Ken-Marti Vaher - kas äraostmatu rullnokk või hoopis uus poliitika?

tegelikult peaks respu ikka vaheri maha v6tma,
ja selgitama siis täpsemalt oma policyt seaduserikkumiste kohta..
siis oleks vanne täidetud, rahvas rahul ja pretsedendi loomine jääks ära..
minu silmis oleks see win-win-win-win-äääääääääää......

vaherit aga on raske maha v6tta, sest tema iseloomuomadused teevad temast paha vaenlase..
Viskan ka kivi.

Üldiselt igalpool foorumites kommenteerijad on silmnähtavalt pooleks jagunud: ühed, kellel
on samuti 20+ rikkumist ja arvamus Ken-Marti kohta on "inimene nagu iga teinegi, las ta olla edasi". Mina kuulun mingisse teise kategooriasse, kellel sellist registrit ei ole.
Minu põhilised rikkumisted toimusid umbes 10a tagasi kui saigi väljakutsuvalt ringi kimatud. Viimasel aastatel pole ka paipoiss aga politseiga enam tüli ei ole. Noh sõidan +20 reegliga ja püüan samas viisakaks jääda.

Ja ma ei saa aru, kuidas on võimalik 23 korda vahele jääda. Selleks peab olema rullnokk. Sellistega juhtub - küll politsei pidevalt kiusab, küll toimub "teiste süül" avariisid. Iseendal suunatule näitamine aga üldse meelde ei tule.

Sobib/ei sobi ministriks - ma ei tea. Küll aga olen arvamusel, et RP jaoks on see bläkk ja kui kiirelt midagi ette ei võeta sellest jamast distantseerumiseks, ei ole neil järgmistel valimistel edu. Nad valiti põhiliselt sõna "uus" pärast ja selle nad devalveerivad ära. Muid väärtusi RP-l pakkuda seni pole. Kui nad käituvad nagu Kallo jms roolijoodikud siis on nad samal pulgal teistega ja sõna "uus" nende puhul ei kehti.

Muideks, vaadake http://vaher.respublica.ee peal ka ringi. Mida jutt antud teema valguses.

Oops, vabandan, Res Publica on parimad asjad ära kustutanud Vaheri kodulehelt. Aga pole midagi, mul on kretiinne komme kõigest screenshot teha:

http://no.spam.ee/~tonu/vaher.png
http://no.spam.ee/~tonu/vaher2.png
http://no.spam.ee/~tonu/vaher3.png
http://no.spam.ee/~tonu/vaher4.png

Lüke iseenesest ka huvitav, et jälle varjatakse....
Ameerika Ühendriikide Kongress:
535 liiget järgnevate statistiliste andmetega:
29 on süüdi abielurikkumises
7 on olnud vahistatud pettuse eest
19 on süüdi kattetute tshekkide väljastamises
117 on pankrotistanud vähemalt 2 äriettevõtet
3 on arreteeritud kallaletungi eest
71 ei saa krediitkaarti, kuna neil puudub tagatis
14 on olnud uimastite pärast vahistatud
8 on kandnud karistust poevarguse eest
21 on hetkel kaebealustena kohtu all
Ainuüksi 1998. aastal tabati 84 töötajat purjuspäi autojuhtimiselt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

nende erinevus "uue poliitikaga" on see, et nad pole kirikus vandunud, "et mina seadust ei riku või kui rikun siis astun tagasi."
...ja ilmselt on nad pääsenud Kongressi mingite muude lubadustega kui nulltolerants ja leppimatus nii suurte kui väikeste õigusrikkumiste suhtes.

Ja loomulikult pole üks kiiruseületamine parlamentäärile nii suur patt kui ministrile. Tavakodanikule on see veelgi väiksem patt. MIKS?

Minister on poliitiline figuur ja rõhutan, vaieldamatult avaliku elu tegelane tänu oma ametipostile! See seab tema käitumisele suuremad piirangud ja annab paratamatult karmima hinnangu kui lihtsa rabotjaaga kiiruseületamise suhtes.

Kui RP seda ei mõista ja Parts täna KMV tagasiastumispalvet ei rahulda, tõmbab ta vee peale kogu Olari Taali äriprojektile nimega Res Publica.

KMV tagasiastumispalve rahuldamine pole kindlasti mitte mugav. Kuid in long term on veelgi ebamugavam see rahuldamata jätta.

No nii, nüüd siis on Siim ka "kiirust ületanud" - sõitis Lasnamäel 50-tsoonis 73km/h. Aga Siimul on see teine rikkumine 12 aasta jooksul. Siim pole lubanud nulltolerantsi ja karistuste karmistamist, Siim pole minister.

Mis KMV-sse puutub, siis on ta end ja RP-d täis teinud. Isegi siis kui Kõverkaela-Juku ta ametist vabastab. Aru ma ei saa, mis kõrgest eetilisest standardist siin räägitakse, kui mees end mitu päeva haledalt välja üritas vabandada, selmet kohe selge tagasiastumisavaldus esitada.

Mis KMV kõrgetesse vaimuannetesse puutub, siis kuri geenius on halvim valitseja rahvale.

ja riq, mis puutub Urmas Reinsalu teisest puust meheks olemisse võrdluses Keniga, siis pilti nägemata on nende kahe äraostmatu sõnavõtte pea võimatu eristada - sama tekst, sama tämber, sama rõhuasetus.
Nulltolerants....

Mina olen sellest siiani nii aru saanud, et Keni taolised tegelased (3-4 rikkumist aastas) saadetakse alustuseks mõneks kuuks betoonile, seejärel aga kaalutakse sügavalt, kas talle lubasid tagastatakse või mitte? Nii vist raviti kuritgevuse taset NYs.
Kuna nüüdseks on ka see tsenseeritud asi ajalooks saanud, panen ka nende screenshotid välja:
http://no.spam.ee/~tonu/vaher5.png
http://no.spam.ee/~tonu/vaher6.png
http://no.spam.ee/~tonu/vaher7.png
http://no.spam.ee/~tonu/vaher8.png

Nimeservereid on vahepeal ringi konfitud
[root@fusion root]# host vaher.respublica.ee ns.estpak.ee
Using domain server:
Name: ns.estpak.ee
Address: 194.126.115.18#53
Aliases:

vaher.respublica.ee is an alias for www.respublica.ee.
www.respublica.ee has address 195.222.5.211
[root@fusion root]# host vaher.respublica.ee ns.eenet.ee
Using domain server:
Name: ns.eenet.ee
Address: 193.40.56.245#53
Aliases:

vaher.respublica.ee is an alias for kraam.dbweb.ee.
kraam.dbweb.ee has address 213.219.122.2
[root@fusion root]#

Arrghhh.

Kuidas inimesed küll ei taha pilti ette saada.

Liikluseeskirjade puhul on tegemist seadusandliku aktiga.
Liikluseeskirjade rikkumine on seaduserikkumine.

Kui justiitsminister (kes peaks olema eeskujuks oma seaduskuulekuse poolest) rikub seadust siis ta peab tagasi astuma ja ongi kogu moos. Teist varianti ei ole. Pealekauba antud puhul ei ole tegu üksiku seaduserikkumisega vaid seaduse üle irvitamisega.

Minu meelest on antud puhul asi nii selge kui olla saab. Mis arutelu siin enam toimuda võib? Kui inimesel oleks eetikakoodeksiga asjad korras oleks ta koheselt teatanud, et ta ei saa oma erakonnale sellist sitta keerata ja sellest ametist kinni hoida.
kordan: kiiruseyletamine pole p6hjus miks peaks tagasi astuma.
aga ken peaks tagasi astuma, sest ta poleks kunagi tohtinud minsitriks saadagi.
IMHO.

minuarust peaks just ministril lubatama ka nö armukesi ja muid "patte",
sest muidu on nii et spets v6etakse kohalt maha kuna ta stressi leevendas noore naise peal..
rahval on vaja ju eelkoige head elu mitte seda et yks mees truudust ei murraks.
asjad peavad olema perspektiivis. yleyldse voiks sellise asja nagu "poliitika" ära kaotada ja tegeleda asjade sisulise kyljega - poliitika on ju mingi n6me silmakirjalikkuse kehtestamine..

esmatähtis esikohale

minuarust on reinsalu jutt vähemalt mahlakas,
huumorit sisaldav ja tal on mingigi idee ka enda peas..
riq:

Oleksin Sinuga nõus kui tegu oleks põllumajandusministriga. Antud puhul näitab tegus suhtumist sellesse, mille eest ta ise vastutab - õigussüsteemi. Ja selle suhtumise eest tuleks mitte ainult tagandada vaid ka Raekoja platsis vitsa anda.
kordan: kiiruseületamine pole põhjus miks hea spetsialist peaks tagasi astuma.
Ja heale spetsialistile on lubatud ka muud "patud".

Aga minister pole spetsialist!!! Minister on kõige kõrgem poliitiline ametnik. Ta on võimu teostaja, ta on riigi visiitkaart, ta kuulub riigi esikahekümne hulka.

Ja minister, kes on lubanud nulltolerantsi oma valimiseelses kampaanias, peab eriti tagasi astuma. Spetsialist, kes pole seda lubanud, ei pea tagasi astuma vaid trahvi ära maksma ja edasi elama.

Kiiruseületamine on õigusrikkumine. Minister, kes enne valimisi on lubanud sallimatust õigusrikkumiste suhtes peab tagasi astuma ja asi mutt!
Tänud Tõnule "kretiinsete kommete" eest :)

Väga tore oli lugeda, et KMV sõnastab oma peamist eesmärki järgmiselt:
"tõsta oluliselt Eesti poliitika moraalset taset ja näidata, et poliitik peab olema vastutuse etaloniks ühiskonnas." megairw
minu meelest pole üldse küsimus selles kui palju kenil rikkumisi on ja kui palju ta kiirust ületas. küsimus on respublika valimisaegsetes müügiargumentides. teiste parteide poliitikud võivad liikluseeskirju tavakodanikuga võrdsetel alustel rikkuda, kuna valimiste müügiargumendiks polnud pühaku imago.

respublika mõtles välja aususe ja seaduse järgimise ja pühaklikkuse müügiargumendi (äraostmatus jms.). selle kinnituseks andsid nad kirikus vande. kindlasti oli palju valijaid kellele sobis see müügiargument ja kes selle tõttu respublikale oma hääle andsid.

kehtivad tavalised turunduse reeglid: lubatud toote omadus peab olema olemas. kui lubadust ei täida, oled turgu petnud. mõnel juhul astub vahele tarbijakaitse, aga reeglina tarbija ei tee kordusostu ja turuosa kaob.

seega on respublikal 2 valikut:

1. kui ken tagasi ei astu, on tegu lubatud tooteomaduse puudumisega. vahele peaks astuma tarbijakaitse, aga igal juhul respublika kaotab turgu, sest kahtluse alla satuvad ka ülejäänud lubatud tooteomadused: uus poliitika, eetilisus jne.

2. ken astub tagasi, tarbija usaldus suureneb ja respublika suurendab turuosa.

respublika asi on teha enda jaoks sobiv otsus ja kindlasti on neile tagajärjed teada.

Peaminister Juhan Parts jättis ametisse kiiruseületamisega vahele jäänud justiitsminister Ken-Marti Vaheri.
ka sina, brutus...
...oled kõigest poliitik, kes peab olulisimaks oma tagatuba...
kaebaks tarbijakaitseametisse? :p
BNS kirjutab:

Parts jättis Vaheri ministriametisse
14:01, 19. mai 2003

TALLINN, 19. mai, BNS - Peaminister Juhan Parts teatas esmaspäeval, et ei rahulda avalikuks tulnud liikluseeskirjade rikkumise pärast tagasiastumispalve esitanud justiitsminister Ken-Marti Vaheri palvet.

"Minu otsus on ühene - andestada Ken-Marti Vaherile ning anda talle teine võimalus," ütles Parts esmaspäeval ajakirjanikele.

Peaministri sõnul on ta veendunud, et Ken-Marti Vaher ei rikkunud valimiste eel antud ministrivannet.

"On üleastumisi, mille puhul tuleb ametist lahkuda päevapealt, nagu riigivargus, valetamine, kuriteo toimepanek. Ja on üleastumisi, mille puhul tuleb anda teine võimalus. Minu jaoks on justiitsministri juhtum selliste killast," lausus Parts.

Peaminister märkis, et tema seisukoha järgi ei ole Vaher ministriametis ebakompetentne, laisk või suutmatu, samuti ka mitte omakasupüüdlik, valelik ega kuritahtlik inimene.

"Justiitsminister on aus inimene. Ta ei ole avalikkusele valetanud. Ta on oma teo eest saanud kätte kõrge moraalse karistuse. Ta on saanud kätte ka juriidilise karistuse," sõnas peaminister.

Parts nentis, et kindlasti oleks tal lihtsam minister lahti lasta, kuid tema ülesanne on tagada see, et valitsus täidab rahvale antud lubadusi ning viib ellu oma valitsemisprogrammi.

"Vaheril on selged eesmärgid oma valitsemisala edasiarendamiseks ning Vaher on parim minister nende kavade elluviimiseks. Valitsus ja valitsusjuht peab langetama otsuseid, mis oleksid Eestile igas konkreetses olukorras parimad. Usun, et justiitsministri jätkamine on õige," ütles peaminister.

Parsti sõnul on talle öeldud, et Vaheri ametisse jätmine ei oleks uus poliitika.

"Ütlen teile selgelt, et Eesti Vabariigis ei saa kunagi olema ministriametis inglid, vaid inimesed. Kiirust ületanud ministri ametisse jätmine on proovikivi, kas käsitleme poliitiku vastutust primitiivselt ja nõrgestame riiki või anname Vaherile uue võimaluse. Mina usun, et Ken-Marti Vaherile tuleb anda teine võimalus. Enne punase kaardi näitamist antakse kollane kaart," märkis Parts.

Peaminister lisas, et mõnikord on olulisem võime karistada ja teinekord on olulisem võime andestada.

Vaheri ametisse jätmist toetas ka laupäeval kogunenud Res Publica volikogu, kus enamik antud teemal üles astunud kõnelejaid toetas ministri jätkamist.

Samal ajal on paljud Res Publica tuntud poliitikud avaldanud arvamust, et erakonna esimees Parts pidanuks Vaheri ametist vabastama.

Laupäeval Tallinnas ise kiiruseületamisega vahele jäänud Reformierakonna esimees, eelmine peaminister Siim Kallas pidas õigeks, et Parts oleks Vaheri tagasiastumispalve heaks kiitnud.

"Ma arvan, et antud juhtumil on justiitsministril raske edasi töötada," ütles Kallas pühapäeval Postimehele. "Iga kord, kui ta ilmub ekraanile ja ütleb, et me karmistame karistuspoliitikat või midagi muud sellist, ütleb avalikkus, et - aga...".

Kallase sõnul ei ole valitsusel sellises olukorras võimalik aktiivselt vastavate probleemidega tegelda, sest ta peab end kogu aeg õigustama.

Valitsuse liige, majandusminister Meelis Atonen Reformierakonnast on öelnud Eesti Päevalehele, et ükskõik kumb lahendus tuleb, jätab see tervele valitsusele halva meki.
riq:

Pole üldse halb mõte :-)

Muide. Sarnane rohujuuretasandi ülestõus on praegu SGI investorite hulgas käimas. Tüübid koguvad pappi, et avaldada WSJ- leheküljesuurune reklaam - Bishop astugu tagasi :-)