Kastirataste buum on paljudes euroopa linnades ikka korralik üldise jalgrattabuumi sees. Kui mul oleks endal praegu väiksed lasteaias käivad lapsed, siis ostaks kohe sellise kastiratta. Kui nüüd see ERRi saates kõlanud fakt on õige, siis 25% Kopenhageni peredest, kus on 2+ last (või oli see 3 last) on kastiratas liiklemiseks olemas.
Hagen Bikes tegutseb kindlasti selles valdkonnas oma toodetega, kus koguturg kasvab kiiresti.
Mina olen Tallinnas sõitnud 15 aastat aastaringi jalgrattaga ja ilm takistuseks ei ole. Võrreldes keskeuroopaga on Eestis tugeva vihmasajuga või talvel -lumesajuga päevi tegelikult vähe. probleem on eraldi katkematute jalgrattateede puudumine nendel lõikudel, kus on inimestel vaja asja pärast igapäevaselt liikuda ning olemasolevate kõnniteede ja kergliiklusteede väga vilets hooldamine talvel. on tavaline vaatepilt, et kõrval autotee on väga hästi hooldatud (sahk käib mitu korda päevas üle), aga kergliiklusteel on samal ajal hooldus väga vilets ning rohkem kui 1x ööpäevas sahk reeglina kergliiklusteele ka lumesajusel päeval ei satu.
Ida-Euroopaks olemine vabandus olema ei peaks. Riias on olukord Tallinnast palju parem, Vilniuses samuti. Varssavis on jalgrattateede võrk üle kogu linna ikka uskumatult hea.
Siinne diskussioon on praegu väga palju seotud turunõudlusega, mitte ettevõttespetsiifilise võimekusega sellest osa saada.
Nüüd peaksid uued investorid küsima, kuidas suudab Hagen kasvada, millised on kapitalivajadused, ligipääs tehnoloogiale, inimressurssidele, et (kasumikult) kasvada ja tootmis- ja müügimahte suurendada.
Vaatadates numbreid, siis näeme, et ettevõttel on praegu minimaalne majandustegevus.
Võimalik, et meile pole räägitud mingitest arengusjärgus olevatest koostööprojektidest näiteks ärikliendisegmendis, või koostööst Comodule-iga, millega ettevõte katapulteerub kõrgemalt kasvukursile minimaalsete kapitalivajadustega.
Kuid praeguses etapis on ettevõttes täiesti algusjärgus oma arenguteel. Isegi kui siit tuleb kõrge valuation ja suur hetkeline nõudlus aktsiate järele, siis väidan, et see ei muuda äritegevuse väljavaateid otseselt paremaks.
Kui lähitulevikus vajab ettevõte uusi emissioone, siis lahjendatakse tulevased aktsionärid väiksemaks. Selline stsenaarium on väga tõenäoline. Seda peaks ettevõte uuesti kommunikeerima, milline on tuleviku ärimudel - kas plaanis on olla disainiettevõte või tootmisettevõte. Kui viimane, siis see eeldab ilmselt palju suuremat raha kaasamist kui praegu on küsitud.
Nüüd peaksid uued investorid küsima, kuidas suudab Hagen kasvada, millised on kapitalivajadused, ligipääs tehnoloogiale, inimressurssidele, et (kasumikult) kasvada ja tootmis- ja müügimahte suurendada.
Vaatadates numbreid, siis näeme, et ettevõttel on praegu minimaalne majandustegevus.
Võimalik, et meile pole räägitud mingitest arengusjärgus olevatest koostööprojektidest näiteks ärikliendisegmendis, või koostööst Comodule-iga, millega ettevõte katapulteerub kõrgemalt kasvukursile minimaalsete kapitalivajadustega.
Kuid praeguses etapis on ettevõttes täiesti algusjärgus oma arenguteel. Isegi kui siit tuleb kõrge valuation ja suur hetkeline nõudlus aktsiate järele, siis väidan, et see ei muuda äritegevuse väljavaateid otseselt paremaks.
Kui lähitulevikus vajab ettevõte uusi emissioone, siis lahjendatakse tulevased aktsionärid väiksemaks. Selline stsenaarium on väga tõenäoline. Seda peaks ettevõte uuesti kommunikeerima, milline on tuleviku ärimudel - kas plaanis on olla disainiettevõte või tootmisettevõte. Kui viimane, siis see eeldab ilmselt palju suuremat raha kaasamist kui praegu on küsitud.
Üldise turunõudlusega saab enamik turuosalisi kaasa purjetada. Põnevaks läheb siis kui turg hakkab küllastuma. Võime selle saabumist täpselt ette ennustada on oluline, aga praktikas on seda keeruline teha.
Umbes samasugust arutelu nägi aasta-paar tagasi ka Ampleri teemas - üks asi on sõita esimeste seas tõusva turu laineharjal, aga kui pakkumise serv kasvama hakkab, siis kas konkurentsieeliseid jätkub?
Umbes samasugust arutelu nägi aasta-paar tagasi ka Ampleri teemas - üks asi on sõita esimeste seas tõusva turu laineharjal, aga kui pakkumise serv kasvama hakkab, siis kas konkurentsieeliseid jätkub?
Siin teemas on nii vaikne et sellest ipost raketti vaevalt tuleb, pigem üks kohmakas kastiratas.
Praegusel defitsiitsel elektri ajastul saaks nendele ratastele hoopis teise jume anda.
Ostad ratta viid koja ja kukud väntama. On sellised rattad mis on puki otsas väntad ja toodad elektrit.
Tahad kodus telekat vaadata siis ronid ratta selga ja kukud väntama (oled nagu väike akupank).
Põhimõtteliselt Enefit 2 ja kõik saavad suveks rannavormi :)
Ostad ratta viid koja ja kukud väntama. On sellised rattad mis on puki otsas väntad ja toodad elektrit.
Tahad kodus telekat vaadata siis ronid ratta selga ja kukud väntama (oled nagu väike akupank).
Põhimõtteliselt Enefit 2 ja kõik saavad suveks rannavormi :)
Sparta jõusaal võiks ka sellised panna ja nimetada end elektrijaamaks. Saaks hoida need Terviseameti zombid eemal.
Olgem ausad, natuke vara selle ettevõtte jaoks börsile tulla. Loodan et börs jõuab samale arusaamisele mis oakohviga.
"SideKick"
Olgem ausad, natuke vara selle ettevõtte jaoks börsile tulla. Loodan et börs jõuab samale arusaamisele mis oakohviga.
First north on uus Funderbeam? Või kui Funderbeam ei sobi, siis First North ikka sobib...
https://www.aripaev.ee/saated/2021/12/03/hagen-bikes-valistas-funderbeami-parema-tuleviku-nimel
"Tohohtont""SideKick"
First north on uus Funderbeam? Või kui Funderbeam ei sobi, siis First North ikka sobib...
https://www.aripaev.ee/saated/2021/12/03/hagen-bikes-valistas-funderbeami-parema-tuleviku-nimel
kas noteerimine Funderbeames on odavam/kallim kui First noth-is?
LHV teenustasu hammustab ikka korralikult.
"Liivar"
LHV teenustasu hammustab ikka korralikult.
Jep, viimane mini-IPO, kus ma LHV vahendusel osalen. Asi muutub muidu juba absurdiks.
Arvestades suurt ülemärkimist otsustas Hagen nõukogu jaotada uued aktsiad pakkumises osalenud investorite vahel järgmistel põhimõtetel:
Hagen varasematele investoritele ja töötajatele, kes pakkumises osalesid jaotatakse kõik märgitud aktsiad;
Kõigile ülejäänud avalikus pakkumises osalenud investoritele, jaotatakse kuni 30 aktsiat;
Ülejäänud aktsiad jaotatakse ühtlaselt proportsionaalselt investori poolt märgitud pakkumise aktsiate arvuga.
Kui palju siis varasematele investoritele ja töötajatele jaotatakse? Seda kirjas pole, mistõttu ei ole ka teada, palju aktsiaid jaotatakse proportsionaalselt. Samas, kui märkijaid oli 6530 ning igaüks saab kuni 30, siis teeb see 195900 aktsiat ehk rohkem, kui kokku jaotatakse. See tähendab, et oli arvestatav hulk neid, kes märkisid vähem kui 30 aktsiat (79,20 eurot) ja/või varaseamd investorid ja töötajad märkisid aktsiaid väga vähesel määral.
Kuni 30 võib tähendada ka, et antakse vaid nt 24 tk. Ei olnud kirjas, et igale märkijale 30 garanteeritud.
"viru1000"
Kuni 30 võib tähendada ka, et antakse vaid nt 24 tk. Ei olnud kirjas, et igale märkijale 30 garanteeritud.
kuni 30 tähendab, et need, kes märkisid rohkem kui 30, saavad 30, ja need, kes märkisid vähem kui 30, saavad oma märgitud koguse.
Mina isiklikult seda kastiratast märkinud küll pole aga see mida ma loen lõhnab küll kehvasti.
Hageni nõukogu otsustas kõigile varasematele investoritele ja töötajatele, kes pakkumises osalesid jaotada kõik märgitud aktsiad. Kõigile ülejäänud avalikus pakkumises osalenud investoritele, jaotatakse kuni 30 aktsiat.
Hageni nõukogu otsustas kõigile varasematele investoritele ja töötajatele, kes pakkumises osalesid jaotada kõik märgitud aktsiad. Kõigile ülejäänud avalikus pakkumises osalenud investoritele, jaotatakse kuni 30 aktsiat.
"naxitrall"
Siin teemas on nii vaikne et sellest ipost raketti vaevalt tuleb, pigem üks kohmakas kastiratas.
Panin puusse
Rattale tuleb kasti asemel nüüd vormelite turvakorv panna, lend võib ohtlik tulla
"harley"
Mina isiklikult seda kastiratast märkinud küll pole aga see mida ma loen lõhnab küll kehvasti.
See oli ju tutvustavas dokumendis ilusti kirjas ja ei tohiks küll nüüd teab mis avastus olla.
"invictus""harley"
See oli ju tutvustavas dokumendis ilusti kirjas ja ei tohiks küll nüüd teab mis avastus olla.
Siis on tore. Kuna minul huvi puudus siis pole viitsinud isegi lugeda.
Kurat, mina enam ei osale nendes IPO-des, see 3 eurot ikka üle mõistuse raha, selle eest saaks ju korraliku kohvi osta kusagil ja ehk isegi piparkoogi kaasa ja nüüd pean selle ära maksma mingitele ahnetele pankuritele! Need IPOd pidid ju 100% pässiv kindel profit olema, nüüd ma pean igakord KOLM eurot maksma. Kus on inspektsiooni silmad????