BÖRSIKRAHH 2008

Noo nii oleks ikkagi viisakas uuele aastale vastu astuda. Uue numbriga jutulõimes.

Alustuseks võiks ju pakkuda, et jaanuar-veebruar toimub 10% langust, sest detsembrikuine tõusulaine on olnud liiga optimistlike ja naiivsete väikeinvestorite ostupaanika tulemus. Suured on lasknud sel toimuda, et oma aastaaruandeid ilustada. Aasta algul pole enam kedagi lollitada vaja, pikk aasta aega sellega tegeleda.
Kes esimesena müüginuppu jaanuari algul vajutab, see on võitja. Lisaks saab 1% tulumaksulangusest tulenevat kasumit!!!

Mida kauem "venitatakse", seda sügavam tuleb langus ja seda kiiremini hakatakse uuesti "üles" minema ;)
a´la "7 halba ja 1,5 head aastat"...
Kiirem laskumine- pehmem ja laugem ning kõrgema "pöhjaga" ;)
OMXT langus veebruari tipust aasta lõpuni oli 29%, juuli tipust aasta lõpuni 25% - nii et kahtlemata on börs juba kukkunud. Aga 2008 ilmselt alustab äärmiselt nõrga kinnisvara- ja jaekaubandusturuga, nii et likviidsuse tõttu usun et kukkumisruumi veel on.

Mõned lühikommentaarid:
ETL - Rahavoog piisavalt stabiilne, et konkureerida võlakirjaturuga. Tulumaksueelne kasum 2008 saab umbes 14 EEK/aktsia. Dividendide maksmiseni peask aktsia pigem pisut tõusma.
OEG - Suur kukkumine tipust juba toimunud, aga ettevõtte sõltuvus Baltimaade turgudest võimaldab korralikut kasumilangust 2008 aastal - ja aktsia võib veel langeda.
MKO - 50% tipust juba kukkunud. Ülekasumlik kinnisvaraarenduse aeg on möödas, järgneb ehitustegevus tihedamas konkurentsis. Sektoris on tekkimas ülevõimsus. Palju ebaselgusi, näiteks kuidas Lätis/Leedus äri seis on.
EEH - Ehitussektor vabalanguses, Eston-ost liiga kallis, omakapitalibaas madal. Aga siiski, kui riigitellimused Eurooparahaga stabiilsed tulevad, siis kasumis ka madalkonjunktuuris. Aktsia ikka paarkümmend krooni liiga kallis.
TKM - Ilusaim growth-case Tallinna börsil, ja aktsia on korralikult tipust kukkunud. Omab kümneid magusaid krunte Eestis/Lätis mille peale võib hakata ehitama kui ehitusturg kukub. Samas tugev tagasilöök kui jaekaubandus kukub, ja ebaselge kuidas suuromanikud käituvad väikeaktsionäride suhtes.
ARC - 2008 ei ole mingeid kasumeid oodata. Aktsia muutub üha ebalikviidsemaks ja pargib kuskil 15-20 EEK vahemikusse, ja sinna ta jääb pikaks ajaks.
TPD - Aasta nali Tallinna börsil.
VSN - Risk -Tulevik raskem kui minevik. Ehitus ja jaekaubandus langustrendis.
NRM - Nagu ETL, võlakirjasarnane paber. Väljaostutõenäosus 2008 pakun 30%.
SKU - Kaubamärgi väärtus aina tõuseb, aga vist keeruline uute regulatsioonidega Eesti turul. Turg tundub juba päris küps olevat.
TVE - Tõeline võlakirjaaktsia. Tuleb vaid hinnata kui suuri konsultatsioonikulud lekivad Inglismaale.
BLT - Risk- Juba tulevatel kuudel võib numbrid üllatada negatiivselt. Hiina tekitatud Euroopa jaefirmade boomi vaibumas.
TAL - Risk - Kõvasti üleinvesteeritud turul, likviidsusprobleeme võimalik, kahjumlike laevamüüke võimalik. Kütusehinnad teevad iga aastaga liiklus Rootsi ja Soome/Baltimaad ebakasumlikumaks. Konkurentsisurve mitmelt poolt. Teenitud rahavoog läheb kauaks ajaks vaid pankadele.
KLV -
SFG -

Oman ise Tallinna Börsil vaid ETL-positsiooni.
Pealkiri võiks originaalsem olla ,mitte leierdada sama plaati.(siis peab asi ikka väga hapuks minema ,et ka sel aastal -30%)
pigem 2008 stagnatsioon,PAIGALJOOKS,naha saab märjaks aga lõpetame seal kus aasta alustasime 700-750.
Saab olema kindlasti sündmusterohke aasta.
Toimub 2 olulist sündmust Hiinas olümpiamängud ja USA presidendivalimised,mõlemad tahetakse näidata heas valguses ja kui vaja siis on riigi sekkumine kindel.Vabariiklased saavad hävitavalt lüüa ja näeme ära naispresidendi sünni.
Segastel aegadel on hea latti madalamale tuua,tootlus 10-12% on igati hea,igat lindu ei maksa püüdma tormata.
Pööran rohkem röhku dividendidele
Edu meile kõigile ,kõike raha ei maksa jätkuvalt mängu panna,nööri raha olgu ikka igaühel tagataskust võtta.
Vabariigi Presidendi uusaastatervitusest:
"Aga ärme omista mõõdukamale kasvutempole tegelikust suuremaid ega valesid omadusi. Ärme usu neid, kes täna kriisi ja krahhi kuulutavad. Nad liialdavad ja eksivad, eksitavad ja hirmutavad. Neil pole õigus." (www.postimees.ee)
aamen
Head uut aastat kõigile!

stefan,
HAE
No nii kehv ettevõte ta ka ei ole et nimekirja ei pääsenud! :)
Ehitusturu tagasilõõk puudutab kindlasti ka teda, samas mitmed huvitavad uued koostööprojektid (Soome, Kreeka 50milli käivet juurde,Valgevene, koostöö Norra firmaga Singapuri laevaehitusele ) annavad lootust ettevõtte positiivsetele arengutele.
Ettearvamatu käitumisega nii aktsia kui ettevõte- PKC osalus-edaspidised arengud!!!.
Kohustused suht madalad, tööjõukulud kasvanud tugevalt.(Maksavad ju suht head palka-Keila oludes.)
Äkki laienemiseks-arenguks vajatakse lisakapitali!
Aktsia kaupleb pea kolme aasta tagustel tasemetel.
Igatahes tasub radaril hoida ,minu arvates.
aasta 2008 lõpetatakse kõrgemal tasemel kui 2007.
vähemalt minu arvates pretensioonikas peakiri pole seekord asjakohane.
aga noh eks aeg annab arutust.
kuigi aasta tuleb kindlasti põnev ja lahmides plussi ei jõua.
koto
HAE - jah, arvan ka et on päris stabiilne ettevõte. Olen kunagi ammu seal käinud, ja arvan, et neil on hea juhatus. Peaomanikud on vist ka natuke aktsiaid juurde ostnud aastate jooksul. Ega tööstusettevõtetel rahvusvahelises konkurentsis pole kerge olnud kui pangad on pumpanud laenuraha Eesti turule sisse. Samas jah, on pangaraha nõudlus ka soodustanud HAE.
EEG - Arvan, et veebiaadressid www.delfi.ee jt olid natuke kallid. Kergesti saadud raha (IPO), kergesti investeeritud raha (Delfi). Kalevi algatused pole ka abiks. Konjunktuur nõrgeneb. EEG olulisim vara jääb sõltumatus, usaldusväärsus jne (mis mõnes mõttes on kõik) - aga ma ei panustaks et avaldatavad majandusnumbrid 2008 oleksid eriti ilusad.
SMN - ütlen vaid seda, et arvestades väljaostuhinda on välisinvestori usk traadiga telekomisse suur. Kui tal on vähegi õigus on see pigem ETL ostusoovitus.
kristjan - tunnistan oma viga. Sul oli õigus. Baltikum... not so good in 2007. Me a culpa. Luban olla uuel aastal vähem jäärapäine.

The Baltic Benchmark Index closed down 9% for 2007. The more liquid Baltic Top 10 Index closed 18% down for 2007. This is the first time in the 21th Century that the Baltic market finished in the red.

Veidi lohutab mind see, et õigel ajal sai vaatamata jäärapäsusele välja tuldud ning mäletamistmööda isegi sellelt turult pluss välja meelitatud.

Aga 2008 - praeguse seisuga väga tõenäoliselt vähemalt esimeses ja teises kvartalis Baltikumi asja ei ole. Ma ei välista, et mõni "pick" võib performida, kuid ma ei usu, et tervet turgu laiemalt suudaks see ülespoole vedada. Raske on leida hetkel seda stoorit, mis Skandinaavia memmed taas saaks Baltikumfondeni osakuid ostma...
Mul on eelmise aasta osas veel kana lõpuni kitkuda opex'iga, kes Q1 arvas, et "kristjan hakkab juba hüsteeriliseks muutuma". Siin on spetsiaalne ainult opexile mõeldud link sellele arvamusele vastamiseks.

No nii, sellega on nüüd asi klaar ja opex'ile omistatud "kõrgeima radioaktiivsusastmega kirjutaja" tiitel tühistatud ja auga privadorile, kes kindlasti oli solvunud, et tema sihikindlat üritamist selle tiitli suunas pole märgatud, edasi antud :-)

Aga eelmise aasta eest minu erilised tänud LHV-foorumis kirjutanud järgmistele tegelastele, kelle kirjutisi on olnud minu jaoks huvitav lugeda: stefan, suffiks, Blink (Merko osas anname andeks), Karumõmm, US, loowi, siirius + veel mõned
Karm link, kristjan :)
Ja tohin ma küsida teie kanalihunike käest, kuhu kurat see börsikrahh siis nagu planeeritud on - noh nii ajaliselt ja veel sefim oleks kui teaks geograafiliselt?
kui eelmise aasta alguses olid 15 USA suuremat "maja" kindlad positiivses börsiaastas @ 2007, siis selleks aastaks on prognoosid seinast-seina. Seega konsensus puudub ja selle kujunemisel ühes või teises suunas on võimalik näha suuremat liikumist. Kas üles (mis pole sugugi võimatu) või alla (seda võimalust on endiselt mõistlik tunnistada), sõltub USA majanduse käekäigust. Kuna langusele panustajaid on praegu üsna palju, siis tavaliselt on karud "väheahned", mistõttu languse korral nad kasumit võtaks ja turgu toetaks. Nii et turg on mõnes mõttes vast isegi tugevam, kui eelmisel aastal. Aktsiad varaklassina on endiselt kokkuvõttes kas just "best show in town" aga igal juhul mõlemat pidi võimalusi pakkuv.

Muuseas seda ka Baltikumis.

VD: pool TWM-ist eile jälle kinni.
Deepsky, pole mõtet lasta ennast sõnast "krahh" hirmutada. Eesti kultuuriruumis tähistab "krahh" finantsintrumentide puhul alati "mõningast probleemi", "teatavat surutise prognoosi", "negatiivset (pehememas variandis vähepositiivset) väljavaadet ". Seega Börsikrahh = börsi vähene performimine/pikaajaline aeglane langus. Ei mingit ootamatut ja äkilist krahhi.
momentum,
Kui sinu arust on "krahh börsi vähene performimine/pikaajaline aeglane langus", kuidas siis nimetada 1997/1998 a toimunud börsilangust? See küll nii aeglane ei olnud... Kui 2007 toimus meil sinu arvates börsikrahh, siis tuleks 97/98 kohta vist mingi uus nimetus/sõna möelda võ mis?
Mina igatahes 2007 aastal toimunut küll kuidagi krahhiks ei nimetaks. Seda langust pasundati igal pool nii pikalt ette ja kõigil kes soovisid, oli võimalik aktsiad normaalse hinnaga rahaks teha. Pigem oli tegu ikkagi korrektsiooniga pärast pikki ja suuri tõusuaastaid...
Aktsiate rahaks tegemisel pidasin silmas väiksemaid investoreid, mitte institutsionaalseid. Nendel kogused liialt suured, et isegi pika tõusu korral neid rahaks teha...
Tegelikult ma tahtsin viidata nähtusele, et Eestis kiputakse kohe ärmustesse minema. Nii kui on natukenegi probeeme turul, kisatakse kohe KRAHH!! KRAHH!! Ei ole mõtet ennast väljakutsuvast retoorikast häirida lasta.
Ja otseloomulikult on praegu põhjust turu suhtes negatiivne olla. Ma ei saa aga nõustuda väitega, et meie ees on pöörane krahh!