kas kinnisvaramull on lähedal?

Taavi

Kas just kogu Eesti kinnisvara tasub shortida aga Tallinna ja lähiümbruse oma peaks saama läbi Hansapanga aktsia.Korrelatsioon HP aktsia ja Mustamäe 2-toalise hindades võib olla lähedane 1-le.
Hehee angelp - kui mägedes on maja millel on 5 trepikoda ja 9 korrust siis uues kortermajas on 1 trepikoda, 5 korrust ja 25 korterit. Sealt tulebki halduskulude vahe mis mägede maja puhul hajub paljude korteriomandite vahel laiali. (võibolla mõtled sa remondifondi mis on tõesti ruutmeetri elamispinna kohta mägedes suurem).
Tavaliselt uue kortermaja arendaja ei mõtle maja ehitades ökonoomsusele. Ainuke võlusõna on "GAASIKATLAMAJA" - kuid sellest jääb väheks. Olete näinud müügis kortermaja kus on sundventilatsioon?

lfc

Kuna enamus uutest elamispindadest valmivad laenurahaga ja on reeglina vanadest kallimad,siis müügist niikui ei saadagi midagi,juhul muidugi kui sul ei ole mitut elamispinda(investeering) või sa ei koli Jõgevale.Pankade aktsionärid võivad oma kasumeid realiseerida kõigil kolmel sinu poolt pakutud viisil.
raskesti läbimälutav püramiidiskeem. või lihtsalt.
ses suhtes on reklaam võidab see, kel on surres kõige rohkem asju! tõsi, et palju asju peab olema surres, mitte sisi kui ole dnoor ja elu on nii mõnus. saad vanaks käed jalad ei liigu enam.. tegemist on siiski riski võtmisega - kui tarbid noorelty, siis saad 100% tarbida, minetea, akki saad 39aastaselt autoonnetuses surma?

vaja on tasakaalus oida tarbimist ja säästmist.
ainult säästes avastad et oled vana ja sul polegi mälestusi ;)
Olen nõus mõne eelmise kommentaariga, et paljud elavad võlgu - liising, laen, ega, krediitkaart jms. Aga teisest küljest on ju ka vaja neid võlgnevusi regulaarselt tagasi maksta, mis tähendab, et kuskilt peab ju mingit pappi peale tilkuma.
Lisaks veel eelmisele - ning mitte kõigile ei ole ju tagastatud maid, krunte kesklinnas
Kinnisvara puhul kehtib sama mis ka muudes sektorites - hind kujuneb pakkumise ja nõudluse vahekorras. Viimaste aastate kiire eluasemelaenude kasv on nõudlust võimsalt toetanud ja seni kuni see trend püsib ei kuku ka kinnisvarahinnad kusagile. Kuid ilmselt kui kukkumine tuleb, siis võib see olla päris järsk, siiski praegu pole sellest kukkumisest veel mingeid märke.

Ärimudel "ostan laenuga korteri, rendin välja" toimib ilmselt järjest halvemini, sest renditurul paistab juba märke kasvu kuivamisest - kinnisvarahinnad on viimastel aastatel kindlasti kiiremini kasvanud kui rendihinnad.

Lisaks üks väike näide - ilmselt paljud laenuvõtjad ei teadvusta endale intressiriski.

Oletame, et võetakse 30.a laen 1.5 mln krooni peale. Praegune intress 4% ja kuumakse 7161 eek.

Kui intress peaks tõusma 8% peale, siis on kuumakse 11006 krooni ehk kasv rohkem kui 50%. Need kes maksimumsumma ulatuses laenu võtnud on sellises olukorras ilmselt üsna tõsise probleemi ees.

Ning 8% ei pruugi olla midagi utoopilist, 80ndatel olid intressid stabiilselt üle 10%.
Praegu tundubki, et kõigil on nii hea sitsida laenu otsas. Sitsijad ärgitavad teisi ka sitsima selle hunniku otsa.
Minul lõppes pangalaen just hiljuti, teate kui vabam tunne praegu on. Pole enam kohustusi panga ees. Pole alateadvuses hirmu töökoha kaotuse ees. Nagu on öeldud- tööl on ühtedel oma arvamus, teistel pangalaen. See on täiesti õige arvamus.
Kinnisvara soetamisel tuleb silmas pidada ka seda, et "osta siis kui veri tänavatel". Praegu on risti vastupidi ja laenama ei kutsu.
seepärast lasnaka kortereid ostetaksegi,
et seal veri tänavail on ;)
Sõjalise õps ütles kord, kui Iru Linnusemäelt lasna poole vaatasime "Oleks minu teha ma uputaks selle ära." See on küll viimane koht kuhu elama minna. Mulle peab selle eest peale maksma.
lasnamäe on vene kogukond,
venelased kogunebvad lasnamäele, eestlased p6genevad sealt.
loogiline.
Ise pakun et 20-30 aasta parast elab lasnamael ainult kaputais eestlasi.Kellel vahegi v6imalik kolivad kas uude kortterelamusse v6i ridaelamusse v6i j6ukamad lausa oma majja.Lasnamae korterites elavad sellel ajal veel ainult vaga vaesed eestlased,venelased ja terve kari immigrante.Kellele j6ukamad eestlased lahkesti oma endisi lasnamae kortereid valja rendivad.
Huvitav, kuidas mõjutab euro kasutuselevõtt kinnisvara hinda Eestis? Üldjuhul on hinnad eurotsoonis tõusnud. Oletame, et päev enne euro kasutuselevõttu maksab korter 600 000 EEKi/ 38 347 EURi, järgmisel päeval küsitakse juba 40 000 EURi/ 625 865 EEKi. Arvan, et 1. maist hinnad küll ei tõuse, kuid euro kasutuselevõtt pigem toetab hinda.
maidre,

õnneks ma nüüd tean, kus elavad väga vaesed eestlased. Seda ma ei küsi, kus elavad rikkad eestlased - ei huvita, võõras mure. Küll aga huvitab, kus hakkavad elama vaesed eestlased?
Tegelikult võtavad paljud laenu ja ostavad endale korteri ikka eelkõige seepärast, et Tallinnas puudub normaalne üüriturg. Alla 3000 krooni kuus ei ole üldse pea midagi saada ja selle eest oled sunnitud elama kusagil Lasnamäel või jumal teab mis urkas. Odavamate laenude kuumaksed alagavad aga kusagilt 2000 krooni pealt.

Ehk lühidalt, laenuga korterit ostes garanteerib inimene endale tihtipeale lihtsalt fikseeritud odava üüriga korteri järgmiseks 20-30 aastaks. Kuna rahvas on vaene, siis ei vaadelda korterit tihti kui investeeringut, vaid lihtsalt alternatiivi (ja odavamat alternatiivi!) üürikorterile.

Isiklikult arvan, et korralik kinnisvara saab Eestis ainult kallineda, mida aeg edasi, seda rikkamaks rahvas saab ja seda rohkem hakatakse tähelepanu pöörama kvaliteetsele elukeskkonnale. Seega ei ole minu meelest vähemalt pikemaajaliselt küll mõtet raha kuhugi Lasnamäele paigutada, pärast võib "investeeringust" lahtisaamine kujunenda suhteliselt keerukaks.
Intresside tõustes jah väheneb inimeste arv turul kes ostu suudavad finantseerida ning peaks tekkima ülepakkumine, esimeses järjekorras just uusehitiste müügil. Kuna arendajatele on likviidsus oluline, võib sealt tekkida surve hindadele.

Aga järsku korrektsiooni, mida mainis kristjan, ma ei usu. Valdav müükide maht ei tule uusehitistest, vaid inimesed realiseerivad omaenda elamispindu kasutades tänast hinnataset. Languse korral inimesed ei rutta oma kodu müüma põhjusel et hinnad on langenud. Seetõttu peaks elamispindade hinnatase olema allapoole üsna jäik.

Ma olen aru saanud, et Tallinnasse aastas ehitatavate korterite arv on ikka kordades madalam kui elamispindade üldarvu ja nende eluiga arvestades on normaalse taastootmise tase. Oleks tänulik kui keegi kinnisvaraturu suhtes tegelikke andmeid omav inimene kommenteeriks.
loen ja mõtlen, kes on need eestlased ja kus nad elavad, kes siin kommenteerivad.
lasnamägi või mustamägi ja uusehitised! mind on ka huvitanud selline mõte, et muudkui kerkib uusi maju, lust vaadata, aga kust need inimesed sinna tulevad, kas munamäelt või, või hoopis rootsist või taanist või hoopis müüb lasnamäe venelane oma korteri maha munamäelt tulnud eestlasele. munamägi jääb tühjaks! mõni pakub et lasnamägi jääb tühjaks, mustamägi jääb hoopis tühjaks, sest kõik mustamäe eestlased müüvad oma korterid maha(kellele?) ja ostavad endale uued korterid, kus pidavat elamiskulud madalad olema? ja idavirust tulnud ostavad mustamäele korterid ja ei peagi mustamäge maatasa tegema!