Kuidas kaitsta Eestit?

"PeaLiK"
"raulir"
Reaalsuses hakkab inimoperaator augmenteerima AI tegevust.

Yeah, sure hakkavad tiblad midagi sul seal "augmenteerima".

See ei olnud raketitabamus, vaid lennukilt alla heidetud kahe raske pommi tabamus.
Jutt algas sellest, kas tibladel on inimlikkust hakata oma AI sihtmärgiotsingu süsteemidesse mingeid human in the loop otsustusahelaid looma, eristamaks lasteaia ekskursioonirühma paariskolonnis liiikuvast sõjaväejaost või jäetakse AI-le lihtsalt vabad käed. Mariupoli teatri lugu näitab, kui palju nad sellistest asjadest hoolivad.
"raulir"

Kuidas S300 või 400 või Patriot selle F35 üles leiavad?

Hävitamine võib toimuda samamoodi - plahvatus, mis paiskab õhku killupilve, millest lennuk läbi sõidab.

Droon on taaskasutatav. Ehk siis 100 tk tõuseb õhku, aga suur osa neist katab erinevaid põiklemisteid ja v-o vaid paar tk lõpuks plahvatavad ja teevad töö ära. Ülejäänud lähevad koju tagasi, tangitakse ja ootavad järgmist lennukit.

Seda ma küsisingi, et kuda need droonid need F35d üles leiavad?
Kõik õhutõrjesüsteemid kasutavad ründaja üles leidmiseks radarit, aga rääkides konkreetselt F35-st, siis liitlaste doktriin on väga kaugel sellest, et mingi üksik F35 uitab vastase territooriumi kohale ja kogu bande hoiab pöialt, et äkki pole rakette ja droone. Kõigepealt otsitakse, meelitatakse end radariga paljastama ja tambitakse ikkagi vastase õhutõrjet senikaua, kuni tekib koridor actual ründeüksuse sisenemiseks. Ja ka neil on kaasas elektroonilise sõja lennukid, mis jooksvalt segavad, otsivad ja hävitavad neid õhutõrjesüsteeme, mis eelmised lained üle elasid.

Iraagil oli Lahesõja eel ilmselt üks maailma ajaloo kõige "tihedamaid" ja integreeritumaid õhutõrjesüsteeme (prantslased aitasid ehitada, loomulikult, kes muu), aga ka see jõudis loetud päevadega seisu, kus iraaklased tulistasid rakette välja radarit sisse lülitamata, sest vastasel juhul oleks kohe endale radarivastane rakett otsaette tulnud. A ega sõdur loll ei ole, niisama istudes pannakse kiirelt tribunali ette - lask sai sooritatud, ülemus rahul, Saddam rahul, ise elus :)

Kui need raulir imedroonid just universumi võnkeid tajuvate kristallide pealt ei tööta, siis pole sellel parvel mitte mingit eelist tavaliste rakettide ees, pigem on rakett odavam ja sellel on tänu lennukiirusele vähemalt mingi lootus ka eemalduvale ründajale pihta saada. Droon peab end konkreetselt hävitajale nina kohale parkima, palju õnne kui su kaitstav õhuruum on näiteks mõõtmetega 100x300km.

Ja kõige viimaseks, hävitaja ei tule kunagi lähemale kui tal hädapärast vaja on - ma nende õhk-maa tüüpi relvasüsteemide täpseid raadiuseid ei tea, aga no ütleme 100km raadiusega ründeraketi puhul, kui sa kaitsed oma drooniparvega mingit konkreetset punkti ja droon on su kõrval, siis selleks, et droon üldse kunagi isegi kõige lollimat sirgjoones lendavat hävitajat näeks, pead sa hävitaja avastama nii kaugelt, et droon jõuaks selle 100km enne maha põristada kui hävitaja on oma kingitused maha poetanud ning ringi keerab. F35 lendab kuskil 2000km/h, droon mingi ma ei tea, äkki 200? Ehk sul on vaja radarit, mis avastab varglennuki 1000km kauguselt. Tõesti, siin ei saa lihtsalt midagi viltu minna.
Kindel see, vaatame paari aasta pärast uuesti.

Lokaalsed AI juhitavad ja segamisele vastupanevad mini-droonide mini-parved on Ukrainas juba kasutuses. Tehnika areneb sõjaolukorras kiiresti ja Iraagi sõda pole enam tipp.
Sry, a võrreldes 34 aasta taguse Lahesõjaga peetakse Ukraina sõda kivikirveste ja lingudega, isegi tolleaegse Iraagiga võrreldes, liitlastest rääkimata. Miskipärast ei tulnud kummalgi poolel pähe see väike asi, et enne sõda võiks end ka relvastada - Venemaal ilmselt lihtsalt varastati kõik ära ja keegi peale Jumala (ja vanaema) ei tea, millega ukrainlased need 7 aastat tegelesid.

Kõik need AI-d ja asjad on nunnud, aga need on lihtsalt olude sunnil kokku klopsitud aseained millelegi, millest tegelikult ei tohiks puudust olla.
"raulir"
Kindel see, vaatame paari aasta pärast uuesti.

Lokaalsed AI juhitavad ja segamisele vastupanevad mini-droonide mini-parved on Ukrainas juba kasutuses. Tehnika areneb sõjaolukorras kiiresti ja Iraagi sõda pole enam tipp.

Kuda see praegune või lähituleviku AI F35d ikkagi üles leiab ja droonid nendeni juhatab? Ma mõistaks kui Terminaatori filmist tuttavad tehisintellekti juhitavad lennumasinad taevas patrullivad tihedates parvedes, Aga inimkond on sellest praegu ikka veel "valgusaastate" kaugusel....
See praegune AI hype ei ole miskit muud kui lihtsalt keerukam andmemudel, millel AIga vähe pistmist. Juba 20 aastat tagasi tehti juturoboteid ja pildituvastamistarkvara jne. Nad olid kõvasti viletsamad kui praegu ja keegi ei kutsunud neid AIks.....
Noh, AI alane uurimistöö tegelikult algas 1950ndatel ja täitsa kutsuti seda ka siis AI-ks. Ja näiteks Javelin töötati välja 1990ndate alguses, see vana ja vilets pildituvastamistarkvara oli siis ja on ka täna piisavalt hea, et rakett tanki katuseluugist sisse juhtida. Asi pole selles, et AI ei töötaks, asi on selles, et raulir ei oma õrnimatki ettekujutust sõjast ja selle taktikast, selle asemel on pime usk kõikvõimsasse kompuutrisse.
Kindel see.

Vaielge nüüd vahepeal selgeks, et kas selline asi nagu AI on olemas või mitte.

Ukrainlased tegelesid ka muideks vahepeal varastamisega :)
Ei tasu teise äärmusesse ka minna - sellised relvasüsteemid, kus operaator vahetult sees ei istu, on osadeks ülesanneteks ikka väga head. Alates sellest, kui esimene MQ-1 Predator 1994.a. rattad maast lahti sai, on maailmas muljetavaldav hulk põrunud kaabakaid nende kaudu oma otsa leidnud. Ülesanneteks, mis ei vaja nii suurt tööraadiust, kandevõimet või lennulage, saab kindlasti kasutada ka odavamaid süsteeme.

Üsna selgeks on saanud ka see, mis on kaugjuhitavate süsteemide nõrkused - ennekõike loomulikult nigel olukorrateadlikkus ning side katkemised ja viivitused. Kui Elmo ei suutnud isegi 30km liikuvat autot päris sirgelt tee peal hoida, siis eks proovige pool kilomeetrit sekundis läbiva F-35 sarnast aparaati üle elisa koduneti ja wifi 5 ruuteri niitval madallennul mõnest kanjonist läbi piloteerida. :P AI võib siin leevendust tuua küll ja leiab kindlasti tee autopilootsüstemidesse (kui ta seda juba teinud pole).

Küsimus taandubki lõpuks sellele, kuhu sa selle operaatori siis lõpuks paned? Kui on liiga lähedal, saab tast endast koheselt esimese järjekorra sihtmärk; kui liiga kaugel, pole tast suurt tolku. Kuldne kesktee ongi ilmselt kuskil seal vahepeal ja selles mõttes võib ideaalne droonijuhtimisplatvorm tulevikus ollagi just seesama F-35. Töö selles suunas käib juba mõnda aega: Lockheed Martin Developing New Collaborative Combat Aircraft Technology for F-35s
Lennukit on lihtsam AI-ga juhtida kui autot.

Lennukit või suuremat drooni emalaevana kasutavad droonid on ka toimiv idee.

10g lõhkeainet kandev Hiina juppidest droon võib 100M+ maksva hävitaja kõrval tunduda kivikirvena, aga mida siinsed spetsialistid ei mõista on see, et igasuguse pikaleveniva sõja lõppkokkuvõttes võidab see, kelle majandus kauem vastu peab.
Ma hakkasin natuke peas nulle keerutama ja jõudsin veel ühele toredale võrdlusele:
- Patrioti kompleksi tekitatav "mull" on ruumalaga umbes 10 miljonit kuupkilomeetrit (raadius on sinna kuhugi 200km alla)
- Ma ei tea, mitu seda tolgendav-drooni raulir plaanib ühe kuubiku peale rippuma panna, aga no oleme hästi lahked, paneme ühe, AI näeb lennukit mitmekümne km kauguselt
- Patrioti raketi lõhkepeas on lõhkeainet umbes 10kg, see on muidugi kõige moodsama versiooni puhul, mis lennukile lähedale lendab, aga olgem jälle lahked, küllap AI lendab ka lähedale

Tulemus: ühe Patrioti kompleksi asendamiseks on vaja 100 kilotonni lõhkeainet. Kogu maailmas on umbes 300 kompleksi, seega 30 megatonni. Maailma TNT aastatoodang on kuskil 30 kilotonni. Tulevik saabub seega aastal 3024 :)
Samas oli juttu, et Patriot F35 vastu ei aita? Ma olen aru saanud, et isegi mõned Sahedi võrrid tulevad läbi?
"PeaLiK"
Ei tasu teise äärmusesse ka minna - sellised relvasüsteemid, kus operaator vahetult sees ei istu, on osadeks ülesanneteks ikka väga head.

Ma ei argumenteerigi, et AI ei tööta või selle kasutamine oleks tingimata halb idee. Ma vaidlen selle vastu, et kuskilt tuleb järsku mingi game changer drooniparv ja muudab kogu tänase relvastuse, alates miinipildujast kuni F35ni, mõttetuks. Samas seesama AI miini otsas seda tüürimas ilmselt töötaks väga hästi, lennuki kohta ei tea.
"raulir"
Samas oli juttu, et Patriot F35 vastu ei aita? Ma olen aru saanud, et isegi mõned Sahedi võrrid tulevad läbi?

Mingitel tingimustel kindlasti aitab, aga sõda ei käi nii, et virutame nuiad lauale ja vaatame, kel on jämedam. Kui F35 puhul on teada mingisugused haavatavused (ja kindlasti neid on, igal asjal on), siis keskendub kogu taktika sellele, et mitte kunagi panna hävitajat olukorda, kus ta on haavatav. Serblane sai F117A-le ka pihta, ühe korra - kuna miskipärast oli see üks kord seda saatma pidanud radarivastane F-16 koju jäänud. Venemaa taktika Shahedidega on trollida nendega õhutõrjet, et nood end paljastaks, ning siis lasta "päris" rakettidega läbi nende sektorite, kus õhutõrjet ei ole. Ukraina Patriotide arv on ju üsna täpselt teada.
"raulir"

Jutt oli sinu väitest, et mingi 100 drooni, 100k$ per tükk, saab olema lähituleviku imeväetis F35te vastu. Probleem on selles, et kuidas nad ikkagi suudavad paremini üles leida ja kätte saada oma sihtmärgid kui needsamad praegused "ajast ja arust" õhutõrjesüsteemid...
Nii Patriot kui vene s300/400 ja teiste õhutõrjesüsteemide töö algab ka ikkagi sihtmärgi tuvastamisest, üldjuhul radari abil...
"kashka"
Nii Patriot kui vene s300/400 ja teiste õhutõrjesüsteemide töö algab ka ikkagi sihtmärgi tuvastamisest, üldjuhul radari abil...

Töö algab eelhoiatusest. Lennukitelt lastavate rakettide korral võib aeg eelhoiatusest kuni raketitde sihtmärgini jõudmiseni jääda alla veerand tunni. Kui sa siis alles hakkad oma sajalt tõrjedroonilt moondevõrke maha kiskuma, on koolimaja juba ammu lännu, kui Arno isa ja 98 sõbraga sinna ükskord kohale jõuavad.
Eelhoiatus kindlasti(osa sihtmärgi tuvastamisest) ja üldjuhul on ka see ikkagi radaripõhine. Olgu siis maapealne või mingi lennuk õhus.
Aga küsimus jäi ikkagi, et kuidas need 100 drooni, 100$k tükist, on paremad praegustest süsteemidest F35te hävitama....
"PeaLiK"
"kashka"

Töö algab eelhoiatusest. Lennukitelt lastavate rakettide korral võib aeg eelhoiatusest kuni raketitde sihtmärgini jõudmiseni jääda alla veerand tunni. Kui sa siis alles hakkad oma sajalt tõrjedroonilt moondevõrke maha kiskuma, on koolimaja juba ammu lännu, kui Arno isa ja 98 sõbraga sinna ükskord kohale jõuavad.

"Kui sa hakkad oma Patriot õhutõrjelt moondevõrke maha kiskuma ..."
"kashka"
Eelhoiatus kindlasti(osa sihtmärgi tuvastamisest) ja üldjuhul on ka see ikkagi radaripõhine. Olgu siis maapealne või mingi lennuk õhus.
Aga küsimus jäi ikkagi, et kuidas need 100 drooni, 100$k tükist, on paremad praegustest süsteemidest F35te hävitama....

Point on selles, et on võimalik teha mehitamata droone, mis lendavad sama kiiresti kui F35, aga omavad paremat manööverdusvõimet. Ja neid on võimalik teha palju odavamalt.

Selle kohta on palju naljakaid näiteid, näiteks see kilekotike seibidega US parlamendis, mis maksis $100k+.

Või siis Muski lugu tema kosmoseraketi düüsi juhtsüsteemi mehaanilise osa kohta - tal olid joonised olemas, küsis pakkumist sõjandusele juppe tootvalt firmalt ja sai vastuseks $125k (per düüs, suurusjärk oli selline), selle peale toodavad nad neid ise ja tüki hind on $5k. Nüüdseks korduvalt reaalselt kasutatud ja taaskasutatud.

Mul on tunne, et USA sõjaline võimsus polegi nii suur kui see NATO osakaalust välja paistab, kuna reaalselt on kõik vähemalt suurusjärk ülehinnatud :)