Hagen Bikes (HAGEN)

Ei, invictus, sa oled ajupestud ja kinnimakstud ja eurorast ja pehme ja Eesti rahva aastasadade pikkusi püüdlusi nulliv kommunist, kui sa 24/7 maasturis ei ela.

Ole natukenegi meeees ja telli siis takso vähemalt vms. (aga mitte Elektritakso)
invictus, ma saan sellest kõigest suurepäraselt aru, aga tõin lihtsalt enda pealt näite, et kõigile ei sobi see ratta variant. Eriti kui keegi meist ei jää igavesti nooreks. Ma Kalamajas elades tihti jalutasin Kadriorgu tööle või sõitsin rattaga, täitsa mõnus oli, talvel eelistasin jalutamist, st kõik oleneb vahemaadest jne.
Ma olen kahel käel parema linnaplaneerimise poolt, aga see peaks käima niipidi, et enne rajame normaalsed rattateed ja siis sunnime inimesi autodelt ratastele üle minema, sama ühistranspordiga. KUI on võimalused, siis neid ka kasutatakse.
Tallinn on väga laiaks venitatud ja magistraalid on paraku vajalikud, küll ei pea need läbi kesklinna minema, enamusel polegi sinna asja, vaid on vaja liikuda ühest linna otsast teise. Väga hea on näiteks valminud Talllinna ringtee. Kloostrimetsast Ääsmäele sõidab poole tunniga, st kiiiremini kui kesklinnast, tipptunnist ma parem ei räägigi. Tänu sellele ei pea ma läbi linna sõitma ja see koormus jääb olemata kesklinnale. Rohkem on vaja just selliseid lahendusi.
PS ei jää ka jpedro igavesti nooreks ja terveks
Eks (mugav) hoiukoht on ikkagi äärmiselt oluline. Eramaja omanikel pole küsimustki, kortermajades keeruline. Paneelikates (mis moodustavad Tallinna elamispindadest suure osa) on vist keldris ka mingid panipaigad olemas, aga trepist jalgratta igapäevane üles sikutamine teab mis lõbus ja jätkusuutlik tegevus ei ole.

Tartu lahendas analoogse probleemi KOVi pakutava rattarendi teenusega. Toimis vist päris edukalt - vähemalt Tartu linnapildis jäid need rattad igal pool silma ja kasutajaid oli. Teenus pole vist päris 12 kuud, talveks ikka korjatakse rattad kokku, aga äkki 8 kuud kasutusperioodi mängib ikkagi välja. Sel juhul pole hoiustamiskoht kasutaja probleem.
"Risto"
TNT ja Murzilka, olete oma naljadega vales sajandis. Aastal 2021 on enamik arenenud Euroopa linnades jala- ja jalgrattakasutus Eesti keskmisest kordades kõrgem. Inimesed on õnnelikumad, tervemad ja ka autoga sõite saab efektiivsemalt teha, sest ummikuid on vähem ja liiklusvoog sujuvam. Igaks liikumisviisiks kasutatakse proportsionaalselt sobivat vahendit. Keskmine tola ei käi kolmetonnise maasturiga kodupoes õlul järgi. "Keskmise" eestlase tagurlikkus ja mugavustsoon nii transpordi-, energia- ja muudel teadusteemadel on pigem piinlik. Aga õnneks on see vaid vali vähemus, areng on meeldiv ja sellest osa saamine sügav rõõm.

Väike lugemissoovitus pühade ajaks: https://rahvaraamat.ee/p/pehme-linn

Seda keskmise eestlase tagurlikkust nimetatakse post-sovjetlikuks pohhuismiks (TM).
Levinud Ida-Euroopas ja väheneb koos põlvkondade vahetusega.
Mul on imelik tunne, et jalgrattad üksi seda linnade transpordiprobleemi ära ei lahenda. Pigem on siit veel puudu päris mitmed liikurid ja õige mitu startuppi saab sel teemal veel tuult tiibadesse. Vanemat põlvkonda silmas pidades liigub mõte pigem mingi elektrilise mini-ATV poole, millel selja taga kast toidukottide jaoks. Pensionäridele võib-olla autonoomselt liikuv 2 istekohaga neljarattaline, umbes nagu golfikärud, aga klaasidega, et tuul peale ei puhuks. Elmo Renti juht kontorist keerab rooli ja sellel on luba liikuda kergliiklusteel. Nagu sel mini-ATV-lgi. Tõuksid ja jalgrattad on nooremale põlvkonnale ja kõik need mahuvad koos ära kergliiklusteele.
Siin on probleem selles, et tegelikult ei ole olemas sellist asja nagu kergliiklustee. On kõnniteed ja siis on rattateed, kusjuures normaalne jalgsi- ja rattaliiklus toimib siis, kui need kaks on eraldatud. Sel juhul saab panna ka tõuksid rattateedele (ja võtta need ära kõnniteedelt). Sellised ATV tüüpi asjad ei sobi kahjuks ka väga ei kõnniteedele (liiga kiired ja massiivsed), rattateele (liiga suured ja samas aeglased selles vanainimese konfiguratsioonis) ega autoteele (liiga aeglased). Seega ehkki need oleks kasulik lisandus, tuleb tõdeda, et ega neid hetkel kuhugi liiklusskeemis panna ei ole. Ehk tulevikus tekib mingi neljas rajatüüp.
"kindsigo"
Mul on imelik tunne, et jalgrattad üksi seda linnade transpordiprobleemi ära ei lahenda. Pigem on siit veel puudu päris mitmed liikurid ja õige mitu startuppi saab sel teemal veel tuult tiibadesse. Vanemat põlvkonda silmas pidades liigub mõte pigem mingi elektrilise mini-ATV poole, millel selja taga kast toidukottide jaoks. Pensionäridele võib-olla autonoomselt liikuv 2 istekohaga neljarattaline, umbes nagu golfikärud, aga klaasidega, et tuul peale ei puhuks. Elmo Renti juht kontorist keerab rooli ja sellel on luba liikuda kergliiklusteel. Nagu sel mini-ATV-lgi. Tõuksid ja jalgrattad on nooremale põlvkonnale ja kõik need mahuvad koos ära kergliiklusteele.

Eks jalgrattad lahendavad teatud distantsini ja inimeste arvuni. Eespool pakuti, et "kuni 10km". Ühe jaoks kuni 10km, teise jaoks kuni 5km, aga suuremates linnades pikemate vahemaade läbimisel võtab jalgratas juba liiga kaua aega (kui just sportlane ei ole). Väiksemates linnades (ja Tartu on väiksem linn kui Tallinn) on jagrattaga võimalik "katta" suurema osa linnast. Tallinnas Nõmmelt Mustamäele võib olla täitsa OK rattaga sõita. Nõmmelt Piritale on juba see sportlase kategooria.
Samamoodi on jalgrattaga lihtne sõita üksi. Ka ühe väiksema lapsega on okei. Mitme lapsega juba keeruline (mitme väikese lapsega, sõltuvalt laste vanusest on ka ühistransport väljakutse) mis kallutab kaalukausi isikliku auto suunas.
"invictus"
Seega ehkki need oleks kasulik lisandus, tuleb tõdeda, et ega neid hetkel kuhugi liiklusskeemis panna ei ole. Ehk tulevikus tekib mingi neljas rajatüüp.

Just. Tulevikus peaks olema eraldi nn kergliiklustee, millel liiguvad autonoomsed liikurid ja lisaks võib-olla ka jalgratturid ja tõuksid. Aga mitte jalakäijad. Max kiirus oleks tehnoloogiliselt piiratud mingi 25 km/h nagu praegu Bolti tõuksidel, kõik liikurid oleks varustatud 5G ühendusega, et nad omavahel üksteise liikumisega arvestada saaksid ja võib-olla ka tellimussõite teeksid, hajutades ennast laiali strateegilistesse kohtadesse, kus tavaliselt klient peale astuda soovib. See oleks palju paindlikum ühistransport kui tänased linnaliini bussid.

Iseküsimus, mille arvelt ja kuhu sellised autonoomse liikluse rajad tekitada. Osaliselt ilmselt bussirajad läheksid käiku.
No nii , teemapüstitus oli kas märkida või mitte. Mitte ett linn tuleks ümber ehitada .:)
Reede ma pakun?
See kastiratas on tore asi aga seda võiks kuidagi täiendada. Olgem innovatiivsed!
Näiteks külmkapp võiks kastis olla ja printer ja fax.
Vot see oleks juba riistapuu.
Seda saaks müüa juba kui liikuv kontor :)
"TNT"
Aga sa Risto naudi saabuvat õnne. Mina olen oma elus tõelist õnne näinud , kui vaid üks samm oleks tulnud veel teha ja saabunud oleks kommunism. Siiamaani mäletan kui askeldasin vatipükstes ja vatijopes kangiga külmunud raudteevagunist mingit sütt raiuda -20 neses temperatuuris musta tähistaeva all. Ori süsteemis.
Umbes selline jälk koht saab olema rohepöörde järgne euroopa.

"TNT"
No nii , teemapüstitus oli kas märkida või mitte. Mitte ett linn tuleks ümber ehitada .:)
Reede ma pakun?

"invictus"
Siin on probleem selles, et tegelikult ei ole olemas sellist asja nagu kergliiklustee. On kõnniteed ja siis on rattateed, kusjuures normaalne jalgsi- ja rattaliiklus toimib siis, kui need kaks on eraldatud.

Mõistusega tavainimene saab rattaga kõnniteel kenasti sõidetud. 90% ajast/ulatuses on need nagunii tühjad. Jalakäija läheduses võtad kiirust alla ja arvestad, et ta võib suva hetkel suvalises suunas liikuda. 40 km/h kihutada muidugi seal ei saa.
"harley"
See kastiratas on tore asi aga seda võiks kuidagi täiendada. Olgem innovatiivsed!
Näiteks külmkapp võiks kastis olla ja printer ja fax.
Vot see oleks juba riistapuu.
Seda saaks müüa juba kui liikuv kontor :)

Selle peale ei tulnudki, et asi sobib kenasti grüünesse piknikule ehk joomasõiduks. Söögid-joogid kasti ja... ümber ka ei kuku.
"TNT"
Reede ma pakun?

Vaidlen vastu. Hageni rattad on täpselt sellised, mida turundatakse kui auto asendajat. Selliste rataste (kohalik) turg kasvab tugevas korrelatsioonis sellega, kas (või missuguses tempos) muutub linnade infrastruktuur ja jalgrattateede võrgustik koos talvise teehooldusega kas paremaks või halvemaks.
Aktsia käekäigule lõppkokkuvõttes päris oluline, kuidas need trendid muutuvad.
kui võimas subwoofer ma saan paigaldada seda kastile?
"pahurik"
invictus, ma saan sellest kõigest suurepäraselt aru, aga tõin lihtsalt enda pealt näite, et kõigile ei sobi see ratta variant. Eriti kui keegi meist ei jää igavesti nooreks.
/.../

"Visahing"
"flatuu"
"Visahing"
See käru kast võiks olla karbonist,käru kergem ja nägusam. Naabrimehel miskit on ,pole vaadanud mis täpselt,aga kui tänaval läheb,siis nagu kombain.

karbonist kast teeb ratta ma usun ca´ poole kallimaks. vineer on jah raske, aga karbonist kast on 50...100 korda kallim, võttes arvesse kasti tegemiseks vajalikke vorme ja tehnoloogiat. kaste tuleb ju mitmes tüübis ja mõõtmes, mille tootmiskogused mikroskoopilised. karbonist detailid jäävad täna küll ikka vormelite materjaliks. lisaks sellele, tuleks rattaid müüa rohelise kontseptsiooni osana, karbon on paraku üks kõige punasema jalajäljega materjal - vineer seevastu mitte.

Jama jutt, oma vineerist kasti tõmbad vormivahaga üle, polüester ja klaasriie peale ja ongi vorm valmis.
Ok, kui koonerdada, teed välimise ja sisemise ringi karbonist ja sisemise klaasriidega. 4 kihti piisavalt tugev. Huvitav, et karbon rattad kallid ja hinnas- sama asi võiks ka kastika eelis olla, et kui teised ikka neid kolakaid teevad, teha siin mersusid.

pet vaik + klaasriie ei sisalda grammigi karbonit! mina rääkisin ikka karbon / kevlar komposiitmaterjalidest :-)
"Draax"
Tartu lahendas analoogse probleemi KOVi pakutava rattarendi teenusega. Toimis vist päris edukalt - vähemalt Tartu linnapildis jäid need rattad igal pool silma ja kasutajaid oli. Teenus pole vist päris 12 kuud, talveks ikka korjatakse rattad kokku, aga äkki 8 kuud kasutusperioodi mängib ikkagi välja. Sel juhul pole hoiustamiskoht kasutaja probleem.
Korrigeerin seda - rattad on pmst 12 kuud aastas väljas, talveks korjatakse ära vaid elektrimootoriga ühikud. Teistele pannakse naelrehvid alla ja sõida palju süda lustib. Sel nädalal pandi erandkorras süsteem kinni, sest lumesadu suhteliselt tõsine.

"margus"
"pahurik"
invictus, ma saan sellest kõigest suurepäraselt aru, aga tõin lihtsalt enda pealt näite, et kõigile ei sobi see ratta variant. Eriti kui keegi meist ei jää igavesti nooreks.
/.../

Sarkasmipuhang põhines asjaolul, et IPOtav ettevõte pakub tootena ühte lisavõimalust linnas autota liiklemiseks. Selle peale kirjutati, et tootel on jumet, sest mujal on tõestatud ja kogetud autota linnas liikumise üleüldine positiivsus, mis meil aga sagedasti eelarvamuste ja infra taga kinni on. Ent onud kasutavad juttu võimalusena seosetult rusikaga vehkimiseks teemal, et ELi rohepööre on loll ja sööb end sabast ning kommunistid üritavad autosid ära keelata.

"2korda2"
"Draax"
Korrigeerin seda - rattad on pmst 12 kuud aastas väljas, talveks korjatakse ära vaid elektrimootoriga ühikud. Teistele pannakse naelrehvid alla ja sõida palju süda lustib. Sel nädalal pandi erandkorras süsteem kinni, sest lumesadu suhteliselt tõsine.

Tartus on lisaks tavalistele linnaratastele ka posu elektrilisi kastirattaid möödunud suvest saati rendis, ent ma neid peale üksikute katsesõiturite all liiklemas näinud pole (põhjuseks küllap tavarattast märksa pikem rentimisprotsess), peamiselt on nood rahulikult oma "kodubaasis" seisnud. Renditavaid rattaid saab igaüks guugeldada ja jutuks oleva tootja valikuga võrrelda: Urban Arrow Family Edrive, Bakfiets Trike Edrive, Bakfiets Trike Edrive Cargo.

Siin on huvilistele üks PDFitäis linnarataste full-on propagandat ka.

Väljavõte, millele ma vastu ei oska vaielda, aga mis tõenäoliselt nii mõnegi matšo hinge ei mahu (meenutagem hiljutist kelle jaoks tee ehitati't):

Sõiduteel sõites sõida julgelt sõiduraja keskel. Kastiratas on nii lai, et isegi tee serva hoides ei jää autojuhtidele piisavalt ruumi, et sõidurajalt lahkumata kastirattast turvaliselt mööduda. Sõidutee serva hoides võib mõni hoolimatu autojuht püüda Sinust ohtlikult lähedalt mööda 'pressida', samas kui sõiduraja keskel sõites näeb autojuht juba kaugelt, et ta mahub mööda vaid juhul, kui vastassuunast pole ühtki sõidukit tulemas. Ära karda olukorda, kus autojuht peab Sinu taga kiirust alandama ja turvaliseks möödumiseks sobivat hetke natuke ootama - sõidutee on mõeldud ühtviisi nii kastiratturi kui autojuhi jaoks.
Tartus on lisaks tavalistele linnaratastele ka posu elektrilisi kastirattaid möödunud suvest saati rendis, ent ma neid peale üksikute katsesõiturite all liiklemas näinud pole (põhjuseks küllap tavarattast märksa pikem rentimisprotsess), peamiselt on nood rahulikult oma "kodubaasis" seisnud.

Olen ise nädalaks Urban Arrow rentinud ja väga positiivne mulje jäi! Rentinuks veelgi, aga see oli suht alati järgenvaks kuuks ajaks broneeritud. Nüüd oktoobris-novembris vist tekkis rohkem vabu aegu alles.
Kui maja ehitus kogu vaba finantsi ei neelaks, siis ostaks sellise kastiratta küll. Auto jätaks pikemateks sõitudeks ikka alles, aga teise auto ostu saaks kenasti ära jätta. Kahe eelkooliealise vedamiseks ideaalne lahendus ja toimib iga ilmaga (okei, päris paksu lumega ei ole enam optimaalne).
Peamine probleem on tõepoolest hoiustamine kodus juhul kui elad korteris. Ehk jõuab kunagi ka meie kinnisvaraarendus sinnani, et mõeldakse ka sellistele asjadele.