Jätkaks siin teemas Venemaal läheb olukord paremaks teema all alguse saanud vaidlust erinevate investeerimisstrateegiate, nende tootluse ja sellega kaasnevate riskide üle.
Pean kohe ütlema, et siin teemas kvalifitseerub läbuks ja toob kaasa postituste kustutamise ning vajadusel ka kasutaja eemaldamise LHV foorumitest anonüümne ilkumine isikute kallal, kes esinevad foorumis oma õige nime all ja suudavad oma investeerimisalaseid seisukohti põhjalikult ning KOOS PÕHJENDUSTEGA esitada.
Kuna arutluse keskmes oli muuhulgas Kawe Kapitali portfelli tootlus ja Kristjani vaated investeerimisele, siis siinkohal on asjakohased 2 viidet.
Siin teemas ootaks eelkõige arvamusi neilt, kes suudavad oma REAALSE RAHAGA RAKENDATAVA investeerimisstrateegia formuleerida ja seda põhjendada, tootluste ja portfelli suuruse avalikustamine on igaühe vaba valik
Järgnevalt investeerimisest Benjamin Grahami 1934. aastast pärineva definitsiooni kohaselt (vaba tõlge)
Investeerimine on tegevus, mis läbi põhjaliku analüüsi pakub investeeringu algsummale turvalisust ja piisavat tootlust. Tegevus, mis ei vasta nimetatud nõuetele on spekulatsioon.
Henno kirjutas ühes teises jutulõimes: "Üldiselt mõistetakse junk aktsiate all odavaid aktsiaid - ka nn. pennystock. Paljud maaklerid tõmbavad piiri juba 5 USD juurde ja ei lase odavamaid aktsiaid lühikeseks müüa - pikemas perspektiivis on alla 5 USD aktsiate seas tõenäosus ettevõtte pankrotti minekuks või aktsia igaveseks 0.0125 tasemele kauplema jäämiseks investori jaoks lubamatult suur.
Kuna ta oli rasvasena kirjutanud termini "investor", siis võtsin selle lõigu välja ja tõstsin siia. Märgiksin ära, et see puudutab siiski üldiselt ainult USA börsidel kaubeldavaid aktsiaid.
Kui on head ideed .mis töötavad.milleks siis ideid avaldada?Kellel seda jama vaja on? Neid ideid mis pakutakse,nii tasuta voi raha eest üldjuhul koik bullshit.
Pole nõus! Need head ideed, mis töötavad ja ei avaldata, on väga väheste peades. Ka pakutavate ideedega võib raha teenida, muidugi mitte 80% tootlust 3 kuuga, aga ikkagi!
Peaaegu ainuke võimalus pikemas perspektiivis turu keskmisi tulemusi üle lüüa on indexfondidega. Olen LHV foorumites väga uus, kuid mind üllatas algusest peale inimeste arvamus, et penny-stock ja bump&dump on ka investeerimine. Kes iganes on kursis seltsimees Buffeti või Grahami kirjutistega, siis nn. intelligent investor vaatab viimasena sellise kaka peale. Seoses suure globalisatsiooniga on kõigil soovitatav pilk heita mõnedele ETF'dele. Risk madal, toodang suur ja saad muretsemata magada.
Brasiilia - EWZ -(selle aasta kolme esimese kuuga tootlus 21.20%) Global Energy - IXC - (selle aasta kolme esimese kuuga tootlus 8.91%) Emerging Markets - EEM - (selle aasta kolme esimese kuuga tootlus 12.19%)
Taavi, Et siis mõtle globaalselt ja tegutse kah globaalselt. :-) Kui suured on teenustasud EWZ, IXC ja EEM sisse minekul ja välja tulekul? Milisest summast see hakkab siis ära tasuma (kui kasvuprotsent on selline nagu Sul kirjas)?
1 pisike loogikaviga - indeksfondidega ei saa turu keskmist üle lüüa kuna indeks ongi turu keskmine
Selles osas olen nõus, et indeksfondidega teenib enamus inimesi rohkem kui spekuleerimisega (enda arvates kauplemisega), pennystockist ja pump & dump kraamist rääkimata.
Taksidermist, ETF teenustasud on väiksemad, kui sa arvad. Kuna ETF näol pole tegemist aktiivse managementiga, siis pole ka tasud suured. Näiteks iShares'i Brasiilia ETF'i management fees on 0.74% aastas. Ja osta saad neid sama teenustasu eest, mis tavalistel USA aktsiatelgi. Ja kui sa võrdled neid kulusid aastatootluseda.. siis see on kümneid kordi väiksem. Nii et tasub ära küll.
Indexeid on palju ja pidasin silmas, et väljapakutud ETFid (mis proovivad matkida erinevaid indexeid) suudavad üle lüüa indexeid, mida tavainvestorid tavaliselt jägivad (NASDAQ, S&P500 jms.)
Rääkides indeksitesse investeerimisest ja turu löömisest võib vähemalt selles üsna kindel olla, et investeerides indeksiaktsiasse kaotad sa kindlasti sellesamale indeksile (ja jälle saavad statistikud valjahõigata, et enamus kaotab indeksile).
Kui investeerimisel poleks kulusid ja poleks informatsiooni assümmeetriat ja inimeste edukus oleks normaaljaotuseskaalal, siis 50% võidaks indeksit ja 50% kaotaks. Tänu kuludele on paratamatus, et enamus kaotab.
Eks kõik oleneb, mida sa üle lüüa üritad. USA aktsiatega kaubeldes on USA suurtest indeksitest paremat tootlust saada vähe lootust. Samas mõne rahvusvahelise indeksakstiaga on see vägagi võimalik.
Indeksaktsiatega on indeksit võimalik lüüa küll. Tuleb lihtsalt kasutada võimendust. Muide, LHV kliendina võin öelda, et läbi LHV on selle kasutamine väga mugav (ei ole makstud reklaam, ausalt!)
Ma ei saa aru, mis indeksite löömise maania siin äkitselt on lahti on läinud - kas kõik on äkki kodukootud fondijuhtideks hakanud? :-) Oletame, et S&P kerkib arvestusperioodil 3%. Minu tootlus on 5%. Dollar kukkus EURi vastu 1% - kas ma peaks arvama, et ma olen kunn, et ma indeksit biitida suutsin?
Stockdork - ütled, et indeksist paremat tootlust USA aktsiatega kaubeldes saada on vähe lootust... Aga võimendus? Korralik analüüs? Zack's ja muud loomad küll ei paista silma sellega, et nende stockpickimine oleks kaunis vastavuses suurte indeksite liikumisega...
Võmendused jah rohkem kauplejatele. Eks tuletisinstrumendid on ka valdavalt nenede rida. Kui ei taha eriti riskida või oled investor, siis tuleb jääda indeksite ja fondide juurde.
Võimendused hoiavad ka raha kokku tegelikult pikas perspektiivis.Nt sul on 2000$ aga tahad 20$ aktsiat osta.Seega saad osta ainult 100 aktsiat.Ja teenistasu tuleb 4*3,5=14 centi teenistasu protsent moodustub ca .7% kasutades 2 kordset võimendust väheneb teenustasu protsent .35% kasutades 4 kordset siis juba .175%.Kusjuures usu .5%++ teenustasu annab kauplemisel vägagi tunda....See jutt riskist ja riski hajutamisest..ei huvita tähtis on EV
Võimendus on igati normaalne vahend oma nägemuste realiseerimisel - kas siis pikas või lühikeses perspektiivis. Vähemalt nii madalate intressimäärade kontekstis. :-)
Võimendusega tehingutest annab hea ettekujutuse olukord kus turg on "tohutult üle kuumenenud" ja selles viimases tohutult kindel olev spekulandist kaupleja müüb kogu portu lühikeseks ja ootab siis tohutut kasumit või ....
Siis võtab oma kalender märkmiku ja märgim järgmise nädala lõpu ürituseks. Kogu suguvõsa reis mõnda exootilisse kuurorti või shoping nööri poodi.
Mismoodi see indexi löömine nii keeruline on? Olen ka oma peaga väikse aktsiaportfelli kokku pannud suurusjärgus 10 aktsiat erinevatest piirkondadest ja valdkondadest. Alguses jäi tootlikus fondidega samale tasemele, aga näiteks viimase aasta jooksul olen peaaegu kõiki aktsiafonde ja indekseid löönud. Lihtsalt tuleb hoolega valida parimaid aktsiaid, mis oma valdkonnas teistest paremini esinevad. Index on ju ometi keskmine. Pooled jäävad alla keskmise, pooled jäävad üle keskmise.
"Index on ju ometi keskmine. Pooled jäävad alla keskmise, pooled jäävad üle keskmise."
Lopes, kahjuks pole teps mitte nii. Pakun, et keskmiselt umbes 65% USA aktiivselt juhitud open-end investeerimisfondidest jääb S&P indeksile alla (see number küll kõigub päris suuresti aastast aastasse).