Olles nüüd selle arutelu lõpuni vaadanud, siis soovitan komisjonil see müstiline video, kus on kõik läbiviidud valimisprodseduurid salvestatud, ka need mida valimisteenistuse juhataja väidab, et teostati, aga ei protokollitud, välja nõuda. Juba ainuüksi asjaolu, et vaatlejatele seda ei väljastatud, kuigi algselt lubati, tekitab kahtlusi, et valimisteenistuse juhataja valetab.
Mario Kadastik tahab ilmselt lihtsalt kaitsta oma erakonnakaaslase küpsetatud koogikest kuigi valimiste turvalisus on liiga tähtis teema, et selle probleemidele läbi sõrmede vaada aga nendest kahest daamist ei ole küll võimalik aru saada miks nad oma rinnaga tormavad kaitsma asja millest nad ilmselt pooleldi arugi ei saa, eriti Riina Sikut olles opositsioonis. Võiks ju äraootava seisukoha võtta ei.
Tegelikult on valimiskomisjoni esimehe statement täielik sensatsioon. Auditi kohta protokolli pole , mitte mingit taasesitamist võimaldavat tõestust pole… Ja seda kõike magistritöös avaldatu valguses , et teatud osa protsessist võimaldas häälte vahetust 2023 valimistel.
Tühistada valimised ja uued erakorralised?
Põder on jah ses mõttes valel teel, et ta arvab, et sellest üdini mädast skeemist saaks parendamise, vaatlemise ja auditeerimisega korraliku asja. Ei saa.
Ainuüksi see, et e-valimised on Läänes analooge mitte omav leiutus, näitab, et see ei sobi Lääne demokraatiasse.
Põder on diagnoos. Põder oli diagnoos juba vanal heal Useneti ajal, mida sinagi peaks mäletama. Otsida Põdra jutust saba ja sarvi on tühi töö ja vaimu närimine.
Mulle ei sobi see, et Märt Põdra laadseid uhuu tegelasi kutsutakse Riigikogu komisjoni juurde nagu oleks tegemist eksperdi rollis inimesega. Sellega mängib seesama komisjon ennast samuti sinna uhuu nurka.
Ja kuidagi minu lapselikkus mõttemaailmas oleks hea kui Riigikogu jääks tõsiselt võetavaks kohaks.
Miks ma peaksin kommenteerima uhhlase Märt Põdra peas olevat mentaalset mudelit !? Mingi end-to-end mathematical verifiability nagu kuskil kellegi magistritöös nagu soovitataks
Sellel ei ole midagi ühist sellega, mis annab e-valimistele legitiimsuse.
Ma olen mitmeid kordi juba öelnud, et e-valimised on seni hea asi kuni 101-riigikogulast, miski kümmekond riigikohtulast ja mõned presidendid väidavad et see on parim asi Eesti vabariigis peale musta leiba. Võib-olla mõnikord kogunevad ja arutavad, et peaks ehk veidi tuunima siit või sealt, soovitavad täitevvõimul tuunida jms.
Siis kogunevad uuesti ja arutavad, et tegelt m-valimised oleks veel parem asi, kui must leib oligi. Kui otsustavad nii - siis edaspidi sedasi ongi vastavalt meie kohaliku riigikese otsuste vastuvõtmise protsessidele.