Genf nüüd Tallinnaga võrreldes kahtlemata mingi City ei ole ja seetõttu pole siia ühtegi sellist kõrget korterelamut keset linna püsti aetud... Juu siis siin puudub millegipärast nõudlus 40 ruutmeetriste penthouse'de järele :-) Ainult 1/3 shveitslasi elavat neile kuuluval elamispinnal ja suures osas väljarenditavate korterelamute juurde käib reeglina päris suur maja juurde kuuluv haljasala. Muidugi on Genfis rendilepingud üsna pikad (diplomaadid istuvad siin aastaid) ja korterisse suhtutakse ikka pigem elukohana, mitte kui ainult ööbimiskohana.
Gatsby: Tallinn töökohana määrab loomulikult paljuski ära selle, mida vastuvõetavaks elukohaks saab pidada. Siin on arusaadavalt palju subjektiivseid faktoreid ja seega ei saa minu järgnevat arvamust kuidagi absoluutsena arvustada. Mina leian, et Eestis on tervikuna kindlasti MÕNUSAMAID kohti elamiseks, kui Tallinn/lähiümbrus. Meri mulle kahtlemata meeldib, aga elamiskoha lähedal võiks ta olla ainult suvekuudel. Üks minu tuttav (eks)viimsilane ütles kord, et eelmisel suvel sai ta koduõuel tervelt kaks korda lühikeste pükstega väljas käia! Ja talved on Tallinnas teadagi jõledad.
Aga Lõuna-Eestis on suvi ja on talv...
Nojah, näha kohe, kes on Lõuna-Eestist pärit :-)
Jällegi, olen teadlik et www.city24.ee ei näita täiesti õiget pilti turust - aga võib täheldada et:
Täna ületas Mustamäe pakutud korterite arv 400. Paar kuud tagasi ületati 300 piiri.
Viimased 20 üles pandud vanalinna korterid on olnud alla 30 000 eek/m2 samas kui keskmine hind on langenud 32 000-lt 31 000 viimase paari kuu jooksul.
Kesklinnahinnad stabiliseerunud veidi alla tippu.
OK, kas tõusev trend on murdud või mitte - mina usun küll.
Täna ületas Mustamäe pakutud korterite arv 400. Paar kuud tagasi ületati 300 piiri.
Viimased 20 üles pandud vanalinna korterid on olnud alla 30 000 eek/m2 samas kui keskmine hind on langenud 32 000-lt 31 000 viimase paari kuu jooksul.
Kesklinnahinnad stabiliseerunud veidi alla tippu.
OK, kas tõusev trend on murdud või mitte - mina usun küll.
Tõepoolest 55 uut Asulakorterit www.city24.ee:s mõjutas kesklinna graafiku ülespoole.
...järelikult määrabki FKSM kesklinnakorterite hinnataseme. mott
:)
Tõnu Toompark@FKSM
:)
Tõnu Toompark@FKSM
Ma soovitaksin teisele heameelega FKSMlt osta - olen ise korteriomanikuna FKSM-ga väga rahul. Samas tuleb tõdeda et Pärnu mnt ringi on hetkel päris palju pakkumisi ja ma ei tea kui populaarne on viadukti ja raudtee juures elada.
Teine tähtis küsimus on kuidas tühjade korterite arv muutub tulevikus. Ma kujutan ette at tühjade või ülimadalate üüridega korterid on olnud suhteliselt palju tõusvas turus. Kui tühi korter enam ei teeni omanikule hinnatõusu näol mingit kasumit, siis võib oletada et korteriomanikud muretsevad edaspidi rohkem üürijate leidmiseks.
Teine tähtis küsimus on kuidas tühjade korterite arv muutub tulevikus. Ma kujutan ette at tühjade või ülimadalate üüridega korterid on olnud suhteliselt palju tõusvas turus. Kui tühi korter enam ei teeni omanikule hinnatõusu näol mingit kasumit, siis võib oletada et korteriomanikud muretsevad edaspidi rohkem üürijate leidmiseks.
Kesklinna mõtteline piir on pigem Pärnu mnt. viadukt, nii et Asula tänav raudtee ääres päris kesklinna mõõtu välja ei anna. Kesklinnas täna pigem aktiivsed Merko (Viru Keskuse kortermaja, Tornimäe kuni 30 kordne torn), järgmistel aastatel määrab kesklinna turgu enam sadamaala ja Rotermanni arendaja. minu arvamus. ma muidugi ei tea FKSMi kesklinna plaane.
Kesklinna linnaosa piir on Tammsaare tee viadukt.
toompark, kas Järve autokeskus (Info-auto, Amserv jt) asub Nõmme linnaosas? Ja Ericssoni maja?
inimeste jaoks jookseb kesklinna piir Pärnu mnt. viaduktiga, administratiivselt võibolla jah Tammsaare tee viaduktiga.
Kas tõesti Tammsaare tee viadukt?
Kristiine linnaosa ju ka olemas
Kristiine linnaosa ju ka olemas
Kipsplaat on kiire vaheseina valmistamise- ja krohvimismaterjal ( nõndanimetatud kuivkrohv ). Ehitajal pole aega kivist vaheseinu ehitada. Omanik tahab oma investeeritud papi ju kiirelt tagasi saada. Ma olen paari hotelli ehitamisel kivist vaheseinu näinud. Samas ei kutsu korterit sellise vaheseinaga ostma. Mehed kui elukohta soetate, soovitan seinu koputada. Kipsi võib ennast peale surma valada, aga mitte eluajal. Eriti hull on asi siis kui välissein on ka karkassil . Meie ehitajal ja tulevasel omanikul pole piisavalt raha, et väliskarkasssein hästi isoleerida. Eriti sõlmpunktid on lohakalt teostatud. Toon paralleeli teeehitusega. Odava materjaliga ehitatud hoones kaua ei uhkelda.
Tõdemus : maailma odavam ehitusmaterjal müüakse kulla hinnaga maha.
Tõdemus : maailma odavam ehitusmaterjal müüakse kulla hinnaga maha.
bef,
kas ostsid standard-lahenduse või tegid omapoolseid muudatusi ka ja kuidas ehitusgraafikust kinnipidamisega oli ?
kas ostsid standard-lahenduse või tegid omapoolseid muudatusi ka ja kuidas ehitusgraafikust kinnipidamisega oli ?
ostsin standardlahenduse, ehitusgraafik peeti kinni. Selle suhtes oli kõik ok :-)
Märkimisväärsem on aga olukord et maja ruutmeetrihinnad on turul tõusnud kuni 100% mõne aasta jooksul. FKSM oleks arvatavasti võinud müüa kallim - isegi nemad vist ei pidanud tegelikult toimunud arengud kinnisvaraturul võimalikuks. Seda enam on hetkel oodata kukkumist.
Märkimisväärsem on aga olukord et maja ruutmeetrihinnad on turul tõusnud kuni 100% mõne aasta jooksul. FKSM oleks arvatavasti võinud müüa kallim - isegi nemad vist ei pidanud tegelikult toimunud arengud kinnisvaraturul võimalikuks. Seda enam on hetkel oodata kukkumist.
ja mida on teinud ehitusmaterjalide hind viimase paari aastaga?
Jah, kõik on tõusnud, ma usun tööjõukulud rohkem kui materjalid??? Ainult intressid on selle perioodi jooksul langenud.
Kui meil on aga tulevikuhüpotees et Tallinna korteriturg läheb Helsingiga üha sarnemaks. Siis on minu silmades pikaajaliselt selge et magalakorterite hinnad kukkuvad, uuselamute hinnad aga püsivad või tõusevad. Ent lühiajaliselt tooks magalakorterite kukkumine kaasa terve ehitusturu alla.
Kui meil on aga tulevikuhüpotees et Tallinna korteriturg läheb Helsingiga üha sarnemaks. Siis on minu silmades pikaajaliselt selge et magalakorterite hinnad kukkuvad, uuselamute hinnad aga püsivad või tõusevad. Ent lühiajaliselt tooks magalakorterite kukkumine kaasa terve ehitusturu alla.
bef,
Tallinna korteriturg ei lähe kunagi Helsingiga sarnaseks. Tallinna kahemeetriste lagedega kipsbarakid ei ole Helsingi (nii uute, kui vanemate) kivimajadega sarnased.
Tallinna korteriturg ei lähe kunagi Helsingiga sarnaseks. Tallinna kahemeetriste lagedega kipsbarakid ei ole Helsingi (nii uute, kui vanemate) kivimajadega sarnased.
1999. aasta suvel 350'000ga ostetud kesklinnakorter (kivimajas, kiviseintega :) hinnati täna 950'000le. Ma tunnen ennast kohe täitsa hästi ja ei karda, et see korter oma väärtust kaotab, samas sellist kasvu enam kah ei usu.
ja käest ära ei anna sellist asja mingil juhul, isegi kui linnast välja kolin.
ja käest ära ei anna sellist asja mingil juhul, isegi kui linnast välja kolin.
Mõni müüs 1998 sügis oma korteri 390000 eest maha, ehitas maja, mida täna alla 3M ilmselt ei hinnataks. Kui kaukaaslane mõne tugevama närvikavaga hindaja lähemale kui 5m aiast laseks. Mõni investeerib NOK aktsiasse. Mõni mõtleb, et paneks oma 0,8M maasturile saha ette ja lükkaks linnahalli Helsinki lahte ning ehitaks place'i "uuselamuid" täis. 1M vaatega & kipsplaatidest. Mõni aga mõtleb, et keldri ülesvuntsimine ei lähegi täna enam palju maksma - kõigest veidi alla 0,39M. Nutab ja ehitab. Aga muidu pole ju väga vigagi, zajebiis..
Hansapanga aktsia 1999 aasta suvel ca. 20 EEK-i,täna 108.
8,4 Ameerika Dollarit, popmart.