Kuidas kaitsta Eestit?

"raulir"
"kashka"
Eelhoiatus kindlasti(osa sihtmärgi tuvastamisest) ja üldjuhul on ka see ikkagi radaripõhine. Olgu siis maapealne või mingi lennuk õhus.
Aga küsimus jäi ikkagi, et kuidas need 100 drooni, 100$k tükist, on paremad praegustest süsteemidest F35te hävitama....

Point on selles, et on võimalik teha mehitamata droone, mis lendavad sama kiiresti kui F35, aga omavad paremat manööverdusvõimet. Ja neid on võimalik teha palju odavamalt.

Selle kohta on palju naljakaid näiteid, näiteks see kilekotike seibidega US parlamendis, mis maksis $100k+.

Või siis Muski lugu tema kosmoseraketi düüsi juhtsüsteemi mehaanilise osa kohta - tal olid joonised olemas, küsis pakkumist sõjandusele juppe tootvalt firmalt ja sai vastuseks $125k (per düüs, suurusjärk oli selline), selle peale toodavad nad neid ise ja tüki hind on $5k. Nüüdseks korduvalt reaalselt kasutatud ja taaskasutatud.

Mul on tunne, et USA sõjaline võimsus polegi nii suur kui see NATO osakaalust välja paistab, kuna reaalselt on kõik vähemalt suurusjärk ülehinnatud :)

Terve läänemaailma sõjatööstus on üle hinnatud. Iraan, Venemaa, Põhja Korea tootavad kõik palju odavamalt tapvat kraami.
Ma ka väga Raulir suurt droonijuttu ei usu. Suvel jutustasin lõkke ääres ühe Soome õhuvägede töötajaga. Näitas ja rääkis mulle viimastest droonivastastest vahenditest, mis neil kasutusse tulemas ja arenduses on. Ei viitsi ümber seletama hakata, aga kokkuvõttes areneb see valdkond ka kiirelt järgi.
"misso"
Terve läänemaailma sõjatööstus on üle hinnatud. Iraan, Venemaa, Põhja Korea tootavad kõik palju odavamalt tapvat kraami.

Ma ei räägi neist riikidest. Ma võrdlen hüpoteetilist situatsiooni F35 vs samas väärtuses õhutõrjedroone.

Riigid, kellest võiks rääkida, on Hiina, L-Korea, Taiwan, USA ise oma ettevõtlust jälle soosiva keskkonnaga, Ukraina oma kiire vajadusega jne.

"kaala"
Ma ka väga Raulir suurt droonijuttu ei usu. Suvel jutustasin lõkke ääres ühe Soome õhuvägede töötajaga. Näitas ja rääkis mulle viimastest droonivastastest vahenditest, mis neil kasutusse tulemas ja arenduses on. Ei viitsi ümber seletama hakata, aga kokkuvõttes areneb see valdkond ka kiirelt järgi.

Jutt jutuks. Võiks siiski ümber seletada, et mis need läbimurded siis on_

Peamine droonivastane vektor on seni siiski side segamine. Selle vastu need AI taktikalisel tasandil juhitavad drooniparved aitavadki. Kaugside häired või madal läbilase pole siis enam probleemiks, sest pole vaja reaalajas pilti 50km kaugusele edastada ja 2Mbps low latency kanalit selle jaoks.

Kui on drooniparv, siis on nende omavaheliseks suhtluseks ja ka kontrollkeskusega suhtluseks rohkem võimalusi. Lisanduvad näiteks LED-ide vilgutamine ja helilained jne.

GPS segamise vastu aitab samuti targem aju, mis suudab visuaalselt ja teiste droonide abiga asukoha kindlaks määrata.

EMP relvad - drooni elektromagnetilisele impulsile tundlikud osad metallvõrku või hõbepaberisse. Hetkel odavad Hiina droonid ei tule sellise varustusega, aga Ukraina videodest on näha olnud, et sellele mõeldakse.

Laserid - võimsus on piiratud. Pmst peab neid olema samuti igal km2-l, lisaks suurte kiiruste puhul sihtimisprobleemid. Erinevalt näiteks kosmosesõjast, võivad droonid vältida aktiivselt piisavalt pikaajalist lukustust, et ülekuumenemine toimuks.

Maksab 10M, 3 km kauguselt hiina odavdrooni mahavõtmiseks vajab 15s lukustust.

https://www.youtube.com/watch?v=eFiDYFnlp7s

https://www.popularmechanics.com/military/weapons/a62445978/military-laser-weapons/

Samuti on probleem piisavalt intelligentsete drooniparvedega, mis võivad lennata alla meetri maapinnast, liikudes ja varjudes taimestiku vahel.

Droonide odav hind tuleb suures osas sellest, et nende riistvara saab olla odav ning üldotstarbeline ja kogu tarkus tuleb tarkvarast. Kui vaadata, mida Hiina kaubamajad pakuvad, siis areng on ikka väga kiire - näiteks turvakaamera, mille ma ostsin £105 eest kaks aastat tagasi, analoog on nüüd müügis £13 eest. Selle £13 sees on öönägemine, floodlight, 4 Mpx, võrguühendus, salvestus, otsing, sorteerimine inimesteks, loomadeks ja muidu liikumiseks, häired, kahepoolne heli jne + äpp. Reaalselt nende drooniparvede droonid võivad kasutada sama taseme riistvara.

Tegelikult mind väga huvitavad vastuväited ja kui kogu jutt on seletus, et ei viitsi seletada, siis ei veena see küll kedagi.

Eraldi teema on USA relvastuse moraalne vananemine ja suurusjärk ülehindamine. See on just eriti USA sõjatööstuse probleem. NATO eelarve pildil näitamine see muidugi probleem pole :)
Sulle on juba mitu korda seletatud, et põhiline probleem F35 vastu on ikkagi selle üles leidmine. Sa ei ehita mingit AI juhitud drooni, mis seda suudaks paremini kui praegused õhutõrje süsteemid.
"kashka"
Sulle on juba mitu korda seletatud, et põhiline probleem F35 vastu on ikkagi selle üles leidmine. Sa ei ehita mingit AI juhitud drooni, mis seda suudaks paremini kui praegused õhutõrje süsteemid.

Ehk siis absoluutselt kõik droonid ja drooniparved on automaatselt mõttetud?

Kuna F35 pole võimalik absoluutselt üles leida, sest isegi pilootidel on lennuväljal nende ülesleidmisega raskusi, pole mõtet arendada drooniparve, mis metsas kaevikutes 10 g kaupa vastase jalaväge taga ajab?

Kui mitu F35 Ukraina vastu seni kasutatud on? Või me ei tea seda, kuna nad on nähtamatud?

(Kusjuures F35 tippkiirus on 2000 km/h, S300 õhutõrjel näiteks aga 4700 km/h, seega järelejõudmine on täiesti võimalik. Eraldi teema on muidugi kui F35 kasutatakse vaid tagalas laskekauguse suurendamiseks - aga juba selline ärahirmutamine on suur võit teisele poolele.)
Sa ise hakkasid seletama, et F-35 on mõttetu, kuna neid hakatakse droonidega küttima ja kui sulle selgitatakse, et ega ikka ei hakata küll, siis su järeldus on süüdistada kaasfoorumlasi droonide automaatselt mõttetuks pidamises? Tahaks öelda, et demagoogia meistriklass aga ei ole, pigem demagoogia muigama ajav klass.

Keegi ei ole siin kordagi väitnud, et droonid oleks mõttetud aga eks sa võitke tuuleveskitega edasi. Nii on kõige lihtsam arutelu võita ka, kui sa mõlema poole väiteid ise sisustada saad.
"invictus"
Sa ise hakkasid seletama, et F-35 on mõttetu, kuna neid hakatakse droonidega küttima ja kui sulle selgitatakse, et ega ikka ei hakata küll, siis su järeldus on süüdistada kaasfoorumlasi droonide automaatselt mõttetuks pidamises? Tahaks öelda, et demagoogia meistriklass aga ei ole, pigem demagoogia muigama ajav klass.

Keegi ei ole siin kordagi väitnud, et droonid oleks mõttetud aga eks sa võitke tuuleveskitega edasi. Nii on kõige lihtsam arutelu võita ka, kui sa mõlema poole väiteid ise sisustada saad.

Tegelikult ma pidasin algselt silmas, et suurusjärk väiksema raha eest saab sama sõjalise jõu kui F35 kui asja kavalamalt teha.

Lisaks tõepoolest hakatakse F35 droonide ja muu õhutõrjega küttima. Nagu siin öeldi, et ega neid lahingutsoonile või vaenulikule territooriumile seepärast enam väga lähedale lastagi.

Tegelikult ma tahaks siiski teada saada, mis need Soome imerelvad kaasaegsete odavama otsa ($100k) militaardroonide ja nende parvede vastu on?
Selle F-35 teema osas ma arvaks, et droonisõja cutting edge on Vene-Ukraina sõda ja enne, kui seal ei hakata droonidega alla võtma Su-25 jmt 40+ aastat vana pahna, mis näeb radaril välja nagu lendaks tiibklaveriga ringi, siis ei ole F-35 omanikel põhjust muret tunda.
"invictus"
Selle F-35 teema osas ma arvaks, et droonisõja cutting edge on Vene-Ukraina sõda ja enne, kui seal ei hakata droonidega alla võtma Su-25 jmt 40+ aastat vana pahna, mis näeb radaril välja nagu lendaks tiibklaveriga ringi, siis ei ole F-35 omanikel põhjust muret tunda.

Nõus.

Ma ei ole nõus mõne siin väitega, et Vene-Ukraina sõda on nagu kivikirvestega sõdimine. Kuigi on selge, et Venemaa on hetkel tehniliselt siiski suht mahajäänud Läänest oma sõjalise tehnoloogia poolest.

Märkasin värsket trumpisti:

1 Like