Kõige kahjumlikum tehing…

Aeg siis kokkuvõte enda LPTH tehingutest teha. Kogu loss umbkaudu kokku 29000.- EEK. Praegu on küll igasugune isu tehingud enne korraliku kodutööta teha. Loodan, et see "kooliraha" tuleb mulle kasuks. Hetkel võtan nädalaks paariks aja maha ja ei näpi tõenäoliselt ühtegi aksiat. :)
Kaks täiesti suurt lollust, mida olen piisavalt kahtsenud - Annox´i ja jumalasõna alusel peaksin need seejärel andeks ehk saama.Ja ülejäänud minu üle naerda:)

Esimene oli "rohelisemast rohelisele taksojuhile" omane paanika, mis tegi pimadaks. Ei olnud veel LHV klient, piilusin esialgu vaid foorumeid. Ja Ameerika turust ei teadnud üldse midagi, v.a. järeldused jällegi foorumitest, et seal tundus palju põnevam, kui mujal. Olin ostnud esimesena portfelli suve hakul esimesed kolm aktsiat ja need seisid paigal - igav hakkas juba esimesel kahel nädalal. Foorumist lugesin, et Pro all soovitati Netflix´i - ostsin. Aga ka see seisis ja siis hakkas allapoole vajuma. LHV õppimise alajaotusest olin lugenud, et Ameerika turul vigu ei andestada, jänes puges põue, otsisin foorumi uuesti üles. Aga seal keegi samasugune tume küsis vales foorumis hoopis teise aktsia kohta ja keegi tegijatest selgitas talle, et ta ei ole mitte ainult tume, vaid hoopis tumedamast tumedam, sest see firma läheb pankrotti. Seda lugedes ma ei märganud isegi kõnesoleva aktsia sümbolisse süveneda, tegin Hansas korralduse müüa turuhinnaga. Kooliraha rahas polnudki nii suur aga peale seda, kui order oli paanika ajendil juba teostatud lugesin uuesti ja sain eksimusest aru. Kripeldama jäi just seetõttu et järgnevate kuude lõikes oleksin saanud lossi asemel enam kui 50% võitu.

Ka teine tehing oli kahjumlik mitte suure rahalise kaotuse pärast vaid saamata jäänud tulu pärast. Ostsin enda jaoks ühe "naiselikult seksika" kosmeetikafirma aktsia pikaajalise eesmärgiga. Müüsin aga selle väikese kahjumiga maha siis, kui hetkeks tuli sügiseste segaduste ajal LHV-st inf, et ka tavaklientide osa rahalisi vahendeid külmutatakse. Sel hetkel tahtsin igaks juhuks lihtsalt midagi rahas välja saada, sest seda tundus vaja minevat. Tagasi seda aktsiat ei ole senini ostnud, sest ta on piisavalt vahepeal tõusnud.

Aga tänu mõlemale juhtumile ja kärsitusest tehtud muudele ennatlikele tehingutele olen elus jälle midagi õppinud. Rihile vastupidiselt - aega maha ei võta ja ikka näpin aktsiaid edasi. Kindel arvamus- eksimusi selles mängus vältida ei saa, vastu näppe võivad saada/saavad nii algajad, tegijad, kui ka LHV Pro all kirjutavad proffid oma ideedega:)
annan andeks Sulle, mu poeg :)
Tütar, mitte poeg.
eksimine on inimlik..
aga öelge kuidas teil nagu üldse seisud on, kas kogu kauplemisaja algusest + või - poolel
Alustasin oma investeerimist Tallinkiga.Ostsin IPO käigus ja müüsin kõigepealt osa kui hind oli 5,22 EUR peale kukkunud ja pärast ülejäänud osa 4,93 EUR eest,sain veel kaubale õnneks.Kahjum tuli koos teenustasudega ca. 1400 EEK,kuid arvestades kuipalju on ta pärast seda langenud,olen mõelnud et isegi vedas.Pärast seda on tekkinud üleüldse huvi aktsiaturu vastu.Ostsin siis uusi aktsiaid (Apranga,PTR) samuti vaadates nõuandeid foorumis ning ise natuke kaalutledes,aga lolli peaga tõusu pealt,praegu on nad kah miinuses,nii et hetkel miinuses a´la 2500 EEK (koos Tallinkiga).Kooliraha seegi.
Sorry,PTR on plussis ikka nats :) See selleks.
Ostsin ka natuke fondide osakuid,need on praegu plussis.Lõpptulemus ~1200 EEK miinust.
Intel. Just mõned päevad enne 2005a tulemuste avalikustamist, mis viisid INTC ca 15% vabalangusesse. Naiss. Jääb vaid loota, et see aasta kulgeb edukamalt. Võiks ju ehk tsipa juurdegi osta, kuna usk nende edusse on säilinud. Paras miinus vajutab küll portfelli punaseks, lausa kole kohe :(
Eelmise aasta 8 esimese investeerimiskuuga võtsin välja 18% kasumit potfelli väärtusest. Kahjumis asju jäi kah üles aga lõpptulemusena jäin ikkagi kusagil 10% plussi.

MN üks murelaps nagu paljudel, NRE - jälle reegel, mis emotsiooni najal hetkeks ununes. Kui hakkas langema ei oodanud stabiliseerumist ja ostsin vabalanguse pealt.

Sel aastal samuti Intel, nagu Astronaudil. Aga kõik mis ei tapa, teeb ju ainult tugevamaks:)
Eelmise aasta kõige kahjumlikum afäär on kindlasti Tallink, mitu matsu kohe korraga:
1) senistest positsioonidest raha vabastamine IPO jaoks
2) bronnitud rahast ainult väikese osa eest aktsiate saamine
3) aktsia paigaltammumine (pisike langus polegi veel kõige hullem)

Kuu ajaga saada -7% konkreetset kahjumit, selmet teenida ca +20% kasumit (ok, see viimane on tagantjärele tarkus, algsed pos. oleks võinud ka sarnaselt Tallinkile langeda, tõusid hoopis)

Edaspidi surun ilmselt rahvuslikud tunded maha ja hoian TVB-st kaugele.
to olevik,

"selmet" = "selle asemel et" lühendversioon??
to aivo33,

jah, seda see tähendab.
Pole minu väljamõeldis, vaid hoopis mingi eelmise sajandi I poole keeleteadlase oma.
Tundub, et enamik mänguritest tegeleb kauplemisega siin mitte niivõrd majanduslikust huvist kui just adrenaliinivajadusest lähtuvalt... Kuigi ilmselt on võite ka, siis mul tekib küll tunne, et indeksfonde ostes oleksid enamus meist tegelikult pikemas perspektiivis edukamad. Aga, eks adrenaliin ja mängulust ei peagi tasuta olema.
Investor, sul on tuline õigus :)
Investor, kuidas see rusikareegel oligi: et ka ainult max 20% fondihalduritest suudavad indeksit võita või oli see protsent veel väiksem...

Vt. ka Äripäeva artiklit "Aasta fondijuht on Alvar Roosimaa"
http://www.aripaev.ee/3102/rt_ly_310201.html

Roosimaa juhitud Hansa Venemaa Aktsiafond oli vaadeldud kuuest fondist ainus, mis indeksit võitis. (Trigoni Teine Laine oli seitsmes fond, aga sellel polnud võrreldavat indeksit.)
Seega, selle näite varal võitis indeksit 16,7% fondidest...
Samal teemal siinsamas foorumis: Indeksifond tegi ära
Omadega tagasi, peale mõningast puhkamist ja järelemõtlemist. Tagantjärgi vaadates ja pisut rohkem analüüsi süvenedes, võin enda LPTH tehingu kohta ütlelda, et nii lolli tehingut ei anna teha. Aga kuidas see ütlus oli: tark õpib teiste vigadest, loll enda, idioot ei õpi üldse. Nii et katsun oma vigadest õppida ja edasi areneda.
Ostsin Dana Corp.'i (DCN) veebruari keskel, ca nädalasel stabilisatsiooniperiooodil peale seda, kui aktsia oli poole kuuga enam kui 50% kukkunud. Ostu aegu oli aktsial kerge tõuski. Juba hõõrusin käsi, et nüüd lendab ... siis aga langes uuesti. Müüsin kippelt ja kahjum polnud suur. Aktsia kukkus, kukkus. Uskusin foorumioptimistide oletusi ja ostsin pea nädal enne pankrotiootust/kauplemise lõppu uuesti.
Nüüd sitsin ca 2,5K (õnneks EEK) kahjumi otsas ega tea mida säherduse aktsiaga teha.
Kaubelda temaga ei saa.
Nõustun samuti Investori oletusega, et enamus siin adrenaliini pumpamisega ametis. :)
Ma salasoov on mõistagi kasumit teenida aga siiani tehtud tehingutega olen suutnud selle tekkevõimalused edukalt tõrjuda. ;)
Oskab keegi kõrbenu kogeda, kuidas peaksin talitama DCNi aktsiatega?
Pole varem sellisesse seisu sattunud firma aktsiaid omanud.