Elon Musk

No ta tunnistas, et oli harjutanud selleks. Kui sa lapsena mingeid spetsjomm tehnikaid valdad, siis oledki eakaaslastega võrreldes supergeenius testi arust.

Muidu tõesti võiks eestlaste hulgas 170+ inimesi olla nii 1-6: https://www.iqcomparisonsite.com/iqtable.aspx
Väga julgustav on näha, et siine keskkond on tihkelt geeniusi täis
1990ndate keskpaigas käis läbi Eesti koolide see IQ testide ja intelligentsi mõõtmise kampaania. Toimusid spetsiaalsed nädalavahetuse koolid Tallinnas Sakala keskuses, Jüri Toomepuu pani käima Mensa kohaliku grupi. Nüüd on see kõik vaibunud ja teema pole enam eriti "moodne". Eesti Mensa gruppigi pole enam olemas.

Ei oska kommenteerida, kui kalibreeritud need testid olid ja kuivõrd nendeks treenida sai. Eks kes käisid olümpiaadidel, olidki andekamad, ja test pidigi kõrgemat näitama. Samas võis toimida ka võimendatud tagasiside, kus täiendav olümpiaadideks harjutamine tõstis skoori teatud testi valdkondades (kindlasti mitte kõikides, aga võis aidata terviktulemust boost'ida). Mensa International igatahes neid teste Eesti grupi loomisel aktsepteeris.

Googeldasin, Tõnno on hetkel Egiptuses kaevandamisega tegeleva börsifirma CEO. Ei tea, kas vahel LHV foorumit ka lugema satub :)

Samas teise näitena, mul on koolivend, kes suutis nimetatud testis saada suurima tulemuse, mida oma tutvusringkonnas kohanud olen: 180. Aga tal oli koolis probleeme õppimisega, kukkus sealt enne 12. klassi lõppu välja takkatipuks püüdis end kaubanduskeskuses pommivööga õhku lasta. Ka seal ta ebaõnnestus. Sütik hakkas tossama aga ei plahvatanud. Ellu jäi. Vanglast on ta nüüdseks väljas, aga ei tea tast rohkem midagi. Ka niimoodi võib minna.

Tegelikult oleks huvitav võrrelda samu teste põlvkondade kaupa. Mis nad tiktoki põlvkonna peal näitaksid. Aga jällegi, ei maksa IQ testi numbrit üle tähtsustada. Elus edukas olemiseks on hoopis olulisemaid tegureid. Näiteks sihikindlus ja vaimne tugevus, mida minu koolivennal selgelt puudu jäi, kuid - teemasse vaikselt tagasi libisedes - Elon Muskil paistab piisavalt jaguma.
"mykoloog"

jah, nüüd ei ole palatist enam kedagi puudu. Ainult, et sul on jälle lõhnad juures...
Ükspäev suhtlesin siin pikalt ühe vene vatnikuga. Ta väitis, et tema IQ on 155 ja et ma ei saa aru, kui suur on vene hing ja tsivilisatsioon, et Euroopa külmub ära, peame hakkama liikuma hobustega, samas kui Venemaal on tehnoloogia nii arenenud, et internetist saab kõike tellida ja äppidega kogu elu ära korraldada. Siis saatis mulle pildi kullast peldikupotist ja mingist Peterburi pilvelõhkujast. Nõustusin temaga ja õnnitlesin teda. Kurtis, et tahtis vabatahtlikuna sõtta minna, aga teda kahjuks ei võetud, tundsin kaasa ja avaldasin lootust, et ehk varsti need asjad muutuvad paremuse poole. Lõpuks rääkis, et talle meeldib jmke muusika, aga nende sõnum olevat vale. Lubasin teha mis annab, et olukorda paremaks muuta. Lahkusime peaaegu sõpradena ja õhku jäi isegi võimalus, et kui ta Tallinnasse satub, teeme dringid.
"mykoloog"

Ära nukrutse myko, see et progressiivid/humanitaarid/liberaalid/vasakpoolsed/populistid IQ testides vähe punkte saavad, ei tulene vältimatult sellest, et nad rumalad on, vaid sellest, et nad ei suuda oma peaga kiiresti mõelda ja arvutada.
Oma numbrit ei hakka ma siia kirjutama, et mitte liigset elevust tekitada. Aga loo räägin ära.
Kandideerisin kunagi Hansapanka derivaatide maakleri ametikohale ja peale vestlust saatsid nad mind Fontesesse IQ testi tegema. Järgmine päev peale testi Fontesest helistati ja küsiti, et kas mul on võimalik vestlusele tulla. Kui ma kohale läksin oli kollegium kokku aetud ja Mare Porgi esimene küsimus oli:
MP: Kas te taete miks me teid tagasi kutsusime?
Mina: Ei tea.
MP: Te olete esimene inimene kes selle IQ testi 100% ära tegi.
Mina: Seda ma teadsin, sest ma kontrollisin kõik vastused 2x üle.
MP: See test osutus liiga lahjaks ja me nüüd ei teagi mis teie tegelik IQ number on.
Küsimusi muudkui tuli ja lõpuks tundsin ma ennast juba nagu rokkstaarist Elon ning teatasin, et tegelikult mulle Eesti kliima üldse ei sobi ja parema meelega läheksin hoopis Silicon Walleysse AI-d arendama.
Hansapanga jaoks oli aga 100% liiga vähe ja järgmisesse vooru mind ei kutsutud, nii et kokkuvõttes tuligi Eesti tolm jalgelt pühkida.
Erinevalt raulirist ma kunagi mingeid tehnikaid pole kasutanud ning juba kooli ajal meeldis mulle peast paugutada. Põhi paugutamine oli matemaatika kontrolltöödega. Kui aega anti 30 minutit, siis minul kulus 5 minutit ja ma viisin töö kohe demonstratiivselt õpetaja lauale. Muidugi ma tahtsin natuke ka klassikaaslaste ees eputada, aga põhi eesmärk oli õpetajale mõista anda, et nii labaste ülesannetega pole mõtet minu aega raisata. Ja õpetaja läks alati näost tulipunaseks ning ainult sisises:D
"decibel"
Kandideerisin kunagi Hansapanka derivaatide maakleri ametikohale ja peale vestlust saatsid nad mind Fontesesse IQ testi tegema.
...

Päris naljakas meenutus. Kandideerisin samuti hallidel aegadel Hansapanka, Fontese test tuli 100% ligi, aga Lõhmuse sügavmõttelised küsimused SKP kohta võtsid mind rajalt maha. Fontesele suur tänu, andsid enesekindlust pikemaks ajaks, aga kõrge intelligentsiga oli selle testi lihtsatel ülesannetel vähe pistmist :)
"decibel"
"mykoloog"

Ära nukrutse myko, see et progressiivid/humanitaarid/liberaalid/vasakpoolsed/populistid IQ testides vähe punkte saavad, ei tulene vältimatult sellest, et nad rumalad on, vaid sellest, et nad ei suuda oma peaga kiiresti mõelda ja arvutada.
Oma numbrit ei hakka ma siia kirjutama, et mitte liigset elevust tekitada. Aga loo räägin ära.
Kandideerisin kunagi Hansapanka derivaatide maakleri ametikohale ja peale vestlust saatsid nad mind Fontesesse IQ testi tegema. Järgmine päev peale testi Fontesest helistati ja küsiti, et kas mul on võimalik vestlusele tulla. Kui ma kohale läksin oli kollegium kokku aetud ja Mare Porgi esimene küsimus oli:
MP: Kas te taete miks me teid tagasi kutsusime?
Mina: Ei tea.
Mina: Seda ma teadsin, sest ma kontrollisin kõik vastused 2x üle.
MP: See test osutus liiga lahjaks ja me nüüd ei teagi mis teie tegelik IQ number on.
Küsimusi muudkui tuli ja lõpuks tundsin ma ennast juba nagu rokkstaarist Elon ning teatasin, et tegelikult mulle Eesti kliima üldse ei sobi ja parema meelega läheksin hoopis Silicon Walleysse AI-d arendama.
Hansapanga jaoks oli aga 100% liiga vähe ja järgmisesse vooru mind ei kutsutud, nii et kokkuvõttes tuligi Eesti tolm jalgelt pühkida.
Erinevalt raulirist ma kunagi mingeid tehnikaid pole kasutanud ning juba kooli ajal meeldis mulle peast paugutada. Põhi paugutamine oli matemaatika kontrolltöödega. Kui aega anti 30 minutit, siis minul kulus 5 minutit ja ma viisin töö kohe demonstratiivselt õpetaja lauale. Muidugi ma tahtsin natuke ka klassikaaslaste ees eputada, aga põhi eesmärk oli õpetajale mõista anda, et nii labaste ülesannetega pole mõtet minu aega raisata. Ja õpetaja läks alati näost tulipunaseks ning ainult sisises:D

Selgus, et sa oled peale äärmise juhmuse ka edev, hulleim võimalik kombinatsioon
Ei ole seni siin palatis märganud kedagi kellel edevust oleks vähem kui "liiga palju". Neoaadel üks neist edevamatest, eriti kui silmad läigivad ja lõhnad juures on.
mykoloogia ja decibelli dialoog on puhas kuld. Üks kiidab ennast taevani, teine konstanteerib,et juhm:)
Kodanik, kes peaks olema väga sügavas vanglas, toetab selle asemel demme (jah, sry. on teematriiv, aga meil pole head teemat selle jaoks).

https://www.youtube.com/watch?v=20BEJouWBgY
Tehnika-IT -foorumiteemast siia:
"sr71"
"KrammatikaPandiit"
Musk omal ajal, enne Twitteri ostmist, tahtis teha sellest platvormist sõnavabaduse kantsi. Aga näed, teine osutus õige suureks lumehelbekeseks - küll ei meeldinud $8 maksva "verified" lätakaga imitaatorid, küll ei pidanud närv vastu, kui alluv julges pöörata tähelepanu uue võlli vääratele arusaamadele. Ja noh, nüüd "viskas paduvasakpoolsed Twitterist välja".

Huvitav, kas kasutajate Twitterist väljaviskamise (bannimise?) ajal anti neile tagasisideks "teie seisukohad on "liiga sotsialistlikud""?

Inimesena pole tegemist ju mingi suurmehega
, vaid väikese jobuga kellel on/oli palju raha. Twitteri ostuga ei oleks ta tahtnud ilmselt lõpuni minnagi, aga mängurlus twitteri stocki mõjutamisel läbi ostusoovi ilmselt viis selleni, et lõpuks tuli asi ära osta. Eks aeg annab arutust millise keenjusega on tegemist. Minu arust on ikkagi ca. viimase 10a sõnavõtud ja käitumine sotsiaalmeedias tema puhul märgilised. Aga kohe viskuvad veteranidest fanboyd kaitsele, sest ma olevat lihtsalt kade.

Minu jaoks Elon Muski puhul on alarmeeriv see, et tüüp üritab tegeleda väga kolossaalselt erinevate teemadega - Tesla, akud, kosmoseraketid, Twitter, krüptoraha, poliitilised seisukohavõtud.... Oskab keegi veel valdkondi lisada? Kuidas ta selleks kõigeks jõudu leiab ning kas mingid teemad sedasi poolikuks ei jää?
Suures maailmapoliitikas ta juba kolistas jalge otsas ämbreid.
"ttrust"
Oskab keegi veel valdkondi lisada? Kuidas ta selleks kõigeks jõudu leiab ning kas mingid teemad sedasi poolikuks ei jää?

"Jack of all trades, master of none"
Pole mingi veendunud Muski-fännn, aga... kommertskasutusega kosmoseraketid tulid? Tulid! Hajusa de-tsentraliseeritud infraga Internets tuli? Tuli. Juba nende 2 saavutuse eest võib Musk ennast üsna julgelt ühte ritta seada ajaloo suurkujudega. On ikka ära teinud küll mõned asjad, millega riiklikud institusioonid ei saanud v. ei tahtnud hakkama saada. Ja muide, muskcoini ma isegi ostaks :)
"Offf"
Pole mingi veendunud Muski-fännn, aga....
...
Ja muide, muskcoini ma isegi ostaks :)

m.o.t.t.

Rakettide osas nõustun, Starlinki osas läheb tõenäoliselt nii, et osutub väga kahjumlikuks projektiks ja see on ka põhjus mis on teisi seni tagasi hoidnud. Igasugune 2way värk on RF tehnoloogiat kasutades selgelt limiteeritud ja QAM modulatsiooniga tuleb vabas õhus lagi üsna ruttu ette. Ja juba on ameerikamaal ka kiirusepiirangud kehtestatud teatud mahust alates. VÄGA kallis infra.
"Offf"
Pole mingi veendunud Muski-fännn, aga... kommertskasutusega kosmoseraketid tulid? Tulid! Hajusa de-tsentraliseeritud infraga Internets tuli? Tuli. Juba nende 2 saavutuse eest võib Musk ennast üsna julgelt ühte ritta seada ajaloo suurkujudega. On ikka ära teinud küll mõned asjad, millega riiklikud institusioonid ei saanud v. ei tahtnud hakkama saada. Ja muide, muskcoini ma isegi ostaks :)

Offf, palun, kas saad sellest hajusast de-tsentraliseeritud infraga Internetsist lühidalt lähemalt rääkida? Eriti mis seos sellel Muskiga on? Mõtled neid satelliite? Ok, see paistab olevat hea projekt, aga kas ka tulus?
"Offf"
On ikka ära teinud küll mõned asjad, millega riiklikud institusioonid ei saanud v. ei tahtnud hakkama saada.

Miks peaks 'riiklikud institutsioonid' st. riik a) kommertskasutusega rakette ja b) internetti tootma? what
Huvitav riigikapitalismi ihalus kumab läbi.
Üks huvitav asi on märkamata jäänud varasemalt:

FTX’s rival and would-be savior Binance eventually invested $500 million in Musk’s Twitter takeover.

Kino alles algab. Õhumüüjad ja mullitajad tegevuses :)
"raulir"
Kui googeldada, siis leiab, et eriarstid/psühhiaatrid kohati eemaldavad 90% aspergeri diagnoosidest. Ehk siis see sündroom on olemas, aga kordades vähem levinud kui väidetakse.

Psühhiaatrid eemaldavad aspergeri diagnoosid? Aga kes need 90% pani siis? Kooliõde? Lapsevanem?

"opex"
"Offf"
On ikka ära teinud küll mõned asjad, millega riiklikud institusioonid ei saanud v. ei tahtnud hakkama saada.

Miks peaks 'riiklikud institutsioonid' st. riik a) kommertskasutusega rakette ja b) internetti tootma? what
Huvitav riigikapitalismi ihalus kumab läbi.

Muski raketid on ikka tükk maad odavamad kui NASA raketid. Sõnastasin halvasti, "riigiraketid" olid kohmakad ja kallid. Nüüd ostavad "riigid" juba ELonilt kosmoselende. Internets oli ka kohmakas ja kallis, enne kui läks erasektorisse ja siis tuli "ringiga tagasi" st. riik ostab juba erasektorilt. Riik jäi poolel teel pidama, TCP/IP ja Arpa tarindati selliselt, et tuumasõja puhul oleks ikka võimalik kassipilte vaadata, aga jäädi poolel teel pidama. Elon tassis routerid ära kosmosesse, mis tagab meile kassipiltide kättesaadavuse ka totaalse tuumatalve korral :) Nüüd tuleks veel DNS infra ka rohkem laiali jagada. USA jagas Arpa "laiali" aga mitte piisavalt laiali. Ja Korea ja Hiina ja mõnel puhul näeme me veel, et riiklikud institutsioonid ei ole teinud piisavalt pingutusi, et kontroll Intenrneti üle käest ära anda, internetivabadust ja netineutraalsust tagada. Osa füüsilise infra viimine planeedi juridsiktsiooni alt välja on kindlasti abiks. kuigi kahtlemata alles esimene samm pikal teel.
Minu viga, algse posti sõnastus oli pisut ambivalnetne.