Kodanikupalk

Kogu Eesti 2022. aasta riigieelarve tulude maht on 13,132 mld eurot.
Kui summa täielikult kõigi elanike vahel välja jagada, saaks igaüks 823 eurot kuus.
Äkki sellest lihtsast teadmisest piisab, et teema päevakorrast maha võtta :)
laenu saab ju ka võtta

;)
Tegelikult kaotas teema juba eilahommikuse Rohke Debelaki uudise järel(pensioniea muutmisest) oma aktuaalsuse.
"krista"
Kodanikupalga mõte on selles, et väärtustatakse kõiki kodanikke võrdselt.
...
See tasandaks energiakulusid neile, kellele see on kõige põletavam probleem, tagaks sotsiaalse toe neile, kellele see on kõige põletavam probleem (näiteks omastehooldus või hooldekodu, tervishoiuteenused, hambaravi, jms), aitaks vabakutselisi loovisikuid, kelle sissetulekud on väga ebaregulaarsed ja samuti koondatuid või töötuid või terviseprobleemidega inimesi.

1. Valdav osa riigi (ja KOV) teenustest kohtleb juba kodanikke võrdselt.
2. See on küll esimene kord, kui keegi arvab kodanikupalga olevat lahenduseks tervisehädade korral. Oled sa näinud, mis tänapäevane ravi maksab?! USA eraisikute sagedaseim pankroti põhjus ei ole mitte ebaõnnestunud ärid, mängurlusest tekkinud võlad vms. Raviarved on.
Lihtne näide: Synlabil on avalikud hinnakirjad nii raviasutustele kui eraisikutele. Võtame sealt sellise ülilihtsa uuringu kui "Erütrotsüütide settekiirus B-ESR" - on väga vähe inimesi, kellele seda uuringut poleks korduvalt tehtud. Eraisikule: 3,1€, raviasutusele: 2,74€. Aga nüüd puänt: suured haiglad ei telli seda teenust Synlabilt ("raviasutused" on pigem mõned perearstikeskused ja erakliinikud) - neil on oma laborid. Suure haigla labori aparaadid on ühendatud otse ravi infosüsteemidega, tulemuste töötlemine on automaatne (analüsaatorisse läheb sisse sahtel mitmekümne ribakoodiga varustatud katseklaasiga-> masin loeb katseklaasilt koodi -> selle järgi teeb vajaliku analüüsi -> tulemuse pritsib läbi võrguliidese otse haigla IS-i -> kasutatud katseklaasid tulevad teisest otsast sahtliga välja ja lähevad "pesumasinasse" kus eemaldatakse nii kleebised kui bioloogiline materjal), mahud päris suured. Sellises haiglas on sellise uuringu omahind pigem alla 2€.

Järgmine kord uut teemat tehes palun ole viisakas ja tee eelnevalt vähemalt minimaalselt tööd iseseisvalt, et aduda, kas on üldse midagi mida arutada.
Mina olen raamatupidaja-Krista ja sotse ei salli silmaotsaski. Nime siin foorumis vist kuidagi muuta ei saa.

Kodanikupalgast - tõenäoliselt millalgi tuleb, sest mingi hulk nõrgemaid inimesi ei suuda tööjõuturul võistelda ja sotsiaaltoetuste jagamine on tõesti kallis.
Aga mitte mugav-elu-Selveri-ja-reisimisega tasemel, aga ühika-koiku-ja-toidutalongid tasemel.

Kes raatsib kulutada pool tundi aega ja ühe dollari, võiks seda e-raamatut lugeda:
https://www.amazon.com/Manna-Two-Visions-Humanitys-Future-ebook/dp/B007HQH67U
"Krista"
Mina olen raamatupidaja-Krista ja sotse ei salli silmaotsaski. Nime siin foorumis vist kuidagi muuta ei saa.

Kodanikupalgast - tõenäoliselt millalgi tuleb, sest mingi hulk nõrgemaid inimesi ei suuda tööjõuturul võistelda ja sotsiaaltoetuste jagamine on tõesti kallis.
Aga mitte mugav-elu-Selveri-ja-reisimisega tasemel, aga ühika-koiku-ja-toidutalongid tasemel.

Kes raatsib kulutada pool tundi aega ja ühe dollari, võiks seda e-raamatut lugeda:
https://www.amazon.com/Manna-Two-Visions-Humanitys-Future-ebook/dp/B007HQH67U

"Sotsiaaltoetuste jagamine on kallis" on järjekordne müüt. Kui võtta arvesse kõik toetused ja pensionid, mid Eesti riik jagab (neid on väga palju vist üle 60 kui Sotsiaalkindlustusametit uskuda, aga tööturutoetused läbi Töötukassa tuleks siia veel juurde liita) siis nende administreerimine on suhteliselt odav.
Kogu Sotsiaalkindlustusameti eelarve on suurusjärgus 50 mln eurot aastas, mis iga-aastasest toetuste mahust (üle 2 mld) moodustab väga väikese osa. Lisaks ei kulu kogu see 50 mln eurot SKA-s toetuste menetlemisele (SKA tegeleb ka ohvriabi, lastemajade jms.-ga, mis pole otseselt toetustega seotud).

Kokkuvõtlikult - toetused on kallid, mitte nende jagamine. Kui keegi soovib esitada väljakutset ja väidab, et meil on toetusi liiga palju, siis ma printsiibis toetan selle nimekirja üle vaatamist, sest mida vähem neid toetusi on ja mida lihtsam neid administreerida on, seda vähem ka selle menetlemise peale kulub. Aga see, et süsteemi saab optimeerida ja ebavajalikku halduskoormust vähendada, ei tähenda seda justkui meil oleks võimalik palju rohkem välja maksta kodanikupalgana, sest "sotsiaaltoetuste jagamine on kallis". Ei, jagamine on siiski suhteliselt mõõduka hinnalipikuga toetuste endi kõrval.

Ma olen täiesti nõus, et toetusi on pigem palju. Ja kui kingasaanud hädine müügimees kevadel ütleb, et ahhh ma ei viitsi enne sügist küll tööle minna, las töötukassa maksab (ma ju selle välja teeninud!), siis see ei ole kindlasti ok.
"Krista"
Ja kui kingasaanud hädine müügimees kevadel ütleb, et ahhh ma ei viitsi enne sügist küll tööle minna, las töötukassa maksab (ma ju selle välja teeninud!), siis see ei ole kindlasti ok.

See on kindlasti väga OK, kui sellesama hädise müügimehe palgast on sellisteks olukordadeks aastaid töötuskindlustusmakset võetud.
iffkillla, krista ja Krista on kaks eri kasutajat.
Oot - kodanikupalk peaks olema ikka kodanikupalk - Eesti Vabariigi KODANIKU palk, mitte siin ajutiselt vegeteerivate venelaste ja soomlaste ja itaallaste palk! Või ma eksin?
Ma pakun, et meil on tugev uprunner "kuu trollposti" auhinnale. Ma hakkan juba bettima selle peale, kaua see jutulõng siin ka veereb.
Tegelikult teema on ju aktuaalne, aga lähenemisnurk on vale. Kodanikupalga asemel võiks tõsta pensione ning alandada pensioniiga.
Ah et ei saa, rahvastikupüramiid ja needsinatsed teised moesõnad? No mille üle me siis arutleme, kui raha põle?
Kodanikupalka kannataks sisse viia nii, et sellega seoses kaotatakse ära kõik toetused. Pension, töötu-, invaliidsus- , lastetoetused ja muud sellised. Kui inimene ei saa/ei taha tööd teha, siis on tal kodanikupalk ja kogu lugu. Kodanikupalka hakkaks saama inimene sünnihetkest. Kes tahab pensionärina rohkem saada, siis selleks on II ja III sammas. Siis annaks laiali saata kõik sotsiaalkindlustusametid ja töötukassad koos nende palga- ja kontorikuludega. Sealt tuleks juba arvestatav summa.
Suuremas mastaabis tuleks ära kaotada EL põllumajandustoetused, mis on väga suu osa EL-i eelarvest. Jah, toit läheks siis kallimaks, aga ongi hea. Väheneks ohjeldamatu toiduraiskamine/ära viskamine.
"krista"
Kust tuli raha koroonatoetusteks, vaktsiinideks? Kui vaja on, siis leitakse.
Hetkel on näiteks plaanis maksustada energiaettevõtete ülikasumeid.

On teil ettepanekuid?

Issand Jumal ja püha lihtsameelsus! See saladus, kust saada raha on juba ammu lahendatud. Ja nagu ikka - kõik geniaalne on väga lihtne. Suurepärase lahenduse sellele küsimusele (kuidas saada raha?) kirjeldas juba 1936. aastal ära A. Tolstoi oma raamatus "Kuldvõtmeke ehk Buratino seiklused". Nimelt tuleb võtta kuldmündid, need pimedal ööl liiva sisse maha matta, hoolikalt kasta ja samal ajal lausuda teatud kindlad võlusõnad ning voilaa! rahapuud kasvavad mühinal.

Kuldmünte saab osta Tavidist, liivaseid mererandasid on meil ka nii, et jääb ülegi. Aru ma ei saa, miks neis randades juba ei mühise kõrgete rahapuude padrikud? :))))
Murzilka, randa ei tohi ehituskeeluvööndis sonkida.
See jutulõim on näide sellest, kuidas muidu ilmselt intelligentne inimene loob oma peas mudeli, kuid ei arvesta ÜHTE erakordselt olulist (et mitte öelda olulisimat) asjaolu. Ikka juhtub. Nii arvab Õismäel elav 21-aastane noorsand, et ta on leiutanud lollikindla viisi turgudel raha teha, mille peale keegi pole varem tulnud. Nii nokitseb 53-aastane onu kümnendat aastat Tammsaare tee garaažis igiliikuri kallal. Nii räägib erakordselt kõrge haridustasemega härra, kuidas aastal 1987 sai Nõukogude Liidu sõjaväebaasis lasta VAZ 2105e tuhande rubla eest ümber teha veega sõitvaks. Veega. Saate aru? Veega!

Veel üks näide sarnsasest mudeldamisest. Veidi Exceliga jändamist ning oleks selge, milline oleks sellise mõtteviisi ohvrite määr.

(Maksumüüri taga)

POSTIMEES: INGRID NIELSEN ⟩ Energiakriisi lahendus on kolm korda väiksem energiatarbimine, mitte põlevkivi jätkuv põletamine
"krista"
Räägime kodanikupalgast, selle vajadusest, võimalikkusest, mõjust, ja eelistest.
Ma olen veendunud, et just praegu, kõrge inflatsiooni tingimustes, on õige aeg seda rakendada.

krista, sa murrad sisse lahtisest uksest, sest meil Eestis on juba ammu kodanikupalk olemas! Nimetus on sellel küll veidi teine - nimelt miinimumpalk*. Ehk siis igale inimesele, kes viitsib vähegi ametlikult tööd teha, peab tööandja maksma vähemalt miinimumpalka (NB! Sama tööandja maksab lisaks veel riigile inimese eest ka sotsiaalmaksu sellelt palgalt). Kusjuures on palju ameteid või töid, kus miinimumpalga välja teenimiseks on nõutav minimaalne pingutus, tihti piisab ainult sellest, kui õigeks ajaks tööle kohale tulla ning oma töötunnid täis "tiksuda". (Jah, tõesti, kahjuks ei ole siis võimalik samal ajal Telliskivis käsitöö õlut libistada või sõpradega kusagil rannas tsillida)

* Täiesti eraldi küsimus on see, kui suur peaks olema miinimumpalga suurus, et see tagaks inimväärse hakkamasaamise. Aga see on hoopis eraldi teema.
https://www.businessinsider.com/elon-musk-universal-basic-income-physical-work-choice-2021-8

Mäletan, et ülikoolis üks õppejõud rääkis, et 20 aasta pärast sobivad inimesed ainult robotite kütuseks.

Nii, et ma pigem usun, et see palk tuleb.Küsimus on selles, et millal.
Mina ka usun, et see tuleb, sest meil on otsustusprotsesside juures olevate lollide hulk kenas kasvutrendis.
huvitav miks see tark rahvas otsustajateks lolle valib?
meil on lolle inimesi ehk liiga palju?