Hepsor (HPR1T)

Kas see just vaidlus on, pigem arutelu. Ja ühtlasti teema tõstatamine laiema publiku ette.

Olukord võib veel ka korduda ja kindlasti on investoreid, kes huvitatud realistliku hinnaga suurema koguse Hepsori soetamisest.

Tegin eilsel suveüritusel küsitluse. Väljaspool Eestist, abstraktsel tasandil st. konkreetset ettevõtet keegi ei tea ja tulemused jagunesid selliselt - 70% arvas, et mittepanditud aktsiaid (neid on/oli ju ometi rohkem kui need turgu müüdud 1300?) tasub müüa pikema aja jooksul langeva hinnasammuga ikkagi turule, kuni tasakaalupunkt tekib (disclaimer: ei arutatud küll madala likviidsusega seonduvat, aga mingil tasemel oleks piisav huvi kindlasti tekkinud ja aktsionäride baas laienenud). Otseläbirääkimisi ostjatega eelistas 15% ja muid hübriidvariante samuti 15%. Küsitletud on finantsvaldkonnas tegevad.

Omaette teema on kuidas parandada Hepsori kuvandit Eesti investorkogukonnas, sest ettevõte siiski püüab minu arust oma võimalusi parimal moel realiseerida, lihtsalt nullintresside eufoorias tehtud prognoosid ei ole määratud sellisel kujul täituma. Võiks teha midagi ootamatut edasise positiivse goodwilli saavutamiseks, näiteks integreerida/kinkida Mitt&Perlebachi ehitusvõimekus Hepsori osaks, enamusomanikud ju nagunii kattuvad ja see mõõdukas lahjenemine suuromanike jaoks annaks suure positiivse tõuke kuvandi parandamiseks ja läheks ajalukku. Praegu on väikeaktsionärid unustatud seisus nagu sellest kaasusest siin selgelt nägime.

Selline abstraktne küsitlus ei näita midagi, kui sinna juurde pole räägitud aktsia likviidsuse lugu. Käesoleva aasta käive kokku on olnud €370 000. Siin on olnud ridamisi päevi, kus päevakäive jääb kolmekohaliseks. Ostuäär tihtipeale paarisajast aktsiast koosnebki. Täna nägin turu sügavust vaadates hetke, kus 20 (jah, kahekümne) aktsia turgu müük oleks viinud hinna €6 pealt €5 peale. Juba 1000 aktsia suurused portsud võtavad turu ähkima. Kui 100 000+ aktsiase müügi ääres istuva jäämäega hinna upside-le kaan peale pandaks, ei tormaks keegi hurraaga ostma, vaid enamus ootaks, kuhu hind on langenud, kuni see lagi läbi näritud saab. Minu arust on mõeldamatu sellist kogust siin turgu müüa kui just kolm aastat jutti müügipakkidega turgu surnuks ei loobi, mis jaeinvestorite motile veelgi laastavamalt mõjub, kui see ühekordne discountitud laks.

Kui emaettevõtte investorite viimase kolme aasta kasum kokku lüüa, toimus €3,875 hinnaga müük kasumlikkuse tasemelt P/E=17,5. Ütleks, et ehitusettevõtte kohta pigem isegi hästi saadud. Kui emaettevõtte kasumlikkusega asjad senisest kiiresti paremaks pöörduma ei hakka, olekski €2,2 - €4,4 selline normaalne hinnavahemik selle asja eest.
Eks minus räägib vist see, et ma oleks tõenäoliselt umbes book value pealt või veidi alla mahukama koguse olnud valmis soetama aga nüüd pean enda jaoks Hepsori ümbermõtestama ja üldse mahakriipsutama. Ühe konkreetse aktsionäri eelistamine ei sobi minu mõttemaailma kui me räägime börsiettevõtlusest ja hr Meidlat pidasin siiani eeskujulikumaks Eesti uuema põlvkonna ettevõtjaks, investoriks ja nõukogu liikmeks.

Kaasavaid pakkumisi saab mitmeti korraldada, ja viimase võimalusena milleks siis börsisüsteem üldse on - pane order välja kui müüa soovid. Küll ka ostjaid leidub ja ega enne ei tea kui ei proovi. Ideaalis oleks see kogus võinud jaguneda mitme eri ostja vahel likviidsuse potentsiaalseks tõstmiseks (kuigi teistpidi jah, kui mulle oleks pakkumine tehtud, siis oleksin ka eelistanud osta ainuisikuliselt, aga see ei ole point praegu). Kõik soovijad pidanuks saama võimaluse, eriti kui hind nii palju odavam senisest turuhinnast. Ja IPOst.

sigala
suured kogused müüakse väga harva mis iganes börsifirmas avalikult - 95%+ blokitakse
USAs, Eestis jne
Ma eeldan, et ka siin siis üritati blokitada ja küsiti eelnevalt kõikidelt suurematelt eriti siseringi aktsionäridelt nende huvi kohta.
Ja mingi indikatsiooni võiks anda, kas tuleb veel osa Hepsorist müüki?
Hr Meidla osalus on esialgu veel suht arvestatav, aga mõjud ettevõttele on olemas kui see veel väheneb.
Kokkuvõttes igatahes ootamatu asjade areng Hepsoris ma arvan paljude jälgijate jaoks.
Pikas perspektiivis paneb paika aktsia hinna ainult üks asi. Tulemused.
Kellegi sisenemised, väljumised - palju emotsioone ja lühiajalisselt võib olla drastilisi liikumisi emotsioonide pealt, aga kokkuvõttes ainult tulemused.
Kõige parema mainega founderid, juhid kui nad ei suuda näidata tulemusi kukub asi.
Kõige kehvema mainega firmas kes suudab järjest kasvada - asi lendab.
"abesiki"
Pikas perspektiivis paneb paika aktsia hinna ainult üks asi. Tulemused.

Muidugi. Samas pead ka ise tunnistama, et Hepsori IPO sai tehtud liiga optimistlikult ja need head tulemused ei ole (veel) saavutatud. Kui nad üldse kunagi saavutatakse. IPO-märkijates on kindlasti rahulolematust, õnneks saadud kogused olid enamusel väiksed. Aga selline vaikne negatiivne foon (aastaid juba) ei tööta Hepsori kasuks.

Lisaks on uudiseid pigem harva ja needki korrigeerivad tulemusi sageli üha allapoole. Sellel taustal on kõrgendatud huvi siseringi toimunud tehingute hinna vastu vast arusaadav. Ma ei arvagi, et soovid Hepsorist täielikult väljuda. Aga kui vähendad, siis see on signaal kõigile. Väga hea, et siin ka põhjust selgitasid. Näiteks PRFoodsi lõimes, kui selline üldse eksisteerib, ei oleks analoogilist küsimust mõtet esitada olnudki.

Börsilolek (a la Saunum alguses), mis väikse ettevõtte jaoks on lisaks kallis, peab kandma ka turunduslikke eesmärke ja sellest on Hepsor küll kaugel. Eks te nõukogus vast teete neid ajurünnakuid kuidas tulemused saavutada ja loodetavasti ei lähe kogu tähelepanu väljumishinna üle läbirääkimistele ja pankade nõuetele.

Hepsori IPO ajal rõhutasin omalt poolt korraldajatele, et kõige tähtsam on see, et kui Tädi Maali paneb 100 euri siis tal oleks max võimalus võita. Paljud IPO firmad tegid vea, et hinnastati liiga kõrgele. Tol ajal tõsteti raha mõnesse arendajasse, kes oli Hepsorist väiksem kõrgema valuatsiooni pealt kui Hepsori IPO hind.
Tol hetkel oli vähe inimesi, kes oleks arvanud, et Hepsor võiks kunagi üldse allapoole IPO hinda tulla. Avanes mingi 50%+ ülesse mälu järgi
Mis vahepeal juhtus?
4% Euribor — antud ajahetkes vist võimatu stsenaariumi alla kuuluv ennustus
Ukraina sõda
Kui valuatsioon siin juba jutuks tuli, siis minu jaoks on Hepsori suhtes enim ettevaatlikkusele sundivaks asjaoluks olnud läbipaistmatus ja prognoosimatus selle suhtes, kuidas toimub kasumijaotus emaettevõtte ja selle külge seotud kehade vahel. Jaeinvestori vaatenurgast, kes lepinguid ei näe, muudab see hinnangu andmise ettevõtte võimalikule sisemisele väärtusele sisuliselt võimatuks. Tulemuste avaldamisel on alati suur üllatusmuna, millega koondkasumirida diskonteerida tuleb. Mõni minust paranoilisem võib hakkata siin isegi emaettevõttest kasumi välja kantimist kahtlustama ja seega pole ülemäära üllatav, et tugevalt alla turuhinna insider plokktehing lööb mõnel alarmid punasesse. Arvestades, et Tallinna Börsi ajalugu sisuliselt jaeinvestori lüpsiorgiast koosnebki, ei saa taolist reaktsiooni ka päris põhjendamatakuks lugeda.
PeaLiK
Ma vaataks SPVde struktuuri lihtsamalt.

Kõige olulisem faktor on see, et Laksi, Miti ja Pärloja kõige suurem osa net worthist on Hepsori aktsias. Suurim motivatsioon on siia väärtust luua, kaitsta seda ja hajutada. Nad on väga tõsised tegijad ning profid - mina olen ainuke "kloun" pundis. Emaettevõttele väärtuse loomine on kordades tulutoovam.

KV arendamine on äärmiselt kapitalimahukas ja omakapitali pealt ei suuda ka suurimad kohalikud tegijad kõike ise teha. Krundid (Eestis) on piiratud ja pigem saab neid koostöös finantseerijate v maaomanikega teha.

SPVde struktuur hajutab oluliselt riske.
Abesiki,

Kas on mingi konkreetne põhjus, miks ehitusfirma Mitt ja Perlebach ei ole Hepsori 100% tütarettevõte? Pärla on tubli, aga erinevad omandistruktuurid loovad paratamatult seotud ettevõtete vaheliste tehingute tingimuste osas riske. Eriti kui ehituse käigus midagi pekki läheb ja algab musta notsu mäng.

Projektide finantseerimiseks loodud SPV-d on eraldi teema. Ma usun, et nende kasutamise mõte on investoritele üldjoontes arusaadav, aga aegajalt oleks hea anda Hepsori poolt ülevaade lõppenud projektide tulemi jaotusest ning eriti sellest, kuipalju ja miks erines lõpptulem Hepsori jaoks tema formaalsest osaluse suurusest SPV-s.
Ei vaidle vastu - pädev argument, aga kui arvestada, et Mitt ja Pärloja omavad emaettevõttest kahepeale 13.15% + 13.15% ning ülejäänud 73% kasumist tuleb muude "klounidega" jagada ning samas läheb Mitt & Perlebach OÜ kaudu laekuv kasumiosa nende kahe vahel 50/50 jagamisele, näen mina siin küll teatud huvide konflikti võimalust. Olukorras, kus börsihinna kaudu mõõdetav net worth pole praktikas olulist allahindlust tegemata likviidselt realiseeritav (nagu just demoti), võib ahvatlus kiiremal viisil oma investeeringu pealt tulu välja võtta, kaaluda üle teoreetiliselt arvestusliku net worthi mõningase kahanemise.
Ehitus pole olnud yldiselt eriti aktraktiivne äri. KV arendamine on tavaliselt tulutoovam (pikaajaline keskmine). Võrdle nt Merko vs Nordecon. Laks ega mina pole Mitt & Perlebachiga yldse seotud. Ja pigem on umbes olematu motivatsioon ehituse peavaluga kokku puutuda. Sellest on olnud eelnevalt ka juttu, et ehituslepingud on täpselt paika pandud ning Hepsori omanikele annab nn oma ihuehitaja lähedus kiiruse, eksponentsiaalse peavalu vähendamise vs turult pakkumiste võtmine.
PeaLiK
Mitt ja Pärloja omavad oluliselt rohkem. KAMP on nende haldusfirma. Nad on suurimad shareholderid Hepsoris.
Ok, see paneb asjad natuke paremasse valgusesse. Muude "klounide" share Hepsoris oleks siis 47,5%.
"abesiki"
Ehitus pole olnud yldiselt eriti aktraktiivne äri. KV arendamine on tavaliselt tulutoovam (pikaajaline keskmine). Võrdle nt Merko vs Nordecon. Laks ega mina pole Mitt & Perlebachiga yldse seotud. Ja pigem on umbes olematu motivatsioon ehituse peavaluga kokku puutuda. Sellest on olnud eelnevalt ka juttu, et ehituslepingud on täpselt paika pandud ning Hepsori omanikele annab nn oma ihuehitaja lähedus kiiruse, eksponentsiaalse peavalu vähendamise vs turult pakkumiste võtmine.

Mis hetkel teate, et ehitushind on turuhind? Kui konstantselt oma "ihuehitaja" on ehitajaks, siis kuidas teada, kas Hepsor AS ehitab turuhinnas? Juhul kui on ehitaja-arendaja grupp üks, siis on arusaadav, kui mitte, siis tekivad need küsimused, sest Hepsoril sisuliselt puudub võimalus teisi turul kasutada?
Mida te jaurate selle Hepsoriga siin ühe turuvälise äritehingu pärast? Aktsia on nii odav, et nagunii ostab Infortar selle varsti ära :)
Hepsori 2024. aasta II kvartali konsolideeritud müügitulu ulatus 5,2 miljoni euroni ja puhaskahjumiks kujunes 0,56 miljonit eurot (sh emaettevõtte omanikele kuuluv osa puhaskahjumist oli 0,65 miljonit eurot). 2024. aasta I poolaasta konsolideeritud müügitulu oli kokku 7,4 miljonit eurot ja puhaskahjum 1,5 miljonit eurot (sh emaettevõtte omanikele kuuluv osa puhaskahjumist oli 1,5 miljonit eurot).

Kahjum jaotatakse 100% (või rohkemgi) emaettevõttele; kui on kasumit jagada, jääb senise track recordi põhjal emaettevõttele sellest nibin-nabin 50%.

Tsiteerides klassikuid: "Pikas perspektiivis paneb paika aktsia hinna ainult üks asi. Tulemused."
Tõstaks teemat: Planet42 saaga võib veel korraliku koguse Hepsori aktsiaid saadavale tuua, küll ilmselt ainult väljavalitutele, mitte lihtinimestele.

Arco langetas oluliselt prognoose, Hepsor mitte. Eks need tulemused on siis kunagi näha. Klassika. Ma arvan, et neid näevad eelkõige need müstilised vähemusosanikud. Hakkaks ka õige vähemusosanikuks?
Pealik, kas mitte "turg"?