Mina oma kogemuse põhjal võiksin pigem väita, et oma ala tippspetsialistid ei ole eriti edukad investorid samas sektoris, sest aktsiate hindamiseks on vaja vaadata asja äripoole pealt, mitte tehnoloogilise poole vms. spetsialistina. IT mehed võivad ju teada, milline vidin või soft on parem, aga kas see kohe ka firma ja selle aktsia automaatselt edukaks muudab on teine asi.
Sorri, Henno, ma pidasin loomulikult oma ala tippspetsialistideks just firma äriüksuse mehi, mitte patsiga poisse.
Velikij, merkot shortida neil ilmselt ei tasu, aga kindlasti ka mitte merkot osta. Ja äriüksuse meeste reaalsusaju sektori asjades nüüd küll mingi eriline näitaja ei ole - vastasel juhul ei läheks keskmine start-up rõõmsalt allavett (kui see neil just algusest peale plaanis ei olnud).
Ja btw, ülbe suhtumine töölistsse (ja pensionäridesse) on kindlasti üks indikaator, mis näitab, et Eesti on ikka veel väga mõttetu arengumaa.
Ja btw, ülbe suhtumine töölistsse (ja pensionäridesse) on kindlasti üks indikaator, mis näitab, et Eesti on ikka veel väga mõttetu arengumaa.
Päris tore vestlusring on selles teemas tekkinud, lugesin huviga kõiki kommentaare ja leidsin pea-
aegu kõikides õigena tunduvaid argumente. Pärast mõningast järelemõtlemist tuli vägisi meelde
tuntud tsitaat - `ei ole oluline mis värvi on kass, peaasi et hiiri püüab` ehk ei ole vahet kas sa oled ennast rahuldava tootluse aastas saavutanud 1 või 500 tehinguga, peaasi et see sulle endale
õigena tundub nimetatagu seda kuidas tahes ja kasutades selleks fonde, indekseid,aktsiaid jne.
Jõudu kõigile !
aegu kõikides õigena tunduvaid argumente. Pärast mõningast järelemõtlemist tuli vägisi meelde
tuntud tsitaat - `ei ole oluline mis värvi on kass, peaasi et hiiri püüab` ehk ei ole vahet kas sa oled ennast rahuldava tootluse aastas saavutanud 1 või 500 tehinguga, peaasi et see sulle endale
õigena tundub nimetatagu seda kuidas tahes ja kasutades selleks fonde, indekseid,aktsiaid jne.
Jõudu kõigile !
mutionu,
Tabasid naelapea pihta. See oli põhjus, miks hoidsin teatud aktsiatest kaugele ning teen seda ka praegu. Ilu-Eedit huvitab tema ise selles protsessis, nohikut aga pigem selle protsessi kulg.
P.S. Kui teleril hääl maha keerata, siis on väitlussaateid ja intervjuusid palju huvitavam vaadata - sõnamüra ei sega, hakkad tähele panema kehakeelt. Tunduvalt lihtsam on aru saada, mida inimesed tegelikult mõtlevad ja kas nad on siirad. Proovige! (Ainuke häda on selles, et ei kuule ka seda väidet, millega keha oli nõus või ei olnud nõus)
Tabasid naelapea pihta. See oli põhjus, miks hoidsin teatud aktsiatest kaugele ning teen seda ka praegu. Ilu-Eedit huvitab tema ise selles protsessis, nohikut aga pigem selle protsessi kulg.
P.S. Kui teleril hääl maha keerata, siis on väitlussaateid ja intervjuusid palju huvitavam vaadata - sõnamüra ei sega, hakkad tähele panema kehakeelt. Tunduvalt lihtsam on aru saada, mida inimesed tegelikult mõtlevad ja kas nad on siirad. Proovige! (Ainuke häda on selles, et ei kuule ka seda väidet, millega keha oli nõus või ei olnud nõus)
naxitrall jt.,
ma arvan, et lõppude lõpuks on primaarne otsustaja ikkagi turupsühholoogia. Kui loed samu allikaid, mida enamus turosalisi ning kui oled hea psühooloog ennustamaks, mida turuosalised selle infoga peale hakkavad, siis oledki võidumees. Kuna aga turuosalised on samuti kuulnud tehnilisest ning fundamentaalanalüüsist, makromajandusest, Stovalli mudelist jne., siis ei ole psühholoogilise reaktsiooni (hirm versus ahnus) ennustamine enam lihtlabane psühholoogiline tegevus.
Oluline on seejuures ka see, et massidele mõeldud info jõuaks Sinuni veidi varem kui keskmisele turuosalisele - siis jõuad seda analüüsida ning turul vastavad liigutused teha. (mulle meenus midagi Ameerikast, kas teile ka :-) Võrreldes treidimisega on pikaajaline investeerimine selles mõttes lihtsam, et info varane kättesaadavus ei ole nii kriitiline. Raskem aga seetõttu, et pikema aja peale on raskem masside käitumist ette ennustada.
ma arvan, et lõppude lõpuks on primaarne otsustaja ikkagi turupsühholoogia. Kui loed samu allikaid, mida enamus turosalisi ning kui oled hea psühooloog ennustamaks, mida turuosalised selle infoga peale hakkavad, siis oledki võidumees. Kuna aga turuosalised on samuti kuulnud tehnilisest ning fundamentaalanalüüsist, makromajandusest, Stovalli mudelist jne., siis ei ole psühholoogilise reaktsiooni (hirm versus ahnus) ennustamine enam lihtlabane psühholoogiline tegevus.
Oluline on seejuures ka see, et massidele mõeldud info jõuaks Sinuni veidi varem kui keskmisele turuosalisele - siis jõuad seda analüüsida ning turul vastavad liigutused teha. (mulle meenus midagi Ameerikast, kas teile ka :-) Võrreldes treidimisega on pikaajaline investeerimine selles mõttes lihtsam, et info varane kättesaadavus ei ole nii kriitiline. Raskem aga seetõttu, et pikema aja peale on raskem masside käitumist ette ennustada.
Võtkem selleks hüpoteetiliseks tippspetsialistiks, kelle invest-strateegiat me arutame, näiteks oma ala hästi tundev ja pikaajalise kogemusega kirurg, näiteks südamekirurg. Mitte keegi ei tea paremini, kuidas ja mis suunas asjad tema konkreetses valdkonnas arenevad, millised on tööga seotud vajadused ja millistel (era)firmadel on võimalus teistest ette jõuda ja edu saavutada. Milliseid uusi töömeetodeid kasutama hakatakse ja milliseid abivahendeid vaja hakkab minema...
Kuigi jah, hea kirurg ei ole tavaliselt hea investeerija... ta keskendub vaid oma alale. Haigla ärijuhil on suurem lootus õnnestunud investeeringuid teha, kuna tema oskab lugeda ka numbreid.
lauris71, ehk räägiksid lähemalt sellest ülbest suhtumisest töölistesse ja pensionäridesse?! Ei tahaks kuidagi nõus olla, nii ma ise üksikisiku ja kodanikuna kui ka kogu meie riigi ja ühiskonna paremad esindajad hoolivad neist küll väga. Nii ka mina, oma kodanikukohust täites hoolin pensionäridest. Rõhutatult hoolin!
Ainult et selle arutluse jaoks on üks teine jutulõim, siin kisub see jutt offtopicuks.
Ainult et selle arutluse jaoks on üks teine jutulõim, siin kisub see jutt offtopicuks.
Ma tean ühte veresoontekirurgi, kes tegutseb iseseisvalt Ameerika börsil.
Minu arusaamise järgi on olemas investeerijad, spekulandid, proovijad ja rumalad. Esimesed kaks gruppi teavad mis nad teevad, teised kaks aga mitte. Ongi kogu vahe investorite ja mitteinvestorite vahel. Tõepoolest klassikaliselt on investorid selline seltskond kes üldisi majanduslikke printsiipe arvesse võttes oma kapitali selliselt paigutavad, et sellest siis pikemaajaliselt kasumit saada. Miks pikemaajaliselt? Sellepärast, et klassikaline majandusprintsiip eeldab kasumisaamiseks mingit ajaperioodi x. Spekuleerija aga panustab trendidele mis võib olla majanduslikult põhjendatud, aga võib ka mitte olla, vaid pigem psühholoogiline. Teine seltskond spekulante aga loovad ise trende ja tekitavad turgu. Minu arvates on mõlemad tegevused omamoodi kunst ja nende valdkondade tegijad pälvivad imetlust.
msr,
päris ilus üldistus. Lisaksin vaid seda, et iga turultegutseja koosneb nendest neljast komponendist. Igaüks võib ise joonistada ringdiagrammi, kui palju on temas investeerijat, spekulanti, proovijat ja rumalat. :-)
päris ilus üldistus. Lisaksin vaid seda, et iga turultegutseja koosneb nendest neljast komponendist. Igaüks võib ise joonistada ringdiagrammi, kui palju on temas investeerijat, spekulanti, proovijat ja rumalat. :-)
Üks asi, millest ma siiralt aru ei saa, on see, et miks enamus (võib vist kasutada sõna "enamus") investeerimistööstuse töötajatest (börsimaaklerid ja -analüütikud) ise oma rahaga ei investeeri ega spekuleeri (LHV-lased on siin pigem meeldivaks erandiks), kuigi soovitavad seda teha oma klientidel? Sellest on olnud tegelikult palju juttu, kuid selgeid põhjusi ma ei ole mõistnud.
Ja veelgi rohkem hämmastab mind, et miks valdav osa ülikoolide majandusala õppejõududest (need inimesed siis, kes teistele investeerimist õpetavad) ise ei investeeri ja on praktikas pigem kõrvale tõmbunud?
Kas kartus kaotada on nii suur?
Või ei näe nad võiduvõimalust?
to Ouna Ants
Siin on point ilmselt juba eelnevas jutus mainitud.
Need õppejõud on omaala spetsid pigem pedakoogilises informatsiooni edasi kandmises.
Neis puudub kutsumus mängurlusele, millist suunda kahtlemata siin kõnelejad otseselt esindavad.
Börsi maaklerid jällegi müüvad teenust.
Kindlasti oleme me kõik kuulnud muusikutest pidudel ja peojuhtidest kes peo powerit alkoholi kuritarvitades mülkasse on vajunud.
Kui oma liistude juurde jääda siis on kindlam.
Siin on point ilmselt juba eelnevas jutus mainitud.
Need õppejõud on omaala spetsid pigem pedakoogilises informatsiooni edasi kandmises.
Neis puudub kutsumus mängurlusele, millist suunda kahtlemata siin kõnelejad otseselt esindavad.
Börsi maaklerid jällegi müüvad teenust.
Kindlasti oleme me kõik kuulnud muusikutest pidudel ja peojuhtidest kes peo powerit alkoholi kuritarvitades mülkasse on vajunud.
Kui oma liistude juurde jääda siis on kindlam.
Utreerin:
-kes töötada ei oska, see õpetab
-kes õpetada ei oska, see juhatab
-kes ka juhatada ei oska, see kontrollib
-kes töötada ei oska, see õpetab
-kes õpetada ei oska, see juhatab
-kes ka juhatada ei oska, see kontrollib
lööks kokku need summad, mis tuleb maksta igasugusteks tehingutasudeks, saab lõppkokkuvõttes aru, et suurima kasumi saavad teenuse pakkujad.
Oma aastate jooksul teenitud 100 kasumiühikust olen ära maksnud erinevateks tasudeks 30-50%.
Ja see teeb kokku üsna mitmed kümned miljonid rahad.
Oma aastate jooksul teenitud 100 kasumiühikust olen ära maksnud erinevateks tasudeks 30-50%.
Ja see teeb kokku üsna mitmed kümned miljonid rahad.
to rams
Kadedus küll vooruste hulka ei kuulu.
Kui Sa ei oleks teinud ühtegi tehingut siis vaata kus sa oleks ikka kokku hoidnud.
Poiss jõuab õhtul koolist koju ja kiidab:" isa ma hoidsin täna bussi pileti raha kokku".
"Sõitsid jänest või?": küsib isa.
Poiss:"Jooksin bussi järel."
Isa:" Järgmine kord peaksid jooksma takso järel, vot see oleks alles kokkuhoid".
Kadedus küll vooruste hulka ei kuulu.
Kui Sa ei oleks teinud ühtegi tehingut siis vaata kus sa oleks ikka kokku hoidnud.
Poiss jõuab õhtul koolist koju ja kiidab:" isa ma hoidsin täna bussi pileti raha kokku".
"Sõitsid jänest või?": küsib isa.
Poiss:"Jooksin bussi järel."
Isa:" Järgmine kord peaksid jooksma takso järel, vot see oleks alles kokkuhoid".
henryhenry,
Aga räägi oma strateegiast! Mille põhjal investeerid? Kas oled ka taksojuht?
Aga räägi oma strateegiast! Mille põhjal investeerid? Kas oled ka taksojuht?
Ma ei ohi kadedusest vaid viitan teenuse osutajate suuremale ja kndlale kasumlikkusele kui seda on teenuse saajal.Mina või sina võime oma kasumi, mille 10 aastaga teenisime, iga hetk kaotada aga see, mis jääb ja ei kao kuhugi, on makstud tasud teenuse osutaja taskus.Kui lüüa kokku kõikide kohalike klientide kasum ja nende makstud tasud vahendajale, siis tundub, et suurema kasumi on saanud kohalik teenuse pakkuja vahendustasudelt.
rams
Seetõttu ongi minu jaoks paras investeerimis-spekuleerimishorisont siiani olnud 0,5 - 2 aastat:
-teenustasude osakaal väike, vähe kirjeid tuludeklaratsioonis
-saab kuigivõrd makromajanduse ja firma suundumusi ette ennustada
-trendid ongi vist keskmiselt ka sellise pikkusega
Sisenemise ja väljumise ajal tuleb aga intensiivsemalt otsida uudiseid ja kõlakaid - siis saab väikese õnne korral siseneda ehk veidi madalamalt ning ka lahkuda veidi kõrgemalt. Alati on lihtsam siseneda kui väljuda, seetõttu on kandva idee puudumisel targem olla isegi sularahas. Aasta lõpp muidugi läheb kiireks - tulumaks hakkab kummitama.
P.S. Ei pea siiski ennast kogenud investeerijaks.
Seetõttu ongi minu jaoks paras investeerimis-spekuleerimishorisont siiani olnud 0,5 - 2 aastat:
-teenustasude osakaal väike, vähe kirjeid tuludeklaratsioonis
-saab kuigivõrd makromajanduse ja firma suundumusi ette ennustada
-trendid ongi vist keskmiselt ka sellise pikkusega
Sisenemise ja väljumise ajal tuleb aga intensiivsemalt otsida uudiseid ja kõlakaid - siis saab väikese õnne korral siseneda ehk veidi madalamalt ning ka lahkuda veidi kõrgemalt. Alati on lihtsam siseneda kui väljuda, seetõttu on kandva idee puudumisel targem olla isegi sularahas. Aasta lõpp muidugi läheb kiireks - tulumaks hakkab kummitama.
P.S. Ei pea siiski ennast kogenud investeerijaks.
Sarnanen Sinuga Velikij.
Viitsin kah lugeda LHV`d ja Äripäeva.
Aga ostu otsuse teen pigem selle järgi, et valitud objekt on 52 nädala põhjadest tagasi tõusnud.
Ehk ülesse liikumise kogemus olemas.
Veel peaks mingi likviidsus kah eksisteerima ja parem oleks kui firma ikka kasumit toodaks.
Viimasel ajal olen oma otsuseid muutnud peale tarku inimesi kuulates (Oliver, Alo, Henno).
NB: Number üks on suutlikkus rahulikult taluda halbu uudiseid.
Viitsin kah lugeda LHV`d ja Äripäeva.
Aga ostu otsuse teen pigem selle järgi, et valitud objekt on 52 nädala põhjadest tagasi tõusnud.
Ehk ülesse liikumise kogemus olemas.
Veel peaks mingi likviidsus kah eksisteerima ja parem oleks kui firma ikka kasumit toodaks.
Viimasel ajal olen oma otsuseid muutnud peale tarku inimesi kuulates (Oliver, Alo, Henno).
NB: Number üks on suutlikkus rahulikult taluda halbu uudiseid.