Muhumaal sõbral külas käies käis too keldrist värsket eluskala toomas. Sealse kultuuri järgi oli üsna tavapärane, et kelder ehitati selliselt, et (vähemalt osas selles) vesi sees oleks, et saaks merest tõmmatud loomuse sinna elusana sisse lasta ja oleks pikemalt värsket võtta. Kahjuks ma ei taibanud küsida, kaua merekala seal keldri magedas ja hapnikuvaeses vees vastu peab.
Mulle jäi mulje, et tolle päästeametniku arvates kujutab end kriisiaegne (et mitte öelda välja sõna sõjaaegne) evakuatsioon väikest ja mõnepäevast väljasõitu kusagile kus on väljasõitjaid juba ees soe tuba koos teki ja aurava pudrukausiga ootamas ning elementaarsed looduses hakkamasaamiseks vajalikud tööriistad on teisejärgulised (ja otseloomulikult on need väga ohtlikud asjad mida üks inimene ei peaks puutumagi) ning tegelikult on kõik juba kellegi teise poolt eelorganiseeritud, ole ainult mees ja mine kohale olesklema.
Kahjuks mul jäi küsimata küsimus kus võiks tolle konkreetse ca 10K elanikuga kolkavalla näitel olla see koht kuhu kasvõi kümnendik elanikest keset talve evakueeritakse ja näiteks nädalaks öömajale-kostile võetakse.
omavalitsuste ja päästeameti võimekus on suur 0, tehakse ainult teatrit, kaitseväel/kaitseliidul on mingi võimekus ainult, et kui kiiresti nad tegutsema saadakse