EKRE arutelu

Puhtalt rahva poolt valimisel oleks ilmselt suur võimalus presidendiks saada mõnel meelelahutajal, tippsportlasel või ka näiteks Tarandil. Pulli saaks pärast muidugi kõvasti.

3 Likes

Ometi ei ole seda juhtunud neis EL riikides, kus presidenti valib rahvas . Teatud mööndusega võib öelda, et Trump ja Zelenski võlgnevad oma presidendiameti eelnenud show-bisnessi karjäärile TV-s,olles poliitikas täielikud uustulnukad, kuid Euroopa Liidus siiski reeglina peab olema mõnelt selliselt elualalt, kus karjääri tegemine vajab pikemaaegset sihikindlat pingutust kui lihtsalt palli korvi viskamine või naljategemine komöödiaseriaalis. Akadeemiline karjäär, juura, pangandus ja loomulikult poliitika …

Leedu president on näiteks pärist finantsringkondadest, töötanud nii Leedu riigipangas kui erapankades kõrgel kohal. Ei valinud nad sinna mõnda väga tuntud nimega kossumeest, ehkki neid jätkub neil kõvasti.

Leedus on “šhowmani” kogemus ja feil täiesti olemas → WIKI : Rolandas Paksas
Kogu seda valimist on väga õpetlik vaadata.Esimeses voorus sai Paksas 20% hääli.

Sellal oli ta jubaolnud pikalt tunnustatud ja tuntud poliitik,Vilniuse linnapea ja peaminister ja mis iganes.
Keegi ei mäletanud enam tema vigurlenduri päevi noorusest .
Mart Helme oli kah nooruses bändimees FIX-ist, no see ei aita teda praegu kuigivõrd.

taadid kontserdil

Võta siis otse valimiste link ette WIKI : Leedu valimised 2002
Valimised võitis suur šhow ja tugev kampaania. Vigurlendurit mäletati vägagi häasti.
Paksas also organized aviation stunts, the most famous of which was his flight under the bridge over the Neris river on 3 October 2002

Minu arust oleks Eestis otsevalimiste korral päris reaalne, et esimeses voorus oleks 10 kandidaati ja teise saaks Kõlvart ja Helme.
Oleks see näide demokraatia tipust? Kumma valiksid?
Praegune skeem toob kompromisskandidaadi, aga välistab ka selged ekstreemsused.
Otsevalimistel on reaalne võimalus ka nendel, kellel on ca 20% valijate tugev toetus

EKRE saab suurepäraselt aru, et Helmet ei valita iial presidendiks aga nende põhiline fookus on isamaalt ja keskilt hääli ära tõmmata mis ühtib ka reformi huvidega. Isamaa ja kesk peavad nüüd hakkama seletama miks nad Helmet ei saa toetada ha EKREl jälle meedia jälle avatud.

Presidendivalimiste idee on selline, et tuleb leida kandidaat, kes ei oleks mitte ühe partei tipp-vapiloom (Helme, Kõrvalt, Kaljurand), vaid leida kandidaat kes oleks kõige vähem ebameeldiv sellele ringile parteidele, mis parteide grupina oleks võimeline saama riigikogus vajalikku häälte arvu täis. Niiviisi leitigi äkitselt kusagilt ei-tea-kust Kaljulaid ja Karis.
Kui aga parteid hakkavad oma vapiloomi kandidaatidena üles seadma, siis loomulikult sellest asja ei saa.

Lennart Meri ja Arnold Rüütel olid erandid, nad võisid küll esindada mingeid parteisid, aga nad eelkõige olid kas oma isiksustena või oma minevikus tehtud tegude läbi sellised, et nad läksid presidendivalimistel läbi.
Toomas Hendrik Ilves jooksis Lennart Meri jälgedes, temalt oodati kõvat panust välissuhtluses ja välispoliitikas ning eks tema valimistele eelnes ja aitas kaasa pettumus Rüütlis.

1 Like

KE ja Isamaa loodetavasti nii segased ei ole, et räuskava sarivaletaja presidendiks upitaksid. Vast veel mäletavad, kuidas Ratas pidi siseministri lolluste eest vabandama.

Ma väidan, et Karise võimalus teiseks ametiajaks presidendiks saada on päris suur kui valimised lähevad valimiskogusse.
Ta on juba tuntud tegelane ja pole kellelegi olnud väga tülikas.
Pole ka erilist aktivismi üles näidanud, ise end Putinile külla kutsunud või valitsuse ametissevannutamise tseremoonial mingeid sõnumiga dressipluuse kandnud või Moskva 9.mai paraadil aukülaliste tribüünil istunud, kus ka kogu Putini jõuk end sisse seadis.

Niisugune tuhmivõitu ja ümmargune ja veterinaari haridusega. Inimestele meeldivad veterinaarid, koertele mitte nii väga. Isegi üsna juhmivõitu peni saab aru kui sõit läheb veterinaari juurde ja hakkab jumalakeeli omanikku anuma : pole vaja sinna jubedasse kohta minna … niuks … ma olen edaspidi hea kutsu, …nuuks …väga hea kutsu…

3 Likes

Nagu Ukrainas või?

Lisaks veel see põhjus, et oma ametliku kandidaadi nimetamine annab kohe võimaluse kauplemiseks teistega. Stiilis, et mida te meile vastu pakute, kui me oma ametlikust kandidaadist teie poolt pakutu kasuks loobume. Ehk siis alati ei pagi kandidaadil olema reaalseid shansse saada valituks, aga samas on head põhjused, miks omada ametikku kandidaati.

1 Like

Põhiline ikkagi tasuta meediakajastus, miks neid kandidaate parteide poolt üldse suvel esitada
Kauplemiseks läheb alles valimiskogus.

Riigikogu koosseis on teada, kuid 107 liiget tuleb KOV poolelt ja need pole veel valitud.
Olen üsna veendunud, et Kõlvart ja Reinsalu parteijuhtidena ise ei kandideeri seal. Kuid nende kokkuleppena see president võidakse ka ära otsustada. Riigikogus on ka hulk aknaaluseid +Gruz200 tüüpe, keda valimiskogus saab siia- ja sinnapoole kallutada mingi magusa lubadusega tuleviku ametist . Hääleta meie kandidaadi poolt ja me anname sulle tulevases valitsuskoalitsioonis märtsikuus nõuniku ameti. Parem ikka kui tootvale tööle minna …

Kokkuleppe osaks võib olla ka tulevase Riigikogu koalitsiooni / valitsuse saatus üldse.

Meie erakond on selle ühiskandidaadi poolt kui sa ei saa peaministriks isegi valimisvõidu puhul märtsis. Loobud juba praegu sellest ambitsioonist. Hakkad välisministriks, mina olen peaminister …

Poliitika on keeruline mäng.

Varro lahkus EKRE fraktrsioonist riigikogus.

Artiklist:
" Vooglaid kirjutas, et 2022. aasta sügisel nõustus ta EKRE esimehe Martin Helme ettepanekuga kandideerida EKRE nimekirjas riigikogusse, toetudes tema jaoks põhimõttelise tähtsusega kokkuleppele, et ta ei astu erakonda ning säilitab täielikult südametunnistuse vabaduse. „Eelmise aasta novembris andis aga Martin mulle koostöö jätkamise väljavaateid arutades teada, et järgmiseks valimistsükliks ei ole ta nõus seda kokkulepet uuendama. Ehk et minu tulevane kandideerimine EKRE nimekirjas saab kõne alla tulla üksnes parteisse kuulumise ja enese parteidistsipliinile allutamise korral,“ kirjutas Vooglaid. "
Mõneti on see kummaline, sest Varro on riigikogus ennast eeskujulikult parteidistsipliinile allutanud. Või on seal mingid isiklikud omavahelised lahkarvamused?

Veelahe jookseb suhtumises Trumpi, Helme on 100% Trumpi pooldaja ja Vooglaid 100% vastane. Võibolla on ka muid vastuolusid, ei tea kommenteerida.

Põhiline lahkuminek arvamustes on suhtumine Trumpi sõtta Iraaniga.

VV on avalikult öelnud palju kordi, et tegu on agressiooniga, kaabud kui paadunud trumpifännid sellega nõus ei ole.

Eks on olnud ka pisemaid vastuolusid, kus Vooglaid näiteks hääletuse ajaks saalist lahkus, sest ta ei olnud nõus hääletama niiviisi nagu fraktsioon hääletas.

VV vihjas ka eelolevale suuremale elumuudatusele ühes oma viimastest pikkadest kommentaaridest tuubis.

Suure pere isale on Riigikogu palga kaotamine muidugi raske löök , Objektiivist või SAPTK-ist ta niisugust palka + kuluhüvitisi kindlasti ei saa.

Kuid ma ei usu, et ta taganeb ja parteisse astub, mis võimaldaks senist elustiili jätkata
seniste sissetulekutega .

Tegu on ilmselt kõige jäärapäisema isikuga parlamendis üldse.
Teised parteid niisugust vabakäigu-fraktsioonikaaslast kah muidugi ei taha.

Ta võib üritada kandideerida üksikkandidaadina 2027.a., kuid see nõuab suuri rahalisi vahendeid ja edushansid pole head … Oma fännklubi on tal kindlasti olemas ja see ei pruugi kattuda kaabude fännklubiga . VV on anti-Trump ja anti-Iisrael, need polegi Eestis nii haruldased meeleolud ja oma seniseid tegevusi on ta valgustanud lausa tüütuseni küündiva põhjalikkusega.

Saab olema huvitav kuidas ta hääletab presidendivalimistel kui ta üldse oma valiku avalikustab. Üks hääl ei otsusta palju valimiskogus, kuid midagi ikka see loeb.
Oleks muidugi paras nali kui Karis selle ühe hääle tõttu näiteks presidendiks saaks , äkki võtab Vooglaiu siis endale nõunikuks ? ( aroonia vms )

Tartu piirkonna ekrelane Malle Pärn juba hädaldas, et seda otsust VV umbusaldada Riigikogu fraktsioonis ja üldse mitte kaasata parteisse mittekuuluvaid inimesi valimistel pole arutatud volikogus ja et Ekrele see kasuks kindlasti ei tule.( eelmistel valimistel panustas ka Markus Järvi parteituna 869 häält partei kassasse + VV 2518, võib olla oli neid vähemedukaid parteituid kandidaate veel )

Saame näha, mida partei toetusnumbrid näitavad järgnevail nädalatel ja kuudel, ma pakun ka seal langust.

Kaabud ei teegi enam saladust, et tegu on perefirmaga ja see töötab ainult pere huvides.

Selline mudel väga edukas olla ei saa. Kaabude jäik perepartei mudel on põhjus, miks 2023.a. saavutatud 17 mandaadist parlamendifraktsioonis on järel vaid 9. Teistel nii suurt kadu ei ole olnud viimase 3 aasta jooksul .

3 Likes

ole mureta - järgmine riigikoguvalimiste tsükkel toob uue liidertulemuse. praegusest 33-st jääb alles x kohta.
ja see X on miljonite euro küsimus.
aga juba 10 kuu pärast me teame vastust, et x on number …
ja ka seda, et kas sündis uus kukkumisrekord või siiski mitte
:slight_smile:

Ei, jutt käis valimistel saavutatud fraktsiooniliikmete arvu kukkumisest sellal kui parlamendiliikme ametiaeg ise veel kestab, kuid ta istub akna alla või aetakse hoopis parlamendist minema. (Kert Kingo ja sama võib juhtuda ka Kalle Grünthaliga enne järgmisi valimisi kui kohtuveskid kiiremini jahvatama hakkavad )
Järgmistel valimistel saavutatud mandaadid on hoopis iseasi.

Gruz võib saada lausa null mandaati ja kedagi see imestama ei pane.

Kuid küll kõik 101 kohta ära täidetakse.

Magus koht ikkagi ja suht kindel sissetulek. Ma ise küll ei viitsiks mingil juhul seal künkal istuda,rumalat juttu ajada ja veel rumalamat kuulata, olen liiga laisk ja mugav selleks. Kuid mõni 10 aastat vanem mees viitsib, võib-olla seepärast, et tal on see mõisahoone ülal pidada, millest ei raatsi kuidagi loobuda.
Ma tema asemel müüks mõisa maha ja ostaks mõne pisema mökki järve kaldale

Hetkel ei viita miski, et Vurru oleks midagi varastanud, erinevalt koomikutest Kert Kingost ja Grünthalist, seega ei saa teda ka parlamendist nii kergesti ära ajada.

1 Like