
Jah otse loomulikult täna riik rahastab ka Ülikoole. Aga miks mitte kulutada sihtotstarbeliselt teatud protsent kaitse-eelarvest oma, kodumaise kaitseotstarbelise teadus-tehnilise uurmistöö peale. Oleme liiga lollid? Meie insenerid ei kõlba kuhugi? Meie teadlased ei küündi? Ostame väljast sisse, “targemate” ja “tublimate” käest?
Täna alustades võiks juba 15-20 aasta pärast näha tulemusi. Mitte “natuke parem kui teistel” vaid ilmselt innovatiivseid, uudseid, hoopis teistmoodi kui teistel…
Droonid, mis suudavad vältida kõiki “karu” kaitsemeetmeid ja kaitsesüsteemid, mis võtavad kõik “kurjad karumesilased” maha. Kas ma olen naiiv-optimist. Jah, ilmselt olen.
Aga “sinna panustamisel ei ole mõtet, ostame parem USAst” mõtteviis annab meile kohe kindlasti, GA-RAN-TEE-RI-TULT “nulltulemuse” kodumaiste saavutuste osas.
Offf, sa oled täielik tagurlane, Eesti on seadnud omale eesmärgiks olla parim LGBT+ riik maailmas! Seega tuleb toetada ainult ülikoolide pehmeid erialasid, soouuringud, feminism, progressivism, marksism jne. ning nende juurde kuuluvat mtü-tööstust. See on Eesti nogija, robotid ostame Hiinast.
Muude kohta ma ei oska midagi öelda, aga TÜs kosmosetehnoloogia moodulit läbides pidime küll ühe reaalse projekti kavandama ja muarust keegi midagi kaitseteemalist tegi küll.
Minu oma polnud kaitse, oli Läänemere saastemonitooring Lidariga (pmst valguse murdumine mikroplastiku olemasolul).
Et ma saan aru küll, et Pealiku postitus oli vähe keel-põses mõeldud, aga reaalselt on Eesti kosmoseriik, me oleme nii ESA kui CERNi liige, meil on uued kaitsetööstuse rahastusraundid käimas — ma ei näe ühtegi põhjust, miks ei võiks Eesti ülikoolidest head tehnoloogiat sündida.
Ma julgeks väita, et Pealiku sarkasm on veidi kohatu. MILLEKS väikeriigile lennukikandja või lahingulaev või tankiarmee? See on ju täielik ogarus. Läbi ajaloo, alati, ilma eranditeta oleme näinud, et kui väikeriik hakkab kopeerima Suur(super)riigi armeed, ainult väiksemas mastaabis: 3 tanki, 5 lennukit … on tulemuseks fiasko ja kindel häving.
Väikeriik tohib panustada ainult “asümmeetrilisse vastusesse”. Nõrgema relva. Nii nagu Saksamaa panustas (õigesti!) allveelaevadesse (wolfpacks). Paraku, Hitleri õnnetuseks, suutsid USA verfid vorpida rohkem “Liberty” alused ja neid varustusega täita, kui saksa allveelaevastik uputada.
Droonisõda Ukrainas on ideaalne “asümmeetrilise vastuse” näide. Milkusid maksev tank vs. 10 tonni maksev droon. 1970ndatel joonistasid USA eksperdid stsenaariume, kus USA-NSVL “tavarelvastusega” sõja korral murravad NLiidu võitmatud massiivsed (MASSIIVSED) tankikiilud välja kusagile Oderi-Rheini liinile. Nii umbes 3 kuuga.
Kuidas meil selle blitzkriegi ja päälinna 3 päevaga vallutamisega seal Ukrainas õieti läkski?
Mina ei oska hetkel pakkuda mis see olla võiks (natuke oskan: satelliidid ja droonid ja elektrooniline luure ja kübersõda ja elektrooniline sabotaaž kohe kindlasti) , aga kindlast ei saa see olla suurriigi relvastuse vähendatud mastaabis koopia: hirmkallid hävitajad, lennukikandjad, tankiarmeed, allveelaevad, interkontinetaalsed ballistilised raketid…
Lisaks sobib eelneva oopuse järelroaks pisuke ennustusvõistlus - kas tullakse enne meile “külla” või võetakse ette Hiina Vabariik või lähevad mõlemad"erioperatsioonid" käiku ühel ajal?
Tõenäoliselt alustatakse mõlema rünnakuga üheaegselt. See paneb USA valiku ette, kas kaitsta talle olulist Taiwani või Trumpi suhtes kriitilist Baltikumi, kes ei ole USA presidendi solvamisega eriti tagasi hoidnud. Lisaks tuleb arvestada, mida teeb samal ajal Iraan. Kui Iraan liitub mänguga ja hakkab USA teist üliolulist liitlast Iisreali ründama, siis tuleb liberaalidel väga kiire Hispaaniasse kolimise laine.
To: Offf
Puhas ostetud kommunistlik imperiaalne propaganda. Õnneks on kirjas seal sõna “sisuturundus”.
P.S. ÜRO võib välja anda mistahes resolutsioone… millele ka see saadik oma propagandatekstis viitab. Meenutagem, et ÜRO-s esindas algselt Hiinat ainult Taiwan ja mandri-Hiina ala oli mingi punaterroristide käes vaevlev territoorium. Mismoodi see kõik rahvusvahelisel tasandil ümber mängiti, seda oleks päris huvitav uurida.
See meenutab mulle seika 2011 septembrist, mil Hiina ostis Postimehelt mitu lehekülge “reklaami” ning andis Postimehe vahel sisuliselt välja kommunistliku ajalehe… oi, see oli naljakas…
Geneetiline biorelv oleks täiesti teostatav, levitamisega saaksid pisidroonid hakkama ja arvestades vastase 95 protsendilist kontsentreerumist ainult 11. suurlinnas, oleks asjal jumet, annan vihje millises suunas mutatsioone arendada ?
To: siretsch
Huvitav, et selline kommunistlik propganda avaldati ajalehes “Harju Elu”, mis paistab olevat mingi iseseisev pisikese levikuga maakonnaleht. Mis teha, neil on ju raha vaja. Ju siis suured ajakirjandusmajad Hiina saatkonda ja nende raha enam jutule ei võta.
Poola sündmuste taustal väidaks, et kui Venemaa saadaks Eesti peale ühel ööl 500 lõhkelaengutega drooni oleks me ilmselt täiesti kaitsetud. Ja kui nad tahavad, võivad nad seda homme teha (no olgu, järgmisel nädalal).
Aga optimistlikumalt - vast oli see NATOle taas üks äratussignaal ja väga palju sõltub sellest, kas Venemaa kardab Trumpi reaktsiooni või ei. St kas 5. paragrahv töötab või ei. Kurb muidugi, et meie tulevik sõltub hinnangutest ühe nartsissisti ogarusele.
Seal pole väga midagi vaja uurida. Vietnami sõja ajal toitis puhahiina vietcongi nii varustuse kui “vabatahtlikega” ja Kissinger pani ette, et selle lõpetamiseks on vaja pekingi valitsusega paremini läbi saada. Nii sündis Nixoni visiit ja sellele järgnenud punavalitsuse seaduslikuks tunnistamine, koos kõigi sellest tulenevate tagajärgedega.
Muuseas, seni ainuke ÜRO suuremahuline sõjaline operatsioon välisagressiooni tõrjumiseks (tuntud ka kui Korea sõda) sai võimalikuks kahel põhjusel - Kuo Min Tan (Taiwan) kui Hiina tunnustatud valitsus hääletas poolt ja nördinud NL boikoteeris protestiks hääletust. Kas venelane selle eest maha lasti või siberi saadeti, ma ei oska praegu öelda, aga põhjust oleks olnud küll. NII jämedati viga pole nad loomulikult hiljem korranud.