Eesti energeetika

Kuskohas kindsigo sul liitumistasust rääkis? Kui aru ei saa , ära kommenteeri. Loomulikult on võrgutasul eraldi rida kuutasu

Sul on jah, seetõttu sa arvadki, et kõigil on. Sa kipud inisema ja vinguma igas asjas.

Kuule tarkpea, milline võrgupakett siis ilma kuutasuta on?

Sa kipud targutama teemadel millest muhvigi ei jaga

sti24-e vingumine on ilmne…

41 MWh toodetud, 27 MWh müüdud, 14 MWh ise ära tarbitud.

Kui nüüd excelis näpuga järge ajada, siis võiks olla numbrid:
3142 € börsihinnaga võrku müüdud + 1337 € toetus + 1614 € omatoodangu tarve börsihinnaga + ~1569€ omatoodangutarbe pealt võrgutasu säästetud + 800 € pelleti pealt säästetud = 8462 €

9k numbri võtsin excelist kus võrgutasu oli aegade algusest konstandina pandud, my bad, seega see pole päris õige jah aga suurusjärk võib 8-9k kanti jääda, sõltub kuidas arvutada ja kui täpselt.

Vahepeal on võrk2 ↔ võrk5 vahetusi ka tehtud. Elektrilevi Võrk 5 paketiga talvel on tänu akule keskmine võrgutasu 0,07 €/kWh maksudega kui ~900 kWh tarbida. Aga aku tuli 2023 lõpus alles.

Suvel tasuta jaheda toa eest võib ju paar k€ kasumit juurde ka tegelt kirjutada :]

1 Like

Tar. Kas selle 19K€ soetusmaksumuses on ainult seadmete maksumus, või on see koos ehitus-paigaldustööde + kõikvõimalikud projektide ja paberimajanduse ning liitumistasude (ma ei mäleta kas väiketootjaks hakkamise eest küsiti raha või ei) maksumusega?

Kõik hinnas ikka, paigaldus ise, templid all vastavatelt instantsidelt. Hinnas sees on siis 2020 aastast 10 kW võrguinverter + paneelid ja 2023 aastast lisandunud 15 kW hübriidinverter+aku. Hetkel saab tunduvalt soodsamalt palju rohkem.

Novot. Lausega paigaldus ise tuleb juba rehkendusse viga sisse…

Paigalduse hind täna koos paberimajanduse kordaajamisega on suurusjärgus 2-3000 EUR. Arvestades kuipalju komponentide hinnad alla on tulnud, pole see mingi probleem. Täna saaks sama asja võtmed kätte lahendusena ikka jõhkralt odavamalt kui siis kui tema seda parki ehitas. Kas just 50% odavamalt, aga palju mööda ka ei pane.

Aga ma ei kahtle selles, et need kes 3-4 a tagasi buumi ajal omale võtmed-kätte projekti tellisid, said kõvasti lüpsta. Võtsin ka mõned pakkumised sel ajal, no täitsa naerma ajas, mis ulme summad sinna sisse kirjutati paigalduse ja paberimajanduse tegemise eest. Täna on see kõik ajalugu ja ROI hoopis teisest mastist.

Hetkel päike paistab enam-vähem ja tuul puhub, nii-et puud lookas, aga keskpäevase seisuga ostame ikka 200 MW sisse :open_mouth: Vaja ikka vist rohkem neid tuulikuid ja paneele…

Või tegelikult ikkagi ei ole vaja. Targem ikka naabritelt nulliga võtta kui juurdeehitatavatele hakata hinnapõrandat maksma.

2 Likes

Ei tea, kas ostame. Kuidas seda päikese energiat üldse arvestatakse. Mille hulka see läheb? Päike oleks nagu 0, aga ei ole ju.

Kas selles tootmise numbris on ikka päike sees või mitte?

Päikest eraldi vaadatuna- prognoos on, aga tootmist ei ole

Ma vaatan Elering Live kui palju Eestisse sisse voolab ja kui palju välja. pluss/miinus. I klassi aritmeetika. Selle hulgas peaks olema kõik. Tuul, päike, gaas, koostootmine, põlevkivi ja misiganes.
Hetkel siis tuleb lõuna poolt 136 peale ja Soome läheb 38 edasi. Järelikult sööme vahelt ära 98 MW ostuelektrit hinnaga 1,68 €. Mis on ju hea diil võrreldes, et me toodaks selle 98 MW Eestis ja maksaks hinnapõrandat. Maeitea mingi 100€?

1 Like

Ma vaatan sama ja lisaks see rootslaste leht. Kõik just nagu klapib, aga mulle tundub, et päikest tootmise hulka ei arvestata.

ah ei. Vist eksin ja sellel rootslaste lehel on päike soojusenergiaga koos lihtsalt. Ja Elering eraldi millegipärast päikest ka välja ei too.

Ma arvaksin, et nende liinide peal on mingid mõõdikud, mis mõõdavd kuhpoole ja kui palju jookseb ja need numbrid ei tule mingite tootmisliikide arvessse võtmisest või mitte.

Elering Live päikeseenergia toodang tuleb eraldi nähtavale millegipärast pika viitega kuu kaupa tagantjärele. Hetkel nähtav jaanuari lõpuni.

2,6 miljardi jutt pandi kohe pausile kui tekkis sulide kõrvale turvalisi pakkumisi. Altkäemaksude võimalus langes ära ja asi peatati.
Väidetavaid megainvesteeringuid esitlevad pankroti- ja õhulossimeistrid

3 Likes

Ja siis nad räägivad, et meil on kõik nii kehvasti…