Kasvukontol võiks olla tulevikus lisavõimalus ka ise juurde osta soovitud päeval samade tingimustega nagu automaatse kolmapäevase ostuga. Hea meelega lisaks peale punast päeva väikse lisapanuse mõnda fondi. Ost võiks vabalt toimuda nn sama põhimõttega nagu kolmapäeviti, et kogute kõik päeva ostuorderid x kellaks kokku ja siis ostate korraga. Vähemalt nii oleks teada, et saad enam-vähem nn sama päeva hinna, mitte hinna, mis on järgmine kolmapäev.
See on hea idee, tihtipeale jääb heast ostuhinnast üldse ilma ning kui sul on automaatsed maksed peatatud e. ei ole aktiveeritud mainitud kuupäevaks (nt avad kell 09.00) siis jääd ka ilma tehingutest (oma kogetud). Kuigi kellaaegseid piiranguid ei toeta.
Mina sellest kulukast tootest üldse aru ei saa, aktsiad saab börsil osta ja müüa, näed vajadusel hindu ning koguseid reaalajas ja muud hüved.
Kui veel see eelmine arutu privaatpanganduse juht ametis oli, pakuti mullegi seda jaburdust. Kogu osakond oli toona sõna otseses mõttes lasteaia tasemel, loodetavasti on nüüd olukord paranenud.
Kuhu sina 25€ nädalas investeeriksid? Lastele raha kogumiseks ideaalne vahend kulud on 1% tehingu summast ja lapse puhul ei ole ka kontotasu.
Miks mitte näiteks Lightyeari kaudu aktsiad või ETF?
Kodulehel näitab hinnakiri: USA aktsiad tehingutasu 0,1%, kuni 1 $ max (min 0,10 $ · orderi kohta)
IB tehingutasu 0,35 dollarit.
Lapse nimele investeerimiskonto tegemine ei ole niikuinii eriti hea mõte, kuna n vanema poolt raha väljavõtmiseks on vaja kohtu luba.
Minu meelest on see just suur eelis, et vanemad ei saa lapse investeerimiskontot kasutada nagu enda tagataskut. Lisaks selline pisiasi, et kui kogud lapsele enda konto alt, oled sama lohakas nagu enamus inimestest ja ei tee testamenti, siis võib laps näha kogutud raha halbade asjaolude kokkulangemisel nagu oma kõrvu. Lapse nime alt investeerimise nõrkus on pigem selles, et kui laps pole veel 18-aastaselt piisavalt mõistlik, võib ta raha lihtsalt lolluste peale ära raisata.
Kas kellelgi on kogemust lapsele investeerimiskonto avamiseks Lightyearis? See oleks LHV kasvukontole hea alternatiiv, eelkõige teenustasude mõttes.
Mul väikest viisi on mõte liikunud sinna, et liigutaks laste uued investeeringud Lightyeari, aga tegudeni ei ole veel jõudnud. 10x väiksem tehingutasu paneb mõtlema, et see liigutus tasub ära teha.
Summa, mis lastele kannan ei ole pere eelarves nii suur, et ma näeks vajadust seda summat enda/laste tarbeks kasutada. Ajad võivad muutuda, aga suures plaanis on kindlam laste “kingitust” hoida enda varadest eemal.
Sinisilmselt loodan, et laste vanemaks saamisel saan neile õpetada kasvukonto/investeerimkonto kaudu investeerimist. Läbi selle vast ei kulutata kogunenud raha auto ostuks.
Muidugi, kuni praeguseni kasutasin pisikeste summadega kasvukontot raha kogumise eesmärgil, aga nüüd kui oli võimalik teise samba sissemakse tõsta 6% peale, siis ei näe kasvukonto kasutamisel enam mõtet. Parem kogu brutopalgast viisakat summat indeksi ja seda väga mõistlike kuludega.
Siia vist ei tohi kirjutada. Aga mul lastele Swedbank investeerimiskonto ja Robur Global. Ei mingeid tehingutasusid v.a. jooskvad kulud aastas 0.39%. Aga noh, mis teha kui inimesed tahavad LHV-le kalleid teenustasusid maksta. On ju ka suurima tasuga II samba pensionifond LHV Pensionifond L üks Eesti suurimad pensionifonde. Aga jällegi, mis teha kui inimesed tahavad pangale maksta.
Kasvukonto on ok asi üksikaktsiatele mikro-ostudega DCA tegemiseks (selle aktsiavaliku piires, mida LHV automaatseks investeerimiseks pakub). Samas, lapsele tulevikuks kogudes oleks mõistlik kasutada maksimaalses võimalikus ulatuses ära lapse tulumaksuvaba määr (st. müüa aasta lõpus maksuvaba määra ulatuses rohelisi positsioone ja ja osta need kohe sama summaga tagasi). Paraku aga, kui see paarisaja euroste igakuiste ostudega positsioon on veel väike, haukaks see astalõpu kahekordne müügi/ostu tehingutasu sealt rasvase protsendi maha. Maksuefektiivsuse poole pealt pole LHV seda toodet küll just kõige paremini läbi mõelnud.
Korralik teenistus pangale ja suur kulu minule.
Ostnuks ma otse ise 18tk SP500, olnuks kulu miski 15€ (kulu 0.14% min 9 eur)
Kasvukonto kaudu läks nüüd aga ost korduvalt kallimalt tegemisse.(kulu 1% )
Oma lollus ja vitsad.
Swedbank on kokku võttes ikka üks kallimaid pankasid Eestis oma kõigi teenustega kokku. Ma tõesti ei taha neid ülbeid rootslasi nuumata koguaeg. See ostu teenustasu 1% ei mängi pikas jooksus eriti rolli kui lased tootlustel korralikult joosta. Kõige olulisem on kapital ja aeg.
Valus Geberil. Endal on samuti valele kontole või vale kontoga aktsid ostetud. Pangal oleks lihtne teha update aktsiate ostu/müügi süsteemi, kus eemaldatakse automaatselt täidetud konto. Kui inimene valib konto, mille pealt tehing tehakse, siis oht valelt kontolt tehing teha väheneks drastiliselt.
Geber, uuri kas saad teha väljamakse/väärtpaberi kande kasvukontolt investeerimiskontole. Selliselt ei pea müües uuesti 1% maksma :). Lootust on, et LHV tuleb sellele veale vastu.
Mis ta ikka nii valus on kui 11 000 eurose tehingu pealt 100 eurot teenustasu maksta? Me ju ei tea seda, kas ta ostis need osakud kõik korraga või ostis ajas hajutatuna väiksemates osades. Kasvukonto mõte ongi ju pigem selline ajas hajutatud mikroinvesteerimine või olen ma sellest tootest valesti aru saanud?
Lightyearis peaks ju ETF id tehingutasu üldse tasuta olema. Miks inimesed sinna ümber ei koli?
Kui see on pika aja peale tehtud, siis loomulikult suva. Siis on minu silmis mugavuse eest põhjendatud hind. Ise kasutan ja väga rahul.
1 tehing 11k€ eest on ikka tehingutasude poolest halb.
11k € tehing Kasvukontol on teenustasu 110€ (1%)
11k € tehingu teenustasu ise order sisse pannuna oleks Ivesteerimiskonto raames 15,32€
ja no tõesti LY raames saanuks sellest 15€ suurusest teenustasust ka veel hoiduda.
Mis loogika LHV Kasvukonto ostudel on? Ametlikult võidakse teha kolmapäeviti kella 11-19 vahel, kuid hindu vaadates tundub, et ei ole seal muud regulaarsust kui ostude ajastamine päeva kõrgemate hindade peale.
Tunnistan, et ei ole läbivat analüüsi teinud, kuid juhuslikult ostuhindu ja päeva graafikut vaadates satub väga harva peale juhtumitele, kus on saadud soodsamalt. Pigem ikka kallimalt. Või on see LHV võimalus genereerida lisatulu enesele?