Euribor 6kuu 2,32% täna
Viimased kuus kuud on:
- Euribor tõusnud umbes 10% (0,2 pp)
- Tarbijahinnad tõusnud 3,5%
- Palgad tõusnud 4%
- Talvel tuleb tuntav energiahinnatõus
=> langus/jahtumine eratarbimis- ja kinnisvaraturul.
Kardan et eelnenud arvujada ja järelduses on siiski viga. Praeguselt tasemelt on reaalne intressimäär jätkuvalt tugevalt negatiivne stimuleerides sellega nii tarbimist kui laenamist. Kuna palgakasv oli kiirem kui hindade kasv siis ei ole ka tarbijausalduse osas vaja karta langust. Euroopas peaks tarbimispidu alles algama (eelkõige siis Saksamaad pean silmas).
Hetkel tundub et Euribor6kuu on homme juba umbes 2,40% - ilmselt turg arvestab suure tõenäosusena ECB tõus detsembris.
Ma arvan et senine tõus on natuke "self-fulfilling" ka. ECB ei taha nüüd saata tagsi tõusnud intressid, mis paratamatult juhtub kui ei tõsteta.
Novembriinflatsioon võib osutuda päris kõrgeks, võrdlemisnumbri tõttu. Naftalangus mullu novembris.
Samuti, mingit tõendit pole veel olemas et core-hinnad tõusevad - veel vähem palgad. Nii küsimus jääb kas ECB jääb oma headline-inflatsiooni targeti juurde - või võtab kõigest hoolimata laiemat (ma arvan usaldust hävitavat) seisukohta.
Ma arvan et senine tõus on natuke "self-fulfilling" ka. ECB ei taha nüüd saata tagsi tõusnud intressid, mis paratamatult juhtub kui ei tõsteta.
Novembriinflatsioon võib osutuda päris kõrgeks, võrdlemisnumbri tõttu. Naftalangus mullu novembris.
Samuti, mingit tõendit pole veel olemas et core-hinnad tõusevad - veel vähem palgad. Nii küsimus jääb kas ECB jääb oma headline-inflatsiooni targeti juurde - või võtab kõigest hoolimata laiemat (ma arvan usaldust hävitavat) seisukohta.
Fed tõstis niisiis 4%-le.
Aga ma tahtsin tähelepanu pöörata hoopis sellele, et P/E suhted on minemas ühest küljest value investorite jaoks vägagi atraktiivseks, kuid teiselt poolt on see selge indikatsioon, et turg ootab ikka väga järsku intressimäärade tõusu. Kui ma õigesti mäletan, siis maailma suurimate firmade keskmised P/E-d olid 80. aastate majanduskriisi ajal vahemikus 8-10. Kui ma nüüd ExxonMobili 10mld USD-i suurust kvartalikasumit võrdlen ettevõtte market capiga, mis on 356mld USD, siis on ka jooksev P/E suhe alla 10. Kusjuures kui isegi turg arvab, et nafta hind tuleb praegustelt tasemetelt alla, siis mina seda ei usu. Vähemalt ei tule siis alla, kui dollar enam-vähem samaks jääb või isegi nõrgeneb. Dollari olulisse tõusu ma aga ei usu, sest kõige reaalsem on see, et eurotsooni ja USA intressimäärade erinevuseks jääbki 100-200bps USA kasuks. No näiteks järgmise aasta lõpuni, valuutakursid jäävad stabiilseks ja nafta hind kõrgeks. Üle maailma laenu võtnud seltskond aga hakkab raha eest oluliselt kõrgemat hinda maksma. Sisuliselt on see netohoiustajate poolt kõrgem maks muule seltskonnale. Ja keskpangad on selgelt netohoiustajate huvide eest seisjad.
Aga ma tahtsin tähelepanu pöörata hoopis sellele, et P/E suhted on minemas ühest küljest value investorite jaoks vägagi atraktiivseks, kuid teiselt poolt on see selge indikatsioon, et turg ootab ikka väga järsku intressimäärade tõusu. Kui ma õigesti mäletan, siis maailma suurimate firmade keskmised P/E-d olid 80. aastate majanduskriisi ajal vahemikus 8-10. Kui ma nüüd ExxonMobili 10mld USD-i suurust kvartalikasumit võrdlen ettevõtte market capiga, mis on 356mld USD, siis on ka jooksev P/E suhe alla 10. Kusjuures kui isegi turg arvab, et nafta hind tuleb praegustelt tasemetelt alla, siis mina seda ei usu. Vähemalt ei tule siis alla, kui dollar enam-vähem samaks jääb või isegi nõrgeneb. Dollari olulisse tõusu ma aga ei usu, sest kõige reaalsem on see, et eurotsooni ja USA intressimäärade erinevuseks jääbki 100-200bps USA kasuks. No näiteks järgmise aasta lõpuni, valuutakursid jäävad stabiilseks ja nafta hind kõrgeks. Üle maailma laenu võtnud seltskond aga hakkab raha eest oluliselt kõrgemat hinda maksma. Sisuliselt on see netohoiustajate poolt kõrgem maks muule seltskonnale. Ja keskpangad on selgelt netohoiustajate huvide eest seisjad.
USA prime rate 7%,mitte just väga vähe.Eluiga arvatavalt siiski lühike,hea kui kevadeni välja veab.
-SPD/CSU/CSU on nõustunud käibemaksu tõstma - => kindel tõus Saksamaa inflatsioonis.
-IG Metall räägib juba 4% palgatõusust
-Saksamaa töötus vähenes jälle viimasel kuul
Signaalid mis võivad ECB-tõusule viia kuhjuvad.
-IG Metall räägib juba 4% palgatõusust
-Saksamaa töötus vähenes jälle viimasel kuul
Signaalid mis võivad ECB-tõusule viia kuhjuvad.
viimane ECB istung siiski vist rahulikum retoorika või mis?
Päris samasugune minu meelest. Trichet ei vähenda oma hawkishness - kas see on ehtne vöi teeseldud, ma ei tea.
Turgudel aga on palju väga squeezed, nii et ruttatakse pikaliselt laenata enne kui on juba hilja. Arvan et nii mönegi eest korteriostja küsib fiksintressi kah.
Kui novembris on inflatsioon ikka üle 2,5 siis töus detsembris, ma arvan.
Turgudel aga on palju väga squeezed, nii et ruttatakse pikaliselt laenata enne kui on juba hilja. Arvan et nii mönegi eest korteriostja küsib fiksintressi kah.
Kui novembris on inflatsioon ikka üle 2,5 siis töus detsembris, ma arvan.
Täna läks euribor6kuu 2,47%-ni. Üllatavalt kõrge tasemel arvestades et ECB vaeval jõaks tõsta päevaintress rohkem kui 0,50% tulevatel 6 kuudel. Samal ajal bundid rahulikud 3,50% juures. Arvan et lähiajal tõusevad pigem bundid.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet otsustas täna üle viie aasta tõsta intresse 0,25 baaspunkti võrra, 2,25 protsendini, teatas Bloomberg.
Info Äripäevas.
http://www.aripaev.ee/mod/emb/online.html?disp=2&uud_id=764420&tyyp=&leht_id=3056
Info Äripäevas.
http://www.aripaev.ee/mod/emb/online.html?disp=2&uud_id=764420&tyyp=&leht_id=3056
üllatav, et hansa kodukal pole euribori kurssi võimalik leida,
Kõige kiirem Internetist saad numbrit (umbes kell 12.30) siit:
http://www.kauppalehti.fi/4/i/eng/money/rates/euribor.jsp
(euribor vist määratakse kell 12 ja läheb läbi Reutersi turgudele)
http://www.kauppalehti.fi/4/i/eng/money/rates/euribor.jsp
(euribor vist määratakse kell 12 ja läheb läbi Reutersi turgudele)
mull eq.fi pidevalt lahti ja seal ka üleval, aga juhtumisi küsisin hansast palju on 6 kuu euribor, sealt osati mind suunata euribor.org lehele :)
Stefan,
kas euribor peaks veel tõusma nüüd või oli juba 0.25 praegustesse kurssidesse sisse arvestatud? Sinu arvamus huvitaks.
kas euribor peaks veel tõusma nüüd või oli juba 0.25 praegustesse kurssidesse sisse arvestatud? Sinu arvamus huvitaks.
mehve
Kuulasin pressikonverentsi, seal vihjeid polnud. Ma arvan et kuigi lugu on pikk, määravad praegu vaid kuulised inflatsiooninumbrid, millal midagi toimub. Olen kuulnud neid kes arvavad et teatud inflatsioonitõus tuleb jaanuaris, ise arvan ka et 1 jaanuar 2005 toob rohkem hinnatõuse kaasa kui tegi 1 jaanuar 2004. Sel juhul veel üks 0,25-tõus veebruari algul.
Paraleelselt tuleb arvestada võimalust et 2006 võib tulla mitmetele Euroopa riikidele kinnisvara (ja muu vara) hindade langus. Sel juhul ei pruugi palju juhtuma intressidega 2006.
Kuulasin pressikonverentsi, seal vihjeid polnud. Ma arvan et kuigi lugu on pikk, määravad praegu vaid kuulised inflatsiooninumbrid, millal midagi toimub. Olen kuulnud neid kes arvavad et teatud inflatsioonitõus tuleb jaanuaris, ise arvan ka et 1 jaanuar 2005 toob rohkem hinnatõuse kaasa kui tegi 1 jaanuar 2004. Sel juhul veel üks 0,25-tõus veebruari algul.
Paraleelselt tuleb arvestada võimalust et 2006 võib tulla mitmetele Euroopa riikidele kinnisvara (ja muu vara) hindade langus. Sel juhul ei pruugi palju juhtuma intressidega 2006.
....1 jaanuar 2006 toob rohkem hinnatõuse kaasa kui tegi 1 jaanuar 2005....
upser ,"tänane" euribor on hansas Hinnakiri->Laenu ja liisingu intressid.
ma ei olnud arvuti taga, aga tuli jutuks, valisin hansa võtmekliendi numbril ja küsisin tänast 6 kuu euribori ja võta näpust, ütles et ei tea, palus mul minna euribor.org lehele, aga samas pidavat võtmekliendi tugi ka investeerimisalast nõu andma :)
www.seb.ee ja menüüst Laenud ja liising, lehe paremasse nurka tuleb euribor
mehve
vabandan rääkisin su küsimusest mööda. Ma arvan et euribor6kuu:s on 0,25 tõus kevadel suuresti "hinna sees". Eks ta on praegu kuskil 2,60 mis indikeeriks repointressi tõus kuskil veebruaris 0,25pp võrra, ma arvan.
Trichet ütles et istungil oli neid kes rääkisid 0,50 tõusu poolt, ja ka neid kes eelistaksid 2,0. Lõppotsuses jäi nõukogu aga üksmeelseks.
vabandan rääkisin su küsimusest mööda. Ma arvan et euribor6kuu:s on 0,25 tõus kevadel suuresti "hinna sees". Eks ta on praegu kuskil 2,60 mis indikeeriks repointressi tõus kuskil veebruaris 0,25pp võrra, ma arvan.
Trichet ütles et istungil oli neid kes rääkisid 0,50 tõusu poolt, ja ka neid kes eelistaksid 2,0. Lõppotsuses jäi nõukogu aga üksmeelseks.