Kas Duisenbergi küündimatus on euro nõrkuse põhjuseks?

Dollari edasine tugevnemine tehniliselt üpris küsitav...

vaata graafikut
Alan mõtles intresside langetamisega ainult aktsiaturge. Eks ta ehmus 3.jaanuaril hirmsasti ära, kui lubatud jaanuari ralli asemel turg kukkus nagu kivi... Järgmisel päeval oleks nasdaq läbi 2200 kukkunud ja siis poleks enam miski peatanud enne kui 1500 käes...

Fookus on majanduse soft-landingu pealt pööratud aktsiakursside soft-landingu tagamisele... :)

Graafik: oleneb timeframest... korrektsioon lähiajal 17.30 kanti on selle pildi järgi rohkem kui võimalik arvestades intressimäärade langetamisest tulenevat esialgset eufooriat.
Novembri väliskaubandusnumbrid küll mingit olukorra paranemise märki ei näita. USA-le mõjub kütuse hindade tõus rängalt, 2000. aastal maksab USA kütuse eest 50-55bn USD rohkem kui eelmisel aastal. Kokku on 11 kuuga kütusega seotud artiklid 123bn USD. Import kokku 1,117bn USD. 11 kuu kaubandusdefitsiit=409bn USD.
Teine oluline koht on autod, autode osad. Mehhikost ekspordituruna on natuke vähe selleks, et mingilgi määral hoida tasakaalus importi Jaapanist ja Saksast. Autode, autode osade import on eelmise aasta 11 kuuga võrreldes +18bn USD.
Eksport +4.2bn USD.
Ega USA-l ongi 2 peamist ekspordiharu: arvutitega seotu ja lennukitööstus.
Lennukid, lennukite osad, lennukite mootorid on kokku 45bn USD. Sisse nagu midagi ei tuuagi.
Arvutitööstuse koha pealt on keeruline isegi hinnata. Kirjeid on vähe lahti löödud. Tegelikult on päris keeruline öelda, mil määral ikkagi seda lisandväärtust USA-s tekib. Arvutiosade import on ikkagi metsik.
Riided (-24bn USD), farmaatsia (-12bn USD), olmeelektroonika (-25bn USD)- nendes valdkondades on samuti tugev defitsiit.
Seega - USA peab tugevalt hoidma pöialt, et muu maailm nende arvutisektori tulevikku ka edaspidi usub. Praegusest ekspordist eriti ei piisa, eriti kui kütuse kõrge hind püsib. Kasvu on vaja, kasvu, kasvu...!!
Art Lestberg, Hansa:" eurotsooni majanduses pole mingeid positiivseid nihkeid toimunud...."
:-D

mis jutt see nüüd on?milleks positiivseid nihkeid kui kõik on niigi OK.Kas mõni tegelane arvab,et kui usal väga hästi on läinud läheb euromajandusel halvasti või mis?

"...kui eurotsoonist tuleb selge signaal majanduse olukorra paranemise kohta."
:-D:-D

Kas euro tugevnemine on,võrdub signaaliga euromajanduse olukorra paranemise kohta või mida?:-D

Einohh,seda,et eurooplased viitsiksid maailma majandust ameeriklaste asemel vedama hakata, ma siiski ei usu.Euro tugevnemine dollari suhtes ei ole ka hea märk.Niigi kallis eurotööjõud läheb veelgi kallimaks,mis selles euromajandusele positiivset on?Nii et minu jaoks tuleb hetkel Euroopast just hoiatavaid signaale,mitte positiivseid nihkeid...
Kas nüüd lõpuks vallandub langus ka S&P 500 osas, mis viib indeksi 1200 punktini ja toob koos intressimäärade alandamisega kaasa ka uue olulise USD languse?
Viimasel ajal on USD pigem jõudnud üle pika aja kõrgemate tasemete juurde ja on napilt üle 0.90 USD/EUR piiri. Tõsisem langus aktsiaturul lõpetaks ehk need naljad ära. Vahepeal ma hakkasin juba kartma, et kuna pommitatakse Iraaki, siis kõik investorid jooksevad suure ja tugeva USA majanduse varju kaitset otsima. Samas on ikka probleemid piisavalt tõsised, et saaks lihtsalt silma kinni pigistada.
Ma ootan pigem, et USD nõrgeneks nii JPY kui ka EUR-i vastu. Vahepealne EUR-i tõus ja samaaegne JPY langus tundusid kuidagi arusaamatud just JPY languse tõttu.
Selle peale tuletan meelde üht aasta lõpu intervjuud Bob Mundell'iga, kus ta prognoosis kaugemas tulevikus mitte ainult EUR-USD stabiliseerumist pariteetsuskursil, vaid ka jeen-dollar stabiliseerumist 1:100 peal.
Aga enne tuleb oodata ära tarbijahinnad ja Greenspani reaktsioon - ja neid juba prognoosida on võimatu. Seda enam, et ka inflatsioon on väga kõvasti pead tõstnud.
Aga ükskord euro tugevneb niikuinii!
Mida aeg edasi, seda selgem tundub, et Euroopa tõmbas USA-le lihtsalt mütsi pähe. Ma ei imesta, kui järgmise 12 kuu jooksul Euroopa firmad ennast tõsiselt USA-sse sisse ostavad ja saavad päris korralikke firmasid suhteliselt hea hinnaga ning tõus USA aktsiaturul saab jälle alata.
Peaks vist oma USD lühikest positsiooni suurendama.
Mida aeg edasi, seda enam tundub, et USi "briljantne" analüüs, miks Euro peab oluliselt tugevnema ja USD oluliselt nõrgenema, ei tööta nagu oluliselt?
Raamatus "Aktsiamänguri pihtimus" oli ka yks suurepärane spetsialist, kes seletas väga loogiliselt selgitas, miks peaks nisu hind tõusma. Ja ta oli oma alal ülikompetentne ning puha. Ainult, et nisu hind hoopis kukkus ropult. No offence, that's life.
Come on?!
Ma olen vist juba varem öelnud, et protsessid on niigi siiani kiiremini kulgenud võrreldes sellega, mida ma 1,5-2 aastat tagasi ootasin. USD-l on aega küll kukkuda. Sündmused USA-s võtsid alles selle aasta alguses hoo maha, sest sealsel turul on hea tekitada selliseid ajutisi optimismihooge. Sellist rumalat rahvast, kes liiga vara turule tulevad on piisavalt palju. Lähema paari kuu jooksul ehk jõutakse sellele lootusetuse tundele lähemale ja see peaks ka sündmusi kiirendama. Ma usun, et Fed võib antud kriisi puhul lüüa ka viimase 10 aasta madalaimat intressitaset, mis oli vist 3% aastal 1993 (Lahesõja järgne tagasilöök). See peaks ka dollarile raskelt mõjuma.

Sa ootasid 2 a tagasi, et euro kukkub vahepeal 0.82 dollarini? Show me the posts?
Ja, jesus christ, selleks pole vaja küll majandusteadlane olla, et ennustada, kuidas turu kukkumine ja majanduslangus dollarile mõjub, sellega saab I kursuse majandustudeng ka hakkama.
Fit, kuigi näiteks mina seda 2 aastat tagasi ei oodanud, vaid hoopis minu tööandja (puhaku ta rahus!) siis Robert Mundell prognoosis seda juba ammu enne euro launchi! Ühe lausega võttis ta selle kokku: algul langeb, seejärel hakkab pikalt tõusma!
Noh, ja eks me seda põhja üritasime kõik arvata, kes täpsemalt, kes vähem...
Aga USA turu kukkumisest rääkida julgesid tollal ainult ülivähesed...ja kuna nad olid proffessionaalsed õnnetusekuulutajad, siis panid nad jälle tähtaegadega puusse!
Olen ka ühte Mundelli paberit käes hoidnud ja see pärines 98.a. aprillist - ca 8 kuud enne Euro launchi. Mundell oli veendunud Euro koheses ning peadpööritavas võidukäigus ning heietas juba maailmavaluuta nr 1 peatsest vahetumisest....
kirjutasin siia pika teksti, aga siis meenus, et ma olen selle juba ühe korra siia toksinud - vt. 23/11/00 posti.
eks ta ole ses siiamaani üsna veendunud. Mina ka. Oodata tuleb lihtsalt veel natuke!
Ardo Pajula võib ka ennustada, et Talse hakkab kukkuma...
So what. Ta pole mingi mees, kes ütleb mis toimuma hakkab. Mundell poiss võib rahulikult oma käkerdisi edasi vorpida sellest ei muutu mitte midagi...

US - kuule tohin ma küsida mitu dollarit sa lühikeses oled. tuhat ? viis tuhat?
sinu ennustused on täiesti useless. sama hästi võin ma ennustada, et hansa aktsia tõuseb 200 peale. Mis siis sest. Oleks, et ma panen mingi 10 milli enda raha riski alla ja siis hakkan patrama...
Hardo Pajula, mitte Ardo!

Aga kukkumise ennustamine on ta lemmiktegevus!
TO: Viies
Ei noh, lühike olen kümnega (tuhandega). Minu jaoks isiklikult on see täpselt selline paras summa, millega niimoodi mängida julgen. Võib-olla lähiajal panen teist sama palju. Mul ei ole 10 miljonit oma raha panna ka.
Ma lihtsalt ei arvanud, et siin eriti neid on, kes 10 miljoniga (USD-ga?!) valuutaturul positsioone võtavad. Loomulikult on minu tehingud nende kõrval üliväikesed ja ma eriti vist sel teemal enam ei kobise kah.
Tegelikult oleks muidugi päris huvitav teada saada, milliste suurusjärkudega siin keegi opereerib. Ma saan eelnevast aru, et Sina investeerid ikka pigem kümnetes miljonites?
Ma arendaks selles mõttes Velikij teemat edasi, et tegelikult on tähtaegadega väga raske täppi panna, aga ega tavaliselt selliseid põhimõttelisi prognoose tehes veel keegi positsioone ei võta. Samas kui toimuvad teatud sündmused, on mingi põhimõttelise pöörde prognoosijad võimelised kohe reageerima ja positsioone võtma.

Mina tegin kahjuks vales järjekorras. Enne võtsin positsiooni, siis tuli põhimõtteline pööre. Lootsin, et jõuab enne rahasse ja likvideerida, aga ei jõudnud. Kaotasin raha, mis muud. Suurusjärgud samad.
US - srry, kui olin liiga järsk aga mõte jääb ikka samaks. Valuutaturgudel, kus tavaliselt kasutatakse 20-ne kordset võimendust on selliste ujuvate prognooside tegemine suhteliselt tabu teema. 5%-line kursi liikumine teeb 100%-ti reaalse rahaga. Viimasel aastal on asi läinud veel hullemaks. Tavaline on 50 kordne võimendus ehk 2%-ne kursi liikumine tähendab 100%-st reaalset liikumist. Turgudel, kus selline võimendus on kasutusel ei ole tähtis mitte ennustus, kuhu liigub kurss järgmisena 10-ne% ulatuses vaid oluline on strateegia, kuidas sellist liikumist kätte saada.
Ennustuste tegemine on suhteliselt lihtne...

Srry Hardo, et ma sind Ardo kutsusin. väga vabandan.
Mul ei ole millegipärast prognooside tegemine kerge. Aga Sa võiksid sel juhul ju öelda, kuhu järgmisena kursid ja hinnad liiguvad.
Ma siis tegelen selle raskema osaga - mõtlen välja, kuidas ma selle liikumise turult kasumina välja võtan.