tee erinevatest piirkondadest portfell
uuri näiteks, kuidas LHV oma maailma aktsiaid jaotab (P.S. ei ole LHV müügiagent)
kindlasti on praegu pika rahaga (kellel veel seda on) õige aeg turule tulla, kuid minu esimene valik ei oleks kindlasti USA
(sealt võib küll kiiremini põrge tulla, kuid samas on pikaajalised riskid ikka ülisuured)
Kas pikas perspektiivis performib USA ligikaudu võrdselt maailma turgude keskmisega? Kui jah, kas siis on mõistlikku indeksifondi mis kajastab maailma turgusid keskmiselt? Mingit muud piirkonda valides nt Euroopa, Aasia, jääb ju piirkonna risk ikka.
olemata samuti LHV agent vms, küsin, miks sa nt sinna Pärsia fondi raha ei pane? Mina küll paneks. Kui oleks midagi panna praegu. Kutid, kes istuvad dollarikottide otsas, käsi naftakraani käepidemel, ega ole lasknud oma pankadel y- või x-reitingu võlakirjadega mängida, on kõige tõenäosemad tõusuteel olijad, kui regioonidest valida. Mulle tundub. A mis mina tean.
Põhimõtteliselt ma ei näe otse fondidesse investeerimisel väga mõtet kuna nende valitsemine on kulukas võrreldes indeksaktsiatega. Ma arvan, et nii väiksel piirkonnal nagu Pärsia fond katab, on piirkonna risk veel suurem. Mistahes piirkonna valimine eeldab, et minu arvates sellel piirkonnal on mingi eelis keskmise ees. Mul selline nägemus järgmise 10 aasta osas puudub, seega valiks midagi mis tõenäoliselt kogu globaalse majandusega üsna ühes rütmis liigub. S&P 500 ettevõtted on piisavalt suured ja rahvusvahelised. LHV st ehk oskab keegi öelda mitu% nende tuludest tuleb USAst.
Vaatasin, et LHV pakub globaalsesse kasvuportfelli lisaks S&P 500-le EFAt (70% Euroopa, 30% Aasia). Viimase viie aasta tootlus EFAl on küll parem kui S&P500-l, aga liikumine on toimunud üsna ühes rütmis.
Vaatasin, et LHV pakub globaalsesse kasvuportfelli lisaks S&P 500-le EFAt (70% Euroopa, 30% Aasia). Viimase viie aasta tootlus EFAl on küll parem kui S&P500-l, aga liikumine on toimunud üsna ühes rütmis.
kaidoke, S&P 500 ettevõtetel tuleb ca 50% tuludest väljaspool USAd, kuigi ainult veerandil ettevõtetel ulatub see üle poole. Tabeli kujul on olemas eelmise aasta lõpu seis, mis on siiski koostatud 2006. aasta aruannete põhjal. Suurusjärkudest annab ometi pildi:
Madis, suur tänu. Ma arvasin ise ka, et ca pool tuludes tuleb mujalt :)
Ostsin 15 SPY-d.
Ostsin 15 SPY-d.
kaidoke, kas siis kui USA ei mängi enam maailmamajanduses esimest viiulit, on ikka need rahvusvahelised suurfirmad peakorteritega USA-s ja S&P indeksis?
Kuldar, vastan ausalt - ei tea. Aga see on huvitav arutelu. Otsime siis koos vastust küsimusele: Kes mängib maailmamajanduses 10 aasta pärast esimest viiulit?
Selleks aruteluks peaks eraldi foorumi tegema. Samas arvan, et saab kehtima see kuulus reegel, et me kipume üle hindama sündmuste arenguid aastases perspektiivis ja alahindama 10-aastases perspektiivis.
Ma julgeks siiski pakkuda, et see ei ole USA. Praeguste arengute järgi on ikka raske leida vastast Hiinale. Tõenäoliselt pole 10 aasta pärast ühte supervõimu, mis aga tähendab, et USA ei kontrolli igal juhul enam arenguid maailmas.
Ma julgeks siiski pakkuda, et see ei ole USA. Praeguste arengute järgi on ikka raske leida vastast Hiinale. Tõenäoliselt pole 10 aasta pärast ühte supervõimu, mis aga tähendab, et USA ei kontrolli igal juhul enam arenguid maailmas.
Tegin väikse kokkuvõtte kuidas mu isehakanud SPY pensionifondil on läinud. Kokku olen paigutanud 65000 krooni. Ostnud 75 ja müünud 20 SPY osakut. Allolev tabel näitab tulemust võrreldes S&P 500ga ja V3 pensionifondi investeerimisega. V3 on niipalju langenud, et kogu tulumaksutagastus on kaduma läinud (oma arvestuses ostan kohe tulumaksutagastuse võrra rohkem V3 osakuid).
portfell | kogus | väärtus, EEK | kasum |
Minu SPY | 55 | 60653 | -7% |
S&P500 | 5,8133 | 58787 | -10% |
V3 | 5634 | 60453 | -7% |
SULARAHA, EUR | 327 | ||
SISSEMAKSED, EEK | 65000 |
Haigekassa uus juht Tanel Ross on visanud õhku idee, et kohustusliku ja vabatahtliku kogumispensioni väljamaksetele võiks hakata rakendama ravikindlustusmaksu.
Allikas: Tanel Ross asub tervisekindlustuseks uut raha otsima
Olen üldjoontes olnud Eesti kogumispensionisüsteemi suhtes üsna optimistlik, aga vaikselt hakkab tunduma, et "riigi risk" lõpuks siiski ühel või teisel moel ka realiseerub. Kui see mõttemõlgutus peaks seadustesse tee leidma, nullib see minu arust 3. samba pensioni ainukese eelise iseseisvalt pensioniks kogumise ees.
Kui aga tulevikus moodustab pensionist poole teise ja kolmanda samba pension – sinna on küll veel natuke aega –, siis mina isiklikult ei julgeks öelda, et see oleks ebaõiglane, kui mingi osa teise ja kolmanda samba väljamaksetest läheks ravikindlustusse.
Allikas: Tanel Ross asub tervisekindlustuseks uut raha otsima
Olen üldjoontes olnud Eesti kogumispensionisüsteemi suhtes üsna optimistlik, aga vaikselt hakkab tunduma, et "riigi risk" lõpuks siiski ühel või teisel moel ka realiseerub. Kui see mõttemõlgutus peaks seadustesse tee leidma, nullib see minu arust 3. samba pensioni ainukese eelise iseseisvalt pensioniks kogumise ees.
Jääb vaid loota, et teisel ja kolmandal sambal nii hästi ei lähe, et poliitikutel ungarlaste kombel kiusatus tuleks raha tuuri panna. Kui summad suured on muidugi ahvatlus suur. Suure summa omanik on ju pätt by definition.
Tanel Ross: "See on poliitilise valiku küsimus. Ent ma ei välistaks seda, et riik ei võiks kaaluda võimalust maksta esimese samba pensionilt väikest sotsiaalmaksu. Kui aga tulevikus moodustab pensionist poole teise ja kolmanda samba pension – sinna on küll veel natuke aega –, siis mina isiklikult ei julgeks öelda, et see oleks ebaõiglane, kui mingi osa teise ja kolmanda samba väljamaksetest läheks ravikindlustusse. Aga sinna on veel aega.../
/...See on üks näide, kus ei saa välistada, et raviraha võiks teoreetiliselt liikuda koos patsiendiga. Me ei saa öelda, et see põhimõte oleks vale juhul, kui me ei saa oma patsiendile tagada reeglitest kinnipidamist...//
Mees on ikka korralikult õppinud ümbernurga juttu :). Eks see ole kaitse kollase ajakirjanduse eest, aga ikkagi on jõle tüütu neid topelteitusi ja kantseliiti lugeda koguaeg, võiks google translatorisse teha lisakeele: eesti (ametnike kantseliit) -> eesti keel
See puhastaks topelteitused ja muu p#sa välja.
/...See on üks näide, kus ei saa välistada, et raviraha võiks teoreetiliselt liikuda koos patsiendiga. Me ei saa öelda, et see põhimõte oleks vale juhul, kui me ei saa oma patsiendile tagada reeglitest kinnipidamist...//
Mees on ikka korralikult õppinud ümbernurga juttu :). Eks see ole kaitse kollase ajakirjanduse eest, aga ikkagi on jõle tüütu neid topelteitusi ja kantseliiti lugeda koguaeg, võiks google translatorisse teha lisakeele: eesti (ametnike kantseliit) -> eesti keel
See puhastaks topelteitused ja muu p#sa välja.
Here we go!
P..sse, kui juba sellise jutuga välja tullakse, pole ungari tegemine tõepoolest kaugel. Riigireservid olevat kah kahanemas.....
Kas ei võiks olla midagigi kindlat ja muutumatut. Näiteks see, et minu kogutud pensioni eest ei turgutataks end sandiks suitsetanud kopsuhaigeid?
P..sse, kui juba sellise jutuga välja tullakse, pole ungari tegemine tõepoolest kaugel. Riigireservid olevat kah kahanemas.....
Kas ei võiks olla midagigi kindlat ja muutumatut. Näiteks see, et minu kogutud pensioni eest ei turgutataks end sandiks suitsetanud kopsuhaigeid?
siim susi
Ma tean! Täiega nõus! Lisaks suitsetajate mitteturgutamisele tuleks ühisest katlast turgutamata jätta ka:
1) Liiklusõnnetuse põhjustajad
2) Sportimise käigus vigastada saanud
3) Sandiks joonud maksahaiged
4) Mootorratturid
5) Üleüldse kõik isikud, kes oma otsese tegevuse või tegevusetuse tulemusel viga on saanud.
Põhimõtteliselt peaks ühisest katlast arstiabi saama ainult need, kes ise oma hädades süüdi ei ole. Haiglad võtavad palgale hulga hindajaid, kes hakkavad hindama vigastuste või hädade päritolu. Abi saad ainult siis, kui ise mingil moel standardist hälbinud ei ole. Stiilinäide:
1) Kõndisid töölt või poest koju kõige otsemat teed pidi, ületasid teed rohelise tulega ja lubatud kohtades, katusekivi kukkus pähe või mootorrattur sõitis otsa - Haigekassa hüvitab ravikulud.
2) Läksid koju ringiga, ületasid teed vales kohas, tegid tervisejooksu, sõitsid mootorrattaga, said öises linnas peksa, kukkusid lumelauaga jne jne - Haigekassa ravi ei hüvita.
Nii oleks mõistlik.
Suffiks - sured loomulikku surma, Haigekassa hüvitab ravikulud.
Kui ravikindlustusse on vaja lisaraha, siis minumeelest oleks elementaarne, et see tuleks tubaka- ja alkoholiaktsiisist, mida "patused" ju niikuinii maksavad.
Samuti peaks haigekassa esitama liiklusavariide eest arved liikluskindlustuse fondile - või kas see juba polegi nii?
Roolijoodikud, peksjad jne peaksid olema 100% vastutavad tekitatud tervisekahjude eest ja need ilusti haigekassale kinni maksma, kasvõi eraisiku pankroti hinnaga. Paneks äkki mõne mõtlema.
Kuna ravikindlustuse üks suurimaid kululiike on südame- ja veresoonkonna haigused, siis tervete täiskasvanute puhul tuleks solidaarse ravikindlustusmaksu % määrata pöördvõrdeliselt mingi lihtsa füüsilise võimekuse testi, näiteks Cooperi testi, tulemustega. Kehvad tulemused, kõrgem maks. Ei soovi testi teha, kõrgem maks.
Samuti peaks haigekassa esitama liiklusavariide eest arved liikluskindlustuse fondile - või kas see juba polegi nii?
Roolijoodikud, peksjad jne peaksid olema 100% vastutavad tekitatud tervisekahjude eest ja need ilusti haigekassale kinni maksma, kasvõi eraisiku pankroti hinnaga. Paneks äkki mõne mõtlema.
Kuna ravikindlustuse üks suurimaid kululiike on südame- ja veresoonkonna haigused, siis tervete täiskasvanute puhul tuleks solidaarse ravikindlustusmaksu % määrata pöördvõrdeliselt mingi lihtsa füüsilise võimekuse testi, näiteks Cooperi testi, tulemustega. Kehvad tulemused, kõrgem maks. Ei soovi testi teha, kõrgem maks.
113366
...tervete täiskasvanute puhul tuleks solidaarse ravikindlustusmaksu % määrata pöördvõrdeliselt mingi lihtsa füüsilise võimekuse testi, näiteks Cooperi testi, tulemustega. Kehvad tulemused, kõrgem maks. Ei soovi testi teha, kõrgem maks.
See veel täpselt puuduks, et kõik inimesed peavad iga paari kuu tagant hakkama käima maksuametnike valvsa pilgu kükke tegemas ja lõuga tõmbamas. Koos tuludeklariga esitad pissi- ja kakaproovi ka. Just sellist Eestit ma tahangi!
Ei peaks käima. Aga võiks olla võimalus tõestada enda kuulumist madalama riskiga gruppi ja saada selle eest selge rahaline soodustus. Pakun, et päris paljud käiksid tõestamas.
Ja kui suitsetajad abi ei saa, milleks üldse maksta ravikindlustust. Sama jottadega. Las nöörimööda käijad maksavad.
ka laste ja penskarite eest. Saaks lahe olema.
ka laste ja penskarite eest. Saaks lahe olema.