Kesklinna korterihinnad

Kas hakkab vaikselt midagi juhtuma?

http://www.city24.ee/client/city24client?pageId=17&objId=AnalysesObject&stateId=AnalysesInitial&eventId=AnalysesArticleEvent&articleId=40956

Jah loomulikult, ega ta tulemata ei jää. Suur langus teatud piirkondades alles ees.
Hmm...ma vaatan, et graafik on juuni lõpust alates joonistatud, pikas plaanis on ehk üsna väike kõikumine, ehk sai mingi uus maja valmis vms., kui suur see kesklinn ikka on.
Suhetliselt ajuvabad graafikud - korteriturul tuleks ikka vähe pikemat graafikut vaadata kui paar kuud. Lisaks on puudu liikumise ulatus - ma ei imestaks kui see langus peegeldaks liikumist 16 281 pealt 16 201 peale.
16467-16426 :)
yanek, bingo!

kui graafikul klikata, siis tõepoolest saame sellise info ...

tegemist on ülimalt tänuväärse materjaliga kinnisvaraturu trendide uurimiseks
16467 on juuni lõpu hind ja 16426 23.augusti hind, kõikumise ulatus on silma järgi 400-500 eeku.
rene, kalibreeri silma, :)

ca 120 EEK on augusti lõpu suur langus, ehk siis ka märgatavalt alla 1% hinnamuutus - kui graafikule skaala joonistada saab vähemalt sellise tulemuse ...
Küsimus on pigem - kas kinnisvarahinnad on lakkanud tõusma. Sel juhul on välismaalastest spekulantide raha sissevool Eestisse ka lõppemas. Sama raha söödab eesti väliskaubanduse puudujääku mis omakorda on tekitanud ülisuure jaekaubandussektori...jne jne. OK, olen sellest juba tükk aega rääkinud.
2004.a. ei valmi kesklinnas suurt midagi - Viru keskuses citykorterid (müüdud), FKSM korterelamu Kaarli kiriku kõrval (müüdud), Sakala piirkonnas väiksemad projektid (valdavalt müüdud).

ehk minu hinnangul sügisel 2004.a.pigem hinnatõus olemasolevale varale uue pakkumise puudusel.

2005.a. valmib Lootsi maja 160 korterit (müüdud), Liivalaia torn, Osten Tori (kesklinn?), Kentmanni jne.

aga 2006-2007.a. tuleb sadamaalal, Rotermannis, Maakri kvartalis lühikese ajaga ca 2000 ühikut kallimaid kortereid, siis hakkab nalja saama, sinnamaani anna ainult ette.
Mulle meeldivad need viimsepäeva kuulutajad! Tõepoolest meeldivad.

Aga "hinnalanguse" ja peatselt-peatselt saabuva kollapsi üheks(!) põhjuseks on see, et FKSM arendab Asula tänaval kahte kortermaja. Kuivõrd hinnakiri ei ole veel kinnitatud, siis on korterid sisestatud City24 andmebaasi 0-hinnaga.

Niisiis! Ärge põdege - kui hinnad paika saame, siis on taas täheldada märkimisväärset hinnamuutust. Siis juba ülespoolses suunas.

Tõnu Toompark
AS FKSM
Ma arvan et peame arvestama ka magalakorterite hindu kui prognoosime arengut kesklinnas. Marginalil peaks sealne tagasiminek mõjutama terve korteriturgu, kuigi ühed ja samad inimesed ei vali nende alternatiivide vahel. Ma kujutan ette et mitu kesklinna kortereid rahastatakse magalakorterite müügirahaga. Nii, et kuigi uuselamute pakkumine kesklinnas on piiratud on arvatavasti ka nõudlus piiratud. Kõigepealt kaovad spekulandid väga kiiresti kui hinnad enam ei tõuse.
Toompark, nullihindade pakkumised pole arvestatud selles statistikas (kuigi ma ka ei usu et statistika näitab tõsist pilti)

Teine aspekt on siinjuures mis inimesed TAHAVAD, USUVAD JA KARDAVAD. Kindlasti on neid palju kes tahavad et hinnad tõusevad.

Kas Tallinnas on olemas ühtegi korteriomanik kes on viimase kolme aasta jooksul teeninud rohkem raha om töö arvelt kui oma korteri arvelt?

Tõnu, saan kommentaarist aru et FKSM määrab lähiaastate kesklinna korterite hinnataseme. et sisestate õiged hinnad ja turuhind ongi paigas. kasvav trend. manipulaatorid. irw..
aga muidu respect, Tõnu, teie Kaarli ja Valge tn. projektid on sümpaatsed.

Kaarli pst. on jah üsna sümpaatne, aga oli seegi täiesti broneeritud veel enne igasuguse ehitustegevuse algust. Muuseas, seal majas juba üüritakse kortereid - supervaatega kaheksas korrus ja kuuüür 36 000 krooni. Vaata siin .

Üldisest kinnisvaraturust - ceteris paribus (muude tingimuste samaks jäädes) ei juhtu selle kinnisvaraturuga ilmselt midagi hullu. Kuid kui mainitud 2006.a. rohkete korterite valmimiseks Euribor 5-6% peal (praegu 2% juures), siis ma on ostjaskonnaga väga halvasti (95% korteritest laenuga) ja ilmselt väga palju vett paljudes ahjudes.

modigliani,

Kui kõneall olevad graafikud on adekvaatsed turu peegeldused, siis jah, FKSM määrab hindu sisestades turu hinnataseme.

Tegelikult muidugi mõjutame oma projektidega mõningaid graafikuid kindlasti.

Üldisemalt. Mida enam kaosekuulutajad kinnisvaraturu krahhi kuulutavad, seda enam kinnisvarainvestoreid Eestisse väljastpoolt tuleb, kes ikka veel usuvad, et tõusuruumi jägub.

Tõnu Toompark@FKSM
ok, Tõnu, see irw niisama. nool olla 5.10 ületanud.
Üldisemalt. Mida enam kaosekuulutajad kinnisvaraturu krahhi kuulutavad, seda enam kinnisvarainvestoreid Eestisse väljastpoolt tuleb, kes ikka veel usuvad, et tõusuruumi jägub.

Tipus on kõik maru kindlad, et tõus jätkub igavesti ja mingit kukkumist ei tule. Näiteid pole vaja minna kaugelt otsima. Vaata nasdaq-i graafikut aastal 2000
Mul mõningane kogemus kesklinna kortermajade osas. Need ostjad on üldjuhul ikka eestlased ja eestimaalased, neid väljapoolt ostjaid vahest 10%. Kusjuures spekuleerivad pigem kohalikud, välisostja ostab enamasti enda tarbeks. aga eks iga projekt erinev.
Seoses euroopaliidu laienemisega pigem vastupidine efekt, noored ostujõulised lähevad parematele jahimaadele siit minema ja sisserändajaid pole siiani veel näha.