Selline agregaat kehtib salvkaevude puhul, puurkaevude puhul kehtib see ainult siis kui puurkaevus on veetase piisavalt kõrgel.
Maal vöiks ka mingi loodusliku allika koha otsida. Väga ok vesi, väga külmaga muidugi raske, aga mitte vöimatu. Ise proovinud. Väga urbaniseerunud kodanikel ongi juba 24h igav )))
Selline pohhuism on Eestis võimalik ainult mõnes suuremas linnas. Selles osas Eestist, mis jääb madalpinge õhuliinide teenindada ja postidel ripuvad pahatihti veel vist Stalini ajast pärit alumiiniumliinid, on see ameerikalik off grid survival fantaasia tavaline tuuline teisipäev, kus Elektrilevi jälle raporteerib, et elektrita on viiekohaline arv majapidamisi ja võid arvestada ka näiteks nädalapikkuse katkestusega, nagu see 2022 detsembris Saaremaal oli või 11-päevase autonoomse eluga, nagu 2016 augustis Valgamaal.
Elamaks Eestis väljaspool neid üksikuid asfalteeritud laigukesi, on sellise survival nodi, nagu isiklik elektrigeneraator ja autonoomne küttelahendus must-be, kui tahad inimese moodi elada.
Pane lisa-põhjaklapp ja tõmbad ka 10m sügavusest veehorisondist vee üles, kui kätes rammu jätkub.
Ja on siis kellelgi kah see elektrigeneraator ja autonoomne küttelahendus siinsetest kõiketeadjatest või plärtsute niisama oma asfalteeritud laigukestelt ? Käsi püsti, kellel on elektrigeneraator kodus. Käsi püsti, kellel on kaminad ja ahjud majas ja puukuur kasehalge täis varutud, sest äkki läheb vaja, ja äkki meie kaugküte või maaküte või õhksoojuspump ütleb üles?
Minul küll on. Mitte et ma maailmalõppu ootaks, kuid pikemaks elektrikatkestuseks olen valmis küll. Ja kui akud-generaator maakütet enam toita ei jaksa (päikest pole, generaatori kütus ka otsas), siis kamin-ahjuga elan põhikorrusel ära ning vee saan keldrist kätte looduse jõul (kaevu veetase on kõrgem, kui keldri põrand)
OK, üks inimene oli generaatoriga .
Aga mõtle kui hea, et leidub härdasüdamelisi foorumlasi, kes alati on valmis hea nõuga aitama juhmakaid maakaid, kel elekter tuulisel teisipäeval viieks päevaks ära läheb, et muretse see ja teine ja ela nagu elati 1950ndal aastal masina-trakttorijaamas kui sa ei saa elektrilevi nõtruse tõttu elada nagu 2026.a. Suures Linnas elatakse.
Puupliita elamusse ja saad ka supi keema ajada.
Kuid kaua see viimsepäevavalmistujate pidu ei kesta. Öiroopa Liit tahab igasuguse tahkekütte üldse ära keelata ja küllap keelabki. Korstnad valatakse betooni täis ja nuhid hakkavad majast majja käima ja uurima : ma justkui nägin siit kuskilt suitsu tõusmas ? Kas sa ,Väino, keetsid jälle oma salapliidil lihasuppi ? Kustkaudu sa selle suitsutoru läbi seina vedasid , me valasime ju korstna betooni täis!
Esiteks, sa tead, et salapliidid on keelatud ja sul pole lihasöömise luba kah, see on ainult eriti nõrkadele düstroofikutele arstitõendi alusel ja vastutavatele riigiametnikele. Sul on niikuinii salakauba liha, Valgevenest toodud kuumaõhupalliga Lätti , nuumad batka majandust, riigivaenlane !. Nii et pliit läheb lammutamisele, kasehalud ja salaliha konfiskeeritakse. Söö rohelisi herneid ja heeringat, seda võib igaüks süüa
Õnneks selliseid inimesi Eestis veel leidub, kes suudavad vajadusel ka kriisi korral hakkama saada, mitte ei ole kõiki oma lootuseid rajanud sellele, et riik hoolitseva kanaemana nende kohale oma kaitsvad tiivakesed laotab. Olukorras, kus terroristist naaber süstemaatiliselt ankrutega merekaableid üles künnab ja muid viise otsib, kuidas elutähtsa taristu vastu sabotaaži korraldada, võiks jõuetu tatipritsimise ja halisemise asemel algatuseks mõeldagi, mida ise annab ära teha, et oma pere olulisemad riskid kaetud oleks.
Mis, sul on maja kelder nagu veekindel betoonvann?
sa ei ole ju teinud kui sul ei ole seda generaatorit ja autonoomset küttelahendust, autonoomset veevarustust, mis ei sõltuks elektrilevist, kaugküttest, veevärgipumpadest.
Sul oleks mingi õigus selle kohta plärtsuda ainult siis kui sul endal oleks see kõik olemas.
Kuid ei ole ju !
Seega ära möggise !
Kuni ma maal elasin oli olemas nii genekas, kui alternatiivne veevõtukoht, lisaks ka välipeldik. Eraldi “backup” SIM kaarti ei olnud, sest TELE2 ja Elisa ja Telia elasid kõik sama masti peal. Ja Starlink oli siis alles tuleviku muusika.
Aga “filmide varu” välisel kõvakettal oli olemas küll, puhuks kui striimimise serviis ei peaks kättesaadav olema.
Miskine toiduvaru ja puhta vee varu oli ka. Taskulambid, patareid…
Gaasipliit ja pisike matka-gaasipliit ja puudepliit. Ja õhkkütte-kamin.
Nii nagu maal peabki.
Miks ma peaks mingile enda sapi sisse lämbuvale kibestunud vanurile oma majapidamise inventari loendit koostama?! Kõik on olemas.
Siinkohas peaks just nentima, et net-redundancy on kuidagi kehvake maal saavutada. Kui on selline imedemaa, kus on kaabel… laus-katkestuse korral kipub enamasti ka “konsentraator” pärast UPSi lõppemist seisma jääma.
5G – sama häda, KÕIK kolm “sõltumatut” teenusepakkujat on sama masti, põmst sama toite ja SAMA magistraali otsas.
Starlink - redundancy jaoks kallis.
Teistpidi ka jälle ei tööta… et Starlink primaarne (ja toite tagad ise, genekaga) ja 5G “backup” … ei pakuta eriti sellist “backup paketti” – vähemalt mitte mõistlikus hinnaklassis.
Kui tuleb “kaks kerset korraga” … Starlinkil mingi ikaldus ja samal ajal ja voolukatkestus … siis polegi muud teha, kui seljakott pakkida ja linna kontorisse tööle kimada.
Üldiselt, saab, saab üsna kenasti liiasusega ja tõrkesiirde võimelise omaenda taristu ja infrastruktuuri ehitada. Aga see ei ole üleliia soodne. Ja kogu infrahaldus on sinu peal… oled korraga fekalist, toru- ja toppimistöömees, elektrik ja üldehitaja ühes isikus. Lisaks IT mehele.
Kentsakas hiljutine vahejuhtum seoses kriisi ja evakueerimisega.
Mingil üritusel oli päästeameti telgike kus sai koos lastega kriisimängu mängida teemal, et kui peaks kodust evakueerima mis kaasa võtta. No mis seal ikka, ravimid, vesi, dokumendid… esimene veider küsimus tekkis mängu läbiviival näitsikul selle peale, et miks ma tahaks tikud kaasa võtta ja kulmud tõusid tol veelgi kõrgemale kui ma küsisin, et miks valikus nuga pole. Otseloomulikult oli tema arvates ka halb mõte relva kaasavõtmine.
Katsu siis sellistega kuskil nädalake metsas vastu pidada.
kui on, siis sa oled lihtsalt rumal, sest vähemalt linna / tihasustusala tingimustes pole sel viimsepäeva ootamisel ja kõikide eluks vajalike struktuuride dubleerimisel isiklike, kuid palju viletsemate häda-asendusvariantidega mingit mõtet
Kuid ma arvan, et sa valetad, sa pole autonoomne ,vastasel juhul oleks sa sellega siin teemas juba ammu kiitlema hakanud
Taoliste jäledeke valelikega, kes pealegi ei oska üldse argumenteerida vaid ainult paiskavad ainult mingit pläusti, pole mõtet rääkida.
Ja ma ei räägigi enam
Pealiku poolt viidatud pumbad pole mingid ajaloolised reliikviad, neid leidub tänapäeval kaubandusvõrgus küllaga. Ka meil on maal selline täitsa olemas.
Stagnal vist kuu seis üsna… pritsib kenasti:) Ot kui mul on kodus toimiv salvkaev ja pliit, mis lahendavad enamus probleeme nagu külmik, soe vesi, soe tuba, soe söök siis miks ma peaksin siin teemas kiitlema? Pole nagu mingi maailmaime need asjad ju eestis? Maal kasvanuna oligi hiljem maja ehitades peas need kaks asja sest no polnud seda elektrit alati ja siis need kaks asja olid vajalikud ![]()
Mis seal siis esimesena üldse välja pakuti? Nuga ja tikud/muu tuletegemiseks tarvilik ju esmane, sularaha, dokud, vesi - no sõltub kellega koos kui kaugele ja kauaks vaja minna ka…
Ühte raamatut sirvides jäi meelde tähtsuse järjekorras positiivne ellusuhtumine, siis peavari et ära ei külmuks, siis vesi, viimasena toit. Toiduta pead vastu mitu kuud.
Ma arvan, et hea läbisaamine naabritega on palju kasulikum viimsepäeval kui üksi metsa ramboks minna.
Ma ise praktikas raamatut järgi ei proovinud. Seal oli palju asju, kuidas ehitada kuivkäimlat, kuidas ja milleks pidada matuseid jne.
Ei ole aga Lõuna-Eesti kuplitel võivad savikihid niimoodi diagonaalis joosta, et vundamendiauk on kuiv aga paarkümmend meetrit eemal on kaevu veepind kõrgemal kui vundamendi põhi.