"misso"
Terve läänemaailma sõjatööstus on üle hinnatud. Iraan, Venemaa, Põhja Korea tootavad kõik palju odavamalt tapvat kraami.
Ma ei räägi neist riikidest. Ma võrdlen hüpoteetilist situatsiooni F35 vs samas väärtuses õhutõrjedroone.
Riigid, kellest võiks rääkida, on Hiina, L-Korea, Taiwan, USA ise oma ettevõtlust jälle soosiva keskkonnaga, Ukraina oma kiire vajadusega jne.
"kaala"
Ma ka väga Raulir suurt droonijuttu ei usu. Suvel jutustasin lõkke ääres ühe Soome õhuvägede töötajaga. Näitas ja rääkis mulle viimastest droonivastastest vahenditest, mis neil kasutusse tulemas ja arenduses on. Ei viitsi ümber seletama hakata, aga kokkuvõttes areneb see valdkond ka kiirelt järgi.
Jutt jutuks. Võiks siiski ümber seletada, et mis need läbimurded siis on_
Peamine droonivastane vektor on seni siiski side segamine. Selle vastu need AI taktikalisel tasandil juhitavad drooniparved aitavadki. Kaugside häired või madal läbilase pole siis enam probleemiks, sest pole vaja reaalajas pilti 50km kaugusele edastada ja 2Mbps
low latency kanalit selle jaoks.
Kui on drooniparv, siis on nende omavaheliseks suhtluseks ja ka kontrollkeskusega suhtluseks rohkem võimalusi. Lisanduvad näiteks LED-ide vilgutamine ja helilained jne.
GPS segamise vastu aitab samuti targem aju, mis suudab visuaalselt ja teiste droonide abiga asukoha kindlaks määrata.
EMP relvad - drooni elektromagnetilisele impulsile tundlikud osad metallvõrku või hõbepaberisse. Hetkel odavad Hiina droonid ei tule sellise varustusega, aga Ukraina videodest on näha olnud, et sellele mõeldakse.
Laserid - võimsus on piiratud. Pmst peab neid olema samuti igal km2-l, lisaks suurte kiiruste puhul sihtimisprobleemid. Erinevalt näiteks kosmosesõjast, võivad droonid vältida aktiivselt piisavalt pikaajalist lukustust, et ülekuumenemine toimuks.
Maksab 10M, 3 km kauguselt hiina odavdrooni mahavõtmiseks vajab 15s lukustust.
https://www.youtube.com/watch?v=eFiDYFnlp7shttps://www.popularmechanics.com/military/weapons/a62445978/military-laser-weapons/Samuti on probleem piisavalt intelligentsete drooniparvedega, mis võivad lennata alla meetri maapinnast, liikudes ja varjudes taimestiku vahel.
Droonide odav hind tuleb suures osas sellest, et nende riistvara saab olla odav ning üldotstarbeline ja kogu tarkus tuleb tarkvarast. Kui vaadata, mida Hiina kaubamajad pakuvad, siis areng on ikka väga kiire - näiteks turvakaamera, mille ma ostsin £105 eest kaks aastat tagasi, analoog on nüüd müügis £13 eest. Selle £13 sees on öönägemine,
floodlight, 4 Mpx, võrguühendus, salvestus, otsing, sorteerimine inimesteks, loomadeks ja muidu liikumiseks, häired, kahepoolne heli jne + äpp. Reaalselt nende drooniparvede droonid võivad kasutada sama taseme riistvara.
Tegelikult mind väga huvitavad vastuväited ja kui kogu jutt on seletus, et ei viitsi seletada, siis ei veena see küll kedagi.
Eraldi teema on USA relvastuse moraalne vananemine ja suurusjärk ülehindamine. See on just eriti USA sõjatööstuse probleem. NATO eelarve pildil näitamine see muidugi probleem pole :)