Kodanikupalk

facepalm
Saan aru, et kodanikupalga või baassissetuleku idee on veel võõrastav, aga püüaks kastist välja mõelda. :)
Idee üle arutlemine ei võta tükki küljest.
Misasi on baassissetulek? Mille jaoks see on? Mida peaks see tegema? Kellele see mõeldud on?
ma arvan, et vale foorum. perekoolis saad toetust sellele ideele...
Mis troll siin nüüd välja ilmunud on kirsta näol? :o
Ma arvan, et krista teeb nalja.
Kas Ursula teeb nalja?
https://www.aripaev.ee/uudised/2022/09/14/euroopa-liidu-suur-plaan-140-miljardit-energiafirmade-kasumist-laheb-rahvale?fbclid=IwAR3zvNwdK8ubkIBXOQw07_tE--jMNX9Jqu1yaAv3nq8xB2QaLMGGwezngBI
krt kas täna on juba reede õhtu, ja kell on juba 22 läbi
ttrust, kui oleksid minu varasemaid kommentaare lugenud, siis oleks sul ka vastused neile küsimustele :)
Ursula korjab kõik raha kokku ja jagab natuke tagasi, muidugi teeb nalja. Idee oleks veel co2 kvooti nii palju kallimaks teha, et kõik saaks kodanikupalka.
Mitu foorumikasutajat peavad nõus olema, et teema kustutataks?

Mina olen poolt! Kui teie ka, andke märku!

Jätaks raha “tõmbavad” kristallid, astroloogia, igiliikurid ja kodanikupalga välja siit foorumist. Meil niigi on tehniline analüüs ja MMT. Aitab küll! 😁
"krista"
ttrust, kui oleksid minu varasemaid kommentaare lugenud, siis oleks sul ka vastused neile küsimustele :)

Sa räägid millegi väärtustamisest, aga Sa ei räägi mille jaoks see on mõeldud. Sa räägid, et mida kõike kellelgi pole, aga Sa ei räägi, et mismoodi see raha aitab neid asju saavutada. Näiteks mismoodi Sa tagad, et kodanikupalk läheb hammaste korda tegemise peale, mitte aga järjekordse viinapudeli ostmisele?
Ei viitsinud eeltoodut läbi lugeda. Totaalne lollus on see idee.
Siinse teema võiks kustutada.

See on juba siin läbi nämmutatud aastaid tagasi, alates 2009 aastast saadik. Siinse teema autor oleks võinud seda teist teemat jätkata, eelnevalt selle muidugi läbi lugedes.
Karum6mm, kui sa pole huvitatud, ära kommenteeri, siis vajub teema ise unustusehõlma.

ttrust, sa ei saa kunagi midagi tagada, sa saad ainult anada inimestele võimaluse.
"krista"
Karum6mm, kui sa pole huvitatud, ära kommenteeri, siis vajub teema ise unustusehõlma.
ttrust, sa ei saa kunagi midagi tagada, sa saad ainult anada inimestele võimaluse.

Mis võimalusi see siis annab?
Mina mäletan et kodanikupalgal olid hoopis teised eesmärgid, mida Sa kirjeldad siin.
ttrust, millised oleksid siis need mõistlikud eesmärgid?

Ma arvan, et praegu, kus kõik soovivad riigilt toetusi nii energiakulude katteks kui palgatõusuks kui muuks, siis uue tasakaalupunkti leidmine on paratamatu. Kuid seda võiks teha nii vähese bürokraatiaga kui võimalik ja teiseks võiks olla eesmärgiks riigi kodanike elatustaseme järsu kukkumise ärahoidmine ning kõige madalama otsa kergitamine. Riik on vaid nii edukas, kui edukas on tema kõige nõrgem lüli.

Kas on nii raske ette näha majanduslangust, ettevõtete pankrotilainet, massilisi koondamisi, osade ettevõtete osalist töö peatamist, kõige selle mõju ühiskonnale ja inimestele? Täna läheb sul hästi, aga homme? Millised on sinu garantiid ja milliseks hindad oma sissetulekute stabiilsuse?
Krista, kui suur peaks olema igakuine kodanikupalk eurodes? Kellele see välja makstakse?
Nagu varasemas kommentaaris kirjutasin, siis igale täiskasvanud kodanikule, sõltumata soost, nahavärvist, emakeelest , sissetulekust, või muust.
Ma pakun täiesti umbes (minu pensionäridest vanemate maja on elektriküttel ja ma võtan aluseks selle eelmise talve kuu küttekulu) 500 EUR , mis on muidugi vähe kui arvestada et kõik on kallinenud alates toidukaupadest ja lõpetades teenustega, kuid see oleks kõigile tuntav ja mõistlik abi.
Tegeliku summa suuruse saab kohandada vastavalt sellele, kuidas see raha majandusse tagasi tuleb, käivet ja maksulaekusmist, st eelarvet mõjutab.
Tööealisi + vanemaealisi on Eestis kokku 1114032.
1114032 * 500 * 12 = 6684192000 , ehk siis ~6,7 miljardit eurot aastas läheb kogu see pull maksma.

Teatavasti 500 eurost kuus keegi noorem inimene ära ei ela ning vanemate toetuseta ja muu sissetulekuta üliõpilane sellega hakkama ei saa.

Kodanikupalga esmane idee oli selles, et anda igale inimesele kuus selline sissetulek, ilma et ta ise midagi tegema peaks, et ta saab kasinalt oma eluga hakkama ja 500 euroga ei saa inimene üldiselt hakkama. Seega see igakuine raha peaks olema suurem.

Pole vaja liialdada, et Eestis ei pigista maksudest kuidagi 6,7 miljardit välja, kui isegi suur osa sotsiaaltoetusi ära jätta. Rääkimata suuremast summast, mida tegelikult õige suurusega kodanikupalga välja maksmiseks vaja läheb. Sellist luksust saavad endale lubada ainult naftariigid nagu Norra ja Araabia riigid või veel mõni üksik väga rikas maailma riik nagu võib-olla Singapur ja Šveits.