Finantsinspektsioon investorite kaitsel

arvon
... aitab neid küsimus, et kui Sunni divisjonis ollakse selgel veendumusel, et ka 1 aktsiaga saab turgu manipuleerida, siis ega pole äkki juba tänaseks päevaks avastatud, et ka ilma aktsiateta saab turgu manipuleerida ?

Teadlik hoidumine aktsiate ostmisest on küll aktiivne ja teadlik töö hinna madalal hoidmise suunas => Esiteks manipulatsiooni case' FIst, teiseks EMTAst tulumaksu ettekirjutus kõigile kelle positsioonid kunstlikult odavad olid ja kolmandaks to spice it up Rinja hagi kõigi vastu.
Olles käesolevaga kogenud, kuidas valikuline uurimine toimub, olen täiesti kindel - see ei ole prokuratuuril esimene ega viimane kord sellist tsirkust korraldada.

See on moraalselt rusuv ja vähendab paljude usku meie riiki. Selline asjaajamine laostab ka prokuratuuri ennast. Mätsimine tekitab võrgustiku, kus keegi on alati kellelegi “määrdunud” teene võlgu, vastutasuks sellele on silmade kinni panemine mõnes muus asjas, rikkumiste mittemärkamine jne. Sellele järgneb juba ringkaitse ja nii edasi ja nii edasi. See on areng bütsantsliku “käsi peseb kätt“ kultuuri suunas.
Me ei taha ju sellist kultuuri?

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/autorollo-volausaldaja-kone-mis-kohtus-katkestati-toendid-mis-kinnitasid-perekond-rosimannuste-tegutsemist-moondusid-mitte-millekski?id=74183215

Ma arvan, et selle viimase küsimusega on nii, et kas me tahame või mitte, aga ta on juba siin. Minu ja venna Skano protsessis on olukord, et "poisid" Finantsinspektsioonist kujutasid ette mingit märga unenägu ja panid selle kirja. Et kätepesu korras oli võimalik selle unenäoga jalutada proksi uksest sisse ja protsess algatada, siis nii see algas. Küsite, et no kuulge - kaks kohtuastet on ju ka leidnud, et põhjendatud süüdistus ? No aga nii ongi see kätepesu ja võileiva määrimine käimas, et teatud plaanid, olgu need kui vildakad tahes, viiakse läbi. Prokuratuur jalutab neile toodud materjaliga kohtusse. Esimese astme kohus vaatab ainult proksi toodud pabereid, praktiliselt mitte ühtegi meie tunnistust pole ta arvestanud ega analüüsinud ega isegi pidanud vajalikuks põhjendada, miks ta ei arvesta meie ütlusi ja tunnistusi. Täpselt sama lugu, kui kohtu materjalides on 30 lehekülge kõikvõimalike nurkade alt minu tehingute põhjendusi - NB! Mul oli ainult 3 reaalset tehingut põhjendada !!! - aga kohus vaatab LIHTSALT sellest mööda. Teine aste teeb üldse endale vaba päeva, sest teeb lühidalt - kõik esimeses astmes kohtu poolt tehtud järeldused on põhjendatud. Kõik. Lihtne. Jällegi - 20 lehekülge apellatsioonis esitatud väiteid jooksid niisama mööda toimikut ringi ja kedagi ei huvitanud. Täpselt sama lugu - ma olen viie erineva nurga alt põhjendanud, kuidas nii ei olnud ega saanud olla ja kuidas oleksid olemas olnud sellise eesmärgi jaoks palju praktilisemad lahendused - ehk et olen asunud tõelise uurimise kohatäitjaks - no aga seda pole ju siin protsessi algatajatel mitte kuidagi vaja.

Lihtsalt meenutuseks asjaloo faktid :
1. Ma olen ostnud Skano aktsiaid 3 päeval kellaaegadel 15.52, 15.54 ja 15.52. Nende tehingute eest olen saanud süüdistuse sulgemishinna viimises kunstlikule tasemele
2. Nende tehingute vastaspooleks on osutunud vend ja venna ettevõte. Minu ettevõte on andnud laenu venna ettevõttele. Sellest piisab, et süüdistada meid grupiviisilises tegevuses.
3. Pole mitte ühtegi tõendit ei elektroonilist, telefonikõnet ega ühtegi tunnistajat, kes või mis kinnitaks meie kooskõlastatud tegutsemist Skano aktsiate tehingutel.
4. Kokkulepitud tehingud tuttavate ja ka mittetuttavate vahel pole keelatud. Meie tehingud ei ole kokku lepitud, on toimunud börsil, tehingukorraldused antud elektrooniliste kanalite vahendusel, üks ühes ja teine teises Eesti otsas.

Aga need faktid ei loe ei proksile ega kahele kohtuastmele. Neile loeb FI poiste unenägu, kus nad fakte valikuliselt vaadates ja esitades on kirjutanud kokku neile sobiva versiooni. Me ju saame aru, et kui ühel nädalal hinnad liiguvad alla ja järgmisel üles, siis on ainult õigete taustandmete valiku küsimus, et saada endale soovitud tulemus. Sellepärast ei olnud neil ka mingit soovi minu või venna selgituste saamiseks, sest siis oleks olnud võimatu sellega isegi kätepestud proksi minna. Mul on aasta jooksul 60 Skano tehingut, mul on elulised põhjendused kõikidele tehingutele, mul on põhjendused, kuidas see süüdistus pole loogiline - ei loe neist mitte ükski, neist vaadatakse lihtsalt mööda ja kramplikult jõllitatakse ainult FI poiste kirjutatud "unenägu".
Arvon, mida asjast arvavad prokuröre ning kohtunikke koondavate organisatsioonide mingid järelvalvekomiteed või aukohtud? Mida arvab asjast õiguskantsler? Kas on kuhugi pöörduda selles küsimuses?
ttrust
Arvon, mida asjast arvavad prokuröre ning kohtunikke koondavate organisatsioonide mingid järelvalvekomiteed või aukohtud?

No ma ei tea, sealt edasi oleks järelvalvekomiteede ülevaatuskomitee jne. See oleks ikka paras jaburdus, vaevalt, et keegi sooviks sellist riiki, kui veel "asjatundjate" astmeid juurde luua. Kas parteide aukohtutest veel ei piisa tajumast sellise süsteemi absurdsust ? Ja kui advokaatide kõrgeim kogu ei pea vajalikuks samuti seaduse mõtet täita ? Parkimisfirma loob kohtupretsedenti endale sobiva hagiga esinedes ? Mis siis imestada, et FI juhtidel on poogen, kas ma saan alusetult süüdistatud - endale soodsaid pretsedente on vaja luua ! Ja kui teema on lisaks keeruline õigusemõistmise jaoks, siis ongi lihtsam üksteisel käsi pesta, kui on veel võimalus pesta. Kuivatada jõuab ka hiljem.
Vähemalt õiguskantsler peaks suutma öelda, kas selline aktsiate ost-müük on ikka aktsiahinnaga manipuleerimine või FI tõlgendab mõningaid klausleid valesti? Samuti arusaamad sõnast "kohe" jne. Õiguskantsler on andnud hinnaguid seadusandluse suhtes küll, et kui pikk on näiteks mingis seaduses "mõistliku aja jooksul" jne.
Avalik huvi on ka olemas, kui keegi küsib -- siinne seltskond on ärevil, et nende börsiostud-müügid võivad samuti prokuratuuri süüdistuse alla sattuda.
Ma ei tea rohkem detaile kui need, mida arvon välja tõi - seotud osapooled tegid ostu-müügi tehingu kusjuures andis müüja ostjale ostu finantseerimiseks laenu. Kui ma nüüd täiesti kõrvalseisjana seda lihtustatud kirjeldust vaatan, siis kaldub mu arvamus mõistma FI-d ja kohtuid.
mike
eesti keel ei ole vist emakeel?
kirjas on just vastupidi
ostja ei vajanud laenu
ostja oli andnud laenu
mike
Ma ei tea rohkem detaile kui need, mida arvon välja tõi - seotud osapooled tegid ostu-müügi tehingu kusjuures andis müüja ostjale ostu finantseerimiseks laenu. Kui ma nüüd täiesti kõrvalseisjana seda lihtustatud kirjeldust vaatan, siis kaldub mu arvamus mõistma FI-d ja kohtuid.

Oletame, kui oleks tegu likviidsema aktsiaga, siis nii väikese käibega poleks saanud hinda liigutada ja aktsiate ostmiseks just sõbralt oleks pidanud müüja kas hinda langetama või samaks-jätma või mitte-nii-palju-tõstma, pannes paki müüki kõige odavamale hinnale teiste müüjate pakkide ette. Langeks ära hinnatõstmise-argument. Kuna tegemist ei ole likviidse aktsiaga, siis saab seal hinda tõsta - teised osapooled on süüdi et nad lasevad paaril sellil turul möllata. Jah, aktsia hind kõigub, mis siis? Paljude mittelikviidsete aktsiate hinnad kõiguvad 7%...10% üles-alla 48 tunni jooksul

Laenu võtmine müümiseks-ostmiseks? Miks ma ei tohi võtta laenu sõbralt? Miks ma ei tohi võtta laenu sõbralt et talt aktsiaid osta? Või sõbrale laenu anda, samal ajal kui ma talt aktsiaid ka ostan? Kui oleks likviidsem aktsia ja sõber oleks aktsiad müünud kolmandale osapoolele ja mina oleksin ostnud aktsiad neljandalt osapoolelt, siis sisu on ju sama, aga kas siis oleks tegemist "manipuleerimisega"? Samas - minu arust peaks turul SAAMA KÄITUDA ühteviisi nii likviidsete aktsiate puhul kui mittelikviidsete aktsiate puhul.

Aktsiate müük on keelatud iseendale/ost iseenda käest. Sõbrale müük pole keelatud. Väga paljud müüvad-ostavad sõpradega kooskõlastatult, likviidsete aktsiate puhul ei paista see lihtsalt välja.

FI toob argumentideks käitumise just ühe konrkeetse aktsia puhul. Kui võrreldavalt aga oleks tegemist mingi teise likviidsema aktsiaga, kas samasugune sõpradevaheline kokkulepe läheks paragrahvi alla? Kas see oleks "avastatud"?
Laenu võtmine müümiseks-ostmiseks? Miks ma ei tohi võtta laenu sõbralt? Miks ma ei tohi võtta laenu sõbralt et talt aktsiaid osta? Või sõbrale laenu anda, samal ajal kui ma talt aktsiaid ka ostan? Kui oleks likviidsem aktsia ja sõber oleks aktsiad müünud kolmandale osapoolele ja mina oleksin ostnud aktsiad neljandalt osapoolelt, siis sisu on ju sama, aga kas siis oleks tegemist "manipuleerimisega"? Samas - minu arust peaks turul SAAMA KÄITUDA ühteviisi nii likviidsete aktsiate puhul kui mittelikviidsete aktsiate puhul.
Lihtsalt kummutamaks mike valearusaama konkreetselt meie juhtumi puhul, siis mina andsin laenu vennale, täpsustamata eesmärgil, mitte aktsiate ostmiseks. Vend ka ei ostnud selle eest aktsiaid. Hiljem selgus, et mina ostsin venna aktsiaid koos teiste omadega.
Samas jagan ülaltoodud seisukohta, et kui pangast saadud laenuga tohib teha, mida laenutingimused lubavad, siis sama tohib teha ükskõik kellelt saadud laenuga, kui see vastab lepingule ja seadustele. Kogu liisingufirmade äri on üles ehitatud põhimõttele, et "rahaboss" liisingufirma laenab mulle raha, maksab müüjale minu eest ära ja mina maksan kokkulepitud tingimustel liisingule tagasi. Mille poolest erineks ttrusti poolt toodud näide liisingu tegevusest ?
Õige uurija alustab ikka sellest - kes sai kasu?
Kas mitte ühe venna aktsiaid ei ähvardanud sundmüük?
Kuna tegemist ei ole likviidse aktsiaga, siis saab seal hinda tõsta - teised osapooled on süüdi et nad lasevad paaril sellil turul möllata. Jah, aktsia hind kõigub, mis siis? Paljude mittelikviidsete aktsiate hinnad kõiguvad 7%...10% üles-alla 48 tunni jooksul
Sooviks taas repliigi korras öelda, et me siin ei mölla midagi. Ikkagi tegeleme mitte lõbustamisega, vaid investeerimisega. Lihtsalt tuleb tunnistada tagantjärgi, et investeeringu objekt on valitud vale ja pole õigustanud ootusi. Vähemalt kuni senini, sest ka positiivsemad stsenaariumid on endiselt võimalikud. Ainult tagantjärgi ja kuni praeguseni saab väita, et targalt tegid need, kes Skanot müüsid nendelt hinnatasemetelt ja valesti tegi "üks sell", kes möllas turul ja ostis Skanot. Paraku, selline olukord on alati ja iga päev laual.
MSM

Kas kasu saamine on nüüdsest alati uurimise objekt ?
Kas Sina teed oma tehinguid selle nimel, et Sa kasu ei saaks ?
Kui Sina satud raskustesse, kas Sa ei võta ette mitte midagi, et raskused ületada ?
Kas kõik seadusega lubatud võimalused raskusi ületada muutuvad automaatselt ebaseaduslikeks ainuüksi seetõttu, et oled sattunud raskustesse ?

Kui Su ema muutub vanaks ja vajaks edasi käimiseks jalutuskeppi, kas Sa võtaksid temalt selle ära ja väidaksid südamerahuga, et ta saab muidu teiste ees eelise ?
Kasu saamine on päris kindlasti uurimise objekt mitme kuriteoliigi puhul.

Näiteks riigihangete seaduse rikkumise põhjuseks on tihti ametniku rumalus või ebakompetentsus. Kui aga keegi sai nende valede otsuste eest mingit kasu, siis on tegemist korruptsiooniga ja rakenduvad hoopis teised paragrahvid.
MSM

Kui mõnes aktsias hind kõigub üks päev 7% sinnasuunas ja teine päev 7% tännasuunas, kes siis kasu saavad? Börsil on "kasusaajaid" ja "kahjusaajaid" mitmeid, vaatamata sellele, kas tehing tehti selle kasu-kahju-saaja-poolt või kellegi teise poolt. Antud börsipäeva õnnetus seisnes selles, et polnud kolmandat või neljandat huvilist kes oleks antud ajalvahemikul KA tehingu teinud. Huvitav, kas antud ajavahemikul pandi kolmandate poolte poolt ordereid üles?

Ma isiklikult olen seisukohal: nii likviidsetes ja mittelikviidsetes aktsiates võib teha tehinguid ÜHTEMOODI, ühesugustel tingimustel. Aktsiat ostes või müües ei tohi jääda süüdi, kui aktsia hind tõuseb või langeb. Mitte mingil juhul. Tuleb vaadata reaalmaailma - kui ebalikviidses aktsias on huvipuudus siis ongi see NORMAALNE et hind muutub ja turuhind ongi see uus hind mis on saavutatud pärast tehingut. Pole olemas mingit ette määratud turuhinda, mis jääb kehtima samale numbritasemele ka pärast hinda muutvat tehingut. Pole tähtis mis huvist lähtudes seda hinda muudeti.

Mäletan päeva kus üks börsitegelane (vist Ärpäeva järgi Pärnits) põhjustas ~10 - ~15 minutit enne börsi sulgemist mitmetes Balti aktsiates ~9% -se languse, müües korraga suure koguse aktsiaid ja täites terve hunniku madalal hinnatasemel olevaid ostuordereid. Mitte keegi ei tulnud lagedale süüdistusega, et "turuhinnaga manipuleeriti". Sest ei manipuleeritud ja nii võibki teha. Sellel päeval olid teised turulolijad süüdi, et ordereid EELNEVALT üles ootele ei pandud.
Ttrust, Pärnitsa puhul oli tema ainus huviline, s.t huvi oli ühesuunaline ja käitumine vastas huvile. Arvoni puhul väidetakse, et oli kaks osapoolt, kes näiliselt tegutsesid vastandlike huvidega, kuid süüdistuste kohaselt oli tegelik huvi - ja sellele vastav käitumine - ühesuunaline. Seal on vahe.

Arvon, Sa selgitad juba liiga palju! Ole väljaütlemistega ettevaatlikum, võidakse kinni hakata. Arvatavasti Su advokaat soovitaks sama.
jahe
Ttrust, Pärnitsa puhul oli tema ainus huviline, s.t huvi oli ühesuunaline ja käitumine vastas huvile. Arvoni puhul väidetakse, et oli kaks osapoolt, kes näiliselt tegutsesid vastandlike huvidega, kuid süüdistuste kohaselt oli tegelik huvi - ja sellele vastav käitumine - ühesuunaline. Seal on vahe.

jahe, ehk seletad veel kõigile, et mis siis oli ühesuunaline ja mis mitte ? Muidu Sa tundud olevat ka ainult lugenud olevat süüdistust ja ei kuula üldse, mida asjaosalised räägivad ? Juhin tähelepanu, et FI poiste kirjutis pole asjaosaliste kirjutis, vaid filosoofiline kirjatükk "kuidas asjad paistavad eemalseisjale" ?
Kas Sinu konstruktsiooni mahub ka juba see, et ma olen teadlikult ostnud Skano aktsiaid hinnaga 1.14, sest teadsin, et ta kukub hinnani 0,74, aga ostsin sellegipoolest ?

MSM

Aga äkki ikkagi vastaksid, et kui Sina satud oma aktsiatega sundmüügi olukorda, kas läheksid ja prooviksid kuskilt raha laenata, et sundmüügi olukorda vältida ja kas tunneksid end kurjategijana ?
Paistab, et paljudel juhtudel jookseb piir vaataja silmades. Näiteks oli ju ka Toomas Tooli juhtumil kaitsjaid ja süüdistajaid. Kristjan H käis vist koguni kohtus Tooli "õigustamas".
Vastan küsimusele: Oleksin teinud samamoodi ja ei tunneks ennast kurjategijana.
Saatuslikuks sai vist see, et raha ja aktsiaid liigutati perekonna sees.
See ei saa viga olla kui tehakse reeglitepäraselt. Kui sa ostad või müüd aktsiaid, siis 1) sa ei tea kellelt ostad või kellele müüd; 2) tehingud tuttavate vahel ei ole keelatud.
MSM
tänud vastamast, ma arvan samamoodi ja ma arvan, et ka Marek Pajussaar vastaks sellele küsimusele samamoodi.

Nüüd ongi see küsimus, et mis pagana moodi saab saatuslikuks saada see, kui finantsasutuse asemel pöördud oma lähedase poole ? Vastus on see, et esiteks järelemõtlematu kahtlustusvaimu tõttu. Teiseks vähekogenud üldistusvõime tõttu, kui tundub, et peale õudusfilmi vaatamist iga pime nurk tundub ähvardavana.

Aga kuritegelik on see, et FI juhtkond peseb oma käsi meie verega praegusel juhul, sest ei võtnud midagi ette valesüüdistuste esitamata jätmisele, vaid täidab ilmselt mingit meile kõigile nähtamatut agendat. FI juhtkond oleks pidanud kutsuma oma poisse korrale, et vähemalt korralik uurimine läbi viia, mitte lasta lendu kellegi fantaasia vili ilma kontrollimata. Pandi kaalule oma maine ja saadi asi prokuratuuri ja sealt nüüd edasi kohtusse. Nüüd on kõigi maine juba nii suure kella küljes, et hilja oleks tunnistada oma vigasid.
Ei väsi kordamast FI töötaja Pajussaare tunnistust, et ka ühe aktsiaga saab turgu manipuleerida. Lisaks sellele, et kell 15.52 manipuleeritakse sulgemishinnaga.