Eesti energeetika

Siin lingil on koondatud erinevad wikipedia artiklid mis puudutavad Toronto elektriikaldusi läbi aegade. 1965 polnud ainus.
https://en.wikipedia.org/wiki/Toronto_blackout

Jummel küll, leiutasid Vord D. Iru ongi ainult prügipõletaja ja soojusenergia andja.

Eksid. Elektrigeneraatoreid oli seal 2 tk, sellised umbes traktori suurused. Neist üks undas päris mõnusalt, teine oli reservis.

Pole nii raske Wiki lahti võtta ning vaadata. Lähiajaloos on ka ikkagi mõned korrad küll Euroopas kui ka USAs kummuli käinud.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_major_power_outages

Kui maja ehitad siis lased loodetavasti piisavalt tugeva võrgu ehitada ja ei looda niivõrd ajaloo ja mineviku sündmuste peale.

Elering
Estlink 3 puudumine 20 aastat (eeldatav valmimisaeg). Taavi Veskimäe “hiigelaeg” oma pepu kindlustamises.

Samal ajal pannakse taskusse Estlinkide abi pea miljard EUR. Mille Soome annab tarbijale tagasi aga Eestis on see justkui EU seadustega “keelatud”?!?! Kusjuures see raha on pidanud 20 aastat minema Estlink 3 “loomiseks”.

Kiisa gaasijaamad kui “avariijaamad”. 0 ettenägemist.

Mina nimetaks seda Eleringi ühenduste loomist Lätiga läbi saaremaa järgmiseks fiaskoks. Loe, et salaja meretuult toetada - tarbija maksab varjatult kinni.

Sagedusturu kalliduse möödalaskmine.

Kalle Kilki absurdsed avaldused - lõunast odava elektri kohta jms. Ja, kuidas Elering pidi üldsegi EU huve täitma, mitte Eesti tarbija?!?!

Ja see, et tarbija maksab kinni sagedusturu. Kas see pole kolenaljakas, et lubati tarbija paneb hinna paika. Ja nüüd tehakse tarbijale meeletud fikseeritud kulud elektritarbimise eest. Et tarbija ei saaks “tarbimist paika panna”.

Siit on selgelt näha, et kunagised ja ka praegused Eleringi juhid on eelkõige oma enda perset soovinud kindlustada.

Eleringil on Eesti tarbijale efektiivsest süsteemi ja odava lõpphinna loomine on olnud alati viimasel kohal!

7 Likes

Loe mis sa varem kirjutasid ja mida nüüd.
See tarnete lõpetamine ei olnud seotud NATOga, ei olnud ka ootamatu Fingridile, kui just nad ei eeldanud, et hakkavad edaspidi tasuta teenuseid saama. Kogu see “rublades” maksmine oli viis kuidas Venemaa sai välistada olukorda, kus maksed lähevad sinna arvele, kust edasi Venemaale ei jõua. Sa võid ju jkõvasti silmad pigistada ja elada kaiakallaslikus maailmas, aga reaalsust see ei mõjuta.

2 Likes

Elering aastaid vedas paradigmad, et tugevad välisühendused on tähtsamad kui kohalik tootmine ja kohaliku tootmist pole eriti vaja ja kui läheb vaja siis meil ju vaba turg…

1 Like

See artikkel väidab küll, et asi oli maksete laekumise raskustega. Aga nagu teada, kui tõesti seda oli vaja, laekusid maksed venemaale tol ajal alati. Väita võib mida tahes, aga ma mäletan, et poliitasjatundjad olid seisukohal, et tegu oli poliitilise otsusega - Soome NATO-sse astumise tõttu lõpetati elektritarned.

Niikuinii oleks pidanud Soome elektri ostmise venemaalt ära lõpetama, seega vene-poolne samm oli lihtsalt venelaste endi arust ennetav ja “karistav”.

Mida ma varem kirjutasin? St. mida ma valetasin?

https://majandus.postimees.ee/8240933/elektrikell-reedel-teeb-elektri-borsihind-labi-korraliku-languse
Homme on soodsaim elekter kell 14-15, kui hind on negatiivne ehk -3 eurot. Elektri hind on miinuses veel ka kell 13-14 ja kell 15-16. Hinnalanguse põhjuseks on see, et homne tuuleparkide toodang kasvab tänasega võrreldes märkimisväärselt.
:+1:

Pigem ikka ka see, et soomes on saadud viimaste päevadega tuumajaamade toodang 1800->3000 peale. Suur tuuleriik taani toodab poole vähem kui tarbib

2 Likes

Karlssoni “arvutused” on alati nii ägedad. Korraks on elektri hind “miinuses” … see on NII ÄGE. Ülejäänud aja on “kolme sotiga” plussis, aga see ei loe.
Ja elektritõuks on üldse parim liiklusvahend, kui on +25 kraadi sooja, puhub mahe tuuleke ja jalakäiad ei koperda kõnniteel jalus. Rüüpad soja-lattet ja kulged mõnuga ja naudid Kalamaja asumi arhitektuuri. See kui 9 kuud on külm, kõnnitee on lausjääs või hangede alla mattunud… see perioood “ei loe” ja seetõttu jätame selle arvestusest välja.
Ühtlasi saadan ma nüüd dekanaati kirja, et palun edasipidi keskmise hinde arvutamisel arvesse võtta ainult need õppeained, kus ma sain hindeks “5”. Neljad palun välja jätta, sest mulle meeldiks vaadata keskmist hinnet 5.0. :slight_smile:

14 Likes
1 Like

Kuna Hispaanias on plaan sulgeda kõik tuumajaamad ajavahemikul 2028 - 2035, siis ma ootaks varsti Hispaania teadet, et nad loobuvad sulgemisest, tänu hiljutisele 1-2-päevasele üleriigilisele elektrikatkestusele.
Tuumajaamad tootsid aastal 2023 Hispaania elektrienergiast 20%.

Tundub, et põhjus on leitud ning süüdi on ilm ning katkestus ei ole seoses juhuelektri tootmise ebastabiilsuse ja juhitamatusega. Seega polegi inseneridel rohkem mõtet uurida, kuna ainuke õige, ideoloogiline põhjus, on juba teada.
image

4 Likes

Täna jälle miinushinnad. :star_struck:

…ja panin auto ka laadima. :grinning:

Kas varastatakse firmast elektrit?
https://www.google.com/maps/@59.3125453,24.602911,3a,75y,352.14h,89.85t/data=!3m7!1e1!3m5!1s5jaHTYx2u_hTQCT6a1js0w!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D0.14508100055870443%26panoid%3D5jaHTYx2u_hTQCT6a1js0w%26yaw%3D352.1379841570174!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQzMC4xIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Kes võrgutasu maksab?

1 Like

to: Fggjjhj.
Firma, muidugi, aga firma juhtkond ei ole lihtsalt sellele sedasi mõelnud.