kas kinnisvaramull on lähedal?

Ma ei nimetaks seda asja päris mulliks, mis võib toimuda. Võimalik on tõepoolest 10-20% hindade langus (aga kas te teate Eestis mõnd ASJA, mis odavamaks on läinud?!) praeguselt tasandilt post EUd. Natuke aega võivad hinnad olla odavamad, kuid siis surub nö pikaaegne tõusutrend hinnad ikkagi jälle üles liikuma. Kui asja laiemalt vaadata peaksid korterite hinnad olema kirvega lüües Tallinnas samal tasemel kui Helsingis, kuid seal on ikka täielik kosmos võrreldes Tallinnaga praegu. Kui ka kinnisvara väärtus langeb Tallinnas, siis on need, kes on selle praeguseks soetanud kui endale elamiseks vajaliku, saanud ka nautida odavamat intressitaset. Lisaks on tõepoolest magalarajoonid reeglina hea infrastruktuuriga. Kui elada Tiskres või Veskimöldres (näiteks) tuleks auto soetus- ja kasutuskulud automaatselt liita korterikuludele; lisaks ajakulu linna jõudmisel. Kesklinna lähistel lihtsalt ei ole suurt ruumi uute majade ehitamiseks ja olete te ka tõepoolest veendunud, et praegune ehituskvaliteet (kus siga ostetakse ilma siga nägemata ja kõik sead müüakse maha) on parem kui nõukogude normid? Julgen kahelda.
upser, see loogika on siin foorumites paar korda juba läbi käinud.
Täpselt nii ongi, migratsioonipump töötab täisvõimsusega ja mitte miski ei pane seda iial teispidi käima (lähema 100 aasta jooksul vähemasti). Lasnamäe venelane müüb korteri munamäelt tulnud eestlasele, kuid ära unusta, et lisaks veel ka tuhamäelt tulnud venelasele.

ja ei jää tühjaks ei mustamägi ega lasnamägi sest neid ülbavaid rikkureid (vt maidre ja murzilka kommentaare!)ei ole nii palju, et kõiki mägesid tühjaks tõmmata - keegi peab jääma ka tööd tegema, bussiga sõitma ja teistele rikkust kokku kandma.

nii et jutud kinnisvaramullist mägedel on suht ülepaisutatud, sest sel, kes juba omale uut maja ostab, on üsna ükskõik, kas intress on 2 või 12%. See, kes intressi vaatab, niikuinii valib musta- ja lasnamäe vahel, ei muud.
Kuni ei teki normaalset üüriturgu ei hakka keegi intresside tõustes elamiseks soetatud kinnisvara müüma. Enamus peredest võtab laenu siiski endale eluaseme ostuks, mitte ei osta kortereid väljaüürimiseks või lihtsalt investeeringuks.

Seega ei saa meil Tallinnas mingit mulli tekkida - isegi kui olud muutuvad äärmiselt ebasoodsateks, peab suur osa laenuvõtjatest kasvõi hambad ristis oma laene maksma, sest vabaturult korterit üürida oleks veelgi kallim. Ma pean silmas n.ö. Tallinna keskmist peret, kel laenu kuumakse on 2500-4500 krooni.
Võrdlus Soomega(väga üldine):
Soome:keskmine korteri m2 Helsingi äärelinnas 35 000.- eeki, keskmine palk kuus soomes 35 000.- eeki, keskmine üüriraha m2 9000 eeki. Seega suhted keskmisesse palka korteri m2 1,0 ja keskmine üür 0,26.
Eesti: keskmine korteri m2 Tallinna äärelinn 9000.- eeki, keskmine palk kuus 6500.- keskmine üüriraha äärelinna korter 3500.- eeki. Seega suhted keskmisesse palka korteri m2 1,38 ja keskmine üür 0,53.
Seega on korteri m2 40% üle hinnatud ja üüriraha võetakase keskmiselt 50%rohkem suhtestatult palka kui Soomes.
Aga see võrdlus näitab veenvalt, et kinnisvaraturg käib lihtsalt inimeste elatustasemest kõvasti ees - aga see on ka loogiline, põhjuseks asjaolu, et elatakse sisuliselt tuleviku arvelt, kui sissetulekud ja hinnad ükskord paika loksuvad
Suhtarve USA-st.

Q4 2003 (National Assosiation of Realtors)

sissetulek aastas(median) eksisteeriva maja hind(median) suhe

leibkond 53996 $ 171600 $ 3,18

esimest korda
ostev leibkond
vanuses 25-44 30436 $ 145900 $(ostuhind) 4,8
oleks siis võinud ju ka võrreldavaks teisendada...
ma tahan öelda vaid seda, et igal asjal on piir, keegi peab uued ära ostma, selleks et ostmiseks raha saada, peab ta vana ära müüma. aga eestis pole lõputut ostjate massi, sest elanikkond on väga piiratud, seega peab asi seisma jääma, nats tagasi tõmbuma ja ootama(kuni hetkeline mull lõhkeb(1997) ja siis uuesti üles minema(2000). seega õhku lastakse välja, arvan, et see saab olema peale euroopaga ühinemidst, kui avastatakse et maarjamaale ei tulegi nii palju kui mõned ootasid!
Nõgininad tulevad siia. Mida teeb üks eurooplane meil? Vaevalt, et korterite ostuks tulemas on. Hoopis meilt panevad kõrgepalgalised plagama, kes on võimelised 3000-7000 kr laenu maksma. Kellele elamuehitaja siis oma investeerigud realiseerib? Vastus - hinnad alla ja vähemapalgalistele!

Ah mis mull, laenu on saanud vaid 50K "rikkurit". Tore tüng selle juures, et need rikkurid on võidu üksteiselt ostes hinnad nii lakke ajanud ( võrdlus Soomega on ka minu hinnangul selline, nb! kinnisvara hindu tuleb alati vaadata kontekstis ehk suhtes piirkonna palka ), et nood õnnetud vaesurid kes, nüüd, madalate intresside ja "sõbralike" pankade õnnistatud ajal rebivad end lasna ubrikuid ostes ikka päris ribadeks. Böö. Nüüd on teise eesti kord esimesele tünni teha (huvitav, mis see olla võiks? äkki ametiühingutel õnnestub esimestele ora sügavale anusesse ja lumpen nõukokku ehk soveeti torgata) ja siis on jälle esimeste kord. Ha-ha-haa, oh ma ei või.....
Velikij,
Teed mulle ylekohut,olen t6enaoliselt yks vaesemaid inimesi yldse, kes siinsetes voorumites vahel harva s6na v6tab.See et lasnamael elab praegu ja hakkab elama vaesem osa Tallinna elanikkonnast ka paarikymmne aasta parast on lihtsalt minu isiklik arvamus.Nimg sealjuures ei oma mingit tahtsust kas need elanikud on seal siis eestlased,venelased v6i hoopiski EU-sse sisserannanud immigrandid.Fakt on see et nad elavad seal lihtsalt selleparast ,et nende majanduslik olukord ei v6imalda paremat.Keeldun uskumast et Lasnamael elab keegi selleparast et talle seal kohutavalt meeldiks.Sama arvamus on mul ka teiste magede kohta.Lihtsalt elu teeb siinkohal paljude inimeste elus julmad korrektiivid.K6ik eelnev jutt on lihtsalt minu arvamus ja ei ole m6eldud kellegi solvamiseks.Mulle endale vaga meeldiks elada majas millel on heal juhul kaks ,kolm korrust,ning kus sa tunned oma naabreid nagupidi ja ytled neile hommikul tere jne.....
maidre et all

Ei ole tahtnud kedagi solvata ja ülekohut teha. Kui see on nii välja kukkunud, siis palun väga vabandust vääritimõistmise pärast!
Seetõttu ka vihjasin maidre kommentaaridele, mitte aga talle endale. See on ju väga suur vahe, keda ma isiklikult ei tunne, selle rahalist seisu ei tea ja see ei peaks olema ka absoluutselt oluline!

Mis sugugi ei tähenda, et Sinu viimase kommiga nõus oleks, on väga palju inimesi, kellele meeldib Lasnamäel elada - ehkki enamus elab seal olude sunnil. Aga 117000 inimese kohta leiab sealt igasuguseid.

peace!
maidre,

Maitsed on erinevad, mulle meeldib elada ( ja ma juhuslikult isegi elan hetkel nii) ühekorruselises (siis korteris), ei tunne naabreid, tere ei ütle. Lisabonus - olles ostnud paari uusi pükse, ei tekita see kvartali vanamuttides nädalateks jututeemat.
Juttu oli, et kust tulevad ostjad. Kas rahvas otsa ei saa...
1. Siiani on meil veel elamisi, kus 3 põlve oma elu koos elavad. Nüüd on raha eest võimalik privaatsust osta.
2. Tallinnasse voolab inimesi üle Eesti pidevalt juurde.

Sattusin just eelmine nädal ühte Pärnumaa valda - Varbla oli see vist. Ja oli aega tutvuda kohaliku valla lehega. Seal selgus, et 75% laekunud tulumaksust tuleb väljaspool valda olevatelt töökohtadelt.
St. et suur osa inimesi elab 5 päeva nädalas kas siis Tallinnas või Pärnus. Seal peab ju kuskil elama. Olen kindel, et see on nii üle Eesti.

Kusjuures, ise ostsin ka endale laenuga korteri. Enne elasin vanemate juures eramajas. ruumi oli elamiseks aga privaatsust vähe.
Nüüd maksan üle 3 kilo laenu tagasi ja mis seal salata. Raha üle ei jää. Muidugi on veel naine lapsega kodus. Et kui tööle läheb, siis saab paremini elada.

Pole ammu kinnisvara hindu vaadanud, aga..
Lasnamäe 1 toaline korter 400000 -> laen 25 aastaks -> laenu tagasimakse ca 2500 kuus.
Lasname 1 toaline korter samal tänaval: üür 2500.- kuus
palju on 1 sissemakse?
arvan, et tulevikus hakkab aina rohkem omama tähtsust elamispinna asukoht suhtega töökohast. oletame, et elan nõmmel eramajas aga töötan peterburi mnt näiteks, minujaoks oleks see tappev peavalu iga hommik kimada läbi linna tööle, seega oleks lasnamägi väga mugav koht elamiseks. lisaks ei saa ma aru inimestest kes elavad mägedes, aga sama ütlevad et mustamägi või õimägi on parem kui lasnamägi! hommikul autosse ja tööle, õhtul autost välja koju, mis vahet seal on, kas õismägi või lasnamägi! tähtis on hoopis ühendus kesklinnaga!
upser, kui lapsi õue (kooli) saadad, saad aru mis vahet on lasnamäel teiste mägedega.
P.S. ise Tallinnas ei ela, kui tuttavaid on piisavalt
kulla kuldar, mis vahe on lasnamäel õhtul ja mustamäel õhtul, kuna sa ise seal ei ela siis sa ka ei tea, et vahet pole. olen mõlemas elanud !
Kuldar, kuula mis upser räägib, sest tema teab!

Lasnamäe megatrump on ntx Õismäega võrreldes sigahea ühendus kesklinnaga, paned hommikul auto käima, keerad parklast kanalisse, kiirendad 90-ni (ilma hirmuta et pollarid trahvi teevad), võtad käigu välja ja veered vabakäiguga rahulikult tööle. kogu ajakulu 5 min

Õismäelt tulles seisad selle aja juba Taksopargi ristis ära

PS isiklikult käin tööl bussiga!