ECB täna ei muutnud päevaintressi, teravdas aga keelt piisavalt et lühivõlakirjad tõusid. Mis puudutab 6kuu euribor võib ta kohe tõusta 2,23-2,24% vahemikku ma arvan. (täna fikseeriti 2,218%). Lähinädalatel selgub kas turg hakkab diskonteerima oodatust kiirem ECB-tõus kah.
Tänane 6kuu EURIBOR on 2,255%
Nii kõrge ta oli viimati üks päev novembris 2003, enne seda mais 2003.
Nii kõrge ta oli viimati üks päev novembris 2003, enne seda mais 2003.
CNBC-s r22kis eile, et suurem intresside t6stmine hakkab pihta ilmselt j2rgmise aasta alguse paiku.
Kas keegi teab, kust saaks vaadata euribori liikumise ajaloolist graafikut?
http://www.euribor.org/html/content/euribor_data.html ?
Tänks!
stefan, kas sa seda ka vaatad, et core inflatsioon on eurotsoonis endiselt nelja aasta madalaimal tasemel kuskil 1.3% kandis (saksas 0.4%, tulnud viimase aasta jooksul allapoole ka Prantsusmaal ja Itaalias). nii et ma ei tähtsustaks esialgu seda eurotsooni 2.5% headline numbrit üle.
Mis veelgi olulisem, eurotsooni tootjahindade yoy tõus on kobedalt allapoole tulnud - kuskilt 4.4% pealt eelmise aasta oktoobris 2.9% peale augustis. Lisaks - nafta ja -toodete hind on peale augustit allapoole tiksunud, samuti räägitakse, et globaalne nõudlus nafta(toodetele) võib olla nõrgenemas - vähemalt neil hinnatasemetel ja praegu...
Seega - kas see ei ole jälle üks neist puhangulistest inflatsioonimuredest?
Ka USAs on minu arust trendid yoy core inflatsiooni osas suht stabiilsed (kõik numbrid on lihtsalt pisut kõrgemad kui Euroopas), näib, et kõrgemad lühiajalised intressid on tegemas oma tööd...
Mis veelgi olulisem, eurotsooni tootjahindade yoy tõus on kobedalt allapoole tulnud - kuskilt 4.4% pealt eelmise aasta oktoobris 2.9% peale augustis. Lisaks - nafta ja -toodete hind on peale augustit allapoole tiksunud, samuti räägitakse, et globaalne nõudlus nafta(toodetele) võib olla nõrgenemas - vähemalt neil hinnatasemetel ja praegu...
Seega - kas see ei ole jälle üks neist puhangulistest inflatsioonimuredest?
Ka USAs on minu arust trendid yoy core inflatsiooni osas suht stabiilsed (kõik numbrid on lihtsalt pisut kõrgemad kui Euroopas), näib, et kõrgemad lühiajalised intressid on tegemas oma tööd...
SEB house view on ECB refi osas +25bp alles 1Q07. Tundub ehk natuke liiga optimistlik, aga selline ta on igatahes.
no kinnisvarakrahh tuleb ilmselt kevadel ikka 2006
matrox
arvestades naftahinna "tax effect" on 1,3 core inflation minu meelest kõrge. Selgitus selles et M3 kasvab 8,1% aastas hetkel. (M3 oligi Bundesbanki lemmikindikaator)
Jah, ka 8,1% M3-tõusuga võivad hinnad olla maha surutud kui pessimism on suur. Ise arvan aga et Saksamaal (ehk eurotsooni madalpunktil) ei valitse enam olukord "kes kaotab järgmisena oma töökoha", vaid isegi seal on väike pööre toimunud tööturul. Pealegi tundub et saksa/prantsuse ametiühingute tegevuse tõttu ei ole seal töötuid enam "overcapacity" vaid "cost". Töötud ei tohigi tööturul madalate palkadega konkureerida, vaid nad moodustavad lihtsalt kulu nende riikide eelarvedes (nagu pensionärid). Kusjuures demograafilised mõjud seal on lähiajal suured ka.
Naftahinna langusel on oodata "second round effects" ma arvan.
Hiina saab ka samm-sammult aru et on mõistlikum kasutada oma tööjõud Hiina ülesehitamiseks ja eratarbimise suurendamiseks - kui pakkuda teiste riikide "tasuta" tööjõud. Yuankurs, dollarkurs, tekstiilkvoodid, kallinevad toorained...Ma usun et Hiina absorbeerib üha rohkem oma toodangust.
Naftaeksportöörid kindlasti suurendavad oma investeeringud ka.
Ehk suhtarvud (asset prices/goods' prices) ja (intended savings/intended investment) mis on kaua tõusnud hakkavad nüüd langema, ma arvan.
arvestades naftahinna "tax effect" on 1,3 core inflation minu meelest kõrge. Selgitus selles et M3 kasvab 8,1% aastas hetkel. (M3 oligi Bundesbanki lemmikindikaator)
Jah, ka 8,1% M3-tõusuga võivad hinnad olla maha surutud kui pessimism on suur. Ise arvan aga et Saksamaal (ehk eurotsooni madalpunktil) ei valitse enam olukord "kes kaotab järgmisena oma töökoha", vaid isegi seal on väike pööre toimunud tööturul. Pealegi tundub et saksa/prantsuse ametiühingute tegevuse tõttu ei ole seal töötuid enam "overcapacity" vaid "cost". Töötud ei tohigi tööturul madalate palkadega konkureerida, vaid nad moodustavad lihtsalt kulu nende riikide eelarvedes (nagu pensionärid). Kusjuures demograafilised mõjud seal on lähiajal suured ka.
Naftahinna langusel on oodata "second round effects" ma arvan.
Hiina saab ka samm-sammult aru et on mõistlikum kasutada oma tööjõud Hiina ülesehitamiseks ja eratarbimise suurendamiseks - kui pakkuda teiste riikide "tasuta" tööjõud. Yuankurs, dollarkurs, tekstiilkvoodid, kallinevad toorained...Ma usun et Hiina absorbeerib üha rohkem oma toodangust.
Naftaeksportöörid kindlasti suurendavad oma investeeringud ka.
Ehk suhtarvud (asset prices/goods' prices) ja (intended savings/intended investment) mis on kaua tõusnud hakkavad nüüd langema, ma arvan.
USA-s PPI 6.9% perioodil sept04-sept05! Mida siis järgmise 12 kuu CPI veel teeb?
Igatahes intressimäärade tõus on ikka väga algusjärgus. Ma usun, et USA inflatsiooninumbrid jäävad intressimäärasid kergitama mitmeks aastaks ja Euroopas tulevad intressimäärad väikese vahega järele. Sellises keskkonnas peaks vältima ettevõtteid, mis sõltuvad USA tarbija ostujõust, mis selgelt väheneb ja eelistama peaks madala võlakoormusega ettevõtteid.
Igatahes intressimäärade tõus on ikka väga algusjärgus. Ma usun, et USA inflatsiooninumbrid jäävad intressimäärasid kergitama mitmeks aastaks ja Euroopas tulevad intressimäärad väikese vahega järele. Sellises keskkonnas peaks vältima ettevõtteid, mis sõltuvad USA tarbija ostujõust, mis selgelt väheneb ja eelistama peaks madala võlakoormusega ettevõtteid.
On olnud selge nõrkus obligatsiooniturgudel täna. Natuke üllatav arvestades Euroopa töötsusstatistikat, saksa ehitusstatistikat ja ka vana korrelatsioon tugev nafta<=>tugevad obligatsioonid ei toimi. Päris huvitav, ja toimunu seletav, võib olla tänased USA ehitusstatistika mis ilmub kell 15.30.
...tugev obligatsiooniturg täna...
Euribor täna 2,277%. Järgmisel nädalal on oodata saksa osariikide oktoobri inflatsiooninumbreid, ehk esimesi indikaatoreid Eurotsooni inflatsiooni suhtes. Lõplik septembrinumber eurotsoonis oli 2,6%. Arvatavasti ei ole inflatsioon halvenenud oktoobris kuna eelmisel aastal oli samal perioodil päris kiire naftahinna tõus. Samuti suureneb naftatoodete kaal inflatsioonikorvis edaspidi, mis osaliselt kompenseerib hinnamuutuse vähenemist. Hirmutavam number võib tulla novembris, ma arvan.
Suur küsimus aga: Mis juhtub teiste kaupade hindadega kui nafta hind nüüd langeb? Ise arvan et inimeste ostujõud läheb teistele kaupadele + et firmad ajanihkega kompenseerib naftahinna tõusu, ühesõnaga et core-inflation tõuseb, eelkõige novembris/detsembris. Aeg näitab.
Suur küsimus aga: Mis juhtub teiste kaupade hindadega kui nafta hind nüüd langeb? Ise arvan et inimeste ostujõud läheb teistele kaupadele + et firmad ajanihkega kompenseerib naftahinna tõusu, ühesõnaga et core-inflation tõuseb, eelkõige novembris/detsembris. Aeg näitab.
BANK FOR INTERNATIONAL SETTLEMENTS
"Ageing and pension system reform: implications for financial markets and economic policies"
http://www.bis.org/publ/gten09.htm
Huvitav lugemine silmas pidades arengut mis on olnud Jaapanis viimastel aastakümnetel.
Saksa numbrid siiani viitab sellele et flash-CPI võib olla 2,3-2,5 oktoobris (HICP september oli lõpuks 2,6%). Novembris on jälle oodata tõus (kui nafta ei lange kiiresti). Minu meelest võib detsember ja jaanuar ka tõsta inflatsioonitase, kuna siis toimub tavapäraselt hinnatõuse, ja seekord võiks nad päris suured olla.
Saksa oktoobri HCPI jäi ikkagi 2,7% tasemele. Koos IFO ja teiste positiivsete numbritega on lühiintressid tõusnud tugevalt täna ja ECB-tõus on äkki võimalik näiteks detsembris. Huvitav vaadata kas Itaalia 2,0%-inflatsioon jätkub, või kas on sealt ka oodata rohkem oktoobris.
Hawkish sõnad ECB-lt ka täna.
Huvitav ka vaadata tänaseid Ameerika "new homes sales" statistika kus eelkõige läänes (California) langesid hinnad 8% aug ja sept vahel.
Eestis on siis oodata EURIBOR-tõus ja kinnisvarahindade langus.
Hawkish sõnad ECB-lt ka täna.
Huvitav ka vaadata tänaseid Ameerika "new homes sales" statistika kus eelkõige läänes (California) langesid hinnad 8% aug ja sept vahel.
Eestis on siis oodata EURIBOR-tõus ja kinnisvarahindade langus.
"existing home sales"
Äkki seekord peale pikkasid aastaid rasket ennustamist läheb sul lõpuks täppi :) Ise vaatan, et turg on väga närviliseks läinud ja kõik tõmblevad. Müüjad ei julge müüa ja ostjad... kõik sõltub ostjate kainest meelest. Hinnakrahhi mittetoimumise argumendina on tihtilugu kasutatud väidet, et kas siis inimene kolib kuuse alla. Ma küsiks vastu, kus kõik see rahvas siiani elanud on, kuuse all või?
fire
Kinnisvarahindade langus on minu arvamusel kindlam ennustus kui inflatsiooni tõus (eriti Eestis, aga ka Euroopas). Eestis oleme juba näinud üürihindade langus, ja ka deflatsioonioht võiks siia tulla, kui ettevõtetel läheb järsku halvemini (siseturule teenindavad ettevõtted).
Kinnisvarahinnad langevad seetõttu et neli seina+katus+põrand on tohutult kallim kokkupandud osta, kui seda toota ja püsti panna. Kärsitud ostjad on (pankade abiga) jahtinud kinnisvaraarendajaid kes on (loomulikult) hinnad taevasse tõstnud.
Kinnisvarahindade langus on minu arvamusel kindlam ennustus kui inflatsiooni tõus (eriti Eestis, aga ka Euroopas). Eestis oleme juba näinud üürihindade langus, ja ka deflatsioonioht võiks siia tulla, kui ettevõtetel läheb järsku halvemini (siseturule teenindavad ettevõtted).
Kinnisvarahinnad langevad seetõttu et neli seina+katus+põrand on tohutult kallim kokkupandud osta, kui seda toota ja püsti panna. Kärsitud ostjad on (pankade abiga) jahtinud kinnisvaraarendajaid kes on (loomulikult) hinnad taevasse tõstnud.