BÖRSIKRAHH 2008

http://www.lhv.ee/markets/options_ee.cfm?security_id=OMXT
OMXT 699.99(-2.19%)
Hirmunud väljamaalased hoiavad Balti turust kui katkust eemale ja müüvad hoogsalt.Huvitav kas näeme veel OMXT 300?
nonii tuli alla.

MSM mul on sõpradega oma diil ;-)
"Müü" signaal globaalsetele aktsiaturgudele Optimistid saavad karistada.
matki ennustus on karm. See peaks ka meie turgu rohkem alla kiskuma :-(
Ma tegin ka kunagi 2000nda aasta paiku selliseid ennustusi nagu martk praegu- a la, et Nazzie'st jääb alles 1000 punkti. ;-) Lapsepõlve murelikud mängud. Lapsepõlve murelikud mängud.
Jajaa, lapsepõlve süüdlaslikud murelikud mängud...
Ikka küllaltki täpselt prognoositud,palju ka seekord alla viskab?
ärge võtke meilt lapsepõlve ära! minge vanadekodusse! ;)
Täitsa lahe on mingeid 100-aastat tagasi kirjutatud foorumeid siin praegu korraks lugeda. Huvitav, mis teremerest on saanud?

kristjan Re: D/P, P/E näitajad läbi ajaloo 07/12/01 09:10
"Anname kord Q välja oma pikema prognoosi. Eelmine on näiteks siin. Vahepealseid arvamusi kirjutame vastavalt olukorrale ja olen neid repliigi korras tavaliselt ka siia foorumitesse riputanud.

Liikumine poole aasta perspektiivis sõltub (nagu alati) ootustest ja nende täitumisest. Aga selle arvamusega pole Sul küll midagi peale hakata. :-)

Minu 10 a. prognoos: USA blue-chip indeksite tootlus jääb alla ajaloolisele keskmisele. NAZ madalaimad tasemed 900-1200. "

See oli siis aastal 2001... Kui vaadata seda kauget noorusaega, siis olime Peetriga nüüd tagantjärgi asju vaadates rohkem "ühel poolel" (ja meil oli juhtumisi õigus), kui see vähemalt avalikkuses avaldatavate seisukohtade põhjal praegu kipub olema. Peeter, wazzup? Ma tean ise ka väga hästi seda va paratamatut positsiooni, et pigem mõjub klientidele paremini bullish jutu ajamine, aga mingist piirist see lihtsalt ei ole enam adekvaatne.

Ma selle 1000 punkti piiri kohta sõna ei votaks, aga Martk-ga olen küll ühtemeelt selles, et praegu on alanud pikem langustsükkel. Tõus on kestnud 5 aastat, täiesti normaalne on, kui sellele järgneb kahe-, kolmeaastane langustsükkel. Reegline on langused perioodiliselt veidi lühemad, aga ka veidi kiiremad.

Aktsiaturgudele teenäitajaks peetakse finantssektorit. Teised sektorid järgnevad sellele ca poole aastase nihkega. Täpselt nii tundub praegu olevat, augustikriisist on pea pool aastat möödas.

Nii nagu erinevate sektorite vahelisest seostest võb turu edasist liikumist ette ennustada, saab sama teha erinevaid turgusid vaadates. Tooraine ja aktsiaturu vahel on selge seos, kui tooraine hinnad tõusevad pilvedesse, hakkavad aktsiaturul hinnad langema. Kuld, vask, nafta, isegi põllumajandus saadused kauplevad praegu rekordtasemetel.

Midagi positiivset on raske leida? Tegelikult üks suur kusimärk siiski on. Mida teeb FED! Septembris esimene intresside alandamine mõjus turgudele väga hästi. Kas järgmistel intressimäärade alandamistel on sama suur mõju, või on esimesel alandamisel eriline roll? 19. septembri CAP oli hirmuäratav. Minu jaoks on just see kõige suurem küsimärk, lühikeste positsioonide omamisel.

OMXT tulevikku on veidi raskem ennustada, eeltoodud sidemed on nõrgemad või puuduvad ning Eesti majandus on siiski arenev, mitte arenenud. Tallinna börsi langust kaheks kolmeks aastaks ei julgeks ennustada, aga pool aastat võiks veel turg vabalt punane olla.
Baltikale ennustasin novembris, et hind langeb kuue kuuga 2 euroni. Ennustuse tegemisel lähtusin tehnilistest näitajatest. Praegu siiski tundub, et hind sinna maani ikka ei lange, sest järsu langustrendi on see aktsia siiski pidama saanud ning aktsia volatiivsus on momendil üpris madal. Pigem tundub, et aktsia liigub uue squeeze'i poole ja sealt siiski ootaks uut läbimurret alla.
kristjan, sa ikka tahad mult vaipa alt ära tõmmata? ;-) Adekvaatne? Ma olen 102% nõus sinu seisukohaga, et asjad ei pea alati ühes suunas (ehk üles) liikuma. Heh - isegi on Russell'i lühikest tehtud jne. Aga samas on mul väga raske vägisi kohaneda mainstream-meedia ning kasvõi mõnede foorumikülastajate (ei miskit isiklikku, härrased) seisukohtadega, et just nüüd ongi kõik untsus. Käes ongi paanika ja globaalne karuturg ja päästku meid Hillary. Karuturg, mõnes kohas käes, mõnes kohas tulekul - nõus. Mõnes kohas...aga kas (veel) tulebki?

Mul saab veebruaris 10 aastat turgudega tegelemist ning seda "no NÜÜD on küll kõik untsus" hetke olen ma eri turgude puhul pidanud korduvalt üle elama. Elan loodetavasti ka seekord, sest maailmas on vaatamata koledale krediidikriisile (koledam kui Aasia/LTCM või Savings and Loan?) hetkel nii teemasid kui piirkondi, kuhu täitsa kannatab kõigi mõistlike parameetrite järgi raha kasvama panna. Dogmaatiliseks minek või nägemusse armumine on mu suurim hirm.
Iga kord, kui turg kukub, käib foorumites jube halamine, et nüüd ongi rahamaailma lõpp, usadollari kadumine, globaalse kapitalismi kriis, marslaste rünnak ja saabuv proletariaadi diktatuur. Paanikal on omadus mööduda.
ei mingit vaiba äratõmbamist, lihtsalt nentimine. Minu jaoks on tegelikult täitsa tõsiselt huvitav teema, millisest piirist alates on turgudest rääkides täitsa ratsionaalne (pikaajaliselt) bullish hoiakut hoida (mis näiteks Ken Fisheri pikaajalistes turuliikumise prognoosijate edetabelites selgelt esile toob - ta on praktiliselt alati bullish ja ca 2/3 ajast on see olnud õige) ja millisest hetkest sa pead ebaoluline/oluline valikutes selle case toetuseks ebaolulisi asjaolusid olulistena hakkama esile tooma. Ajani, kus kõik ametlikult untsus on, peaks minu hinnangul veel päris palju aega minema :-)

Aga edasine turulangus USA's juba Q1 tundub üsna tõenäoline, päris kõvad käibed IWM sellel nädalal lõppevate optsioonidega viimasel ajal on seda pigem pisut toetanud, aga kui fed appi ei tule, tuleb russell2000 varsti minu arvates veel alla. Ja kui (ootuspärane) intresside lõige tuleb, on sellele lootjatel kange tahtmine selle peale müüa ja seni fedi ootuses närviliselt käte peal istuvatel karudel kange tahtmine seda rallit shortida. Aga nagu ikka, kui finantsvarad on tõepoolest lõpuks odavad, mõjub ka edasine intressilangetamine (ja eeldatavasti taastuv varade hinnatõus) kokkuvõttes jälle nagu ikka positiivselt.
kristjan, ma juba päris pikka aega näpud sügelenud sellise raamatu järele...

http://www.amazon.com/Triumph-Optimists-Global-Investment-Returns/dp/0691091943
Väike tsitaat ka ÄP'st...

"Halvad uudised ei lõpe kunagi," kurtis intervjuus Bloombergile Birinyi president Laszlo Birinyi. "Kui püüda põhjakala, võib see töötada, kui olla kalamees. Aga ma ei ole kindel, kas see töötab ka finantsturgudel."
Tundub, et tegu rohkem tipupüüdjaga?
"Nutt ja hala!", nagu piraatidele kunagi Arabellas enne rünnakule minemist käsklus anti.
Mulle ikka meeldib? nagu uus Enron on kuskilt tulemas. Alles eelmine kvartal juskui räägiti ameerika turu erakordselt tugevast tervisest ja hopsti keegi suurim pank vaatas äkitsi rahatasku sisu. Ja kuidagi hopsti terve maailm avastas end vaesed olevat. Nagu lambakari. Aga lihtsalt selge on ju see, et igavesti need aktsiad ei tõuse ja pigem kannatlik investor võidab. Kui nüüd kahe aasta jagu tagasi tuleks.