Tavalistel valimistel võin ilmselt vaatlejana osaleda kasvõi mina ise.
E-valimisi ma ilmselgelt vaadelda ei suuda. Ma võin ju vaadata, aga aru ma ei saa mitte halligi.
Justnimelt. Mida siin üldse arutleda, “e” või “mitte-e”… kas keegi suudab veel meenutada mõningaid valimisi, mis midagi oluliselt muutunud on? Paremuse poole muutnud on?
Different mordas, same shit. Over and over and over again.
Tõenäoliselt võidab järgmised valimised Isamaa. Jälle Rehvid oma e-valimistega süüdi? ![]()
Kogu selle vaidluse võib kokku võtta vast sellega, et ausad oleksid valimised vaid sel juhul kui võidab ainus isamaaline ja aus erakond ehk siis EKRE. Kui EKRE ei võida, siis on siin kindlasti mingi sigadus mängus, sest ei ole ju ometi võimalik, et keegi valiks üldse teisi erakondi. Paraku elu on mitmekülgsem, on igasuguseid inimesi ja valikuid. Mina ka näiteks ei saa aru, mis on hetkel Isamaa niivõrd suure populaarsuse põhjused, aga ma ei hakka väitma, et kindlasti on küsitlused kallutatud ainuüksi põhjusel, et mina pean pragust Isamaad lihtsalt kambaks populistideks.
Kui ei oleks e-valimisi, siis ega see rahulolematus ju kuskile ei kaoks - kui valimistulemus ei ole “sobiv”, siis on teatud seltskonnal pea võimatu sellega leppida ja tõdeda, et kaotasime valimised ja see on meie endi viga.
Lõppkokkuvõttes on ju ükskõik, on e-valimised ausad või mitte, kellel jõud sellel õigus ja teha ei saa me mitte kui midagi. Mingi seltskond võiks omale kasvõi 100% toetust kirjutada, ja mida me teha saaks? Mitte kui midagi.
Kui Ekre ei võida, siis ongi ju sigadus? Uut erakonda on vaja.
Usaldus riigi vastu, kas tekkib usaldus valitava seltskonna vastu kui alles “võimule saades” saame teada mis on nende tegelikud plaanid. Kas tekkib usaldus riigi vastu kui isegi rahandusminister ei tea ja ei saa aru kes, kui palju ja kuhu maksumaksja raha kulutab.
Aastal 2019 oli Eesti rahvaarv Statistikaameti andmetel 1 324 820
Aastal 2023 oli Eesti rahvaarv Statistikaameti andmetel 1 365 884
vahe + 41 064
Aastal 2019 oli Riigikogu valimistel Valimisteenistuse andmetel valijate nimekirjas 887 420 inimest
Aastal 2023 oli Riigikogu valimistel Valimisteenistuse andmetel valijate nimekirjas 966 129 inimest
vahe + 78 709
Ma ise ei tea, ma uurin kas vahepeal on toimunud mingid seadusemuudatused, et valijaid “tuli juurde” rohkem kui rahvaarv kasvas?
Aastat ei mäleta aga valimisiga on meil alandatud. Lisaks ei muutu valimisealiste hulk rahvaarvuga samas tempos - mida eakamaks (rahvana) saame seda suurem osa rahvastikust on ka valimisealine.
“Me ei saanud teile enne valimisi tõtt rääkida, sest te ei oleks siis meid valinud.” Kas mäletate seda juttu? Nüüd paneme selle lause e-valimiste konteksti, mille usaldusväärsus ongi suuresti usupõhine.
Toetab ju väidet, et lubajatel puudub võimalus valmiste kulgu mõjutada ja valija valik loeb.
Rahvastiku vananemine?
0-18 vanuserühmas on vähem lapsi kui 5a tagasi, samal ajal kõrgemate vanuserühmade rahvaarv tasapisi kasvab.
Osaliselt ka ilmselt ränne, sest valimisõigus on ka neil Eesti kodanikel kes elavad väljaspool Eestit.
Muutus välismaal elavate valijate raporteerimise kord. Vanasti raporteeriti need eraldi. Nüüd on nad kõik ühed valijad.
“Valijate nimekiri” on mis? Kohalike valimiste valijate nimekiri või riigikogu valimiste valijate nimekiri või europarlamendi valimiste valijate nimekiri?
Lisaks, paljud hallipassivennad ja venemaa kodanikud on Eesti kodakondsuse saanud vahepeal võtta.
Trump nõudis kõikide osariikide kuberneridelt naasta ainult valimispäeval jaoskondades paberhääletuse juurde, nõudes sealjuures tõendit kodakondsusest. “Arvutid ei käi hääletamise juurde” - kõik.
Kui diktaator oleks, siis ta nõuaks Eesti stiilis e-valimisi, millega ta ei kaotaks kunagi.
Eestis vabanetakse e-valimistest tõenäoliselt hiljemalt 2031. aasta Riigikogu valimisteks.
Töö selle nimel käib.
Kehv diktaator oled, kui võitmiseks e-valimistest unistad. Valgevene saab ka pabervalimistega suurepäraselt hakkama. Ei kaota kunagi.
Põhjus miks üldse saab Valgevene valimistulemusi kahtluse alla panna on pabervalimiste ja -häältelugemise olemuslik läbipaistvus või siis selle kahtlane puudumine.
Valimisteenistuse juhataja on küberturvalisuse asjus ikka päris juhm, lööb täiesti avalikult kaamera ees sisse oma arvuti salasõna. ![]()
Olles nüüd selle arutelu lõpuni vaadanud, siis soovitan komisjonil see müstiline video, kus on kõik läbiviidud valimisprodseduurid salvestatud, ka need mida valimisteenistuse juhataja väidab, et teostati, aga ei protokollitud, välja nõuda. Juba ainuüksi asjaolu, et vaatlejatele seda ei väljastatud, kuigi algselt lubati, tekitab kahtlusi, et valimisteenistuse juhataja valetab.