Jah, aga see kõik on oletuslik. Eks me siis näe. Ma ei hakkaks koodikirjutamist heliloominuga väga võrdlema. Nendel protsessidel on tulemustele täiesti erinevad eesmärgid ja kriteeriumid. Samas üldiselt arvan, et muusikat on pigem lihtne lasta masinal genereerida. Suno teeb seda päris veenvalt ja kui satubki kerge halluka-aps sisse, siis see ei mängi mingit olulist rolli, kuna looming ei peagi perfektne olema.
See AGI sümfooniate kirjutamise kriteerium on muidugi naljakas. Miks seda vaja on ? Kuidas seda üldse mõõta ? Ja mis kujul see välja näeb ? See on omamoodi filosoofiline küsimus - kust lõppeb jäljendamine ja kust algab looming. No mul on mulje, et täna olemasolevate tehnoloogiatega pigem üritatakse sulle jäljendamist loomingu pähe maha müüa ja hetkest kui inimene enam vahet ei tee, siis suured tech corpod on valmis iga hetk väitma, et “see ongi AGI.”
Seega minu arvates see “hetk” ei ole enam kaugel. Pakun et sümfoonia erinevad partiid saab ka tänapäevasel multimodaalsel kratil lasta kokku genereerida ja tulemus võib olla ka selline “piisavalt hea”. Barokkajastu ja klassitsism, selle ajastu sümfooniad on piisavalt kindlas reeglistikus kirjutatud - õpetame masina välja juba olemasolevate tehnoloogiatega, miks peaks see olema probleem ? Jõuame siin 19 saj. lõppu - no põletame piisavalt metsa ahjus maha, et andmekeskusele voolu anda ja tuleb ka sealt 2 tunnine suurteos välja, mis kõlab nagu Gustav Mahler. Siit edasi 20 sajand ja modernism - väga lihtne - ainult nimeta mis on sümfoonia. AI võib sulle mida iganes kokku kirjutada, piisab kui see seda tehes omadega kokku ei jookse - ja selle peale OpenAI või Google tech-brod väidavadki, et antud AGI kriteerium on täidetud.
No ma ei tea. Tehniliselt ju muidugi tore milestone, tegelikult siis enam vahet pole, kas on looming või jäljendamine - suures pildis on saavutuseks see, et automatiseerisime sümfooniakirjutamise ära. Sotsmeedia täitub kommentaaridega, et heliloojad on “so cooked.” Nendele kes elavad väljaspool AI mulli, tekib aga selle peale pigem küsimus, et mis väärtuse me siis ikkagi lõime ja kellele on seda vaja ?