Kui palju inimtegevus kliimat mõjutab?

No aga kuidas ma nüüd oma geniaalset äriplaani enam muudan? Pank andis juba laenugi.

2 Likes

Kaubanduskeskuste parklatega on nii ja naa. Ma enamasti laen tööl, toidu tellin koju kulleriga ja autoga külastan poodi harva. Samas nendel harvadel kordadel kui poodi külastan, olen hakanud valima just neid, kus mugavalt laadida saab ja panen tavaliselt auto ka laadima. Pikematel sõitudel ei ole ka vahet, kas laadida tee äärde jäävas tanklas või kaubanduskeskuse juures. Pigem ongi kaubanduskeskuse ees parem laadida, sest sealt saab maale vajamineva ka kaasa haarata.

Mul näiteks bensukas täispaagiga annab 1000 km sõiduulatuseks. Hetkel veel elektrikas nii kaugele ei küüni, aga see selleks.

Laadijate puudust küll praktiliselt enam ei ole. Panen siia kolme erineva ettevõtte laadijate asukohtade kaardid, mida olen kasutanud. Isegi 200-300km sõiduulatusega ei tohiks mingit probleemi olla laadija leidmisega. Need on ainult kolme ettevõtte laadijate asukohad, aga on ju ka mitmed kümned teised pakkujad.

Jutud elektriautode laadimiskiiruse (peatsest) küündimisest vedelkütusega võrreldavale kiirusele on liialdatud.
Vedelkütus voolab paaki kiirusega 30l/min. On ridamisi diisleid, mis teevad 5l/100 km. 2 minutiga paak nullist täis ja 1200km.
Näidake mulle elektriautot mis suudaks võrreldava läbisõiduga aku täis laadida kasvõi 10 korda aeglasemalt. Ei ole olemas. Egas asjata elektriautode puhul igasugu läbisõidu ja laadimiskiiruste juures alati terve rida joonealuseid märkusi ole. Kui läbisõitu reklaamitakse eranditult 100% aku pealt, siis laadimiskiiruseid eranditult ideaaltingimustel ja kuni 80%-ni. Reaalsuses näeb tühja akuga alustatav 500km läbisõitu lubava masinaga 1000km teekond pigem välja nii: laen kuni 80%, sõidan pea tühjaks, laen jälle kuni 80%, sõidan tühjaks, laen veelkord ~50%-ni ja saan sedasi lõpuni. Sõltuvalt konkreetse aku tüübist/omadustest, ilmast, laadimispunkti asukohast/samaaegsete teiste laadivate autode olemasolust jne võib kiireima tulemuseni viiv lahendus hõlmata ka rohkemaid laadimistsükleid.

Up!-mõõdus odaval elektriautol on mõte olemas - suburbia-elaniku tööle-trenni-poodi-koju igapäevase ringi teeb selline ära ja tõenäoliselt TCO mõttes isegi mõistliku tulemusega. 80+% leibkondade jaoks oleks see ka piisav tingimusel, et pikema reisi tarvis on olemas (või saab mõistliku hinnaga rentida) teine masin.

3 Likes

Suburbia elaniku igapäevase ringi teeb ära 100km sõiduulatusega elektrikas. Ei ole vaja igapäevaselt mõttetut 500+km akupakki kaasas vedada. Selle asemel saab autol peal olla sõiduulatuse pikendaja. Ja ei peagi teist autot olema. Sõida kuhu tahad ilma sõiduulatuse ärevuseta ja tüütute laadimispeatusteta.
(nüüd saab Pahurik küll pahaseks :slight_smile: )

Ma olen kortermaja elanik. Laadimisvõimalus kodumaja juures puudub nagu see puudub ka teistel, suurel enamusel Eesti elanikest. Ma ei taha tegelda igapäevaselt kiirlaadijate otsimisega toidupoe juures ja mujal linnas. Ma ei taha elada oma elu auto laadimiste järgi, teha sunnitud laadimispeatusi, ja toidupoes üle 10 minuti veetmine on inimõiguste rikkumine. Tahan tankida oma diisli paagi täis ja unustada tankimise kaheks nädalaks. Seepärast ma endale elektriautot ei ostagi, ma ei hakka hinda mainimagi mis elektrikal on samaväärsest diislist vähemalt 1,5x suurem. Juhul kui mulle sobivat üldse saada on, pigem pole.

6 Likes

Mutionu, miks ma pahaseks peaks saama? Jah, kui kohe elektriautot ei julge osta ja ootad tehnoloogia arengut, siis miks mitte. Minu arvamus on, et see on majanduslikult mõttetu, sama pistikhübriidiga. Auto tavahübriidist niipalju kallim, et see ei tasu ära kui arvutama hakkad. Jooksvalt jah on hea tunne, et näe kui odavalt linna vahel sõidan, maanteel läheb ikka nagu tavahübriidil või rohkem.
Mõttekam on osta korralik mingi 80kwh akuga elektrikas, linnas sõidad 600 nagu minu praegune dislajeep, maanteel suvel 400, talvel 300, Eesti piires täiesti piisav kui paar korda aastas kuhugi sõidad, suvel pole üldse probleemi.
Samas sa ei maksa bensumootori hoolduse eest jne, st kui elektrikas on juba hetkel odavam kohati kui pistik ja extenderiga autod, siis pole mingit mõtet seda osta. Jah, kui on kavas mingitel autoreisidel käia, siis küll. Aga tänan, tulil eile riiast, no kaugemale küll enam autoga sõita ei viitsi, lennuk+rendikas on kiirem ja odavam.
Peeter, ma ütleks küll, et samaväärne elektrikas on samas varustuses juba samas hinnas, mis su disla, uuri natukene. Aga kui kodus laadida ei saa, siis pole tõesti hetkel elektrika poole mõtet vaadata.

Tohoh, kas tänaseks päevaks on leiutatud elektriautodele akud, mis peavad aastakümneid vastu ning mitmekümeid tuhandeid laadimiskordi?

1 Like

See võib muidugi üllatusena tulla kuid elektrika mootor , jõuülekanne ja akud ongi 8 aastase garantiiga ja peavad kindlasti selle aja vastu

Oma auto omamise üks eesmärk on paindlikkus ja vabadus sõita täpselt siis kui tahad ja sinna kuhu tahad. Mõtlemata ühistranspordi graafikutele ja sellele kuidas oma suure kohvri trammiga bussijaama veetud saad või kas Lux Expressis koeraga sõita on lubatud.

Oma autoga kaasneb mõnevõrra tüütuid regulaarseid sebimisi, et seda vabadust saaks nautida. Tanklas peab käima, kord aastas hoolduses, vanema autoga ülevaatusel, 2x aastas rehve vahetamas, ca kord kuus võiks pesulasse jõuda või siis ise koduhoovis pesta. Kõik tüütud ja aeganõudvad asjad, aga mitte keerulised.

Elektriauto laadimine on üks selline tüütu tegevusm. Kui seda pead tegema 2x kuus, siis ehk OK, aga kui kodus pole võimalik laadida ja 2x nädalas pead oma läbisõitu arvutama ja laadijaid otsima siis muutub kiiresti vaimselt tüütuks ja väsitavaks.

Mitte-autoinimesele arusaadav võrdlus oleks võib-olla mobiiltelefonide või nutikelladega, kus ühel puhul tuleb seadet laadida 1x nädalas ja teisel juhul iga päev. Päris tüütu on, eks, kui seda 365 päeva aastas teha.

2 Likes

Ma pean kahjuks oponeerima , et tanklasse minek on veidi tüütum, kui kodus type2 otsik autosse pista, ülejäänu teeb auto laadimise taimer

1 Like

Draax, ma sõidan Tallinnas 500-1000 km kuus, seega saangi rahulikult 1 laadimisega 2 nädalat suvel sõita, talvel nädala, mu disla range on linnas praktiliselt sama. Talvel tuleb jah topelt laadida. Isiklikult ootan veel hindade langust ja tehnoloogia arengut, akud paremad ja odavamad, laadimiskiirus suurem, aga ka hetkel on päris häid variante saadavaö Vt. näiteks uus Ford Explorer suure akuga, ID4 peale kloonitud, hetkel kampaania hind 38k. Aga nagu eespool juba kirjutasin, siis kui kodus laadida või töö juures ei saa, siis hetkel ei ostaks.

Sellega nõus , elektrika soetamise tingimus on siiski kodus laadimise võimalus, see kiirlaadijaid mööda kondamine võiks jääda erijuhuks

See töö juures laadimine tekitab vähegi suuremas ettevõttes hulga peavalu (võrdne kohtlemine? erisoodustus? personaalne kuluarvestus? etc etc), et juhtkond ütleb ”nahh mul siukest jama vaja” ja saadab soovijad lähimat kommertslaadijat otsima.

3 Likes

Alternatiiv on, nagu teistegi selliste tööteenuste puhul, pakkuda laadimist kommertsalustel või leida teenusepakkuja.

See on teine probleem elektriautodega - nood on kallid.

Kui ma võtsin arvestusse Ford Exploreri ametlikud efektiivsusnäitajad ja hetke bensiini/elektrihinnad siin, siis võrreldes mu autoga on see kasulikum alles peale 1,2 miljoni km läbimist.

Arvestamata kulumist.

Kusjuures elektrikad ei pea olema nii kallid - see on kunstlik. Hiinakaid saab väljaspool protektsionistlikke turge ka sama hinnaga kui mu auto.

Kahjuks EL/UK liiguvad vastupidises suunas, hoopis lisades makse mitte-elektrilistele sõidukitele.

Näide 1. Sõitsin reede õhtuks oma extenderi aku peaaegu tühjaks. Kuna laupäeval oli elektri hind miinuses, siis muidugi programmeerisin laadimise miinusajale (päevaks). Hommikul äkki avastas naine, et ta peab poole tunni pärast teiselpool linna asuva füsioterapeudi juures olema. Ma ei tea, mis oleks saanud kui see oleks olnud täiselektriline…
Näide 2. Tulin õhtul koju, võtsin poekotid mõlemasse kätte ja plaanisin õue tagasi minna laadimispistikut seina torkama. Siis helistas keegi, oli vaja mingi kiri saata jne. Hommikul auto juurde minnes selgus, et pistik oligi ununenud seina panemata. Aga 2,5 tunni pärast oli vaja Tartus olla. Ma ei tea, mis oleks saanud kui see oleks olnud täiselektriline…
Mõlemal näitel poleks olnud probleemi ka siis kui see oleks olnud tavaline diisel või bentsukas. Tanklas 2 min. ja tuld!
Viimati tankisin seda vist jaanuaris. Kõik igapäevasõidud on enam-vähem jäänud elektrilisse sõiduulatusse. Auto ise oli odavam kui täiselektriline.
Seda laadides on võimalik ära kasutada kõige soodsamad tunnid. Täiselektrilisel ei saa, sest kui oled suht tühjaks sõitnud, siis peab kohe laadima panema, juhuks kui peaks tulema ootamatu vajadus või soov sõitma minna.

1 Like

raulir, sa ju võrdled siga ja kägu, võrdle ikka samaväärseid uusi autosi.
Mutionu, kirjuta meile ka, milline see samaväärsest elektriautost odavam extenderiga auto on, mis maanteel vähem kütust võtab kui tavaline hübriid.
PS kui sul on linnas range 400-600km, mis valemiga sul mingid probleemid peaks tekkima, nädala jooksul ei ole aega öösel korra pistik seina pista?

Ma ei ole nõus, et siga ja kägu. Vajan kindlate omadustega autot teatud eesmärkideks - peamiselt käia poes, looduskaunites kohtades ja mõned pikemad sõidud mööda kiirteed, peamiselt Londonisse (500 km edasi-tagasi, 112 km/h, ei soovi reisilt tulles tee peal hakata autot laadima). Peab mahutama 4-5 inimest ja pagasi.

Külmkapi kolimiseks korra x aasta jooksul, mis on eestlaste peamine argument auto valimisel, olen rentinud kaubiku. Mahutab rohkemgi kui külmkapi.

Hetkel on mu nõudmistele vastavad EV-d üle 2x kallimad kui bensiinikad. Isegi kui arvestada, et odavamad bensiinikad on siin trahvideks valmistudes juba müügist maha võetud ja maksumaksja maksab märgatava osa EV hinnast kinni.

1 Like