Kaja Kallase valitsus - head ja vead

"Tervist Teile"
Eks nedi punkte krabas ka haridusinbister ise, kes nüüd ei leia enda valdkonnast kokkuhoiuvõimalusi, kuigi see 10 miljonit moodustas kogu hariduse eelarvest imepisikese alla ühe protsendiosakese.

On üsna ilmne, et praegu käib lihtsalt good cop ja bad cop mäng. Good cop on hetkel E200, sest nende relevantsus poliitskaalal kipub ära kaduma ning natuke poolthääli õpetajate eest ambrasuurile viskuva nunnu ministriproua eest kuluks väga ära. Hääletab E200 ikka nii, nagu pahale mendile vaja on - selles ei maksa kahelda :). Mitte mingisugust koalitsiooni lagunemist ei ole ette näha, sest ilma ennetähtaegsete valimisteta ei tule ükski muu koalitsioon aritmeetiliselt kokku.
Poliitteater. Üsna amatöörlik selline :).
Kui ma ei eksi, siis võiks 200 juba praegu valitsusest välja visata, hääled tuleks ka koos uute sotsialistidega kokku.
"taavi talvik"
"ziff"
"Tervist Teile"
Siinkohal tuletan meelde kuidas haridusminister valis Metsküla kooli küsimuses poole ning tema arvates tuleks selliste sisuliselt 10-20 õpilasega koolidega jätkata.

Metsküla kooliga on pilt pisut keerulisem. Kui Sul huvi tõsisem, siis vaata vähe lähemalt, mis nimelt Lääneranna vallas toimub.

Kas sa ei saaks paari sõnaga kokku võtta, mis pilt seal Metsküla koolis pisut keerulisem on?

Seal käivad võimumängud ja idiootlik jonnimine vallaviletsuse poolt.
Valimisliidu lubadus oli koolid tööle jätta. Ilmselgelt võtsid nad eeskuju vabariigi parteilt ja valitsuselt, sest sellest lubadusest on alles ainult tekst nende veebis :)
Pruunsilla pakutud annetus, mis oleks katnud Metsküla kooli aastased kulud, lükati tagasi.
Valla huvihariduse rahadest läheb üle poole valla volikogu esimehe abikaasa poolt peetava Massu Ratsaklubi toetuseks.
Volikogu esimees ise on omajagu koloriitne tüüp koos kõigi kohtusajadega. Löö Googlesse, leiad huvitavat lugemist :)

Jne. jne.
"Marvin"
On üsna ilmne, et praegu käib lihtsalt good cop ja bad cop mäng. Good cop on hetkel E200, sest nende relevantsus poliitskaalal kipub ära kaduma ning natuke poolthääli õpetajate eest ambrasuurile viskuma nunnu ministriproua eest kuluks väga ära. Hääletab E200 ikka nii, nagu pahale mendile vaja on - selles ei maksa kahelda :). Mitte mingisugust koalitsiooni lagunemist ei ole ette näha, sest ilma ennetähtaegsete valimisteta ei tule ükski muu koalitsioon aritmeetiliselt kokku.
Poliitteater. Üsna amatöörlik selline :).

Kui vaadata eilset Impulssi, siis on selge, et tegemist oli näitemänguga. Kaja Kallaselt küsiti lausa otse, et kas ta ei kavatse siis ministrit välja vahetada, kui too nii saamatu on? Hea jutt oli ka see, kuidas ta ei teadnud, et streik tuleb enne kui riigieelarve vastu sai võetud. Inimene valetab otse näkku.

Tema arusaam esmaabist oli ka ülimalt veider.
"taavi talvik"
Kusjuures arvan, et see on 110% ok, kui lapsevanemad oma lastele kooli teevad. Aga ilmtingimata ei pea ülejäänud seda neile kinni maksma.

Lääneranna vallas olid lisaks Metsküla koolile veel Koonga, Kõmsi, Varbla, Lõpe, Virtsu ja Lihula koolid. Metsküla kooli kuludest ühe õpilase kohta olid valla seitsmest koolist odavamad vaid kaks: Lihula ja Virtsu kool. Miks peaks osad maksumaksjad ise oma laste hariduse kinni maksma (ja veel osa teiste laste omast ka)?
"Marvin"
Riik ei pea suutma osutada igas külas kohalikku haridust kui mugavusteenust, küll aga pakkuma ka metsatalus elajale võimalust oma laps mõistliku vaevaga riigi rahastatud kooli ja sealt tagasi toimetada. Sellest võiks suures plaanis piisata.

Kohaliku hariduse teenust osutab KOV, mitte riik (erandiks on riigigümnaasiumid). Riik maksab ühistel alustel pearaha (väikekoolis sama suur kui suures koolis). Samuti pakub kohalikku transporti KOV. Mingist piirist muutub see taksoteenus lihtsalt kulukamaks, kui kohapeal olev algkool. 7-aastaselt koolijütsilt pole inimlik nõuda, et ta iga koolipäev kolm tundi külade vahet logistavas bussis loksub. Seega peaks kogu valla pealt õpilaste kokku korjamiseks neid busse olema päris mitu, et sõiduaeg normaalsuse raamidesse mahuks ning sellise bussipargi haldamine, bussijuhtide pidamine, kütusekulud jms. pole teps mitte odav lõbu.
Millises omavalitsuses sõidab koolibuss õpilase kodust kooli 1,5 või 3 tundi?
Igasse külla lihtsalt pole võimalik kooli teha, sinna õpetajate palkamine ja hoone üleval pidamine läheb liiga kalliks.
Kui me sellist asja tahame, siis see tähendab lihstalt uusi maksutõuse.
"PeaLiK"
"Marvin"
Riik ei pea suutma osutada igas külas kohalikku haridust kui mugavusteenust, küll aga pakkuma ka metsatalus elajale võimalust oma laps mõistliku vaevaga riigi rahastatud kooli ja sealt tagasi toimetada. Sellest võiks suures plaanis piisata.

Kohaliku hariduse teenust osutab KOV, mitte riik (erandiks on riigigümnaasiumid). Riik maksab vaid ühistel alustel pearaha (väikekoolis sama suur kui suures koolis). Samuti pakub kohalikku transporti KOV. Mingist piirist muutub see taksoteenus lihtsalt kulukamaks, kui kohapeal olev algkool. 7-aastaselt koolijütsilt pole inimlik nõuda, et ta iga koolipäev kolm tundi külade vahet logistavas bussis loksub. Seega peaks kogu valla pealt õpilaste kokku korjamiseks neid busse olema päris mitu, et sõiduaeg normaalsuse raamidesse mahuks ning sellise bussipargi haldamine, bussijuhtide pidamine, kütusekulud jms. pole teps mitte odav lõbu.

ega siis talud ka ei asu kooli juures, ka sinna väikesesse kooli peab tihti lapsi vedama, siin see 5-10 km rohkem ei puhu enam pilli. Kõik see on puhas exeli tabel, võibolla on mõistlikum maksta vanematele kompi, et ise lapse kooli veavad võibolla on tõesti odavam pidada kooli, aga selle väljaarvutamine ei tohiks nüüd just raketiteadus olla
1. Vald tegi lõpliku kooli sulgemise otsuse kevadel peale seda kui "aktivistid" polnud erakooli nõus ise vedama (vt ülal märtsi lõpus tehtud avaldust). Kooli ei looda ega peeta nii, et kooli olemasolu selgub augusti lõpus. Oleks aktivistidel olnud kindel soov erakooli pidada, oleks rahastuse küsimused juba ammu lahendatud olnud. Vald ei saa jääda viimase minutini ootama, et äkki ikka leitakse raha ja saab kooli üle anda. Aega raha leidmiseks kui ka erakooli asutamiseks (+kõigi lubade taotlemiseks) oli tegelikult mitu aastat. Pruunsilla raha tuli täpselt siis, kui oli täiesti selge, et kool läheb kinni - näitemäng, ei muud. Oleks vastu võetud ja lahtiolekut aasta võrra pikendatud, oleksime aasta hiljem täpselt samas seisus (uuesti - aktivistidel oli aega aastaid!)
2. Hetkel on alg-, põhi- ja keskhariduse korraldamine KOV hallata (viimase osas on hakatud looma riigi-gümnaasiume). Kui KOV teeb oma vastutusalas otsuseid mis ei meeldi, on võimalik neid vaielda halduskohtus (üritati - ei lähe eriti hästi) või valida järgmisel korral "valgustatumad" esindajad.
3. Lääneranna vald ei peaks piirduma vaid selle 1 kooli sulgemisega. Millises koolis täpselt kulu õpilase kohta suurem/väiksem, ei ole absoluutne kriteerium - kui on 2 kõrvuti kooli, kus kulud keskmised, siis tõenäoliselt on lihtsam/kasulikum 1 neist kinni panna ja õpilased koondada ühte kui et püüda sulgeda teistest oluliselt kaugemal asuvat aga ehk õpilase kohta vähe kallimat kooli. Taas - see on KOV pädevuses.
4. Metsküla kooli kohalikud lapsevanemad sulgemise vastu aktiivselt sõna ei võtnud. Kisa tegid just kaugemalt sinna oma lapsi vedanud (need, kel pigem mõni teine kool lähemal). Puhas elitism ja soov teiste kulul endale erikohtlemist saada.

Volikogu esimehe koloriitsus on siin täiesti teisejärguline.
"pahurik"
ega siis talud ka ei asu kooli juures, ka sinna väikesesse kooli peab tihti lapsi vedama, siin see 5-10 km rohkem ei puhu enam pilli. Kõik see on puhas exeli tabel, võibolla on mõistlikum maksta vanematele kompi, et ise lapse kooli veavad võibolla on tõesti odavam pidada kooli, aga selle väljaarvutamine ei tohiks nüüd just raketiteadus olla

Proovi ette kujutada, mis kisa lahti läheks, kui peale õppeaasta lõppu Pirita kooli lastevanematele kiri saadetaks, et panime teie jõmpsika eelseisvast sügisest kirja mingisse Lasnamäe kooli. Only 5-10km difference. Get used to it. Buss käib. Optimeerime.

Hajaasustuses ongi avalike teenuste pakkumine kallim. Lisaks haridusele ka päästeteenus, erakorraline meditsiiniabi, sisejulgeolek jpm. Kui riigi strateegiline suund ongi see kõik ära optimeerida, siis võiks vähemalt mingi 3-5a eelhoiatus olla, koos kaardiga, millised piirkonnad lastega peredele edaspidi elamiskõlbmatuks kavatsetakse kuulutada.
"PeaLiK"
"pahurik"

Proovi ette kujutada, mis kisa lahti läheks, kui peale õppeaasta lõppu Pirita kooli lastevanematele kiri saadetaks, et panime teie jõmpsika eelseisvast sügisest kirja mingisse Lasnamäe kooli. Only 5-10km difference. Get used to it. Buss käib. Optimeerime.

Hajaasustuses ongi avalike teenuste pakkumine kallim. Lisaks haridusele ka päästeteenus, erakorraline meditsiiniabi, sisejulgeolek jpm. Kui riigi strateegiline suund ongi see kõik ära optimeerida, siis võiks vähemalt mingi 3-5a eelhoiatus olla, koos kaardiga, millised piirkonnad lastega peredele edaspidi elamiskõlbmatuks kavatsetakse kuulutada.

Lasnakas tehtigi laste kool vene kooliks ja palun hakka Pirtal käima, kedagi ei huvita, aga maal seda teha ei tohi. Hetkel siis käivad Kloostrimetsast Viimsis riigigümnaasiumis 8 km, 35 minutit parimal juhul, täiesti normaalne.
St. kõik oleneb konkreetsest kohast ja kooli asukohast, kui kooli saad 30-45 minutiga, siis milles on küsimus? Või mida sa õelda tahad, inimesed ei ela maal ju enamuses kooli juures, juba 3 km tähendab 30+ minutit kõndimist, sama aeg bussiga on üle mõistuse või? Algkool võib jah väike olla, 1 õpetaja annab kõiki aineid, vanemate puhul tekib kohe probleem hariduse kvaliteedi ja muuga. LIsaks võiks väga palju ära teha netis.
"pahurik"
Algkool võib jah väike olla, 1 õpetaja annab kõiki aineid, vanemate puhul tekib kohe probleem hariduse kvaliteedi ja muuga. LIsaks võiks väga palju ära teha netis.

Seda ma pmst. öelda tahtsingi. Gümnaasiumi- või põhikooli kolmanda astme õpilase võib juba südamerahuga sõidutee serva mööda kooli või lähima koolibussipeatuse poole saata, aga algkool võiks olla siiski kodule võimalikult lähedal. Algkooli juntsud ei paista kohati teeäärsete tuisuhangede tagant väljagi. Metsküla kool ongi ju algkool. Hiljem hakkavad need lapsed nkn Lihula gümnaasiumis käima ja selle kohta kellelgi kobinat pole.
Misasi on algkool? 3 klassi? 6 klassi?
Omal ajal eksisteeris 3-klassiline kool, kus oli umbes 90+ õpilast, 3 õpetajat + eraldi muusikaõpetaja, lisaks kokk ja üks meesterahvas kes maja küttis ja muid parandustöid tegi. Üks õpetaja pidas ka direktori ametit. Koolis eksisteeris mudilaskoor. Palju seal Metsküla koolis 21 õpilase kohta neid õpetajaid oligi?
"2korda2"

Kas ma eksin kui ma arvan, et Sina koos oma lastega elad Tallinnas?
"ziff"
"2korda2"

Jah, eksid küll. Paarisaja kilomeetriga kohe. Minu lapsed käivad/käisid ise koolis. Kuni gümnaasiumiastmeni ei ole linnakoolis käinud. Üks mu parimaid sõpru on oma (väike)vallas volikogu esimees vist kolmandat korda jutti. Naine on omal ajal olnud sama väikevalla sekretär. Ma olen keskmisest oluliselt paremini kursis, kuidas päris maal elu käib ja mis probleemid seal on. Veel küsimusi?
"ziff"
"2korda2"

Kas see "koloriitsus" ei väljendunud mitte selles, et üks "süverään" avastas, et tegemist ei olegi tema isikliku lääni ja pärusvallaga vaid EV KOV-iga ja üldse on alamad kuidagi ninakaks läinud :)
"2korda2"
"ziff"
"2korda2"

Jah, eksid küll. Paarisaja kilomeetriga kohe. Minu lapsed käivad/käisid ise koolis. Kuni gümnaasiumiastmeni ei ole linnakoolis käinud. Üks mu parimaid sõpru on oma (väike)vallas volikogu esimees vist kolmandat korda jutti. Naine on omal ajal olnud sama väikevalla sekretär. Ma olen keskmisest oluliselt paremini kursis, kuidas päris maal elu käib ja mis probleemid seal on. Veel küsimusi?

Aitäh vastamast -- tuleb siis tõdeda, et panin mööda :)
Ise olen üldjuhul aastast natuke üle poole Lääneranna valla elanik ning seetõttu elan nende toimetamistele kaasa.
See, mis seal praegu toimub on omajagu kolossaalne ning paari lausega kirjeldada on paraku võimatu. Kellel tõsisem huvi, otsib ise materjale -- neid on ka lihtsa Google otsinguga piisavalt.
Tegu on väga hea näitega sellest, kuidas kohalik omavalitsus tegutseda ei tohi. Aga eks igaühele oma.

Meil on siin vähemalt kolm täitsa eraldi teemat, mis kipuvad omavahel sassi minema. Üks neist on vajadus haridusreformi järgi, teine on ühe konkreetse kooli juhtum ja kolmas on ühe vallajuhi personaalküsimus. Ehk õnnestuks kuidagi need kaks viimast ebaoluliseks kuulutada ja keskenduda esimesele?
Ahjaa - kui siin juba kord eraelu avamiseks läks, siis ma olen õpetaja poeg, veetnud enese lapsepõlve suved Rame külas ning saanud Tuudil Lihula kuulsa mendi käest kaheksakümnendatel oma esimese kiirustrahvi :).
Tuudi oli ju see koht kus Tarraste paugutas.
"Tervist Teile"
Tuudi oli ju see koht kus Tarraste paugutas.

Eksid. Kogu värk sai alguse Lihula Olerexi tanklas.
Lõpuks jõuti küll Tuudi-Raudtee tee peale (endine raudteetamm, kus kitsarööpmeline kunagi Virtsu sõitis), kus toimus ka see suurem tulistamine. Aga see on tunduvalt lähemal Lihulale kui Tuudile.
Lihula päästekomando (mis asub peaagu sel teeristil) seinas peaks sellest jamast paar kuuliauku olema.