Nii trust, kui politsei Su nt kiiruse ületamise eest peatab, kas Sa siis ka vabandad, et siin pole kedagi teist kellele ette jääda? Et mis see teie asi on?
Liikluse näitel ju sõideti kehtestatud liikluseeskirjade järgi täpselt, vaatamata sellele, et kedagi teist lähedal polnud. Mida sa manöövrite ajal mõtlesid või ei mõtelnud, pole vajadust oletada, kuna sa reegleid ei rikkunud.
Rinja, osad käituvad liikluses ka reeglite kohaselt. Kutsutakse neid millegipärast rullnokkadeks. Korrale neid kutsuda ei maksa: on ülbed ja nende väitel on neil õigus nii teha.
jahe
Nii trust, kui politsei Su nt kiiruse ületamise eest peatab, kas Sa siis ka vabandad, et siin pole kedagi teist kellele ette jääda? Mis see teie asi on?
Liikluse tarbeks on välja leiutatud väga selged kriteeriumid, mille järgi saab kiiruseületaja karistada. Oleks liikluses seadused-reeglid samasugused laialivalguvad ning mitetitõlgendatavad nagu need on börsil (antud juhtumil) siis kindlasti liikluses tekiks samasugune võimalus politsei süüdistust kiiruse ületamise eest vaidlustada.
Minu arust sedasi liiklust ja börsi võrrelda on päris raske, sest ma ei tea mis võiks olla börsil analoog liikluses "kiiruse ületamisele".
Mulle tundub, et siin on teatud seltskond, kes ei saa aru "avaliku ruumi" mõistest ja sellega kaasnevast. Kui Sul on oma auto, siis võid keerata ja teha, mida tahad. Ent nii pea, kui jõuad avalikele teedele, pead arvestama üldkehtivate normidega. Kirjutatud ja kirjutamata reeglitega. Viimasest peamine on: ära käitu ettearvamatult ja pahatahtlikult!
Börs on avalik ruum, siin kehtivad samad tingimused.
jahe
Rinja, osad käituvad liikluses ka reeglite kohaselt. Kutsutakse neid millegipärast rullnokkadeks. Korrale neid kutsuda ei maksa: on ülbed ja nende väitel on neil õigus nii teha.
Kui reeglite kohaselt, siis reeglite kohaselt. Liikluspolitseil pole kusagilt kinni hakata. Analoogselt võiks siis FI kutsuda samuti vendi Nõgeseid "börsi-rullnokkadeks" ja sellega asi piirdukski. :-)
mike
See ei vastanud mitte kuidagi mu küsimusele. Küsin uuesti: Kas sinu meelest on üldse olemas selline asi, nagu kuritegelik aktsiahinnaga manipuleerimine? Kui on, siis kas sa palun võiksid lühidalt kirjeldada, kuidas ja mis tingimustel see toimuks?
Ma pakun, et manipulatsiooniks loetakse iga "orderi ülespanek", mille eesmärgiks on "tulu saamine/kahju ärahoidmine" mingil muul viisil kui antud orderiga aktsiatest.
Kõige lihtsam näide oleks tuletisinstrumendid, kui paned enne rahas arveldamise aega "sobivaid" ordereid üles arveldussumma muutmiseks.
Või ka näiteks, kui vead naabrimehega kihla, kas LHV aktsia sulgub esimesel päeval üle või alla IPO hinna. Ja hakkad seejärel "õiges suunas" ordereid panema.
Veel võiks variant olla, kui Kristjan oleks omaaegse kuulsa OEG kihlveo järel hakanud usinasti müüma.
Mittmed sellised viisid on muidugi raskesti tuvastatavad ja veel raskemini tõestatavad aga sellega üritatakse võidelda.
kõik vaenulikud ülevõtmised võiks siis ka muidugi manipulatsiooniks lugeda.
Vähemalt konkreetselt aktsiahinda manipuleerivad nad kindlast...
Me kirume Tallinna Börsi porilombiks, kus kauplemine on pea olematu. Tulla tahetakse sinna, kus on selged mängureeglid, kus börsi rullnokkadel pole pikka pidu. Kas te tõesti ei näe seost nende vahel?
Kui asja kohta enam midagi sisuliselt öelda pole, siis on paras aeg hämamise jätkamiseks uus näide ette võtta ja alustada demagoogiat algusest peale. A la jahe.
Kahjuks on jahe ka kodanik piisava egoga, mis tähendab, et ta oma eksiarusaama pole võimeline mitte kunagi avalikult tunnistama. Seepärast ongi ta nii hea tööriist meistrimeeste käes.
Kahjuks on jahe ka kodanik piisava egoga, mis tähendab, et ta oma eksiarusaama pole võimeline mitte kunagi avalikult tunnistama. Seepärast ongi ta nii hea tööriist meistrimeeste käes.
ttrustjahe
Kui reeglite kohaselt, siis reeglite kohaselt. Liikluspolitseil pole kusagilt kinni hakata. Analoogselt võiks siis FI kutsuda samuti vendi Nõgeseid "börsi-rullnokkadeks" ja sellega asi piirdukski. :-)
Ma alguses olin ka nördinud, et FI nõnda karmilt Nõgeseid karistas. Oleks piisanud hoiatusest, mu meelest. Loe Ekspressi, sealt ilmneb vendade nahaalsus: neid hoiatati korduvalt, aga nad pidasid endid teistest üle olevaks ja jätkasid ülbelt edasi. Neid hoiatati, Trust!
jahe
Mulle tundub, et siin on teatud seltskond, kes ei saa aru "avaliku ruumi" mõistest ja sellega kaasnevast. Kui Sul on oma auto, siis võid keerata ja teha, mida tahad. Ent nii pea, kui jõuad avalikele teedele, pead arvestama üldkehtivate normidega. Kirjutatud ja kirjutamata reeglitega. Viimasest peamine on: ära käitu ettearvamatult ja pahatahtlikult!
Aga probleem ongi selles, et börsil skano aktsias pole keegi Sinu kirjeldatud liikluse-näitena viisil möllanud, minu arust.
Antud börsi-näide oleks midagi sarnast, kui sa sõidad autoga lagunenud asfalttee keskel, kus teel pole isegi kesktelgjoont maha joonistatud, sa sõidad üksi, sulle vastusõitjaid pole ning politsei võtab sind vahele, kuna sa sõidad poolestsaadik "vastassuunas", kuigi sinu enda eesmärk oleks teeservas olevatest löökaukudest eemale hoida.
"If a cop follows you for 500 miles, you're going to get a ticket." W.B.
jahettrustjahe
Ma alguses olin ka nördinud, et FI nõnda karmilt Nõgeseid karistas. Oleks piisanud hoiatusest, mu meelest. Loe Ekspressi, sealt ilmneb vendade nahaalsus: neid hoiatati korduvalt, aga nad pidasid endid teistest üle olevaks ja jätkasid ülbelt edasi. Neid hoiatati, Trust!
Just, politsei ütleb rullnokkadele samamoodi, et nad nii ülbed ei oleks. Aga niikaua kuni rullnokad ei ole liiklusseadust rikkunud, ei saa politsei neid karistada. Nii peaks olemagi.
Antud börsijuhtumit liiklusesse üle tuues, tundub, et politsei üritab rullnokka ikkagi karistada, venitades pingule mingeid seadusepügalaid, mille abil saaks rullnokka karistada, sest rullnoka nägu politseinikule lihtsalt ei meeldi.
Vabandust, Arvon, kui liiga isiklikuks läksin.
Seda, kas rikkus, otsustab kohus. Olen seda juba öelnud. Kirjutamata reegleid on nad rikkunud kindlasti. Kui Arvo oleks viisakalt tehtud viga tunnistanud, siis ma hoiaksin talle praegugi kohtuotsuse ootuses pöialt. Minu huvi pole saada süüdimõistvat otsust. Minu huvi on börsikultuuri tasemele saamine.
Trust ja Rinja, kas Arvonist peegeldub vea tunnistamist ja kahetsust?
Trust ja Rinja, kas Arvonist peegeldub vea tunnistamist ja kahetsust?
Kordan üle, muidu keegi jälle "luges Ekspressist" :
- mind pole seoses aktsiate võimaliku manipulatsiooniga või Skanoga mitte kunagi FI-sse kutsutud
- mina ei olnud teadlik venna külaskäigust FI-sse kuni uurimistoimikuga tutvumiseni
- mina ei ole oma investeerimsplaani Skano aktsia osas kooskõlastanud ega infot jaganud vennaga
Ja et jahe sugused demagoogid, kes endi väitel "tutvuvad täiendavate andmetega" ja muidu on alguses ikka vendade poolt olnud jne jne, siis väljavõte Ekspressi kirjutisest :
Nimelt oli Aare Nõges olnud inspektsiooni huviorbiidis ka juulist 2008 kuni veebruarini 2009.
No ei olnud isegi Ekspressis kirjas, et vendi hoiatati, ttrust, vendi hoiatati !!
- mind pole seoses aktsiate võimaliku manipulatsiooniga või Skanoga mitte kunagi FI-sse kutsutud
- mina ei olnud teadlik venna külaskäigust FI-sse kuni uurimistoimikuga tutvumiseni
- mina ei ole oma investeerimsplaani Skano aktsia osas kooskõlastanud ega infot jaganud vennaga
Ja et jahe sugused demagoogid, kes endi väitel "tutvuvad täiendavate andmetega" ja muidu on alguses ikka vendade poolt olnud jne jne, siis väljavõte Ekspressi kirjutisest :
Nimelt oli Aare Nõges olnud inspektsiooni huviorbiidis ka juulist 2008 kuni veebruarini 2009.
No ei olnud isegi Ekspressis kirjas, et vendi hoiatati, ttrust, vendi hoiatati !!
Jahe, milles see viga seisnes? Et börsil tehinguid tegi? Mille eest ta andeks paluma peab?
Sain Ekspressi artiklist nii aru, et kuritegelik pole mitte aktsia hinna mõjutamise asjaolu ise, vaid selle tegemine kaudse tulu saamise eesmärgil (portfelli sundlikvideerimisest pääsemiseks). Kui ma vean kihla kellegagi, et vähelikviidse aktsia X hind tõuseb ühe päevaga Y protsenti, ostan päeva lõpus ühe aktsia vajaliku hinnaga, võidan kihlveo ja teenin rohkem järgmisel päeval hinna langusega kaasnenud kahjust, kas ma olen sooritanud kuriteo? Keeruline küsimus.
Rinja, kas investor börsil peale tehingute midagi veel teha saab? Ei saa. Siit edasi küsimus Sulle: kas investor saab siis - Sinu loogika kohaselt - börsil ÜLDSE midagi valesti teha?
mykoloog
Sain Ekspressi artiklist nii aru, et kuritegelik pole mitte aktsia hinna mõjutamise asjaolu ise, vaid selle tegemine kaudse tulu saamise eesmärgil (portfelli sundlikvideerimisest pääsemiseks). Kui ma vean kihla kellegagi, et vähelikviidse aktsia X hind tõuseb ühe päevaga Y protsenti, ostan päeva lõpus ühe aktsia vajaliku hinnaga, võidan kihlveo ja teenin rohkem järgmisel päeval hinna langusega kaasnenud kahjust, kas ma olen sooritanud kuriteo? Keeruline küsimus.
LHV on sellele küsimusega kimpus olnud oma Börsihai mänguga. Pidasid seda valeks. Ei tea küll, miks!
Oletame, et kui mittelikviidses aktsias on suur spread ning päevast-päeva toimub situatsioon kus päeva jooksul müüakse aktsiaid bid serva, mille tulemusena aktsia turuhind kukub ning päeva lõpus toimub minitehing, kus ostetakse askist ning hind tõuseb umbes eelmise päeva tasemele tagasi. Ning see minitehing on see "kurjajuur".
Nüüd küsimus - kas see isik, kes teeb päeva lõpus tehingu, käitub pahatahtlikult, ja häirib teisi börsil olevaid iskuid ja rikub nende teiste isikute "õigustatud ootuseid"?
Minu arust on väga raske leida juhtumeid kus selline tegevus teisi isikuid häiriks ebalikviidses aktsias.
Sest kui teine isik tahaks oma aktsiatest lahti saada, siis tema jaoks pole tähtis mis on aktsia eelmise päeva sulgemishind, tema jaoks on oluline milline on hetke bid-serv, mis hinnatasemel ja kui palju aktsiaid seal on. Sama kehtib ka ostusoovi kohta - pole tähtis mis on eelmise päeva sulgemishind.
Samuti bid servale või ask servale üles pandud orderid ei sõltu sulgemishinnast vaid sõltuvad sellest, kas isik tahab sellise hinna eest osta või müüa ning milliseid on teised orderid ask või bid servas.
Seega, kui päevast-päeva on ask ja bid suhteliselt samadel hinnatasemetel siis teistele turuosalistele pole eriti oluline kas päev lõpeb sulgemishinnaga bid serva lähedal või sulgemishinnaga ask serva lähedal. Reaalseid tehinguid saab teha ikka endistel tingimustel.
Nüüd küsimus - kas see isik, kes teeb päeva lõpus tehingu, käitub pahatahtlikult, ja häirib teisi börsil olevaid iskuid ja rikub nende teiste isikute "õigustatud ootuseid"?
Minu arust on väga raske leida juhtumeid kus selline tegevus teisi isikuid häiriks ebalikviidses aktsias.
Sest kui teine isik tahaks oma aktsiatest lahti saada, siis tema jaoks pole tähtis mis on aktsia eelmise päeva sulgemishind, tema jaoks on oluline milline on hetke bid-serv, mis hinnatasemel ja kui palju aktsiaid seal on. Sama kehtib ka ostusoovi kohta - pole tähtis mis on eelmise päeva sulgemishind.
Samuti bid servale või ask servale üles pandud orderid ei sõltu sulgemishinnast vaid sõltuvad sellest, kas isik tahab sellise hinna eest osta või müüa ning milliseid on teised orderid ask või bid servas.
Seega, kui päevast-päeva on ask ja bid suhteliselt samadel hinnatasemetel siis teistele turuosalistele pole eriti oluline kas päev lõpeb sulgemishinnaga bid serva lähedal või sulgemishinnaga ask serva lähedal. Reaalseid tehinguid saab teha ikka endistel tingimustel.