EKRE arutelu

Teeme siis pildi täiustamise mõttes ikka selle teema ka. Ma olen viimasel ajal jõudnud arusaamisele, et kui võimul olev seltskond midagi radikaalselt mõistlikku ette ei võta ning seda ka geniaalselt ei esitle (mõlemas osas on seda väga raske loota), siis EKRE võidab järgmised valimised. Neil pole isegi komistamisi vaja karta, keskkond on neile nii soodne, et valijal on täiesti savi - a la Kesk Lasnamäel kuni viimase ajani. Minu poolest on see ka jumalast OK, rahva hääl on jumala hääl, ootan huviga, mis nad reaalselt peale hakkaks.

Aga see Martin Helme sõnavõtt paraku ei mahu mingitesse demokraatliku protsessi raamidesse. See on sulaselge viide, et kodanikud ei ole seaduse ees võrdsed ja praegu paistab küll nii välja, et kodanik Helme kavatseb endale võtta endale õiguse selle üle otsustada mingit suvaliste tunnuste alusel. Huvitav, kas siin foorumis tugevat poolehoidu leidnud Mihhail Lotman ikka kvalifitseerub rahvuse põhjal presidendiks?

Kui Martin Helme kiiremas korras ei vabanda, siis on vähemalt minu silmis EKRE peatamiseks ühel hetkel õigustatud ka demokraatlikust mudelist väljaspool olevad vahendid.

Sakuska
Ja kui Helme ei vabanda, siis milliseid demokraatlikust mudelist väljaspool olevaid vahendeid kasutate EKRE peatamiseks? Mina loen siit välja otsest üleskutset, vahendeid valimata tuleb EKRE peatada.
Liberastid/tolerastid ise lasid selle dzinni pudelist välja oma jõhkra ja arrogantse Eesti ümberrahvastamise, ümberusustamise ja seksuaalse ümberorienteerimispoliitikaga.
Igaühel on ju õigus oma arvamusele. Mina arvan ka, et Eesti president peaks olema rahvuselt eestlane .Veri on paksem kui vesi.Eesti seis peaks tõesti hapu olema kui ei leiduks enam ühtki eestlast, kes presidendiks kõlbaks

Venelane-ukrainlane-soomlane on täiesti OK ministrina, linnapeana või parlamendisaadikuna kui ta muidu on tubli, integreerunud Eesti ühiskonda ja räägib hästi eesti keelt, kuid riigipeana tahaks ikka eestlast näha.

Rahvus pole esimene ega kõige tähtsam kriteerium kuid võrdsete näitajate puhul ma eelistaks eestlast. Muidugi, Eesti probleem on see, et rahvalt ei küsi keegi. Valida saavad vaid 101 saadikut Toompeal ja kui seal ei õnnestu, siis mõnisada rohkem "põllul" .
Fake McCoy
Liberastid/tolerastid ise lasid selle dzinni pudelist välja oma jõhkra ja arrogantse Eesti ümberrahvastamise, ümberusustamise ja seksuaalse ümberorienteerimispoliitikaga.

Tsitaat Sakalast:
Sakala palus Martin Helmel täpsemalt selgitada, millega ta sellist inimese päritolul põhinevat hinnangut põhjendab, ning sai kinnituse, et poliitiku väljaütlemine kõnekoosolekul ei olnud mõttevääratus, vaid peegeldas tõepoolest tema tõekspidamist. «Meie erakonna arvates on Eesti idee poolest rahvusriik ja seepärast peame iseenesestmõistetavaks, et kõige kõrgemad avalikud ametid kannaksid seda aadet. Iseenesest on ju võimalik, et (muust rahvusest – toimetus) inimene on meie ühiskonnaga hästi integreeritud, nagu seda on Marina, aga sellest hoolimata peame õigeks, et president oleks eestlane nii hingelt kui ihult,» rääkis Helme.

Mis puutub siia "jõhkra ja arrogantse Eesti ümberrahvastamise, ümberusustamise ja seksuaalse ümberorienteerimispoliitikaga"? Martin Helme ise toonitas lisaks, et Kaljuranna seotus peaministriparteiga on küll probleem, kuid peamine on siiski tema rahvus!

Kas me räägime mingist uuest põhiseaduse vaatest, mis sätestab kodanikud ja siis veel unterkodanikud, kes ei vasta muuhulgas eestlase ihu standardile?
Tuleb tõsiselt tuttav ette teatud ühe munaga mehe monoloogidest.
stagna
Igaühel on ju õigus oma arvamusele. Mina arvan ka, et Eesti president peaks olema rahvuselt eestlane .Veri on paksem kui vesi.Eesti seis peaks tõesti hapu olema kui ei leiduks enam ühtki eestlast, kes presidendiks kõlbaks

Defineeri palun "rahvus eestlane". Kui sellega hakkama saad olen sinuga nõus.
Minu meelest õed Helmed pole küll kumbki eestlase (ugri-soomlase) nägu, pigem ikka sinna iisreaeli poole?
Selgitan igaks juhuks veel: ma ei jaga EKRE vaateid immigratsioonile, Euroopa Liidule, majandusele ja paljudele muudele asjadele. Samas, ma tunnustan absoluutselt seda, kui valijad demokraatlikus süsteemis oma hääle nende poolt annavad.

Martin Helme tänase avalduse probleem on selles, et jagades kodanikud sisuliselt kahte klassi, läheb ta totaalsesse vastuollu õigusriigi põhimõtetega. Ta ütleb, et peale põhiseaduses sätestatud tingimuste on olemas veel mingid tingimused, mis teatud kodanikuõiguste realiseerimist osa kodanike jaoks piiravad.

Lisaks ühe munaga mehe süsteemile leidub väga sarnane setup ka tänapäeva Iraanis, kus usujuhtide kõrgem nõukogu võib rahva valitud esinduskogu otsustest üle sõita, kui need nende meelest usu põhimõtetele ei vasta. Helme poolt seatav rahvuse kriteerium on mu meelest veel subjektiivsem kui šiia vaimulike rakendatav usupuhtuse kriteerium. Ajatolladel on vähemalt üks vana käsiraamat, mis asi Helmel on? Päris krdi peen iroonia.
Kas seda on siis üleliia tahta, et president oleks eestlane nii hingelt kui ihult? Kaljurand ei ole kumbagi.
Minu arust Martin Helmel on mingeid mentaalseid probleeme, mis väljenduvad sellistes ootamatutes destruktiivsetes väljaütlemistes. Marina kohta öeldu pole esimene ega ole ka viimane selline. Kas see on taotluslik? Pakun, et ei. Eks ta saab kunagi nende väljalipsavate ütluste pärast oma tõsise õppetunni.
Herbert
Geni.com-i andmetel Helmede suguvõsa:
Mart Helme on Enn Helme ja Age Helme poeg.
Mart Helme emapoolsed vanavanemad on Ludvig ja Melanie Hendriksmann
Mart Helme emapoolse vanaisa Ludvig Hendriksmanni ema oli Tatjana Hendriksmann.
Tatjana Hendriksmanni vanemad olid Jekaterina Zimarjev ja isa Sergei Zimarjev.
Väga naljakas. Nagu kesikud hakkavad ärritudes autorollost rääkima, hakkavad ka ekre ninamehed ärritudes autrollost rääkima. Väga tüüpiline. Mart Helme oma vereliini kohta: Kas Te olete jaburaks läinud?!
Et siis nüüd järsku peab inimene, kes arvab, et Kaljurand ei sobi, kuid ise ei kandideeri, olema täiesti tõupuhas eestlane min. 50. põlve, muidu pidagu suu lukus? Way to go, Georgi Beltadze/PM

Ärme tunne häbi Helmete üle. Selliseid väärastunuid mõttemaailmaga inimesi, kes seda ka ise usuvad või end selliselt lihtsalt turundavad, on alati. Viimseni neid ühiskonnast välja ei juuri.

Häbi tuleb tunda end ümbritsevate inimeste üle, kelle tõttu taolised värdjad ühiskonda esindama jõuavad. Püüdes siin võtmes kuidagigi optimist olla, võib ju tõdeda, et protestihääletamine on tänapäeva poliitilisel maastikul suurem probleem kui võib arvata.
Te ikka ei saa aru.

Keegi ei ütle, ( ka Helme ei ütle , muuseas !) et mitte-eestlane ei tohiks presidendiks kandideerida või selleks ka saada. Kuid keegi ei saa inimesi ka sundida hääletama venelast, sakslast või usbekki Eesti presidendiks.Inimesel on õigus öelda, : "Ma ei hääleta tema poolt, sest ta pole eestlane ." See on täpselt sama hea põhjus kui iga muugi.

Nagu näiteks : "Ma ei hääleta tema poolt, sest mulle ei meeldi kuidas ta räägib." "Ma ei hääleta tema poolt, sest ma arvan, et ta pole siiras." " Ma ei hääleta tema poolt, sest mulle ei meeldi ta erakond. ".
Kui te veel kuuleks nn. tavahääletaja põhjendusi kuskil vallavolikogu üldvalimistel, siis need on veelgi omapärasemad.
"Ma ei hääleta tema poolt, sest ta on liiga vana / noor / paks / peenike/ liiga ülbe / liiga tagasihoidlik, / liiga loll / liiga tark / liiga koleda soenguga / liiga rikas / liiga vaene / kasutab vaid võõrsõnu / on PD / on hetero / on blond / on punapea / on joodik / on karsklane / on usklik / on ateist jne. "

Igaühel on oma põhjus ja selle ümber skandaali teha on täiesti mõttetu.Valimised selleks ongi valimised, et on võimalus olla poolt ja vastu.

Mis puutub aga eestlasi, siis minu arust on see eestlane, kes ise end peab eestlaseks ja keda ka teised eestlased peavad eestlaseks.Mingi sugupuu 5nda põlveni on jaburus muidugi . Oluliseks tunnuseks on emakeel.Mina ei saa tunnistada eestlaseks isikut, kelle kumbki vanem pole eestlane ja kelle jaoks eesti keel on võõrkeel.
Olgugi siis kuitahes hästi omandatud ja veatult räägitud.
sakuska

Martin Helme tänase avalduse probleem on selles, et jagades kodanikud sisuliselt kahte klassi, läheb ta totaalsesse vastuollu õigusriigi põhimõtetega. Ta ütleb, et peale põhiseaduses sätestatud tingimuste on olemas veel mingid tingimused, mis teatud kodanikuõiguste realiseerimist osa kodanike jaoks piiravad.

Põhiseadus ise jaotabki kodanikud kaheks: sünnilt ja naturalisatsiooni korras kodanikeks. Sünnilt kodanikel on mitu olulist õigust, mida naturalisatsiooni korras kodanikel ei ole, näiteks ei saa neilt võtta kodakondsust (PS § 8 lg 3).

EKRE ja Kaljuranna teemasse puutub asi sedavõrd, et kui Marina Kaljuranna lätlasest isa ega venelannast ema ei olnud tema sünni ajal Eesti Vabariigi kodanikud (PS § 8 lg 1), siis Kaljurand ei saa presidendiks kandideerida, sest president tohib olla ainult sünnilt kodanik (PS § 79 lg 3).

Meeldib või mitte, põhiseadus nõuab presidendiks justnimelt ihult eestlast – inimest, kelleni kodanikustaatus kandus vereliini pidi.
Arsenal on põhiseadusest hästi punktid välja toonud, president peab olema ihult eestlane. Viitasin sellele juba varem teemas järgmine Eesti president ( 20:39, sünnilt eestlane)

Ajaloost võiks ju õppida, aga ei, ikka tahetakse teadlikult sama reha otsa astuda. Ka Konstantin Pätsu ema oli venelane ja veri on ikka paksem kui vesi. Pätsu tegevus vääriks karmi hinnangut (vaikiva ajastu kehtestamine, vapside mahasurumine,baaside leping), aga selle asemel tahetakse hoopis Eesti Vabariigi 100 aasta juubeliks rajada ausammas.

President oleks eestlane nii hingelt kui ihult, see on elementaarne, mida siin vahtu üles kloppida?
Arsaneal, see ongi õdede Helmete puhul kummaline, et nad mitte ei järgi põhiseadust vaid nn. eestlaste rahvusliku puhtuse ideed. Samas see idee on iga Helme ja mitte-Helme peas erinev.
Nimelt Põhiseadus võib jagada Eesti kodanikke kahte leeri, siis Marina on sünnilt eesti kodanik. Sellest on varem ka kirjutatud.
Aga kui vaja, siis õed Helmed mõnes teises situatsioonis lajatavad põhiseadusega nii et sädemeid lendab.
stagna
Te ikka ei saa aru.

Keegi ei ütle, ( ka Helme ei ütle , muuseas !) et mitte-eestlane ei tohiks presidendiks kandideerida või selleks ka saada. Kuid keegi ei saa inimesi ka sundida hääletama venelast, sakslast või usbekki Eesti presidendiks.Inimesel on õigus öelda, : "Ma ei hääleta tema poolt, sest ta pole eestlane ." See on täpselt sama hea põhjus kui iga muugi.

Kui noorem Helme oleks inimene tänavalt, siis muidugi...kuid ta on parlamendierakonna üks juhtfiguure. Ja ilmselgelt ei olnud see mõeldud ka kui tema isiklik arvamus, vaid kui üleskutse.
Mina olen ka üllatunud, et saag käima tõmmati.

Palju suurem probleem on minuarvates see, et poliitik, kes ütleb "President peaks olema eestlane nii ihult kui hingelt", elik väljendab oma poliitilist maailmapilti, rapitakse meedia poolt täielikult ära. Minuarust on EKRE väljaütlemised valdavas enamuses kordades hullemad, kui see mõttekäik. Helme oli ju Kaljuranna vastu positiivne, tema mõttekäik oli, et KUIGI on andekas välisminister, siis EESTI Vabariiki peaks esindama EESTLANE. Nagu nõuab ka VP valimise seadus.

Ma ei mõista, miks see arvamus niivõrd vastuoluline on? Ka minu jaoks on see kõige elementaarsem kriteerium, ja ma ei ütleks, et Eesti siin kuidagi eriline nats oleks. Valdavas enamuses riikides on riigipea valimiseks sünnijärgne kodanik olemine elementaarne. UK-s näiteks pead olema sündinud isegi mitte õiges riigis, vaid õiges perekonnas :)
siretsch
Mina olen ka üllatunud, et saag käima tõmmati.

Palju suurem probleem on minuarvates see, et poliitik, kes ütleb "President peaks olema eestlane nii ihult kui hingelt", elik väljendab oma poliitilist maailmapilti, rapitakse meedia poolt täielikult ära. Minuarust on EKRE väljaütlemised valdavas enamuses kordades hullemad, kui see mõttekäik. Helme oli ju Kaljuranna vastu positiivne, tema mõttekäik oli, et KUIGI on andekas välisminister, siis EESTI Vabariiki peaks esindama EESTLANE. Nagu nõuab ka VP valimise seadus.

Ma ei mõista, miks see arvamus niivõrd vastuoluline on? Ka minu jaoks on see kõige elementaarsem kriteerium, ja ma ei ütleks, et Eesti siin kuidagi eriline nats oleks. Valdavas enamuses riikides on riigipea valimiseks sünnijärgne kodanik olemine elementaarne. UK-s näiteks pead olema sündinud isegi mitte õiges riigis, vaid õiges perekonnas :)

Palju on Eesti Vabariigis üldse presidendiks kvalifitseeruvaid inimesi, kes on Eesti Vabariigis sündinud?