Eesti energeetika

"Ausi"
Oleks seal tuuleparkide külje all vesinikust kütuseelementide abil elektri tootmise jaamad, siis oleks asi mõistlik, aga paraku pole täpsustatud, kuidas vesinikust elektri kätte saab. Ootaks konkreetsust ja põhimõttelise tehnoloogia avalikustamist, siis kaoks ka hirm, et jälle mingi soga kokku keeratakse. Mina ise kasutaksin läbivooluakusid, KCl ja Fe2+/Fe3+ tööpõhimõttega. Kui kaka&Co meie elu päris pekki ei keera, siis on mul endalgi plaanis üks selline hankida ja siduda päikesepaneelidega. Li ja Li-ioon akud tuleb kohe unustada nii suurtes mastaapides, need jäägu ikka niššisalvestuse jaoks. elektritööriistad, elektroonika, lühikese läbisõidu (linna)autod jms,

Ma ei tea, kellega EE koostööd teeb vesiniku tootmise pilootprojektis, aga meil siin Eestis on selline firma täitsa olemas, kellega koos seda _võiks_ teha.

https://toostusest.ee/uudis/2020/11/09/elcogen/

Põlemist ei toimu, mistõttu on ka saasteainete emissioon olematu, kusjuures kütusest saab sellise tehnoloogia abil kätte kuni 75% suuruse elektrilise kasuteguri. Seda on paar-kolm korda rohkem, kui mistahes traditsiooniline elektritootmise tehnoloogia võimaldab.

Soomes on Elcogeni tehnoloogial baseeruv pilootprojekt juba läbigi viidud ja ennast tõestanud.
kindsigo, ma olen ilmselt sel teemal tiba harimatu, aga kui kasutegur on 75% ja mitu korda suurem kui põletamisel, kus siis konks on? Võiks ju gaasi põletamise asemel läbi elemendi lasta? Pakun, et probleemiks on elemendi hind või eksin?
"pahurik"
kindsigo, ma olen ilmselt sel teemal tiba harimatu, aga kui kasutegur on 75% ja mitu korda suurem kui põletamisel, kus siis konks on? Võiks ju gaasi põletamise asemel läbi elemendi lasta? Pakun, et probleemiks on elemendi hind või eksin?

Küsimus on väga valiidne, aga see tuleks esitada Elcogeni CEO-le, ma pole pädev sellele vastama. Ühest küljest on muidugi tegu suhteliselt uue tehnoloogiaga ja lihtsalt pole veel jõutud veenduda, kuivõrd see lahendus reaalselt skaleerub ja mis sellises mastaabis saadava energia omahind tuleks. Ma usun neid arvutusi tehakse väga hoolikalt ja nagu ikka uute tehnoloogiatega - aja jooksul tuleb hind alla, aga kõik ei taha pioneerid olla ja hurraaga esimesena spurtida. Kuna EL näeb vesinikku lahendusena, siis küllap need tehnoloogiad ka reaalselt kasutusele tulevad. Ja EE ei jää siin pealtvaatajaks vaid piloteerib ise kellegagi koos. Aga see ei pruugi Elcogen olla.
Neid riigi rahaga piloteerijaid on teisigi. Mina maksan oma üüratut elektriarvet rõõmuga, teades, et valitsus ei tee selle rahaga eiteamida, vaid annab selle hr Rahu kindlatesse kätesse.https://majandus.postimees.ee/7425513/kliima-kristjan-rahu-ehitab-tallinna-vesinikutootmist
Kütuseelementide tootja Elcogen sõlmis Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga kokkuleppe, mille kohaselt ehitab Elcogen Uljini 200-megavatise tahkoksiidse elektrolüüsi tehnoloogia tehase, investeeringu hinnanguline maht ulatub 75 miljoni euroni.

Mingid numbrid pahurikule. 75 MEUR = 200 MW vesinikutootmisvõimsust. Sama tehnoloogiat saab kasutada ka teistpidi, kuigi mõlemasuunaliseks konvertimiseks on ilmselt alginvesteeringud suuremad.. See on muidugi ainult CAPEX. Palju need operatiivsed kulud olema hakkaks vesiniku tootmisel ja ladustamisel, on omaette teema ja selle osakaal saadava elektri omahinnas on ilmselt märksa suurem. Isegi kui see omahind tuleb sinna kuskile 200 EUR/MWh, on see ikkagi parem kui pimedal talvelööl pimedas ja külmas konutada või siis Leedu gaasijaamadest 5000 EUR/MWh osta. Oluline on siin mõista, et vesinikuelektrit ongi meil tarvis peamiselt talvel miinuskraadidega. Suvel võib vesinikku ette toota, aga mitte mingites ulmelistes kogustes vaid just niipalju, et jaguks üheks talveks.
"kindsigo"
Kütuseelementide tootja Elcogen sõlmis Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga kokkuleppe, mille kohaselt ehitab Elcogen Uljini 200-megavatise tahkoksiidse elektrolüüsi tehnoloogia tehase, investeeringu hinnanguline maht ulatub 75 miljoni euroni.

Mingid numbrid pahurikule. 75 MEUR = 200 MW vesinikutootmisvõimsust. Sama tehnoloogiat saab kasutada ka teistpidi, kuigi mõlemasuunaliseks konvertimiseks on ilmselt alginvesteeringud suuremad.. See on muidugi ainult CAPEX. Palju need operatiivsed kulud olema hakkaks vesiniku tootmisel ja ladustamisel, on omaette teema ja selle osakaal saadava elektri omahinnas on ilmselt märksa suurem. Isegi kui see omahind tuleb sinna kuskile 200 EUR/MWh, on see ikkagi parem kui pimedal talvelööl pimedas ja külmas konutada või siis Leedu gaasijaamadest 5000 EUR/MWh osta. Oluline on siin mõista, et vesinikuelektrit ongi meil tarvis peamiselt talvel miinuskraadidega. Suvel võib vesinikku ette toota, aga mitte mingites ulmelistes kogustes vaid just niipalju, et jaguks üheks talveks.

tore, me ei osta tegelikult Leedu gaasijaamast, ainult maksame seda hinda. Vesinikku talve jaoks hakkad kus hoiustama? Kõik need teemad on a la südeme opereerimine päraku kaudu.
Koguaeg oli teema, et vesinikku saab soodsalt toota ainult gaasist, nüüd tuleb välja, et võiks kasutada otse gaasi 3x kasuteguriga, no ma ei tea, kuskil on siin suur error...
Panen vahele lihtsalt unenägu:
kuidagi rahutuks teeb selle energiatralli vaatamine. Ja justkui nüüdsed hinnad on vaat, et norm tulevikus. Enamusel energiatootjatel kogu maailmas on kasumid 3-5 kordsed, va. gaasiga elektrit tootvad tarnijad ( a la Juniper Saksas ). Viime kasumid sundkorras "vaid" viimase 5 aasta tippude juurde ja ülejäänuga maksame gaasimüüjatele, et nad ellu jääksid. Selle peale saab venemaa aru, et kurat Euroopa elab talve üle. Hetkel nad pimedalt usuvad, et äkki neil veab ja Euroopas tulevad suured rahutused ja siis saavat ütelda, me ju rääkisime teile. Aga selle tagajärjel hakkavad mõistma, et enam pole mõtet gaasi lihtsalt põletada ja teevad kraanid lahti, sest ka neile on raha tegelikult vaja ja gaasi maailmaturu hind kukub kolinal. Ja suurem osa inflatsiooni sisendeid samuti. Kaob ära keskpankade vajadus hardballi mängida ja hakkab vaikselt sujuma. Hetkel olen üsna veendunud, et hindade alanemine on pm. juba alanud, sest tarbijad on ära väsima hakanud - aga põhiline hirm tarbijal on infaltsioon ja raske talv ning sellega seoses ongi kramp. Mul ei ole midagi selle vastu, et tarbimine väheneks mingil määral, aga hetkel tundub, et paneme lausa seina. Nii nagu autot tuleb külglibisemisest välja hakata keerama õigeaegselt, nii ka praegu mulle tundub, et USA keerab vindi üle. EKP peab natuke veel tõstma, et EUR-i kaitsta, aga iseenesest on Euroopas sõda ja pole vaja liiga karmiks minna. Sealt august väljaronimine võtab kaua aega. Ja siis, pärast sõda, vaatame millisel puul veel lehed küljes on ja teeme adekvaatsemaid otsuseid. Ise pole neid mõtet vihase näoga ära kiskuda.
Kas keegi oskab kommenteerida Sabatier'i reaktsiooni kasutamist energia salvestamises? Võta põlevkivijaama korstnast CO2, masseeri teda hellalt jääksoojusega kuumaks aetud kambris nikli nanoosakeste juuresolekul, lisa 4H2 (toodetud taastuvelektri ülejäägist) ja tee metaan rahaks? Ülejääv H2O pudelitesse ja müüki või taas vesiniku eraldamisse :-)

Tõelised rohepöörajad küll sünteetilisi kütuseid ei armasta, aga kas see poleks mitte kõige perspektiivsem viis energiat salvestada?
"iffkillla"
"113366"
Tõelised rohepöörajad küll sünteetilisi kütuseid ei armasta, aga kas see poleks mitte kõige perspektiivsem viis energiat salvestada?

Kui seda energiat kaasas tassima ei pea, siis võimalik, et mingi elektrokeemiline viis on ikkagi lihtsam ja effektiivsem. Kuid kõikide akude probleem on piiratud laadimistsüklite arv. Või kes teab, pole ju ka võimatu, et tegelikult on mingi selline kestev akutehnoloogia olemas, kuid seda ei saa käiku lasta, sest tarbimisühiskonnas peab asjal olema tootel planeeritud eluiga. Kestvuskaubad on äri surm.

Siiski lihtsam on mõelda, et sellist kestvat akutehnoloogiat EI OLE OLEMAS, mis oleks praktiline ja taskukohane. Kui aga hakata mõtlema toodete "kokkulepitud-eluea" -printsiibi peale, siis võib see mõtleja enda peas lihtsalt ühe pettus-vandenõuteooria valmis meisterdada ja selle lummusest pimestatud saada, ilma et ta sellest isegi aru saaks.
https://majandus.postimees.ee/7601778/eesti-energia-teatas-soodsate-lepingute-ennetahtaegsest-lopetamisest

Nüüd on juba küsimus selles, kumb on kahjulikum, kas puutini raketirünnak või kaka&co tegevus? Puutini raketirünnak on väetõenäoline, kaka&co agressioon Eesti riigi vastu tõeline oht.
See eksisteerib kindlasti tarbekaupadel, aga pole kuulda olnud, et tööstused sooviksid osta sisseseadet, mis omaks mingit planeeritud eluiga (kui muu võimalus on olemas). Selles mõttes tootjad vast pole "tarbimisühiskond", mis soovib oma katlaid/tootmisliine/salvesteid kolme aasta pärast uute ja ägedamate vastu välja vahetada, lihtsalt et konkureeriva ettevõtte bossidele ära panna :-)

"iffkillla"

Täiesti kindel, et toodete planeeritud eluiga on lihtsalt mingi tehnikakaugete ullikeste mõttelõng?

Jah täitsa võimalik, et ei olegi olemas techi tegemaks kestvat akut, kuid vaadates muid asju kahtlus jääb....

"Ausi"

Nüüd on juba küsimus selles, kumb on kahjulikum, kas puutini raketirünnak või kaka&co tegevus? Puutini raketirünnak on väetõenäoline, kaka&co agressioon Eesti riigi vastu tõeline oht.

ole konservatiiv või liberaal, ole ekre või reformi valija, ole unionist või separatist, ole ükskõik kes, aga kui sa vihkad enda riiki ja teenid iga oma sõnavõtuga vaenulikku venemaad, oled sa ausi .. armetu inimrämps, mõni ütleks munn.
Mitte mõni, kõik ütlevad.
Ma tihti mõtlen, et miks igasugused stalnjuhhinid, hüäänad ja veel paljud teised elavad riigis ning ühiskonnas mida nad hingepõhjast sügavalt vihkavad? See on ju kohutavalt koormav. Kui ma seda teeks, ma koliks ära. Koliks sinna kus saab hingerõõmu tunda.
Saan aru kui nendel isikutel on vihkamine kui vahend ninaesise saamiseks või nad on misjonitööl.
Siis on ju hästi, kui Sa aru saad. Milles veel küsimus on?
Kurat küll, lugege seda Jussi Alla-aho sõnavõttu Twitteris! https://twitter.com/Halla_aho/status/1568206086691332096

Ma kahjuks ei loe mitte midagi sarnast ei Kaja, Jüri, Martini, Heliri ega kellegi muu sulest siinpool lahte. Nii sisu kui stiili eest Jussile 12 punkti 10-st. Rahulik, arusaadav, kindel, suure pildi seisukoht. Niimoodi juhitakse riiki rasketes olukordades.
Jep. Ma veel lisaks, et minu optimism ulatub isegi selleni, et börsihinnad tulevad alla nii gaasil kui ka elektril. Ja universaalteenuse võtjad maksavad üsna pea rohkem kui börsi keskmine.
Kuidas saab tulla börsi hind alla?
See on fikseeritud nõudluse ja juhitava pakkumisega turg, kus pakkujad on motiveeritud hoidma mõõdukat pakkumise defitsiiti, et hoida hind kõrge igas olukorras.
Suurtootja on loonud selle börsi millel ta ise istub korraga nii müüja kui ostja toolil ja on koolitanud välja turujärelevalve, kes mingit manipulatsiooni kunagi ei tuvasta. Hullemat farssi annab välja mõelda.
"muurek"
"Ausi"

ole konservatiiv või liberaal, ole ekre või reformi valija, ole unionist või separatist, ole ükskõik kes, aga kui sa vihkad enda riiki ja teenid iga oma sõnavõtuga vaenulikku venemaad, oled sa ausi .. armetu inimrämps, mõni ütleks munn.

Armetu inimrämps on valitsuses. Ainult väga naiivne või ajupestud võib arvata, et see fikspakettide tühistamise provokatsioon oli tehniline viga, kogemata juhtunud. Pigem prooviti vaikselt ära teha (muurekite rahuloleva inina saatel) Rahandusminister on meil EE üldkoosolek ja rahandusministri ülemus on peaminister, niiet kõik niidid juhatavad meid sinna kloaaki. Muurekile veel teadmiseks, et aastasadade pikkuse demokraatiatraditsiooni kohaselt võib inime mitte sallida valitsust, aga samal ajal armastada oma maad ja eluolu. See tuleks kiiresti selgeks õppida, muidu ei erine sa putinistist; aasia türanniate traditsioonis nimelt samastatakse valitseja riigi ja rahvaga.
kle, muurek
Sa korra saadad kodumaalasi p...e.
Siis järgmine päev sa saadad nad avalikus foorumis juba m....i.
Kas seda natuke palju ei ole juba?

Üks kaugemaid ja olulisemaid eesmärke on selle foorumi kõrge intellektuaalsus ning samuti arvamuste paljusus. Seda viimast tuleb taluda ja vajadusel end selle baasilt ka avardada. Oleme üks rahvas ja hinges sügaval on meil kõigil üsna sarnaseid soovid.

Võta palun mõni (kundalini jooga kõrvale) kursus empaatia või vaimse tasakaalu leidmise vallas.

Ps- mitte kunagi ei tohiks küps ja tervik INIMENE saata teise INIMESE nullimise kajal nii toorelt asumisele. 16 oled v?