Eesti energeetika

Ok siis vahepeal on olukord tõesti muutunud ja mingi Prantsuse firma on enamusosaluse võtnud. Mis minu silmis siiski ei muuda seda projekti kuidagi Eestile kahjulikuks.

Ega keegi polegi rääkinud mingitest kahjudest. Aga kindlasti pole nende eesmärk varustada meid võimalikult odavalt hinnastatud elektrienergiaga, vaid teostada võimalikult effektiivne väljalüps.

Näita nüüd oma akupargi tasuvusarvutusi ka :slight_smile:

1 Like

Mul on ROI kuskil 5-6% vahel, aga tellisin kalli võtmed kätte lahenduse ka. Kes ise jupid tellivad ja kokku laovad, neil tänaste hindade juures kindlasti üle 10%, vb isegi 15%.

Niikaua kui meil on pidevalt ööpäevasiseselt 100+€/MWh kõikumisi, on tasuvus täitsa kindlalt olemas. Iseasi, kas seda on akude kasuliku eluea lõpuni?

Kst kaua neid kõikumisi veel jätkub. Samas, kombineerituna akud koos PV paneelidega teenivad akud ka siis tulu kui kõikumine on null. Ja mida kõrgemaks lähevad kõikvõimalikud võrgutasud, seda kasulikum on tarbida omatoodangut. Ja seda omatoodangut ei teki ainult suvel, mul oli veebruari toodang 17% majapidamise kuu kogutarbimisest ja ma isegi ei lükanud paneelidelt lund maha. Dets-jaan on jah nutused, siis kattis ca 6% ainult ära, päevad on lühikesed ja pilved paksud.

1 Like

Peab vist veel korra küsima. Kas mingeid reaalseid positiivse lõpptulemuse vaibiga arvutuskäike ka näha saaks. Selliseid kuhu on sisse kirjutatud ka süsteemi soetuse ja ehitusmaksumuse amortisatsioonikulu. Seda, et mingi viiekohalise numbri eest (mille esimene number ei pruugi 1 olla) soetatud PV+akupank süsteem võimaldab ööpäevas elektrilt kolm eurot kokku hoida - selles ma ei kahtlegi.

2 Likes

Suure suuga päevakauplejaid on ennegi nähtud. St ma pole isiklikult viimase 30 aasta jooksul ühtegi inimest näinud, kes suudaks päevakauplemisega üle kahe kuu vastu pidada. Ja arusaamatu on, miks kauplemiseks selline keeruline instrument, kui oskused on olemas? Oskused ju peavad olema, kui sellise asja peale minna. See toodab ainult siis, kui õigel ajal õige positsiooni võtad? Kus on Charlie? Ehk selgitad meile kuidas elekreituru vastu positiivset treidi teha?

Elektrituru vastu on väga lihtne positiivset treidi teha, 2 liitumist kõrvuti, ühele börsipakett ja teisele fix ning nende vahele automaatlüliti. Tarbimine toimub sealt mis hetkel odavam. Tööstustele ja büroohoonetele täiesti tehtav asi.

1 Like

Ma tahaks kohe jälle selle “äriidee” teostatavuse arvutusi nõudma hakata. Liitumispunkt ju ilma rahata ei teki, ning reeglina on neil ka mingi tarbimismahust sõltumatu kuutasu küljes.

2 Likes

Finantsportaali foorumis on veiidi üllatav lugeda kaebust, et jälle tuleb üks välismaa vereimejast kapitalist siia ja koorib pärismaalastelt seitse nahka selle äriga. Huvitav, mis takistab kohalikel raha kokku panna ja sama äri teha, kui kasum nii rasvane tundub?

4 Likes

Ee, kas mul jäi midagi matemaatikas õppimata? Et tootmata energiat juurde läheb kulu väiksemaks?

See on ju varem ka läbikäinud - naabriga deal - ühel fikspakett, teisel börsi ja väiketootja. Kui hind kõrge, paned aga naabri elektriga geneka käima ja toodad võrku.

sa siis pole Streeti ja siseinfot kunagi kohanud?

Kui väga ei süveneks siis tundub mõnikord see turuloogika ikka imeline :slight_smile:

1 Like

Sa küsid Valesid Asju. Ma olen seda ROI ja tasuvusarvutuse küsimust esitanud siin foorumis korduvalt Propeller-ja-Püksid ja teistele “särtsufännidele”. Korduvalt ka FB-s Mario Kadastikule ja Teet Randmale.
ROI küsimise peale tuleb vastuseks a) häma b) keerutamist c) mõnitamist stiilis “vana vastik masuudikummardaja”
Eklekter on väga ea, sest eklekter on väga ea! Roheline ja vooruslik pealekauba.
Kalkulatsioonide küsijad on rumalad, vanad, reaalharidusega, tarpiti kinni jäänud dinosaurused. 21. sajandil on muud väärtused kui bilanss ja kasumlikkus. Ärge jääge kinni numbrimaagiasse! :slight_smile:

4 Likes

Tavaliselt on selleks takistajaks meie oma riik oma ametkonnaga. Kohalikke k£$€itakse kõigest väest, väljamaa onu ees võtavad ametnikud mütsi maha ja asjaajamine läheb püüdliku koogutamise saatel kui võluväel. Konkreetselt taastuvenergeetikast rääkidest - kas on juba meelest läinud kuidas riik ennevanasti kõikvõimalikke taastuvenergiaprojekte takistas ning enamus algatustest sumbus bürokraatiasse ja kohtuvaidlustesse riigiga.

Täna on päris mõistlikud hinnad. Ju siis on piisavalt tuult. Auto panin igatahes kell 12.00 laadima. :blush:

Selle probleemi püstitamisega olen nõus - reeglid peavad olema samad kõigile ja reguleerida tuleb minimaalselt vajalik. Kui mõni poliitiline liikumine selle vaid oma eesmärgiks seaks. Ja ära teeks.

Ma kahtlustan, et varsti hakatakse pigem rohkem võrguühenduse olemasolu eest püsitasu korjama kui tarbimispõhist tasu. Tarbid küll omatoodangut, aga võrgutasu maksad ikka.

To: mutionu.
Ühtlasi see stabiilne lepingust või peakaitse võimsusest määratud püsitasu võimaldab raha saada sealt, kus on suvilad või muud väga vähese elektritarbimisega tarbijad, samas võrguettevõte teeb suuri kulutusi, et seal elektriühendust püsti hoida.
Seega need, kes rohkem elektrit tarbivad, hakkavad saama edaspidi väiksema võrgutasuga arveid.

Põhimõtteliselt võikski võrgutasu sõltuda eelkõige elektriühenduse peakaitse võimsusest (läbilaskevõimest), mitte sellest, kui palju elektrit tarbitakse. Elektri tarbimise eest makstakse niigi eraldi arveridadena.