Hariduspoliitika Eestis - head ja vead

Selle kohta käib vast see suundumus:

12 Likes

Viimane võiks olla ka:
Kas see ristkülik:
a) paneb teid ennast solvatuna tundma
b) sümboliseerib patriarhaalset opressiooni ja “valgete privileege”
c) identfitseerib ennast kolmnurgana

5 Likes

Mulle on jäänud mulje, et tänapäeva keskkooli matemaatika aine õppekavadest on integraalarvutus välja visatud. Kas mul on õigus? Ei ole hetkel viitsimist hakata õppekavade ametlikes tekstides sobrama.

1 Like

See on juba kindlasti NO-NO! Mõtle nüüd ise – diferentseerimine. Pühaees. Uue Ajastu Koolis õpitakse diversifitseerimist ja ekvaliseerimisvõrrandeid.

2 Likes

Integreerimist pole keskooli riiklikus õppekavas kunagi olnudki. Isegi mitte vene ajal.

Differentseerimine ühes dimensioonis ja summa reegel on olnud, ning lihtsate polünomiaalsete funktsioonide uurimine on olnud, aga mitte eriti sellest kaugemale.

To: raulir
No kuule, ma ise õppisin tavalises keskkoolis integraale päris kõvasti (arvutati erinevate kujundite pindalasid näiteks, pidi valemeid meelde jätma) ja ka ülikooli sisseastumiseksamitel oli samuti vastav küsimus.

2 Likes

Tunnetuslikult täpselt nii see on, aga on üks suur probleem → PISA testid.
pisa

Mina seda selgitada ei suuda.

1 Like

Ma olen kindel, et riiklikus õppekavas peale mõiste tutvustamise praktilist integreerimist pole olnud.

See näitab, et see “julm” süsteem, mida haridusminister lammutada üritab, tegelikult töötab.

Lk 12.

See on seal osa “laiast matemaatikast”, mulle jääb seal veidike segaseks, et mis tingimustel ja kuidas seda õppida saab ja kas kõik koolid peavad seda pakkuma. Kohustuslikus matemaatikas seda pole.

Minu ajal (1993.) õpetati seda osades koolides. Meile õpetatigi seda umbes sellises mahus, ca ühes tunnis ja ilma ülesandeid lahendamata, lihtsalt et mida integraali märk ja rajad tähendavad :slight_smile:

Ma tegin ka riigieksamit ca 2003. paiku ja seal integreerimist polnud.

Ok, selgub, et peale 2014. on tehtud veidike differentseerimist matemaatikas :slight_smile:

d) lõika ümber endale sobivaks kujundiks

3 Likes

Lõpetasin keskkooli 1976, integraale mäletan siiamaani, neid õpetati 10. ja 11. klassis päris põhjalikult.

3 Likes

Matemaatika õpik XI klassile. 1980
DIGAR
Integraal põhitõdedena täiesti olemas.

2 Likes

Kas arvutasite lükatiga? Meie saime seda vaid veidi. Aga eks hilisem väljalase ilmselt ka.

See näitab, et lõvist kiiremini jooksmise asemel piisab sellest, et sõbrast kiirem oled.

1 Like

Ilmselt oleks viimane aeg 30-ndate gümnaasiumi õppekavadelt tolm maha pühkida ja kasutusele võtta.
(koos arusaamisega, et allpool etteantud taset lõpeb õppeaasta soovitusega endale jõukohasem tegevus otsida).

1 Like

Integreerimine oli täiesti olemas. Sul on äkki mingi oma isiklik vene aeg?

Meil õpetaja ütles, mat-füs eriklassis, et vanades vene tõlkeõpikutes on integreerimisülesanded ka sees, aga Eestis kinnitatud õppekava nende lahendamist sellisel tasemel ei nõua.

Raulir, Sa oled lihtsalt niipalju noorem, kui siinsed konservatiivsed vanamehed on. Ju siis tõmmati koolide õppekavad lahjaks juba päris 1990-date alguses või 1980-date lõpus.