ehk aitab juba ENSV-st??

"jpedro"
*oma poode

mul on küll viimase järgu tähtsusega, kes seal omanik on.
Ketid on ketid igal pool.
mis oluline :
1) poe asukoht. No ei viitsi 2-3 korda nädalas sõita teise linna otsa Lidli, ehkki seal on paljud kaubad soodsamad
2 ) hinna ja kvaliteedi suhe
Minu elukoha tõttu lööb kohalik Coop seetõttu teised üle. Kui Rimi või Lidl oleks odaviske kaugusel, siis käiks ilmselt seal
Mäletan arutelu ühe ETKVLi, vabandust- Tarbijate Ühistu, inimesega, kui neil alles küpses plaan COOP Eestisse tuua... Nad vist tegelikult võtsidki selle KMi postitatud meemi oma kampaania mantraks :D
"stagna"

2 ) hinna ja kvaliteedi suhe

Hiina-kvaliteedi suhe? COOPi kontekstis. Ühes lauses. mitte-eitavas kõneviisis?!??!??

Janekiga igati nõus. Liiga palju on seda võõrast keelt meie riigis ja liiga kergekäeliselt hakkame selles võõras keeles vastaspoolega rääkima.

Keegi tark mees olla kunagi öelnud: "Keel kannab ja levitab kultuuri". Mida rohkem me ise räägime võõras keeles seda vähem on ju meie enda keelt ja kultuuri. Nii lihtne ongi.

Tõeliselt eestlaslik uusaasta lubadus võiks kõlade umbes nii: räägin rohkem meie enda keeles, eriti võõrastega. Õppigu ära ükskord!
...see kehtib ka Änglishi kohta. Tulin ühel õhtul koju ja panin teleka mängima. Telekast tuli R2 Aastahiti gaala. Noh, tore - ainult et mingi täitsa kohalik noor daam ei suutnud eriti üle poole eesti keeles rääkida. Ei nimi ega aktsent ei vihjanud kuidagi sellele, et ta kuskilt välismaalt oleks. Närvidele käis! Siis meenus, et ega ma ise kasvõi siinse foorumi kontekstis palju parem pole olnud. Aga vot - nüüd proovin olla!

(Ahjaa - loomulikult oli see noor daam lillade juustega!)

:-D
COOP on Eestis täitsa ok koht igapäevaseks poodlemiseks. Mitmed mu sugulased käivad neis ja tellivad sealt.

Üldiselt siin teemas mu senini üsna kõrge arvamus mõnest tegelasest kukub kolinal :)

Kinni on iga riigikorra ajal võinud kedaiganes panna. Ei pidanud üldse kurke kasvatama. BBC-s kunagi oli dok, kus üks Stalini aja laagritöötaja rääkis, et sellised Lasnamäe õpetajaperekonna tüüpi tegelased olid need kõige paremad Siberisse odavaks tööjõuks saatmiseks. Alguses käisid nööri mööda ja kui järjekord nendeni jõudis, siis ei hakanud vastu ka.

Kurgikasvataja ja Viru prostituudi vahele võrdusmärk? Jutt, kuidas välismaa teksad ja magnetofonid kasvasid sõnnikuga väetatud põllul? Mõned keeravad oma usuhulluses ikka päris ära.
"Sekeldaja"
Kirju loeti, pakke kakuti lahti ja nii ühed kui teised ei jõudnud sageli kohale.
Aga kas ma saan krista väitest õigesti aru, et organid lausa võltsisid kirju või hoidsid kirjutajal püstolit meelekohal või mis mõttes "muutsid või mõjutasid"?!?
Jätaks "kõikvõimsa KGB" ülemüstifitseerimise teema parem algatamata.
Uuri Solženitsõni tegevust ja loomingut 90ndatest alates ise. Alustada võid kasvõi eestikeelsest Wikipedia artiklist tema kohta, seal on link palju mahukamale venekeelsele artiklile, kus omakorda viited detailsetele ressurssidele nagu näiteks Solženitsõnile pühendatud veebilehed/portaalid jne.

Elin Toona näiteks kirjutab oma mälestustes ("Pagulusse"), et sai 60-70ndatel Eestist kirju, mis pidid olema tema isalt (isa oli tuntud teatritegelane) aga hiljem selgus, et isa polnudki neid kirjutanud. Täpselt ei mäleta mis seal oli aga eesmärk vist oli meelitada teda kodumaale või nuhiks vms. Organitele arvatavasti sobis, sest oli selline natuke mässumeelne ja ei sobitunud hästi teiste väliseestlastega.
Üks tüdruk oli küll usast aga nime ja juukseid ei mäleta. Äkki oligi tema?
https://menu.err.ee/1608835036/galerii-raadio-2-valis-aastahitti#lg=1&slide=28
Ajan äkki sassi :)
Sattusin ka seda r2 aastahiti tibi nägema. Jagan Karum6mmi emotsiooni. Tegu oli Kitty Florentine'ga.
"raulir"
COOP on Eestis täitsa ok koht igapäevaseks poodlemiseks. Mitmed mu sugulased käivad neis ja tellivad sealt.

Kahtlemata kunagised räpase olekuga ETKVli poekesed, eriti need, mis igasugu paneelrajoonide keskustes olid, on pärast COOPistumist hakanud "fäännssistuma" (tervitused Karumõmmile). Need ABC-d mis Maksimaseerusid, nii väga mitte. Aga COOP ja soodne? No mis pagana otsast. Võib-olla selle "Säästukaart plussiga" kui oma AA ka COOP panka tassida, siis midagi... ehk.

"raulir"

Kurgikasvataja ja Viru prostituudi vahele võrdusmärk? Jutt, kuidas välismaa teksad ja magnetofonid kasvasid sõnnikuga väetatud põllul? Mõned keeravad oma usuhulluses ikka päris ära.

Äkkisti ei peaks nii varakult korki maha keerama, et kella 17 funktsionaalne lugemisoskus juba lännu on? Keegi pole ju tõmmanud tavamõttes "võrdusmärki" prostituudi ja kurgikasvataja vahele. Oli lihsalt selline "organiseeritud kuritegevus" et KGB kupeldas prostituute ja sai vastutasuks informatsiooni. SORVVO omakorda "pakkus katust" igatsugu "ärikatele". Kurgikasvatajad olid "necessary evil" -- sest NLiidus oli toiduainetega nagu oli. Seega "telefoniõigust" rakendades soovitati kurigasvatajad rahule jätta ja rohkem baarmenidele keskenduda. Mis muidugi ei tähendanud, et "kurgikasvataja" sai ennast 100% turvalisena tunda. Aeg-ajalt kui oli vaja näiteks "plaan" täita või lihsalt sellesk, et teised ei unustaks "kelle peost nad söövad" tehti mõni "näidispoomine" ikka.
Selleks, et terror oleks EFEKTIIVNE peab ta olema IRRATSIONAALNE. Nõukogude tüüpi süsteemis ei tohi kehtida vanasõna "õige hõlma ei hakka keegi" või täpsemalt ... "õigeid" lihsalt ei tohi olla.
"eln"
"Sekeldaja"
Kirju loeti, pakke kakuti lahti ja nii ühed kui teised ei jõudnud sageli kohale.
Aga kas ma saan krista väitest õigesti aru, et organid lausa võltsisid kirju või hoidsid kirjutajal püstolit meelekohal või mis mõttes "muutsid või mõjutasid"?!?
Jätaks "kõikvõimsa KGB" ülemüstifitseerimise teema parem algatamata.
Uuri Solženitsõni tegevust ja loomingut 90ndatest alates ise. Alustada võid kasvõi eestikeelsest Wikipedia artiklist tema kohta, seal on link palju mahukamale venekeelsele artiklile, kus omakorda viited detailsetele ressurssidele nagu näiteks Solženitsõnile pühendatud veebilehed/portaalid jne.

Elin Toona näiteks kirjutab oma mälestustes ("Pagulusse"), et sai 60-70ndatel Eestist kirju, mis pidid olema tema isalt (isa oli tuntud teatritegelane) aga hiljem selgus, et isa polnudki neid kirjutanud. Täpselt ei mäleta mis seal oli aga eesmärk vist oli meelitada teda kodumaale või nuhiks vms. Organitele arvatavasti sobis, sest oli selline natuke mässumeelne ja ei sobitunud hästi teiste väliseestlastega.

Hea teada, tänan!
"Madis89"
Sattusin ka seda r2 aastahiti tibi nägema. Jagan Karum6mmi emotsiooni. Tegu oli Kitty Florentine'ga.

Ma juba peaaegu tahan seda galat järele vaadata.
Kuulasin mõni kuu tagasi R2 Muusikanõukogu, kus Kitty Florentine külaliseks oli. Rääkis rahulikult, tasakaalukalt, isegi sisukalt, ja mis peaasi - täitsa eesti keeles!
Küllap sõltub kontekstist? Publiku ees kukub sisemine Pegasus perutama?
Äkki valestimõistmine tuli ahelast: "virutama" > Viru > Viru prostituut?
See "valestimõistmine" tuli sellest jutust mulle vastuseks:
"KM"
Ja SORVVO ei pannud sul vanameest kinni mitte sellepärast, et ta oleks olnud korralik.

"Offf"
Seega, SORVVO mitte kedagi ja mitte kunagi "kinni" ei pannud. SORVVO teostas uurimistoimingud ja edastas materjali kohtule. Kes, vastvalt vajadusele, "pani kinni".
Mitteametlikult -- on täiesti selge, et kõik valuutahotellide prostituudid olid KGB kontrolli all (NLiidu monopoolses seisundis kupeldaja :)) ja SORVVO kontrollis (mitteametlikult) kõiki "spekulante" kelle kaudu liikusid videomagnetofonid, kassettmagnetofonid, teksad jms. "ihaldusväärne" lääne kraam.

Üsna otsene jutt ju, et SORVVO ja KGB jne kontrollisid ja kasutasid ära kurgikasvatajaid nagu mu isa, kes olid pmst nagu valuutahotellide (sry, mitte Viru) prostituudid ja "spekuleerisid" videomagnetofonide, kassettmagnetofonide, teksade jms ihaldusväärse lääne kraamiga, mida nad ilmselt kurkide vahel kasvatasid.

Ma näen siin hoopis kadeda KM vanamuti poolt emapiimaga edasiantud suhtumist, mis on KM ajju sööbinud ja millest ta aju ratsionaalne osa pole suutnud veel välja rabeleda.

Offf muidugi triivis veidike liiga eemale - pmst ma olen nõus, aga mitte selles kontekstis, milles KM SORVVOst jms rääkis.

Kui minna tagasi Stalini aega, siis nagu öeldud - võeti mingeid suvalisi, majanduse toimimisele kõige vähemmõjuvaid ühiskonnagruppe, ja siis öeldi, et grupp x (näiteks mingi aine õpetajad - prügikalaintelligendid) on rahvavaenlased ja tuleb saata -60C-ga seedreid langetama. Teised grupid kiitsid takka kuni tuli nende kord.
Et noorematele lugejatele ei jääks eelnevast kätšist muljet vene ajal olnud totaalsest lõhest hariduspõllul sonkijate ja intelligentsete kurgikasvatajate vahel, siis võin kinnitada, et see polnud kuidagi nii. Meie koolis näiteks leidus füssa+mata õpetajatepaar, kes vähesele palgale lisateenimiseks redisekasvatamise ja kohalikul turul nälgivatele rahvahulkadele mahaparseldamisega tegelesid. Välisel vaatlusel nad sellest tegevusest otseselt vaesemaks ei jäänud. Kedagi kinni ka nagu ei pandud mäletamist mööda.
No toidu müügiks kasvatamine oli sallitud, sest see andis olulise osa kogu toiduvarust (vt näiteks eralehmapidajad, kes said ühe lehma piimarahast teise kuupalga ja andsid isegi vist rohkem piima kokkuvõttes kui suurfarmid). Maal loomulikult kõik (või enamik) õpetajaid, kultuuritöötajaid jm intelligentsi pidas lehma ja kasvatas aiasaadusi müügiks. Talusaaduste turul müüki salliti iseig Stalini ajal. Nõukogude ideoloogia ja seadused keelasid spekulatsiooni ja teise inimese ekspluateerimise, kuid oma tööga hästi teenimine polnud põhimõtteliselt patt.
raulir, sul papsil ei jäänud kurkide kasvatamise kõrvalt vist aega üle sind ka veidi kasvatada. Solva meest, kuid mitte mehe ema! Kahju, et enam ei saa verbaalselt liiga vallatuks minevaid tüüpe duellile kutsuda! :-D
"Karum6mm"
raulir, sul papsil ei jäänud kurkide kasvatamise kõrvalt vist aega üle sind ka veidi kasvatada. Solva meest, kuid mitte mehe ema! Kahju, et enam ei saa verbaalselt liiga vallatuks minevaid tüüpe duellile kutsuda! :-D

Ma kasutasin peegeldamist. Tundus, et ilma selleta selgitused ei töötanud. Vabandan :)
Sm. Pooc, PaTac ja Keskerakond julgelt za ЭCCP ning venestamise jätkumise eest!